Mamusie majowo - czerwcowe 2016 (3)

Bo było za długo :-)

Wątek numer 2:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-majowo-czerwcowe-2016-2-t641751,1,130.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie majowo - czerwcowe 2016 (3)

Heh, to niezle masz te sny :):) Przynajmniej możesz się pośmiać.

Ciekawe skąd to się bierze :D

Cześć mamuśki :-)
Ja dziś miałam bardzo zabiegany dzień. Trochę papierkowego latania - notariusz, urząd miasta, deweloper, potem zakupy, robienie obiadu, sprzątanie i teraz padłam do łóżka i oglądam mecz Polska-Francja :-)

Co do koszmarów... Miewam chyba częściej niż zwykle, ale generalnie zauważyłam, że w ciąży mam ogólnie jakieś dziwne niestworzone sny heh
Ostatnio śniło mi się, że byłam gdzieś umówiona na pedicure do salonu kosmetycznego a okazało się, że paznokcie robiła mi Magda Gessler twierdząc, że z restauracjami jej nie idzie i musi dorabiać robiąc paznokcie heheheh no jak się obudziłam to myślałam, że umrę ze śmiechu. Tego to nie grali :-)

Dziewczyny, co Wy takie chorowite ? :(
Popieram Zapatrzona, od początku, codziennie pije dużo herbaty z cytryna i miodem i nic mnie nie bierze :) Takze polecam.
Jedyne co mnie męczy to nocne koszmary!! Ale na to chyba nie ma lekarstwa... Wy też tak macie ?

Dysia, dziękuję Ci za odpowiedz.

Kararinah, ciesze się , że z Twoim łożyskiem i Maleństwem wszystko dobrze! :)

Dobrej nocki :)

I dobrze Chmurko, odpoczywaj!
Ja mam w planach iść od 26go... Zobaczymy. Dzieci się mnie już dopytuja, czy biorę zwolnienie bo idę rodzic? :-D
Dziś zaczynamy 20tydzień.

cześć

Dziewczyny w ciąży mamy dwa razy czyszczenia kamienia w gratisie :) Ja jestem już po :) Znieczulenie też jak najbardziej można mieć po I trymestrze. Ja chodzę do dentysty bo też mi lekarka mówiła, że próchnica jest niebezpieczna. Mi został już tylko jeden ząb do zrobienia

Witam nową mamusię

Mój Bartul dziś jakiś niewyraźny, jutro zostawiam go w domu

A ja na uropie :) I do pracy juz nie wracam. Trzeba zwolnić tempo :)

Witaj Mała mi, dopisz się :)
ja po wizycie, łożysko się podniosła, także hura :)
no ale synuś to już kawał chłopa, wazy 860g i już się boje wagi końcowej :D
Aga M. niestety i tym razem się nie spotkamy, wyjeżdżamy na weekend na chrzciny

Witam
Czytam was od jakiegoś czasu i postanowiłam się przywitać :) mam termin na początku maja, jest to moja pierwsza ciąża a oczekuję na małą krolewnę:) w najbliższym czasie powinnam wybrać się do stomatologa, czy może któraś z was kogoś polecić?

Dziewczyny zdrówka dla chorutków ! ciesze sie że bobasy w brzuchach maja się dobrze.

Ja dziś rano robiłam glukozę, pisałam nawet tu post ale gdzieś go wcięło. Pobierali krew 3x (w 1c miałam 2x pobierana), robiłam w medicover, pielegniarka pytała czy mam cytrynę, teraz byłam mądrzejsza i połowe wycisnełam do kubeczka, mdliło okropnie, piła do tego sporą ilość wody. dałam radę. w 1c mój syn szybko przybierał na wadze, stąd było podejrzenie cukrzycy i po 30tc miałam powtórzyć glukozę, miałam 2 podejścia, każde nieudane, na samą myśl mnie skręca ;/ ja bym wzięła ze soba cytryne i wode obojetnie czy pozwalaja czy nie :P lepsze to niz nie przejsc badania :) powodzenia ! ja teraz czekam na wyniki, mam nadzieje że beda dobre

podobno jets glukoza z cytryną:) moja lekarka przy poprzednim tescie powiedzila, ze moge wziac cwiartke cytryny, wyjsc mozna, wiec wrocilam i siedzialam. teraz pewnie tak samo.

