Mamusie majowo-czerwcowo-lipcowe 2012 *19

Majowe:
01.05 - pomelo - córeczka Paulinka
01.05 - jantarka
03.05 - Aga - Marcelina lub Marcel
07.05 - czarnula
08.05 - elwirka79- Synek Staś
10.05 - Akamara - Córeczka
11.05 - Kasia i Tomuś - Synek Arek
23.05 - makuszka - Córcia
25.05 - atta9
26.05 - Mała757 - Synek - Kliniczna
26.05 - Hanulek
30.05 - SylwiaW
30.05 - kabor - Synek Filip - Kliniczna
31.05 - biała_katarzynka - Córuchna Karolinka - Kliniczna

Czerwcowe:
01.06 - nulka - Córeczka Olcia - Kliniczna/Zaspa
01.06 - banka - Synek
01.06 - Kobritta - Córeczka Zosia - Kliniczna
07.06 - bauaganiarka - Synek (chyba Filipek)
07.06 - stokrotka84
09.06 - sandra__
09.06 - Wiktoria29
10.06 - Bożenka- Córeczka Milenka
10.06 - marzena-rumia
10.06 - Azura - Synek Jakub - Zaspa
10.06 - majlazz25a- Synek Staś- Szpital Wojewódzki
15.06 - pyszotka - Synek - Kliniczna
16.06 - Madziuska2 - Córka - Kliniczna
16.06.- Martuchowata - Córka
17.06 - Jolaa - Synek
20.06 - agusia85 - Synek Szymon Marcin- Wejherowo
20.06 - Mikulka - Córeczka- Kliniczna
22.06 - jonka6 - Synek Vincent - Kliniczna
23.06 - minika86 - Synek Piotr
27.06 - pq - Córunia Maja - Wojewódzki
27.06 - sweet- Synek Adrian - Szpital Zaspa

Lipcowe:
03.07 - elfik5555 - Synek Anatol
04.07 - Masia - Synek Franuś -Kliniczna
05.07 - sylwiaagnieszka - Synek - wojewódzki
07.07 - oooll - Córeczka
12.07 - nilkaa
14.07 - Nieska
15.07 - Curly5
16.07 - syrenka83
20.07 - enigma
20.07 - Skarbusia
20.07 - Wiruszka - Córeczka
22.07 - KLAUDIA00
22.07 - iwonka_ika
22.07 - jus.tyna -Córeczka Julka, Nelka albo Amelka:-) Kliniczna
25.07 - agus878
25.07 - KasiaKoziolek
27.07 - Niuta

Zapraszam do nowego wątku :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie majowo-czerwcowo-lipcowe 2012 *19

Akamara powiem Ci że moja koleżanka korzystała z foczki bardzo mało. Co prawda mówiła że bezpiecznie dla dziecka, ale umyć zarówno tył, w sensie plecki i pupę, jak i główkę było jej wygodniej i dokładniej jak kładła na takiej gąbeczce-misiu, nie wiem jak to się nazywa :) Mówiła właśnie, ze dzidzia też się nie ślizga a że tak powiem "jest lepsze dojście" do dziecka. Tylko tą gąbkę trzeba często wymieniać.

a z tym łóżeczkiem to pierwsze słyszę, a moja tesciowa to wrecz panikuje jak chcemy cokolwiek kupic, w kółko powtarza,ze nie kupuje sie wczesniej,ale przeciez nie bede czekac do porodu, bo w taki sposob nie bede miałą co do torby szpitalnej zapakowac:)

własnie ta torba mnie przeraza, bo polozna mowiła, zeby torbe spakowac tak 6 tyg przed porodem czyli ja powinnam miec ja gotowa za 4 tyg, a na dzien dzisiejszy mam tylko torbe, a nie mam co do niej włożyc:) chyba czas sie zabrac za jakies zakupy

kate88 do szkoły odzenia to chyba najlepiej tak ok 24-28 tyg, to w sumie tez zalezy ile dana szkoła ma zaplanowanych zajec i w jakim czasie je rozkałada, bonp. na klinicznejcały cylk trwa 5 tyg, ale zajecia odbywaja sie 2 razy w tyg, a np. na Zaspie z tego co dziewczyny pisały to chyba sa tylko raz w tyg, musisz sprawdzic w danej szkole wiesz-tak zebys przed porodem zdazyła zaliczyc wszystkie zajecia.

a co do stelaza to sie nie wypowiem, bo nie mam doswoadczenia, ale ja chy nie bede sie w niego zaopatrywac za to bardzo zastanawiam sie nad "foczką" http://www.babypol.pl/pl/p/FOTELIK-do-kapieli-noworodka-PRIMA-BABY/684 widziałam kiedys w jakims programie jakza pomoca tego kąpali malenstwo i wydało mi sie to bardzo praktyczne i wygodne, ale w sumie sama nie wim, moze ktoras mama miała z czyms takim do czynienia?

