Mamusie majowo - czerwcowe 2016

Jest już ktoś? :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Re: Mamusie majowo - czerwcowe 2016

Dolaczam do Was dziewczyny - 6 tygodni, termin na 27go czerwca... :)

Objawy (odpukac!!) minimalne, chociaz dzis w pracy kumpela powiedziala ze cos zle wygladam.. taka zmeczona.. Poza tym lekki bol podbrzusza i piersi. I ciagle jestem glodna :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Muszę się pochwalić, ze od 2 dni troszkę lepiej sie czuję!!!!! Matko jaka ulga, mam tylko nadzieję, że to nie jest chwilowe. Cudownie się tak czuć. moze nie jest w 100 % dobrze ale i tak jestem mega szczęśliwa

Pegitsu, też zazdroszczę bliźniaków, pewnie więcej pracy na początku, ale jaka radość!!!
Amo pracą się nie przejmuj, Jesteś chroniona już pierwszego dnia ciąży. Ja do do ginka idę dzień przed Tobą :) W poniedziałek mam przesiewowe, nie mogę się doczekać

Rany, już listopad! Chyba powoli muszę z moim urwisem napisać list do Świętego Mikołaja :) Teraz mamy na niego haczyk, jak broi to mówimy, że Mikołaj patrzy i jak nie będzie grzeczny to zadzwonimy do niego. W sekundę mam aniołka :) W przyszłym roku pewnie już to nie przejdzie :)

Pegisu, brawo!! Jak ja chciałam mieć bliźniaki...;-)
Mnie udało się zarejestrować na usg genetyczne 1 grudnia w Gamecie, normalnie rzutem na taśmę, bo miejsc juz nigdzie nie ma a do tego nfz sponsoruje tylko 13tydzień. Jakieś jaja! Mam nadzieje, że mój dyrektor mnie tego dnia z pracy zwolni... Jeszcze muszę wykombinować, co z Moja Koza zrobić, komu ja podrzucić...
Do ginekologa idę 10go, pewno już mi kartę ciąży wypisza, oby wszystko było dobrze.
A co u Was dziewczyny?

Mięta 05.05.2016
Chmurka 16.05.2016
Pegisu 17.05.2016
Karoluś 28.05.2016
Marta 01.06.2016
Zapatrzona 5.06.2016
Amo 11.06.2016

Jak samopoczucie? mi udało się zwlaczyc przeziebienie:)
Dzis miałam usg genetyczne i każdy z maluchów się pięknie rozwija:) Uff:)

Dużo zależy od genów ;-)

Ja polecam Bio-Oil. Używałam w pierwszej ciąży na zmianę z Babydream fur Mama i żadnych rozstępów nie miałam :)

Teoretycznie - rozstępy robią się od 3-4 mies.ciąży. Praktycznie... Bywa różnie. Jestem w trzeciej ciąży i za każdym razem - mam przynajmniej takie wrazenie- szybciej mi rośnie brzuch.
Polecam kremy TOLPA. Ale jest dość drogi - ok.35 zł za opakowanie i więcej. Ale zwyczajna oliwka tez daje duże efekty. Oczywiście jeśli stosuje się ją regularnie 2x dziennie ;-)

Dziewczyny, czy Wy już używacie jakiś smarowidel? Czytałam kiedyś, że wszystkie produkty przeciw rozstepom to od II trymestru ale mi dość mocno urosły piersi i czuję jak skóra pęka. Podpytalam Pani dr i mówiła, że można już stosować. Idąc za wieloma opiniami zainteresowałam się Mustela, która na opakowaniu ma informacje, że można używać od 1 miesiąca ciąży. Więc jak to w końcu jest?

Dziękuję dziewczyny za słowa wsparcia :) muszą one mieć ogromną moc bo dziś pierwszy raz od 5 tygodni nie boli mnie żołądek. Nie wiem co jest powodem ale to najpiękniejszy Wieczór od wielu dni :D Chmurka, współczuję Ci dolegliwości bólowych, tak jak pisałam, też je mam (miałam) i to nic przyjemnego :( super, że ciągle przybywa wiosennych mamusiek! :)

Pewnie Amo :)

Mięta 05.05.2016
Chmurka 16.05.2016
Karoluś 28.05.2016
Marta 01.06.2016
Zapatrzona 5.06.2016
Amo 11.06.2016

Karolu, witaj. 2gim trymestrze ciąży należy się cieszyć ile sił ;-) później przychodzi trzeci i jest coraz ciężej z dużym brzuchem...
Kiedyś usg wcale nie było, moja Mama dowiedziała się, że ma bliźniaki przy porodzie, jak w szpitalu puls jej mierzyli... Ale to było prawie 40lat temu!
Chmurka, odpiszesz mnie do listy? Pisze z komórki i mam sprawę utrudniona. Rodze 11 czerwca.

