Mamusie majowo-czerwcowee 2015 (2)

Zakładam nowy wątek bo tamten już taki długaśny:)

Mariolka 03.05.2015
Efik 08.05.2015
Nuska83 12.05.2015
xynka 20.05.2015
Aniaaa22 20.05.2015 (dokladny za 3 tyg)
Zaskoczona88 25.05.2015 ( wstepnie- dokladny termin dostane za 3tyg.)
EsteraA 26.05.2015
Magda 27.05.2015
Justicia85 - początek czerwca (termin dokładny podam po następnej wizycie u lekarza)
Marta- 5.06.2015
Moni - 09.06.2015
MMM90-12.06.2015 (wstępny termin,dokładny będzie 4.11)
Szminka21 15.06.2015
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie majowo-czerwcowee 2015 (2)

Witam wszystkie nowe mamusie :)
Ja również USG między 11 a 13 t.c. wykonuję u innego lekarza -mój prowadzący polecił mi, gdzie mogę zrobić, ale nie namawiał. Sam- jak powiedział- nie ma odpowiedniego sprzętu.
Wybieram się w przyszłym tygodniu.

Nie wiem, czy to normalne, ale mi już właściwie wszystkie objawy minęły. Może trochę szybciej się męczę, trochę więcej snu, ale poza tym nic - aż nie wiem, czy się z tego cieszyć... Czy któraś z was ma podobnie?

Ja również nieśmiało się przywitam, nieśmiało, bo niedawno poroniłam moją pierwszą ciąże. Dziś jestem w drugiej ciąży, niby wszystko jest ok, serduszko biję jak szalone, ale strach pozostał...
Obecnie jestem w 8tyg i 5 dniu ciąży.

marta- łączę się w bólu- też mam małego synka i noszenie go jest nieuniknione, a powiedz mi, czy jak podnosisz córeczkę, to boli Cię potem podbrzusze? Mnie czasem boli i jest to trochę niepokojące...

Mia- witaj, rozgość się :) Ja szłam na usg do innego lekarza, to tak to wygląda w medicoverze, że na usg chodzi się do innego gabinetu

Witamy MIA w wątku i życzę pozostanie w nim do końca. Co do prenatalnych badań w pierwszej ciąży nawet o nich nie wiedziałam, lekarz sam wszystko badał, bez zwiękaszania stawki, teraz mam innego i ten wysłał do innego bo lepszy sprzęt itp.... choć moim skromnym zdaniem to jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o kasę :) No i nie wszystcy lekarze mają jakieś tam kursy pokończone do przeprowadzania tych badań, bo spr wtedy przezierność karkową ( spr wady genetyczne płodu)

Witaj Mia :) dacie radę i przetrwacie najgorszy moment :) ja poszłam do innego gina na usg prenatalne bo mój w luxmedzie ma kiepski sprzęt i sam mi polecił innego lekarza.

nieśmiało się przywitam
cześć :)

nieśmiało, bo lekarz dał mi jasne podstawy do obaw na poprzedniej wizycie
tak więc wypisanie się z tego wątku jest w każdym momencie niestety możliwe
gdyby się jednak udało - to początek czerwca

obecnie 10tc

w sumie to się zupełnie nie zastanawiałam nad usg prenatalnym (czy jak tam się ono zwie) - jakoś tak odgórnie założyłam że zrobię to u tego samego gina co normalne wizyty.
W sumie to dlaczego idziecie gdzieś indziej? Wasi lekarze nie mają odpowiedniego sprzętu czy o co chodzi?
Nie pytam złośliwie, tylko po prostu nie kumam :)

nie da się nie dźwigać mając 2 letnią córkę :) wiec może z tąd ten kręgosłup czasem. Chociaż staram się jej nie nosić.

Efik ja dla odmiany mam rano biegunki, a ból kręgosłupa w odcinku ledzwiowym pojawia się jak dzwigam siaty z zakupami bo jestem zosia samosia a potem wieczorem cierpię.