Babeczki a jeszcze tak z innej półki:

1) czy uważacie te stelaże pod wanienki za bezpieczne? Wydaje mi się że może to być wygodne, ale kurcze czy to jest stabilne? a doświadczone mamusie może korzystały??

2) nie wiem czy temat był już poruszany, ale co sądzicie o spacerówkach z wkładkami dla noworodków? Bo szczerze powiem, że taka opcja by mi odpowiadała, tylko kurcze skoro termin mam na 10 lipca, i byłaby gondolka to dzidzia na dobrą sprawę całą zimę mogłaby jeszcze w tej gondolce pojeździć...

3) czy to prawda że jak kupuje się nowe łóżeczko to trzeba je dużo wcześniej rozłożyć żeby wywietrzyło się?

Eh tyle dylematów a to czas już się na konkrety decydować:D

Wow, ale piszecie :D 39 nowych postów !!

Jeśli chodzi o pamięć to jestem z Wami, heh masakra kiedyś to potrafiłam szybciutko wszystko załatwić bez zapisywania i itp, a teraz? mam wykonać jeden telefon o konkretnej godzinie i przez cały tydzień o tym zapominam :D

A kobitki z Medicaveru, do jakich lekarzy należycie?

Również zapisałam się na Mamo nadchodzę na 24, ale jakoś nie otrzymałam potwierdzenia na meila :( (albo go przez przypadek usunęłam;/ )

Co do ilości usg to chyba jestem tu rekordzistką :D Łącznie od początku miałam już 9... Ale to ze względu na mięśniaka, źle ułożone łożysko i itp.... Mam nadzieję że teraz już będzie tylko lepiej :)

Jeśli chodzi o kosmetyki to też słyszałam że J&J uczulają, baaa nawet sama zaczęłam stosować :ich"oliwkę na biust i brzuch i na biuście wyszły mi kropeczki, od razu odstawiłam. Generalnie bardzo chwalę sobie produkty nivea i mam nadzieję, że kruszynce też podpasują :)

W którym tygodniu najlepiej zapisywać się do szkoły rodzenia? Bo mam dylemat :D Z jednej strony jeśli lekarz jutro powie, ze jest wszystko dobrze (poprzednio miałam zalecenie leżenia...) to skoro i tak nie pracuje, a brzuchol nie jest jeszcze taki wielki to chyba odpowiedni czas aby się zapisać :) Ale z drugiej strony jeśli pójdzie się później to będzie bliżej porodu i wszystkie wiadomości będą "na świeżo".

A jak u Was dziś siły? Heh ja dosłownie cały dzień przespałam albo przeleżałam w łóżeczku :D

ciekawe na jakiej wadze skonczymy:)

a ja w 32 tyg tj.7.03 jestem umowiona na to takie wieksze usg- zobaczymy co na nim wyjdzie.

a i musze sie pochwalic we wtorek zrobilismy pierwsze zakupy dla córeczki do pokoiku i już nie moge sie doczekac jak wszystko tam bedziemy mieli, wiecie jak to jest wyobrazam sobie jak to bedzie wygladac:)

Akamara to jest więcej zbieżności, bo ja od początku ciąży też przytyłam 3 kg :)

Następną wizytę mam już zapisaną na 30 tydzień.
Jestem w szoku, że to tak szybko zleciało!

U nas w SR na pierwszych zajęciach była babka własnie z bpkm, dostalismy materiały do poczytania, ale jescze nie podjelismy decyzji w tej sprawie.