ja tez dzis po wizycie, Julka wazy prawie 500, dostalam skierowanie na nfz polowkowe - taka juz jestem stara, niestety najblizsze terminy w marcu... masakra take pojde na platne. oprócz tego glukoza i inne:)

Kasia zdrówka i do zobaczenia na basenie!

hej dziewczyny,
podtrzymuję to co napisała AMO :) nic dodać nic ująć
ja już lepiej, jutro rano ostatni antybiotyk, córcia przeziębiona więc siedzimy razem w domciu, no i jutro idę na USG zobaczyć jak tam moje łożysko, trzymajcie kciuki, może się też dowiem ile ten mój chłop waży :)
co do badania na obciążenie glukozą, to wszystko zależy gdzie jest robione, niestety w lux medzie nie można wcisnąć cytryny, nie można wyjść na dwór, czy nawet wypłukać buzi wodą (chyba że nie widzą), a w innych placówkach podobno wolno cytrynę, nie robią problemu, więc wszystko zależy gdzie będziecie robić, każdy przechodzi inaczej, ja miałam kilka razy i zawsze było kiepsko, a ostatnio rewelacja, żadnych dolegliwości, a fajna książka to połowa sukcesu :)

Hej babki!
Udało mi się wyrwać od mojego dwulatka - Mąż z pracy powrócił i pozwolił mi w ciszy polezakowac. Może uda mi się zasnąć, bo noce kiepskie... A po 5 juz wstajemy do pracy.
Co do okulisty i naturalnego porodu. Każda, która rodziła naturalnie powie Wam to samo - przy każdym parciu trzeba zamknąć oczy, właśnie po to, żeby się krew z naczyń w gałka ocznych nie rozlala przy wysiłku. Ja bym zmieniła okuliste, może inny coś poradzi z tym Waszym wzrokiem. Ale z własnego doświadczenia wiem, że papier od okulisty na cesarke jest mało ważny... Na Klinicznej np.lekarze dzwonią do okulisty, który skierowanie wystawił. I jeśli taki, to miękka faja :-) i zmieknie podczas rozmowy z poloznikiem - rodzi się naturalnie. Ostatnio w ogóle odchodzi się od tzw.cesarek na zimno. Jeśli ktoś ma wskazania - od neurologa na przykład, to czekają do pierwszych naturalnych skurczy i dopiero wtedy robią cesarke. Chodzi o hormony. Matkę Naturę. Nie mówiąc o ułożeniu posladlowym - wielorodka rodzi naturalnie :-P
He, he... I jak jeszcze na Szkole Rodzenia powiedzą Wam, że przed porodem należy sobie zrobić PLAN PORODU i z nim na oddział przyjechać... To możecie się śmiać zdrowo! Jedyny plan porodu, to urodzić zdrowe dziecko, szybko, bez inkubatora i przy stracie małej ilości krwi. Zobaczycie jak będziecie liczyły czas, żeby już ze szpitala iść do domu...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ja też planuję odwiedzić jeszcze jednego lub dwóch okulistow, żeby potwierdzili czy poród sn wchodzi w grę bez żadnego ryzyka.

