Mamusie majowo - czerwcowe 2016 (6)

Z okazji 1 dnia wiosny zakładam kolejny wątek :-)
Miłego dnia mamuśki :-)

Dzianinka 1.05.2016
kararinah 03.05.2016
Mięta 05.05.2016
Mała mi 09-10.05.2016
Sylwa 11.05.2016 Nikodem, Wojewódzki
Aga_Kr 15.05.2016 Agata, Kliniczna
Chmurka 16.05.2016 Szymon, Wojewódzki
Pegisu 17.05.2016
weronikaz 19.05.2016
Dysia 21.05.2016 Zuzia, Kliniczna
Aga M. 24.05 Julka, Redłowo
Queen 26.05.2016
Karoluś 28.05.2016 Zuzia, Redłowo
Groszkowa11 31.05.2016 Franek, Zaspa
Kmina 31.05.2016

Zapatrzona 5.06.2016 Piotruś, Wejherowo
arnika 09.06.2016
Amo 11.06.2016 Renatka, Wojewódzki
KasiaQ 13.06.2016
Marcelinka 17.06.2016
Adelajla 20.06.2016 Filipek
Mała757 23.06.2016 Kliniczna
Pyska 24.06.2016
bosa1 25.06.2016 Martynka, Redłowo
Jusia 26.06.2016
Sierpniowa 29.06.2016
Buba 30.06.2016
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie majowo - czerwcowe 2016 (6)

Karinah gratulacje!!!!!
czyli Twój przypływ energii był oznaką zbliżającego się porodu :)

http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-majowo-czerwcowe-2016-7-t669596,1,130.html

No to proszę bardzo. Nowy wątek założony :-)

A moja noc.... Szkoda gadać. Ale co ja będę narzekać jak tu takie dobre wieści mamy :-)

A propos- Dysia, skoro po 3 w nocy nie spalas, to pewno miałaś kolejna ciężka noc, z reszta - tak samo jak ja... ;-)

Gratuluję!! Termin miałaś na 3 mają, ale z takim ciężarem - nic dziwnego ;-) kawał chłopaka z niego!
Ja nowego wątku nie założę - kiepsko mi, bo pisze z komórki. Może Dysia?
No, to ktora następna???

Wow!!!! Gratulacje!!! :-)
Pierwsza mamusia. Trzymajcie się cieplutko. :-)

Czas na nowy wątek, proszę zalozcie
19.04 o 22.07 sn na klijicznej przyszedł na świat nasz synek 4.150g i 55 długi.

Sprawdziłam na stronie Wojewódzkiego - jest neonatologia. Co prawda, mają tam ciasno, ale - jest!
Czytałam tez wywiad z Zygmuntowiczem - ordynator. Nie kryją, że stawiają na naturalny poród. I taka prawda. Jak rodziłam córkę, fakt -36 tydz, martwe,2500g, poród drugi- żadnego znieczulenia, poród naturalny, na końcu - jeden szew zewnętrzny.

Takie informacje dostałam od położnej w szkole rodzenia - widocznie wprowadziła mnie w błąd.
Dziękuję dziewczyny za informacje :)

To teraz już w ogóle mam taki bałagan w głowie, że decyzje podejmę chyba dopiero jak zacznę rodzic :D

Dokladnie w wojewodzkim jest oddzial dla noworodkow :)
Mozna wszystkie informacje na stronie wyczytac

Adelajla, sorry, że się wcinam (jestem w Waszym wątku gościnnie), ale w Wojewódzkim jest oddział neonatologiczny, stopień referencyjności II, ale z tego co wiem starają się o III, więc noworodki są badane od stóp do głów, bardzo dokładnie. Jest sporo badań przesiewowych (m.in. badanie słuchu, usg główki i brzuszka, echo serca) i naprawdę nie wypuszczą mamy z noworodkiem, dopóki dziecko nie zostanie dokładnie przebadane i, ewentualnie, wyleczone (np. nawet lekko podwyższona bilirubina to już podstawa do zatrzymania w szpitalu i naświetlań).
Ja rodziłam tam i naprawdę wręcz już miałam dosyć tego, że dziecko mi ciągle badają. Z drugiej strony kiedy wychodziłam, to miałam komplet badań i pewność, że dostaję 100% zdrowe dziecko.

Hehehe Dysia, dobre:)

Ja osobiście mam takie samo zdanie co Chmurka stąd też moja decyzja o porodzie w Wojewódzkim!

Dysia no trafiłaś w 100 % w sedno :)

No właśnie Weronika często słyszę o tym, że kobiety po porodzie nie mają w ogóle na uwadze pozostałych kobiet. To są tylko 3 dni. Więc powinno się szanować też to co przeszkadza innym. Jak mnie coś takiego irytuje... Właśnie niektóre mamuśki myślą, że "ich dzieci ich sprawa". Ok wszystko ładnie pięknie zgodzę się - tylko, że przy okazji nie są tam same.
Przepraszam za wyrażenie, ale mam wrażenie że niektóre kobiety razem z łożyskiem rodzą też mózg.