Kosza na pieluchy i steliryzatora nie kupuje-laktator mam, a nawet 2 jeden tt i drugi aventu oba reczne dostałam w spadku, po porodzie sprawdze ktory lepszy:)

co do kosmetyków to ja chyba zdecyduje sie na nivea, ostatnio nawet rozgladałam sie jak to cenowo wyglada i ceny po miedzy np. rossmanem, a realem są bardzo rózne. Róznica w niektroych przypadkach siega nawet kilku złotych, takze warto sobie to sprawdzic, ale należy tylko pamietac o dacie waznosci.

a i najwazniejsze dzisiaj byłam na wizycie i moja kruszynka waży już 1287gr, ale i tak wyszło, ze jest o tydzien za mała jak u białej_katarzynki, ale ginka nie kazała sie martwic, tym bardziej ze ja na razie tez duzo nie przytyłam, bo mam tylko 3 kg na plusie, a u mnie to juz poczatek 30 tyg.

pomelo, mój Mąż lubi gotować i się śmiejemy, że "zupa była za słona" więc dostał manto od żony heheh

Staram się chodzić do lekarzy jakoś na luzie, bo jak zobaczą na wejściu, że mam wyższe ciśnienie i już mi wmawiają jakieś towarzyszące ciśnieniu choroby :)

Biorę je od końca listopada.
Doktorka powiedziała mi, że mogę brać nawet je6 razy na dobę, ale póki co jak pisałam biorę 3 razy.
U mnie te pomiary bywają różne, w szczególności górne, bo czasami sięga aż do 150. Podejrzewam, że to zasługa mojego Ślubnego, bo tylko w Jego towarzystwie tak mi skacze heh Za to dolne mam dobre i nie przekraczam 90.
Najczęściej mam 130 na osiemdziesiąt coś, także podobno nie ma tragedii.
Wybiorę się jednak do tej poradni, bo może zamiast tych trzech tabletek dadzą mi inny lek, który będę mogła brać rzadziej :)
Pewnie też mnie będzie czekać przygoda z holterem ;)
A jak Twoja Dzidzia rośnie? Pytam w takim sensie czy masz dużą różnicę między terminem z miesiączki a z ostatniego usg :)

No właśnie apropos wysokiego ciśnienia to chciałam napisać, że czasem może być tak że z powodu stresu przed lekarzem,albo z podniecenia przed wizytą skacze tak ciśnienie, chociaż jak dostałaś tabletki to coś na rzeczy musi być. Mi raz też skoczyło ciśnienie po wizycie jak wyszła lekarka i z położną zaczęły mnie rozśmieszać, a potem się dziwiły że wysokie:)
A co do męża zakapiora to wiesz wszystko ma swój urok:) Zawsze możesz powiedzieć, że bił się o Ciebie:):)

ja je będę brała całą ciążę. Biorę rano i wieczorem, a ciśnienie mierzę 3 razy dziennie.
A jak długo je bierzesz ? mi po miesiącu się unormowało.

Azura bardzo dobrze trafiłaś z tymi tabletkami, bo dokładnie te biorę :)
Podobno to są jedne z najniższej półki szkodliwości.

...wiemy, a swoją drogą by się przydała ;)

biała_katarzynka a jakie tabletki bierzesz ? Dopegyt ??
Ja ciśnienie mam eleganckie jak biorę te tabsy, oczywiście skacze mi u lekarza ( syn. białego fartucha), albo jak się wkurzę, ale to chyba normalne ;]

Jeżeli chodzi o podgrzewacz i sterylizator to znalazłam coś takiego http://allegro.pl/podgrzewacz-lcd-sisi-do-tommee-tippee-steryliz-new-i2054129386.html
Ja raczej kupię elektryczny TT, trudno, będę dojną krową, teraz czekam na jakąś promocje, czasu jeszcze jest.

też widziałam że u marcówek już 2 rozpakowane, ale dwa tygodnie do przodu to całkiem normalne, zobaczycie że i u nas w połowie kwietnia jakaś sie znajdzie :)

Witam :)
Wy tu tak gadu gadu, więc i ja zabiorę głos, a co ;)

Miałam smaka na ten spacer z Wami, ale samochód Nam się zbuntował i nie dojechałam.
Byliśmy we wtorek na badaniu i wyszło, że Dziecina jest o tydzień mniejsza niż według miesiączki. Choć jak dla mnie i tak waży już solidnie, bo całe 751g ;)
W związku z tym, przyczyną tego może być najprawdopodobniej moje nadciśnienie. Na obniżenie ciśnienia biorę 3 tabletki na dobę i do tego mierze się ciśnieniomierzem 4 razy dziennie.
Dostałam przykaz, aby udać się do poradni leczenia nadciśnienia, i do kolejnej wizyty u Doktorki chciałabym mieć to już za sobą.
Trochę się tym zaczęłam martwić, mimo że moje pomiary w większości są w normie, ale mój ginekolog nie ma wystarczającej wiedzy na temat ciśnienia i muszę udać się do specjalistów.
A na koniec dowiedziałam się, że moja ciąża w związku z tym jest ciążą wysokiego ryzyka i za dwa tygodnie jestem umówiona na nadprogramowe sprawdzenie przepływów.
Żeby było mało to mój Mąż miał w poniedziałek w pracy mały wypadek i wrócił z pracy lekko pokiereszowany, a najbardziej ucierpiała Jego buzia, i teraz wygląda jak zakapior heh
Jak nie urok, to wiecie co.. ;)