Dysia, też czytałam o tym pogorszeniu wzoru w ciąży i właśnie nie wiem czy jest sens robić nowe okulary. Nornalnie noszę soczewki więc teraz na próbę kupię na jeden miesiąc mocniejsze, zobaczę czy głowa nie będzie mnie bolała od większej mocy.
Mnie te wątpliwości nie dają spokoju, czytałam w internecie ale tam ile ludzie tyle opinii. Postanowiłam wybrać się do innego okulisty, idę w następny wtorek więc zobaczę co mi powie. Zdam szczegółową relację i podpytam też o tą słabą siatkówkę. Jeśli powie mi, że jest chociażby minimalne ryzyko to będę prosić o zaświadczenie na cesarkę.

Hej. Ja też mam wadę wzroku i byłam u okulistki. Ostatnio bardzo pogorszył mi się wzrok. Mam jakoś -4 plus astygmatyzm. Pani powiedziała, że w ciąży to normalne, że słabną oczy i po urodzeniu czasami się to cofa do stanu sprzed ciąży. Też pytałam czy mogę rodzić naturalnie bo powiedziała mi, że mam słabą/delikatną siatkówkę czy jakoś tak. No i stwierdziła, że to nie jest przeciwwskazanie. A szczerze mówiąc też się boję... No bo jak coś się stanie? Wolałabym tego uniknąć.

Jeśli chodzi o dentyste to też muszę się wybrać na przegląd jakiś. Spokojnie można brać znieczulenie tylko trzeba uprzedzić dentyste najpierw o ciąży :-)

Ja też zaczęłam tydzień od badań - morfologia, mocz i hormony czyli zestaw obowiązkowy przed wizytą u ginekologa (która w czwartek). Oprócz tego zaliczyłam dziś okulistę ponieważ mam wadę wzroku, na codzień noszę soczewki ale już od jakiegoś czasu wzrok mi trochę poleciał. Okazało się, że mam trochę podwyższone ciśnienie w obu oczach i tu od razu pojawiła się lawina pytań o poród (niestety w rodzinie mojego męża była taka przykra sytuacja, że kuzynka straciła wzrok podczas naturalnego porodu, właśnie ciśnienie było jedną z przyczyn) no ale Pani dr mnie olała. Patrzyła tylko na mnie z politowaniem i się głupio uśmiechała a jej odpowiedź była jedna - nie ma to wpływu. Z gabinetu wyszłam zła i w sumie zestresowana. A czy Wy Dziewczyny macie jakąś wiedzę w tym temacie? Może rzeczywiście trochę panikuje ale to jednak oczy...
A z tych przyjemniejszych spraw to w pt miałam "dodatkowe" płatne usg połówkowe tzn poszłam je zrobić w 3D no ale tłumaczyłam sobie, że lepszy sprzęt itd (pamiątka w postaci filmu to tylko gratis ;) ). Wszystko jest dobrze, to na pewno Zuzia, która waży już 400g. W czwartek mam wizytę u swojego ginekologa, który też miał robić połówkowe ale zobaczymy co zdecyduje teraz jak przyznam się, że polazłam gdzie indziej ;)
Hormony u mnie też szaleją - popłakałm się pod sklepem Mama i Ja kiedy nie było wózka, który chciałam zobaczyć :p ale wybraliśmy inny i u nas też punkt na liście jest zaliczony - wózek kupiony. Teraz szukamy łóżeczka itd ale to już na allegro.
Właśnie Dziewczyny, jak to jest z tym dentystą? Mi sie zrobił mega kamień na zębach i zauważyłam też pomiędzy jedynkami czarną kropkę :( czy jakieś znieczulenie my możemy dostać? Nie cierpię dentystów i boli mnie jak jeszcze siedzę w poczekalni, z drugiej strony nie chcę tego zostawić bo naczytałam się, że próchnica może być groźna w ciąży.
Matko - rozpisałam się za wszystkie czasy ;) Miłego dnia Wam życzę! :)

Cześć Dziewczyny!

To i Ja też trochę ponarzekam, bo ostatnio mam straszny problem ze snem. W nocy spać nie mogę a w dzień odsypiam gdzie się tylko da plus opieka nad 5 latką. Masakra!

