Mamusie majowo - czerwcowe 2015 (9)

Nowy wątek!

Maj:
Fotolama 01.05.2015 - córka Sabina
MamaSynka1984 ---> 03.05.2015 - Synek/Kliniczna
Mariolka 03.05.2015- Synek
Anja 04.05.2015 - córeczka Julia / Zaspa
Nuska83 04.05.2015, synek Antoni/Zaspa
Suss_martynka- 07.05.2015
Efik 08.05.2015 /Wojtuś/ wojewódzki
xynka 20.05.2015
Aniaaa22 20.05.2015
Yasmine87 22.05.2015 - córka
ema- 23.05.2015- córeczka
EsteraA 26.05.2015
Magda 27.05.2015
Zaskoczona88 29.05.2015
Justicia85 - 30.05.2015- Zosia, Zaspa

Czerwiec:
Dwupak - 01.06.2015 syn-Tomek, szpital Wojewódzki
Justyna90 - 04.06.2015 - córka
Marta- 5.06.2015
MMM90-07.06.2015
Mama87-08.06.2015
Moni - 09.06.2015
Basia 13.06.2015 synek Oliwier:)
Szminka21 15.06.2015, córka Ola
Amelia83 20.06.2015
Aagus - 20.06.2015, córka
Amatora 25.06.2015
Agata88 25.06.2015, synek
Olcia88 25.06.2015
Agawera 25.06.2015
Madeline27 26.06.2015 synek
misia-27.06.2015

Rozpakowane:
Nuska83 - 26.04, Szpital Zaspa, Antoś, 56 cm i 3750 wagi, SN
Efik - 27.04, Szpital Wojewódzki, Wojtuś, SN
Fotolama - 2.05, szpital Wojewodzki, córka 60 cm 3,76 kg, CC

Link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-majowo-czerwcowe-2015-8-t604376,1,16.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie majowo - czerwcowe 2015 (9)

tylko się tak xzastanawiam, jeśli bym rodziła np na klęczkach, to jak potem dziecko przytulić ?? położna złapie je z tyłu, a potem mi przełoży między nogami i będę mogła go przytulić do piersi ?? hmm kurde nie mogę sobie tego zwizualizować..
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dzięki Hela, zaraz sobie poczytam i na pewno wezmę pod uwagę, tym bardziej, że pamiętam przy 1 porodzie dla mnie trochę upokarzające było jak 10 osób patrzyło na mnie jak leżałam rozkraczona. To głupie, ale nie mogłam przestać o tym myśleć w trakcie porodu. A na sali tyle osób, bo to jakieś stażystki, a to lekarze, a to położne i pamiętam że ciągle ktoś wchodził i wychodził z sali...

Wertykalnie, czyli np. na stojąco, w kucki lub na kolanach :
http://www.rodzicpoludzku.pl/porod/wertykalne-pozycje-porodowe-przyklady.html

Masz rację, że pacjent ma większe prawa, ale są nie przestrzegane. Położne i lekarze unikają pozycji wertykalnych, bo są one dla nich niewygodne - muszą się np schylać lub wyginać do rodzącej. Dla położnych i lekarzy najwygodniejsza jest pozycja klasyczna, ale za to jest najmniej wygodna dla większości rodzących. Dla tego ja akurat nie mam zamiaru poddawać się wszystkim sugestiom położnych, chyba, że będą one mi pasować ;)

dziewczyny, wertykalnie czyli jak ?? ja nie ogarniam :)

teraz się rzeczywiście dużo pozmieniało, pacjent ma większe prawa, ale właśnie czy to jest respektowane? ja to pewnie się poddam wszystkim sugestiom położnych..

Hela myślę bardzo podobne. Nie wiem jeszcze czy przekaże plan porodu, ale uważam że powinnam to zrobić, choćby po to by przyzwyczajać personel w szpitalach, że kobiety wiedzą jakie mają prawa. Życie życiem, wiem że może być sytuacja, w której plan nie będzie mógł być zrealizowany, ale jestem tego świadoma.
2 fazę też bardzo chciałabym wertykalnie, mam nadzieję że będą do tego warunki i że ja będę miała tyle sił by się nie poddać i nie położyć :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja nastawiam się na poród "po swojemu", czyli np 2 faza wertykalnie i ograniczenie liczby ktg, więc plan muszę zrobić, chociażby po to, żeby mieć czarno na białym spisane wszystkie punkty ze "Standardu opieki okołoporodowej", do których mam prawo. Niestety prawo prawem, a życie życiem, więc wolę mieć podkładkę. Ale również liczę na to, że trafię na mądrą położną, której nie będzie trzeba recytować paragrafów ;)

zastanawiam sie czy zrobić najwyzej wydrukuję zapakuje ale nie dam licze ze trafię na fajna zmianę z położnymi i mi pomoga zwłaszcz ze mój powiedziała ze nie chce byc przy porodzie

Ja też nie robię planu porodu, bo plan planem a życie życiem. Myślę, że personel będzie robić to, czego będzie wymagać sytuacja.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja co do planu porodu to wychodzę z założenia, że zaufam położnej, bo podobnie jak kasztanova - no pewnie, że nie chce żeby mnie nacinali, ale z drugiej strony to chyba lepsze niż pęknięcie odbytu przy porodzie, prawda?
Ja wymazu nie miałam jeszcze pobieranego, ale na poprzedniej wizycie lekarz mówił, że teraz będzie pobierał. Czyli w przyszłym tygodniu :) Już się nie mogę doczekać - może synek obrócił się w końcu?

