Mamusie majowo - czerwcowe 2016 (5)

link do poprzedniego wątku:

http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-majowo-czerwcowe-2016-4-t653114,1,130.html

Ja już po połówkowym i dopisuję się do listy :)
Dzianinka 1.05.2016
kararinah 03.05.2016
Mięta 05.05.2016
Mała mi 09-10.05.2016
Sylwa 11.05.2016
Aga_Kr 15.05.2016 Agata, Kliniczna
Chmurka 16.05.2016 Szymon, Wojewódzki
Pegisu 17.05.2016
weronikaz 19.05.2016
Dysia 21.05.2016 Zuzia, Kliniczna
Aga M. 24.05 Julka, Redłowo
Queen 26.05.2016
Karoluś 28.05.2016 Zuzia, Redłowo
Groszkowa11 31.05.2016 Franek, Zaspa
Kmina 31.05.2016

Zapatrzona 5.06.2016 Piotruś, Wejherowo
arnika 09.06.2016
Amo 11.06.2016 Renatka, Wojewódzki
KasiaQ 13.06.2016
Marcelinka 17.06.2016
Adelajla 20.06.2016 Filipek
Pyska 24.06.2016
bosa1 25.06.2016 Martynka, Redłowo
Jusia 26.06.2016
Sierpniowa 29.06.2016
Buba 30.06.2016
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie majowo - czerwcowe 2016 (5)

Rany dziewczyny wpędzacie mnie w kompleksy, jestem na początku listy a jeszcze nic nie zaczęłam przygotowywać:P a niektóre z Was już mają spakowane torby:) chyba już jednak powoli czas wziąć się w garść:)

Co do kąpieli to my też kąpaliśmy bardzo długo naszego Jaśka wodą z dodatkiem zwykłej parafiny - wystarczyło kilka kropel. Młody miał po tym nawilżoną skórę, więc już niczym nie trzeba było smarować dodatkowo. Teraz pewnie też tak będziemy robili.
A mnie mój bąbel nastraszył nie na żarty w piątek. Wstałam rano do starszaka i dostałam straszny skurcz. Trzymał mnie długo, więc nieźle się przestraszyłam. Na szczęście miałam w piątek umówioną wizytę u mojego lekarza. Strasznie długo mnie badał i stwierdził, że to z przeciążenia (mój starszak swoje waży, a czasem muszę go niestety dźwignąć...). Okazało się też, że przypałętała się infekcja, więc dostałam leki i bezwzględny nakaz odpoczynku. Z tym drugim łatwo nie jest, ale próbuję. No i okazało się, że mały waży 1,2 kg...Dużo jak na 27 tc, ale małego dziecka to ja się niestety nie spodziewałam ;)

W Wejherowie 2 lata temu było tak, że położne przychodziły wieczorem do sali myć dziecko pod kranem i ważyć. Ale pytają czy się na mycie zgadzasz. Ja się nie zgodziłam, też nie chciałam zmywać z małego tej warstwy ochronnej. Pierwszą kąpiel zrobił tata w domu ;)

Ja też wzięłam się za pranie ubranek - widzę, że sił nie przybywa wraz ze wzrostem brzuszka, a wręcz przeciwnie. Niby do czerwca dużo czasu, ale wolę mieć te pierwsze ciuszki wyprane i wyprasowane w szafie. Niech spokojnie czekają. A co do rozmiarów to nie patrzę na metki tylko przykładam ciuszki do siebie i układam na stercie od najmniejszych. Co firma to inna rozmiarówka, kręćka można dostać, więc wybrałam wersję "na oko" :)

Mi w Wojewódzkim Bartka wykąpali chyba w 3 lub 4 dobie, bo zostaliśmy dłużej przez podwyższone crp. Ale rzeczywiście przeżyłam szok, ja się tu cackałam a położna pach pach pod kran i po krzyku :)

Karoluś ja robiłam zakupy w Tygrysku w Wejherowie i ceny są porównywalne do tych na ich stronie - jeden minus to że w sklepie internetowym nie ma całego asortymentu i jest mniejszy wybór.
Co do kosmetyków dla maluszka to ja zastanawiam się nad serią Ziajki. Chciałabym emolienty zostawić sobie w rezerwie w razie jakiś problemów.
A do szpitala biorę pampersy i chusteczki nawilżane - jak będzie coś jeszcze potrzebne to mi mąż doniesie :)

Nawet jesli nie kapia dzieciaczkow to lepiej dla ich zdrowia.Po porodzie dziecko nie powinno byc kapanr od razu.U nas kapia w szpitalach i zmywaja dzieciom naturalna bariere chroniaca przed bakteriami.przynajmniej w pierszej dobie.takze nie ma tegi zlego ;)

AMO, racja! Nie pomyślałam nawet żeby tam sprawdzić! Dziękuję :)

Karolus, Ty sprawdź kochana czy te podkłady, nożyczki, smoczki i inne bajery - nie są tańsze np.w Auchan albo innym centrum handlowym?