Dziś jestem po badaniach u ginekologa. Z synkiem wszystko dobrze podobno duży chłopak, bo termin z 11.05 zmienił się dziś na 28.04. a waga dziecka wynosi 900 g. Za to mama dostała zwiększoną dawkę żelaza, vit d, ale coś za coś. Na 17 mam jeszcze dziś endokrynologa, więc zobaczę, co On jeszcze od siebie dołoży.

Ja jutro muszę jechać na tą glukozę, dla mnie najgorsze z tego badania to ten czas, który muszę tam spędzić:(

Mnie coś też łapie, dziś gardło mnie strasznie boli. Chyba muszę wyskoczyć do apteki po Tantum Verde.
Ja chyba też przeżywam burze hormonalne. Jak tak sobie po czasie myślę o swoich nerwach, to ewidentnie wina hormonów...

A ja dzisiaj wstałam z bólem biodra :( Zastanawiam się teraz czy nie przesadziliśmy wczoraj ze spacerem - ponad 2 godziny czy może jakoś krzywo spałam... Ale chodzę taka kulawa :(
Dysia z tymi hormonami to tak chyba jest - ostatnio często się rozczulam, nawet reklamy a tv potrafią doprowadzić mnie do łez :)

Ja też kocham segregować takie małe ciuszki :) Mój dwulatek nosi już rozmiar 98/104, więc już takie wielkie przy tych noworodkowych :) Myślę, że w kwietniu będę segregować ubrania po Jasiu i dokupię parę nowych rzeczy dla Piotrusia. Ale narazie mi się nie spieszy, bo nie mam gdzie tego trzymać - czeka nas remont w pokoju chłopców i zanim go nie zrobimy zbytnio nie szaleję :)
Gdy myślę o tym badaniu glukozy to mnie mdli :) pamiętam jak walczyłam przy poprzedniej ciąży by tego nie zwrócić, bo mdliło mnie strasznie. Wiedziałam, że jak zwymiotuję to będę musiała robić to badanie ponownie, a to mi się nie uśmiechało. Ale jakoś wytrzymam - połowa sukcesu to ciekawa książka :) Bo w LuxMedzie na Grabówku nie pozwalają pić cytrynki ani wychodzić z przychodni.Więc trzeba sobie jakoś radzić...
U nas był niewesoły weekend - w piątek tak kaszlałam, że myślałam, że wyrwie mi płuca z piersi. Pojechałam do lekarza, a ta mnie powitała "ale ja i tak pani nic nie dam, bo ciężarnym nic nie wolno brać". Mało tam jej nie trzasnęłam. Zapytałam czy zechce mnie chociaż osłuchać, bo po to tu przyszłam to trochę zestopowała... Ale na szczęście po leżeniu w łóżku przez cały weekend jest już zdecydowanie lepiej. Herbatka z miodem i cytrynką potrafi być zbawienna dla zdrowia :) Oby tylko szybko nie wróciło, bo myślałam, że już nie dam rady...

Chodzę na Zaspe do szkoły rodzenia " Mama i Ja". Jest bezpłatna. Jedna godzina w każdy poniedziałek przez 12 tygodni. Póki co byłam na 1 zajęciach i coś już ciekawego się dowiedziałam. Więc mam nadzieję, że będzie to przydatne :-)
A ciuszki.... Też uwielbiam je oglądać :-)

Inne tematy z forum

Wasze ulubione zapachy (71 odpowiedzi)

Jak w tytule - jakie sa Wasze ulubione perfumy?

Oszczędzanie - jakie macie sposoby? (110 odpowiedzi)

Ponieważ niedługo rozpoczynam urlop wychowawczy, przyjdzie nam żyć przez pewien czas z jednej...

Zadania do gry dla dzieci (17 odpowiedzi)

Szukam pomysłów na zadania do gry dla dzieci w wieku przedszkolnym. Np. udawaj kota, zrób...