U mnie od przedwczoraj znowu wróciły bóle żołądka :( Kurcze a przy pierwszej ciąży tylko brzuch mi rósł. Teraz wszystko z dwojoną siłą, liczę, że to już końcówka i w II trymestrze będę okazem zdrowia i energii

Ja na razie biorę tylko kwas foliowy i wit D. Pewnie po 12 tygodniu się to zamieni na witaminy, przynajmniej tak było przy pierwszej ciąży

Karoluś witamy :)

Dziękuję, wierzę, że im dalej tym będzie łatwiej :) ja akurat chodzę do dr Tomasinskiej do ODM z racji posiadanego pakietu przez firmę męża i tam Pani dr dysponuje usg na każdej wizycie. Jedną miałam ponadprogramowa ponieważ po dwóch tygodniach brania Szelaza nie byłam już w stanie funkcjonować. Miałam ostre biegunki każdego dnia i taki ból żołądka że nie moglam dojść sama do łazienki. Teraz biorę tardyferon co drugi dzień i jest trochę lepiej, zostały same bóle ;) do końca 13 tygodnia mam jeszcze brać d*phaston. Osobno jeszcze biorę jod, witaminę D i kwas foliowy. Po tym 13 tygodniu wszystko będzie zamienione na jedne witaminy. Zapatrzona, a jak Twoja Tarczyca w tym okresie? Mi ostatnio mocno Tsh polecialo w górę no i oczywiście od razu większa dawka euthyroxu. Wierzę, że nie możesz się doczekać, ja przed pierwszym myślałam tylko o tym :)

Witaj Karoluś! Każda ciąża jest inna. Moja pierwsza była niebo łatwiejsza niż ta teraz :) Ale oby teraz było już u Ciebie z górki! Jak przeczytałam, że miałaś już 3 usg, a ja nadal czekam na swoje pierwsze to się uśmiechnęłam, bo się poniedziałku już doczekać nie mogę :) Dopisuję Cię do naszej listy :)

Mięta 05.05.2016
Karoluś 28.05.2016
Marta 01.06.2016
Zapatrzona 5.06.2016
Chmurka 16.05.2016

Witam wszystkie mamusie :) ja również przyłączam się do Waszej grupy. Aktualnie zaczynam 11 tydzień, termin na 28 mają. Z fasolka wszystko w porządku, mam za sobą już 3 wizyty i 3 usg. Serducho bije jak dzwoń :) u mnie z samopoczuciem średnio, rano i w ciągu dnia jest znośnie ale wieczorami nie nadaję się do funkcjonowania. Mam straszne mdłości i okropne bóle żołądka. Wszystko przez niedoczynność tarczycy, hashimoto i szalejace hormony. Do tego dochodzi słaba tolerancja żelaza, które muszę brać bo wyniki są trochę za słabe :( to moja pierwsza ciąża i szczerze myślałam naiwnie, że będzie trochę łatwiej ;) ale zaraz koniec I trymestru i mam nadzieję, że będzie z górki :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Marta, a ile ważyło Twoje pierwsze dziecko po porodzie? Ja też brałam Femibion w pierwszej ciąży i dużo przytyłam i mały ważył przeszło 4 kg - ledwo go urodziłam... Na porodówce lekarze i położna mi mówili, że to ma związek z witaminami, że jest ich za dużo itd... Narazie biorę więc Folik Mama, bo tam jest tylko kwas foliowy i jod. A jedno i drugie i tak powinnam brać (jod ze względu na chorą tarczycę). I muszę chyba pogadać o tym z moim ginem - jakie jest jego zdanie... Ale przyznaję, że boję się znowu rodzić duże dziecko...

A co tekstów to ja też ciągle słyszę "fajnie, żebyście mieli córeczkę do pary". Ble, ble, ble... A ja wolę drugiego chłopaka :) I mąż też. Bo ekonomicznie byłoby nam łatwiej - dzieci przez najbliższe lata będą też w jednym pokoju... Sama mam braci i siostry i wiem, że fajnie jest mieć jedno i drugie. Ale jak będzie chłopak to będzie super. A jak będzie dziewczynka to wszyscy w rodzinie do końca zgłupieją - bo będzie mała księżniczka :D Ja się teraz śmieję, że ważne by było zdrowe i jedno, bo w rodzinie urodziły się nam ostatnio trojaczki :) Ale w poniedziałek idę na USG i się zobaczy ile ich tam siedzi ;)