Nie w każdym szpitalu kapia. Ostatnio na Szkole rodzenia położna nam to mówiła, np w Redlowie dzieci nie są kapane, jedynie nacierane parafina a pierwsza kąpiel wypada w domu. Niestety nie pamiętam, które szpitale wymienila jako te, które kapia :(
Bosa, co do szkoły rodzenia z Redłowa to tez jakiś czas temu próbowałam się z nimi skontaktować, było ciężko, napisałam w końcu @ a odp dostałam prawie po tygodniu. Z tego, co pamiętam to chyba jakoś na dniach kolejna grupa zaczyna u nich kurs.
Ja mam teraz to samo, co niektóre z Was ostatnio - Zuzia jakby mniej się rusza. Wcześniej to szalala jak baletnica a teraz dawkuje mi kopniaki, za to czkawek naliczylam dziś już 4 :) i chyba musiała się odwrócić głową w dół bo czuje te czkawki na samiutkim dole brzucha.
Mam pytanie, do tych mam, które odwiedziły Tygryska. Czy opłaca się tam robić zakupy bardziej niż zamówienie z internetu? Zaczęłam kompletowac zamówienie z apteki Gemini ale nie wiem czy jest sens brać od nich rzeczy typu podkłady, nozyczki, smoczki itd :)

ja rodziłam na klinicznej, dzieci myli pod kranem na sali, kosmetyki miałam, ale nie używałam, wszystko było na miejscu. Ja używałam linomag zielony i teraz zapewne też będę. Olek mój synek jak sie urodziła był naświetlany i skóre miał mega suchą, mega aż mu schodziła płatami. Dostał też trądzik niemowlęcy, nic z tym nie robiliśmy, samo zeszło - tak tez nam doradzali w szpitalu. Kąpaliśmy go w emolientach

Dziś się spakowałam i przygotowałam kącik dla małej u nas w salonie, bo zanim trafi do brata do pokoju minie pewnie z pół roku.

Dysia, w szpitalach Kasia dzieci szybko - pod kran z lewej i prawej i po wszystkim. Nim się zorientujesz-juz masz dziecko umyte. Zdrowo i ładnie. Jak mają po 40maluchów na oddziale, to nikt się tam nie cacka...

No właśnie, bo wiecie co. Mi dużo osób mówi, żeby wziąć tylko Pampersy, pieluszki tetrowe i chusteczki nawilżane i coś na pupę na odparzenia. Żeby nie brać nic bo i tak nie kąpią dziecka w szpitalu. I już zgłupiałam.

Chmurka mój syn w grudniu skończył rok :) najlepszego dla młodego :*

Moim zdaniem trzeba zobaczyć co szpital wymaga. Np w Wojewódzkim jest wypisane co trzeba mieć ze sobą. Ja biorę pieluchy, maść pośladkową i chusteczki mokre. To wszystko raczej.

Byłam dziS W MAMA i Ja. Okazało się że na 25 rocznice zrobili akcję dla mam. Można było zrobić sobie ktg (ja mam w domu ;)) i skorzystać z krótkiego kursu udzielania pierwszej pomocy. Głównie jednak przy zachłyśnięciu. Ratownik mówił jakie dokumenty mieć w razie jechania na SOR z dzieckiem i gdzie w ogóle warto jechać. Cieszę się, że skorzystałam. Czy któraś z was też była?
Ja chciałam foteliki porównać, bo dalej się waham, nie kupiłam choć obniżka 10 procent. Jeszcze pomyśle :)
Przy zakupie powyżej 400zl można jakąś nagrodę wylosować w niedziele nastepną. Z fotelikiem to trochę tych losów bym miała :D