Elfik dobrze że nic Wam się nie stało. Ja wczoraj umierałam z bólu kręgosłupa ale dzisiaj już dobrze. w końcu po długim weekendzie czas wracać do domku. :)

A u mnie okropne zaparcia:( nic nie pomaga a ni dieta ani inne środki do tego miałam kilka dni straszne zawroty glowy i też jestem na zwolnieniu (rozbiłam auto) :( u dzidziola wszystko ok.

nuska - współczuję wymiotów i przeziębienia :( u mnie w sumie coraz lepiej mdłości mijają i ogólnie czuję się dobrze :) Byłam na USG genetycznym i wszystkie pomiary w normie :) Dzisiaj zrobiłam też zlecone badania laboratoryjne i jestem ciekawa wyników

ja jako takich prenatalnych nie tylko usg chce zrobić miedzy 12-13tygodniem. Bo czas się zbliża chciała bym prywatnie gdzieś gdzie nagrywają na cd. Wiecie gdzie w Gdańsku można. Wcześniej robiłam u Deringa teraz może ktoś inny poradzcie.

Dziewczyny a Wy robicie badanie prenatalne?

Coś tu cicho ostatnio... Mamuśki jak się czujecie? U mnie wymioty nadal Ale tylko rano po wstaniu wiec jest lepiej. Na ostatniej wizycie oglądałam swoją kruszynke na usg. Jestem przyziebiona i mam straszny kaszel, wiec dr Matkowski nie chciał mnie badać ginekologicznie ale pokazał Dzidziusia na usg.do pracy juz nie wracam...

Na moim kalendarzyku ciążowym mam w tyg 16-17 zaznaczone "punkcja owodni" - może o to chodzi? Badanie to pozwala wykryć wszystkie wady genetyczne, ale niestety w 1% przypadków prowadzi do poronienia. USG genetyczne wykonuje się między 11-14 tyg, bo wtedy najbardziej miarodajny jest pomiar przezierności karkowej, który określa tylko RYZYKO wystąpienia wad typu zespół Downa, Patau itp (ale wynik ponad normę nie oznacza w 100%, że taka wada wystąpi - punkcja owodni daje podobno 100%).

Tutaj sa dodatkowe platne prematalne a sa takie w 20 tyg badanie ktore wykrywa bezmozgowie i inne wady... Wiec pytam co to sa te badania prenatalne i czym sie roznia od tych drugich bo prenatalne mowila ze miedzy 9 a 14 tyg tylko mozna robic bo wtedy maja jakis sens a te sa w 20 jak juz wspomnialam wczesniej.

Zaskoczona, mówisz o USG, czy jakichś dodatkowych badaniach?
Jeśli chodzi o USG, to jak najbardziej warto zrobić - wykrywa przede wszystkim MUTACJE genetyczne (czyli choroby nie dziedziczone, ale powstałe podczas podziału komórek - bezmózgowie, zespół Downa, zespół Patau itp), a więc niezależne od tego, czy ktoś u Ciebie w rodzinie miał problemy czy nie.
Jeśli chodzi o dodatkowe badania, to ja nie robiłam. Ale jeśli miałabym wady genetyczne w rodzinie, wyszłoby coś niepokojącego w USG lub byłabym w ryzykownym wieku, to zrobiłabym dodatkowe badania.
Póki co byłam na USG genetycznym (miałam dopochwowe, nie było żadnego problemu z uczestnictwem męża), płodek nie ma żadnych widocznych wad i ładnie tańcuje :D

Dziewczyny mam pytanie odnośnie dr Matkowskiego- źle wystawił mi zwolnienie i wczoraj je poprawiał Ale nadal księgowa w pracy mówi że nie jest tak jak powinno. Czy jeśli pójdę dziś do niego ponownie to mnie Noe pogoni? Czy może lepiej zadzwonić do niego i uprzedzić ze się pojawie, głupio mi ze tak mu głowę zawaracam

Mnie tak samo.. odkad wstalam bolala mnie glowa, nie mialam sily na nic i senna bylam, na szczęście dzisiaj jest ok.

justicia - mnie też wczoraj koszmarnie bolała głowa ...

Inne tematy z forum

nnt. budowa domu czy kupno małego mieszkanka? (138 odpowiedzi)

Dziewczyny zwracam się z tym pytaniem do Was bo naprawdę już nie wiemy z T co zrobic.... mamy...

Dieta 1000 kcal- szukam dobrej i przejrzystej rozpiski produktów (38 odpowiedzi)

Dziewczyny postanowiłam się wziąć za siebie. Chciałabym spróbować spożywać ok. 1000-1200 kcal...

gdzie pole maków?? (10 odpowiedzi)

witam, marzy mi się sesja w makach, w zeszłym roku pamiętam że jak się jechaŁO do Sobieszewa to...