hej,
widzę, że forum żyje :)

ja jeśli chodzi o laktator to na pewno zakupię ręczny - główny argument to cena :)
sterylizatora nie zakupuję, mam zamiar młodą karmić piersią a w razie butelki to ją poprostu metodą naszych matek wygotuję, jak zacznie raczkować gotować nie będę tylko ewentualnie parzyć, bo dla mnie dziecko które biega po podłodze i bierze wszystko do buzi to już nie musi mieć tej butelki sterylnej, i tak się bakteri naje z podłogi :)

co do kosmetyków, to mi się wydaje,że jak dziecko nie ma kopotów to każde jest dobre, a jak ma to ciężko coś dobrać.
urodzi się, to będe sprawdzać, pewnie zacznę od hipp.
byłam dzisaj na zaspie i na drzewieckiego 10 jest hurownia kosmetyków i chemi. ceny są porażająco niskie. jest wszystko. proszki, balsamy, pieluchy (pieluchy kosztują tyle co w hipermarketach bez promocji), zakupiłam litrowy perwol magic black za 6,99 tak dla przykładu,
np. był krem loreal który normalnie kosztuje 70 zł za 35, więc jest mnóstwo okazji :)

a mam pytanie, kupujecie monitory oddechów?

Odnośnie tarczycy to ja również mam niedoczynność tarczycy, w ciąży co 4 tyg. mam kontrolę u endokrynologa bo pomimo zwiększania dawki euthyroxu moje TSH jest powyżej normy. W ogóle moje wyniki są jakieś dziwne, ale ufam że pani dr wie co robi zwłaszcza że jest też ginekologiem.

my z kosmetyków to tylko płyn do kąpieli używaliśmy, najczęściej taki 2w1 z szamponem i do tej pory myjemy Tysię właśnie tak. To właściwie wszystko, na początku jeszcze ją oliwkowaliśmy, żeby się wygładziła po porodzie ;) jeszcze kupiłam takie mleczko: http://wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=8113 ale sama go używam, bo to mi się zapach podoba :P a i Tysia nie lubi smarowania. A jak coś się działo z pupą to maść witaminowa z apteki - tzw pośladkowa, jest bezbarwna (czego nie można powiedzieć o np o Sudocremie :/ ) i bardzo szybko pomaga, w ogóle na wszelkie suchości, nasze też ;) ale to tylko jak coś się działo, lepiej nie przyzwyczajać skóry za długo do takich rzeczy, bo się robi bardzo wrażliwa.

Dziewczyny ale macie tempo pisania:) Ja się wybieram na Mamo nadchodzę 24 w sobotę. Jeżeli chodzi o zaniki posiadania mózgu i pamięci to mam to samo. A przed ciążą świetnie wszystko ogarniałam:) Teraz np coś mówię do męża żeby mu przypomnieć a on do mnie na to, że już mu to mówię 3 raz:)
Jeżeli chodzi o kosmetyki, to słyszałam, że Johnson uczulają. Ja będę używała Nivei i wszystko jednej firmy (też słyszałam, że lepiej kosmetyki mieć jednego producenta). Jeżeli chodzi o krew pępowinową to w SR powinnyście mieć spotkanie z babeczką odpowiedzialną za to w woj. pomorskim. Jest to dobra rzecz i gdyby nie te oooooogrommmnneee finanse to na bank bym się zdecydowała. Poniżej podaję link do informacji o krwi pepowinowej http://www.pbkm.pl/

u nas sudocrem nie zdał egzaminu, ale polecam Alantan plus ;)

Inne tematy z forum

dr Maciej Krynicki - endokrynolog - ktoś zna??? (64 odpowiedzi)

j.w. przyjmuje prywatnie w Pruszczu Gd., zastanawiam się, czy warto iść??

kiedy lekcje angielskiego dla dziecka? (34 odpowiedzi)

Moja Maja w tym roku konczy 3 latka zastanawiam sie czy to juz czas zeby poslac ja na lekcje...

Któraś z was korzystała z ROLLMASAŻU? (20 odpowiedzi)

Któraś z was korzystała z ROLLMASAŻU? jak się ubrać na taki zabieg? jak to działa i czy działa ?