Ja dlatego wybrałam Wojewódzki, żeby tłumów nie było. Nie chciałabym leżeć z gołymi cycami a tu mąż koleżanki z łóżka obok. Jakoś to do mnie nie przemawia. A przy poprzednim porodzie muszę Wam powiedzieć, ze nawet wypoczęłam po porodzie. Fakt, mój mały tylko spał i jadł (w domu już mu sie to zmieniło), więc sporo mogłam pospać w ciszy w pokoju

Damy radę, to tylko pare dni. Ja zawsze powtarzam, ze odwrotu nie ma hi hi :)

A tej matce kaszlącego dziecka to chyba nakopałabym do du..y. Ale fakt, z niektórymi to ciężko :(

Ja za pierwszym razem w Redlowoe po porodzie najpierw trafiłam na sale 4 osobowa, a po tygodniu przenieśli mnie na trójkę juz do końca pobytu. To musze przyznac ze w tej 4 osobowej było miejsca ze ho ho, a juz w tej 3osobowej ciasnota nie z tej ziemi, ale przeżyłam, wyszłam i szczęśliwa wróciłam do swojej kawalerki :P teraz juz mamy 3 pokoje wiec bez porównania.

Ja w Wejherowie chciałam rodzic przez pierwsze 2 trymestry pierwszej ciazy. Ale po pierwsze było to dla nas trochę daleko, po drugie z Redlowem zdążyłam juz sie trochę oswoić podczas pobytu na PC, a po trzecie to właśnie przerażają mnie te wizyty na salach na położnictwie. Do niektórych babek to naprawdę potrafią tłumy schodzić. Nawet w takim Redłowie gdzie dzidziuś zostaje za szybka i jest pokój odwiedzin, jedna matka (o zgrozo!) przeprowadziła za szybkę swoją przeraźliwie kaszląca i kichajaca trzylatke zeby pokazać jej braciszka. Ta mała kaszlala nie tylko na swojego braciszka ale tez na reszte bobasów, ktore były ustawione jeden przy drugim. A wyperswaduj takiej mamie cos. To sie kłóciła ze jej córa ma prawo i ze jak jej syn zachoruje to jej sprawa. A gdzie reszta dzieci?

Statystycznie najwięcej dzieci rodzi się latem - konkretnie 30 czerwca czyli tak jak mój termin ;) więc na luzy na porodówkach chyba nie ma co liczyć. Była któraś z was oglądać porodówki? Wiecie, czy wystarczy podejść czy lepiej zadzwonić wcześniej?
Dzisiejsza noc pierwsza od tygodnia nieprzespana, biodro i brzuch bolały tak, że obrócenie się z boku na bok stanowiło nie lada wyzwanie...

No właśnie mnie mąż bardzo pomógł po pierwszym porodzie. Przewijał małego, podawał do karmienia... Nie musiałam się niczym przejmować po ciężkim porodzie. Wiem, że teraz cały czas ze mną nie będzie, ale wygody jedynki sobie nie odmówię ;)

Z tym wchodzenie na oddział, to też różnie bywa. Na Klinicznej 3 lata temu tłumy były, wchodziły do pokoju, cycki na wierzchu... Trudno, karmić trzeba. A ciągle ktoś przychodził... Z jednej strony dobrze- leżałam z babka, która była po cesarce, to mąż jej dużo pomagał, choćby przewinac Maleństwo...
Jak jest grypa, ryzyko epidemii czy coś, to wszystkie oddziały zamknięte i tylko sala widzenia zostaje za szyba.
Jest tak jak piszecie - radzisz i nie wiadomo, gdzie Cie poloza. Może trafisz do sali 2,3 czy 4 osobowej?
Na Klinicznej - faktycznie jest oddział neonatologiczny, tam moja córa trafiła po porodzie - niewydolność oddechowe, inkubator. Dmuchana na zimne, fakt- po kilku godzinach była już ze mną. Nie wiem jak to jest w Wojewódzkim, czy na Zaśpiewać, ale chyba jak widzą, że dziecko ma mało punktów Abgar, to coś działają, nie wiem... W Wojewódzkim - tylko sala widzenia, na oddział się nie wchodzi.
Z Zaspa... Trochę bym się bała, tam taki moloch jest...
Pamiętajcie- rodzimy w połowie roku i mamy duże szanse na to, że na Klinicznej nas przyjmą bez problemów

Adelajla a doula ? kobieta która idzie z Tobą rodzić, nikt Ci nie zabroni

ja na klinicznej leżałam w sali położnic 4 osobowej, były 3 bobasy, mojego przy mnie niestety nie. Nikt nie mógł wejść na oddział, tym bardziej do naszej sali.

Dysia są sale dwuosobowe, ale gdzie akurat będzie miejsce po porodzie tuż tego nie wie nikt

Potwierdzam, ze sala jednoosobowa w Wejherowie kosztuje 350 zl. To jest oplata za caly pobyt, bez wzgledu na ilosc dni spedzonych w szpitalu. Korzystalam przy pierwszym porodzie i teraz tez chce. Kiedy mam ochote moge wywalic cycki na wierzch albo wietrzyc krocze... Albo spac. Robic co chce. A jak do dziewczyny wspoltowarzyszki z sali zejdzie sie mama tata, tesc, tesciowa i szescioro rodzenstwa to zero odpoczynku :)

Inne tematy z forum

Co jedzą wasze 1,5 roczne dzieci? (37 odpowiedzi)

Ciekawi mnie co jedzą wasze 1,5 roczne dzieci, mój synuś je tylko to co mu smakuje i co zna,...

kto poleci dobry podkład kryjący do twarzy? (39 odpowiedzi)

Szukam podkładu do cery mieszanej, który nie podkreśla porów i dobrze kryje (mam zaczerwienioną,...

firanki przez internet??? (18 odpowiedzi)

kupiłybyście? np z allegro..bo ja się zastanawiam właśnie... a może jakiegoś sprzedawcę polecicie?