Mamusie majowo - czerwcowe 2016 (5)

link do poprzedniego wątku:

http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-majowo-czerwcowe-2016-4-t653114,1,130.html

Ja już po połówkowym i dopisuję się do listy :)
Dzianinka 1.05.2016
kararinah 03.05.2016
Mięta 05.05.2016
Mała mi 09-10.05.2016
Sylwa 11.05.2016
Aga_Kr 15.05.2016 Agata, Kliniczna
Chmurka 16.05.2016 Szymon, Wojewódzki
Pegisu 17.05.2016
weronikaz 19.05.2016
Dysia 21.05.2016 Zuzia, Kliniczna
Aga M. 24.05 Julka, Redłowo
Queen 26.05.2016
Karoluś 28.05.2016 Zuzia, Redłowo
Groszkowa11 31.05.2016 Franek, Zaspa
Kmina 31.05.2016

Zapatrzona 5.06.2016 Piotruś, Wejherowo
arnika 09.06.2016
Amo 11.06.2016 Renatka, Wojewódzki
KasiaQ 13.06.2016
Marcelinka 17.06.2016
Adelajla 20.06.2016 Filipek
Pyska 24.06.2016
bosa1 25.06.2016 Martynka, Redłowo
Jusia 26.06.2016
Sierpniowa 29.06.2016
Buba 30.06.2016
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie majowo - czerwcowe 2016 (5)

u nas chyba jednak zatrucie, bo jednodniowe... teraz juz lepiej

polecam http://www.aptekagemini.pl/nacomi-pregnant-care-kremowe-maslo-do-pielegnacji-ciala-kobiet-w-ciazy-100m-d*plikat-1.html

fajnie pachnie, dobra cena i spytała Sroki na fb, odpisała, że fajny skład. miłego weekendu

U mnie ten ból pojawia się i znika, jest nieregularny i taki tępy. Staram się nie panikowac ale chyba wybiorę się na sor. Moja gin na urlopie i będzie dopiero w czwartek ale zawsze są inni lekarze jakby co. Nie wiem czy wziąć no spe. Ten ból mi fizycznie nie przeszkadza, bardziej mnie martwi. A mała od paru dni to robi takie akrobacje w brzuchu, że aż boli :)

Sierpniowa,
dzięki za info nt wózka!

Dzięki!!!

Karoluś,
miałam podobną akcję z bólami jakiś miesiąc temu (nie były skórczopodobne, ale stały ból w podbrzuszu), był to akurat weekend więc pojechałam z tym do szpitala, bo już się bardzo denerwowałam. Pani doktor powiedziała, że trzeba wziąć no spę i zobaczyć czy po tym przechodzi...poszłam też w poniedziałek do ginekologa, który po sprawdzeniu czy z dzieckiem wszystko ok, zalecił no spę. po dwóch dniach mi przeszło.
najlepiej sprawdź z lekarzem czy wszystko ok, ale też postaraj się może nie denerwować tak bardzo (wiem, że to łatwo się mówi, ale...), bo to może nasilać objawy...
trzymam kciuki!

Jeśli chodzi o gondolę Teutonii Cosmo, to nie mam większych zarzutów. Daszek rzeczywiście nie jest najgłębszy, ale jak słońce świeciło na małą, to przypinałam tetrową pieluchę do daszku i było ok. Poza tym gondola wg mnie nie ma żadnych wad. Waga moim zdaniem znośna, a codziennie targałam go z półpiętra do mieszkania. Spacerówka w komplecie była ok. Stelaż bardzo zwrotny, łatwo się manewrowało nawet w wąskich przejściach.
A i ja też kupowałam wózek używany po jednym dziecku, był jeszcze na gwarancji. Teraz synek będzie trzecim użytkownikiem. Mimo że mam jasny kolor wózka, to nie narzekam, gdyż wszystkie elementy można zdjąć i wyprać w pralce, co robiłam z powodzeniem.

Cześć dziewczyny.
Ja jak zwykle w tyle. Niby dużo czasu nie trzeba , żeby wejść na forum i poczytać, ale ile bym go nie miała to i tak go za mało :) Tymbardziej, że cały czas pracuje, wiec nie mam nawet czasu podrapac się po tyłku :P

Widziałam jedynie wasza dyskusję o wozkach. Ja nie mam o nich zielonego pojęcia, my mamy Emmaljunge Mondial Duo Combi. Jest na prawdę świetna, i bardzo funkcjonalna. Jest co prawda duża i ciężka jak smok - ale jedno jak i drugie ma swoje plusy i minusy. Nie ma również skretnych kół.