Cześć dziewczyny

Mój Bartuś wczoraj skończył 5 lat!! Rany jak ten czas leci, niedawno był taki maleńki, a tu już taki duży chłopczyk. Urodzinki robiliśmy w Tesco, a w domu tylko obiad dla teściowej i szwagierki z mężem. Ale tak ten dzień dał mi w kość, ze pod koniec dnia nie mogłam chodzić tak mnie krzyż bolał!! Pół nocy nie przespana, dziś tylko trochę więcej pochodzę i dalej boli :(
To juz nie te siły :(

U nas parafina się sprawdziła, ale teraz duzo mam poleca właśnie emolium lub Oliatum. Sama nie wiem

My do pupy używaliśmy Nivea przeciw odparzeniom, a jak coś się zadziało większego np latem to Sudocrem. Ale same widzicie co mama to inna opinia. Ja na początku kupowałam małe pojemniczki wszystkiego żeby sprawdzić co i jak

A do szpitala dla małego z kosmetyków chyba nic nie brałam. Tylko pieluszki i chusteczki

Dysia- sól fizjologiczna do przebywania oczu, choć powinna być w sali, na Klinicznej kiedyś była... Gaziki. Pieluszki - pampersy i tetrowe. Parafina, czy oliwka czy coś do "zakonserwowania" ;-)
Chusteczki mokre. Drugi ręcznik do wytarcia po kąpieli.

Dziewczyny a z takich czysto kosmetycznych rzeczy dla malucha do szpitala co pakujecie? Bo różnie mówią i już sama nie wiem.

Bosa1, w razie ostateczności - można znaleźć szkole rodzenia w internecie i wykupić miejsce na platformie.
Chociaż... Nie ma to jak praktyka.
Mąż mój uczył się przewijać i kąpać lale, proscizna ;-) a później przyszła rzeczywistość. Płacz dziecka. Stres. Hej, było wesoło. Nie był w stanie małej na brzuchu usadzic chyba do 5m.z.przy kąpieli.

Dziś kończę 24 tydzień i zaczynam 25 :) już nie mogę się doczekać czerwca!
Żadna z Was nie wybiera się do Redłowa na szkołę rodzenia? Ja niestety nie mogę się tam dodzwonić. Dzwonię na stacjonarny i komórkę ze strony i nic. Może mają tam wysyp rodzących i nikt nie ma czasu odebrać telefonu? Zaczynam się denerwować bo boję się zostać na lodzie. Zależy mi na szkole rodzenia, bo niewiele wiem o porodzie i pielęgnacji noworodków...

Amo u nas parafina się niestety nie sprawdziła :( przez to ze nie posiada substancji antybakteryjnych może spowodować stan zapalny skóry i nie zaleca się wczesniakom o czym dowiedzieliśmy się po fakcie :(
co do pozostałych rzeczy zgadzam się w 100%, wiele rzeczy będę tym razem robiła inaczej

Queen, to i tak dobrze, że do Ciebie zadzwonili ;-) Boże, Polska...
Ja uzywalam jak najmniej chemii i teraz tez tak planuje. Nasze babcie i matki mały w samej wodzie - polecam. Tez tak mylismy Starsza. Czasem emolium dodawała do wody. Po kąpieli - parafina na ciało i skóra śliczna. Odparzenia mieliśmy tylko latem. Wiadomo. Pielucha w ciepłym... Żadnych Sudocremow nie polecam - wg mnie są dla Dziadków przy odparzeniach u osób leżących. Nam nie pomagało. Pediatra zalecał maść posladkowa - duże opakowanie za 8zł, ręcznie robiona. Na długo. Rewelacja! Można ponoć taka dostać u ZIAJI. Ogólnie - bardzo polecamy kosmetyki ZIAJKA dla maluchów.
Co do zatykania porow- każdy krem, oliwka zatyka niestety...

Inne tematy z forum

tabletki antykoncepcyjne- jakie polecacie?? (71 odpowiedzi)

chciałabym zacząć brac tabletki antykoncepcyjne, wiem że lekarz powinien je dobrać. Ale jestem...

Gdzie kupię duże kartony? (19 odpowiedzi)

Tak jak w temacie, gdzie można kupić duże kartony, nawet takie 150x150x150? Castorama? Praktiker...?

chce mi się wyć....matka szuka pracy...taaaa (64 odpowiedzi)

muszę się wygadać...może to poniekąd jakaś moja terapia ... mam dwoje dzieci...mlodsze dwa...