Marta, a co do Twojej sytuacji córeczka czy syn. Zwyczajnie jest w Tobie lęk i masz do niego największe na świecie prawo!!! Widać, że nie odrzucisz drugiej córeczki, więc ten lęk nie jest w stanie zniszczyć Ci życia, ale czai się za rogiem by uderzyć w czuły punkt. I to co czujesz wcale nie jest głupie czy złe... Na to co czujemy nie mamy wpływu, mamy wpływ na to czy te uczucia nami rządzą czy nie... Nie daj się poczuciu winy, bo widać, że jesteś fajną mamą i będziesz taka też dla drugiego skarba obojętnie jaką będzie mieć płeć ;)

No, to prawda. Ja tez wciaz slysze takie teksty, a przeciez najwazniejsze zeby bylo zdrowe. Ale ja mam cos glupuego w podswiadomosci z czego nie moge sie wyleczyc. Moj rodzice mieli mnie i moja siostre, a po rozwodzie ojciec znalazl sobie inna zone ktora urodzila mu 2 synow i z nimi byl bardzo dlugo. I chocbym nie wiem jak sobie tlumaczyla to zawsze chcialam miec tez syna (nie wyobrazam sobie zycia bez mojej corki). Wiem, bardzo glupie, nic na to nie poradze. Chcialabym tez zeby moja corka miala brata zeby lepiej poznac jak mysli i czuje chlopak bo mi tego brakowalo. Wiem ze strasznie to moze brzmiec. Naprawde jesli bedzie dziewczynka to bede ją rownie mocvno kochac i super byloby miec 2 albo nawet 3 krolewny w domu.

To i ja się dopisuję

Mięta 05.05.2016
Marta 01.06.2016
Zapatrzona 5.06.2016
Chmurka 16.05.2016

Wiecie co? Moze to nic, ale strasznie mnie coś wkurza. Ja już mam synka i za każdym razem słyszę "no, to teraz chcecie córkę", "no, przydałaby się dziewczynka" itp. Czy to takie ważne, żeby był syn i córka. Jak jak odpowiadam, ze wcale nie, że jest mi to naprawdę obojętne, mi zależy, zeby moje dziecko było po prostu zdrowe, o niczym innym nie myślę, to mi wmawiają, "tak, tak, tylko tak mówisz, a chcesz dziewczynkę". No u mnie albo hormony, albo nie wiem co, ale szału dostanę chyba!!!!!!!!!!!!!!!!!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mięta 05.05.2016
Marta 01.06.2016
Zapatrzona 5.06.2016

Mięta fajnie że córcia:) Ciekawe czy się sprawdzi. Ja nawet nie marzyłam żeby poznać płeć w 9 tygodniu a tu wczoraj moja gin zasugerowała że raczej chłopak ale pewności nie daje. Byłoby super bo mam już córkę. Ale drugą taką jak Zuzia też mogłabym mieć:) Dwie królewny - super!

Ja biorę Femibion Natal 1. W pierwszej ciąży też brałam femibion.

Ja z uwagi na to że początek ciąży był zagrożony i z powodu moich problemów z sercem na razie jestem na zwolnieniu, ale marzę o tym by wrócić do pracy, którą uwielbiam. Bardzo mi tego brakuje, poza tym czuję się niepotrzebna. Córka w przedszkolu, mąż w pracy, a ja leżę i nie mam siły ruszyć się z kanapy. Ohyda. W moim przypadku ciąża to choroba. Wczoraj byłam tylko u gin, z dojazdami autem zajęło mi to 3h, niby nic, żaden wysiłek, a ja po prostu jestem cała obolała - głowa, brzuch - skurcze, plecy - myślałam że mi kręgosłup pęknie. Okropnie się czuję, jak kaleka. L4 kończy mi się 14. 11. i bardzo bym chciała już wtedy wreszcie wrócić, ale nie wiem czy to będzie możliwe.

Dopisuję się do listy:

Marta 01.06.2016
Zapatrzona 5.06.2016

Inne tematy z forum

Swojskie wędliny (56 odpowiedzi)

Mam taką ochotę kupić od kogoś swojskie wędlinki. Znacie kogoś kto sprzedaje? Niedługo święta...

polećcie pakiet medyczny (112 odpowiedzi)

jestem w trakcie poszukiwań i chętnie poznam oferty, jakie macie. Nie ukrywam, że szukam pod...

Dr Małgorzata Błędzka (4 odpowiedzi)

czy może ktos chodzi do pani doktor? chciałabym poznac opinię o niej.