Efik - jak Wojtusiowi minęła noc?

ja plan porodu zrobiłam - tym generatorem z internetu ale nie wydrukowałam i nie wiem czy go zabierać ze sobą czy nie.
sama jakoś nie jestem przekonana do tego co tam napisałam. Oczywiście, że np nie chce na dzień dobry dostać oksytocynę ale czy na siłę upierać się, żeby mi jej nie podawano i udawać, że dam sobie sama radę? i tak prawie z każdym punktem mam ;)

EFIK- dobre wieści z rana, super! 3mamy kciuki za malutkiego!! :*

Ja miałam wymaz na gbs 3 tygodnie temu więc ok 35 tc, dzisiaj się dowiem jaki wynik bo mam wizytę po 17..., i tak jak któraś powiedziała, ja np nie mogłasm mieć późniejn bo gdyby mi teraz pobierał to mogłabym nie zdążyć odebrać wyników na następonej wizycie. Jakoś się tym nie przjemuje, myślę, ze lekarz wie co robi :)

Wczoraj przyszła mi karuzela na łózeczko.. kurde się namęczyłam żeby ją złożyć, pojechałam po baterie, które kosztowały ok 40zł!!!! i jeszcze okazałay się złe wrrrrr... muszę dziś jechać wymienić, na szczęście ustaliłam to ze sprzedawcą więc nie bedzie problemu.
Ja dziś mam dobry humor... zaraz śmigam do lidla, bo jakieś sukienki dziś mają :)

a planu porodu nie robię :)))

Witajcie, jak rodzilam Antka na Zaspie to położna pytała mnie czy mam plan porodu, więc chyba go respektuja. Ja nie miałam.

jeśli chodzi o badanie na paciorkowce to bez różnicy w sumie, ja miałam pobierany w 34 tc, bo akurat tak wypadała wizyta, a później mogłoby być za późno. Co prawda, jakbym sama nie zapytała, to by mi pewnie nie zrobił...(wynik mam niestety pozytywny:/ )
Ja nie jestem tak super zadowolona z dr Matkowskiego.

Moja córeczka w 38 tc ma 2900g, więc chyba norma, a wcześniej często wychodziło, że jest trochę do tyłu z wagą. Każdy maluszek rozwija się w swoim tempie. Jeśli mama odżywia się prawidłowo to znaczy, że tak właśnie ma być :)

Ja mam wizytę dopiero 18 maja ciekawe czy dotrwam w dwupaku ;)

Co do planu porodu to wstępnie przygotowałam, ale tak bardziej dla siebie. Nie wiem czy przekaże go w szpitalu, myślę że wszystko będzie zależało od zaistniałej sytuacji.. Chcę też zapytać lekarza jak do planu porodu podchodzi personel na Zaspie.

Wymaz w kierunku gbs u dr Matkowskiego też miałam mieć pobrany po skończonym 35tc, ale wizytę mam za tydzień więc będzie skończonych 36 tygodni.

a kiedy idziesz do matkowskiego ?

Efik - trzymam z całego serca kciuki za Twojego synka i życzę tobie dużo sił! Na pewno wszystko bedzie Dobrze!

Agawera - ja miałam gbs u Matkowskiego pobierane w skończonym 35 t.c. - odebrałam wyniki i negatyw, więc cieszę się.
Daj koniecznie znac, co powie tobie po jutrzejszej wizycie.

U mnie samopoczucie całkiem ok,włączył mi się tryb wicia gniazda i dzisiaj robiłam gruntowne porządki w kuchni. Od przyszłego tygodnia planuję zabrać się za mycie okien, mam nadzieję, że pogoda dopisze :)

wiesz powiedziała ze narzady ok ewentualnie powiedzał że główka i brzuszek mniejszy wiec moze to być małoglowie ale to jego gdybanie

No to super w takim razie :)
Nie wazne czy duże czy małe, najważniejsze aby było zdrowe.

Planu porodu nie robię.

robicie plan porodu ?

Inne tematy z forum

Wakacje z dziećmi (122 odpowiedzi)

nie mamy pomysłu na tegoroczne wakacje z dziećmi 5,5 lat i 3 lata byliśmy w zakopanym i...

Angielski w szkole podst. ze szkoły językowej czy warto? (64 odpowiedzi)

Zastanawiam się nad zapisaniem dziecka w kl. II na kurs j. angielskiego prowadzonego przez...

czy są tu mamy które nie posyłają swoich dzieci do przedszkola? (245 odpowiedzi)

za moich czasów (jestem z lat 80tych) większość dzieci nie chodziła do przedszkoli.. wiem że...