Karoluś jak tam Twój brzuch? Byłaś z tym u lekarza? Ja bym tego nie lekceważyła, tyle się człowiek naczyta, że wolałabym dmuchać na zimne.
Ja to w ogóle jestem przewrazliwiona. Jak mały się za mało rusza to się stresuje, jak za dużo to tez. Ciężko mi dogodzić :P
Tymbardziej, że to moja pierwsza ciąża , wiec wiecie ... :)

Dziewczyny, od wczoraj tzn, wczoraj i dziś czuje ból brzucha taki, jak na okres. Już dawno zapomniałam o takim rodzaju bólu. Czy to jest normalne? Brzuch mi się nie napina, jest miękki tylko to uczucie w dole brzucha... Nie jest obo ciągle, pojawia się i znika. Czy tak mogą być odczuwane skorcze?

Dziewczyny pooglądałam zdjęcia tej teutonii i jest ona podobna do maxi cosi mura, szczególnie jeśli chodzi o budkę. Moja szwagierka ma dla córeczki murę, jeździ nią 5 miesięcy i narzeka, że ta budka jest za mała i nie można jej nasunąć głębiej. Słabo chroni przed wiatrem i słońcem. Moim zdaniem to ważna sprawa więc zwróćcie na to uwagę.

Sierpniowa my też będziemy mieli Teutonię Cosmo, po synku koleżanki. Ona była bardzo zadowolona. W ciągu 2 tygodni będziemy po niego jechać. Wtedy już będzie fajnie, tak na wózek patrzeć :)

hej Sierpniowa,
widzę, że macie wózek teutonia cosmo, nie masz do niego żadnych zastrzeżeń?jakiś czas temu kupiliśmy ten model używany, ale do końca nie byliśmy pewni, bo wybór jest strasznie duży i można dostać zawrotu głowy :)
dzięki

Dzianinka 1.05.2016
kararinah 03.05.2016
Mięta 05.05.2016
Mała mi 09-10.05.2016
Sylwa 11.05.2016
Aga_Kr 15.05.2016 Agata, Kliniczna
Chmurka 16.05.2016 Szymon, Wojewódzki
Pegisu 17.05.2016
weronikaz 19.05.2016
Dysia 21.05.2016 Zuzia, Kliniczna
Aga M. 24.05 Julka, Redłowo
Queen 26.05.2016
Karoluś 28.05.2016 Zuzia, Redłowo
Groszkowa11 31.05.2016 Franek, Zaspa
Kmina 31.05.2016

Zapatrzona 5.06.2016 Piotruś, Wejherowo
arnika 09.06.2016
Amo 11.06.2016 Renatka, Wojewódzki
KasiaQ 13.06.2016
Marcelinka 17.06.2016
Adelajla 20.06.2016 Filipek
Mała757 23.06.2016 Kliniczna
Pyska 24.06.2016
bosa1 25.06.2016 Martynka, Redłowo
Jusia 26.06.2016
Sierpniowa 29.06.2016
Buba 30.06.2016
Paulina_kn 22.05.2016

Hej Dziewczyny! Przeżyłam spokojnie wczorajszą glukozę i wyniki są ok :) Wypiłam słodkości na dwa łyki i potem tak mnie książka wciągnęła, że nie słyszałam jak pielęgniarka po godzinie wołała mnie na kolejne pobranie krwi. Także mam to z głowy - było dużo łatwiej niż przy pierwszej ciąży.
Niestety moja hemoglobina poleciała mocno w dół, mimo że biorę Tardyferon od miesiąca. Ciekawe co powie na to mój gin. Szczerze mówiąc trochę mnie to zmartwiło.
Też jestem ciekawa ile mój maluszek teraz waży :) Wizytę mam dopiero 4.03, wtedy się dowiem. Moje doświadczenie pokazuje, że termin z OM jest dużo bliżej prawdy niż wyznaczony z USG :) U mnie to są 2 dni różnicy, więc tak naprawdę żadna różnica :)))
Co do wyprawki to my jesteśmy daleko w polu. W sobotę mąż i nasz przyjaciel będę wstawiać meble do pokoju chłopaków, więc pewnie niebawem wezmę się za sortowanie ubranek i robienie jakiś drobnych zakupów. Ciągle wydaje mi się, że mamy jeszcze tylllllle czasu :)

Ja w zeszłym tygodniu miałam USG połówkowe (w 22 TC) i mały ważył 530g. Z tego USG termin wychodzi mi na 22 czerwca.
A co do wielkości dziecka, to przy córce też mnie straszyli, że będzie duża, a urodziła się z wagą 3470g, także nie taka duża.
Wózek mamy po córce - Teutonia Cosmo i bardzo sobie go chwalę. Kolor wybieraliśmy neutralny - beżowo-szary - także synek spokojnie w nim pojeździ.
W ogóle co do wyprawki, to się zupełnie nie spinam. większość rzeczy będzie po córce, a resztę dokupię na końcówce.
Poza tym ja z końca listy jestem, także mam jeszcze około 4 miesiące ;)

Hej dziewczyny. Moje dzieci to sie filigranowe z kolei rodzą :) ja według USG mam termintydzien poźniejszy niż wg OM, czyli na 26 maja, no i to sie potwierdza z każdym kolejnym USG. Dzis miałam wizytę i synek wazy ładne 999 gram :)

Nie wiem czy juz pisałam, moze nawet w ostatnim poście ;) my mamy wózek Tako City Move Sportime i jesteśmy zadowoleni

Zdrowia życzę wszystkim chorującym :)

Tak jak pisze Aga_Kr - pierwszy termin z usg jest najbardziej prawdopodobny. Dodatkowo trzeba pamiętać, że pierwsze ciążę są "przrchodzone" - ja też pierwsza corke rodziłam w 41 tyg. A usg przeklamuje +/- 500g. ;-)
No, szkoda Dziadka. Dobry był człowiek...

Hejka !
moja dzidźka w brzuchu w 27tc ważyła ponad 1kg, także sporej maści baba :P przecietna waga na 50 centylu
http://www.kalendarzciazy.com/kalendarz/waga-dziecka-w-ciazy-tabela.php - tu macie siatki centylowe, czasem sprawdzam sobie
Syn z kolei od początku ciąży wychodził na badaniach dość spory, i tak już zostało, urodził się 4140g. Pamiętajcie, że to, że dziecko z usg wychodzi duże nie znaczy że urodzi się szybciej :P najbardziej wiarygodny termin porodu do ten z usg z 11-13tc, a każde pozostałe to jakieś wyliczenia komputera nie mające większego znaczenia. W dniu terminu mój syn siedział w brzuchu cały zadowolony i ani myślał wychodzić. w 41tc urodziłam, miałam poród wywoływany

Dziewczyny super, że wasze maluchy rosną w siłę i są zdrowiutkie! a mamom chorujących bobasów - niebawem wiosna :)

Kararinah no rzeczywiście duży maluch :) ale może przystopuje troszkę. Ja poprzednim razem usłyszałam, ze Bartek będzie miał przynajmniej 4 kilo, trochę sie załamałam, ale to tylko sprzęt. A mały yrodził się 3470 więc całkiem przyzwoicie

Bosa tak jak pisze Amo powinnaś mieć taką tabelkę na zdjęciach, tam na bank jest waga

AMO wyrazy współczucia :(

Bosa1, jeśli masz jakieś foty z tego usg, to znajdziesz też tam wagę Maluszka.
Żadna z Was nie kupuje Emajungii? My mamy, korzystamy. Duża gondola i stelaż, ale u nas stary, ba - bardzo stary typ. Za to mimo wysluzonego czasu - jest nie do zdarcia! Te nowsze wersje są juz lżejsze i poreczniejsze. polecam.
U mnie też kiepsko energetyczne. Na szczęście jesteśmy zdrowi, choć dziś był pogrzeb Dziadka, Mała miała mokre stopy, zimno, deszcz ze śniegiem. Może być różnie...
No, dzieciaki Wam nieźle tyja.
W Smyku dziś byłam, śliczne bodziaki po przecenienie...

Inne tematy z forum

kto poleci dobry podkład kryjący do twarzy? (39 odpowiedzi)

Szukam podkładu do cery mieszanej, który nie podkreśla porów i dobrze kryje (mam zaczerwienioną,...

otworzyć firmę ?? (36 odpowiedzi)

Hej! Pewnie część pomyśli, o co ona pyta na tym forum, ale... jedno z drugim ma wiele wspólnego....

Wycieczka w przedszkolu (46 odpowiedzi)

Córka ma mieć w piątek wycieczkę w przedszkolu, jadą autokarem do Pucka i Rzucewa. No i tak się...