Mamusie majowo-czerwcowo-lipcowe 2012 *20

Majowe:
01.05 - pomelo - córeczka Paulinka
01.05 - jantarka
03.05 - Aga - Marcelina lub Marcel
07.05 - czarnula
08.05 - elwirka79- Synek Staś
10.05 - Akamara - Córeczka
11.05 - Kasia i Tomuś - Synek Arek
23.05 - makuszka - Córcia
25.05 - atta9
26.05 - Mała757 - Synek - Kliniczna
26.05 - Hanulek
30.05 - SylwiaW
30.05 - kabor - Synek Filip - Kliniczna
31.05 - biała_katarzynka - Córuchna Karolinka - Kliniczna

Czerwcowe:
01.06 - nulka - Córeczka Olcia - Kliniczna/Zaspa
01.06 - banka - Synek
01.06 - Kobritta - Córeczka Zosia - Kliniczna
07.06 - bauaganiarka - Synek (chyba Filipek)
07.06 - stokrotka84
09.06 - sandra__
09.06 - Wiktoria29
10.06 - Bożenka- Córeczka Milenka
10.06 - marzena-rumia
10.06 - Azura - Synek Jakub - Zaspa
10.06 - majlazz25a- Synek Staś- Szpital Wojewódzki
15.06 - pyszotka - Synek - Kliniczna
16.06 - Madziuska2 - Córka - Kliniczna
16.06.- Martuchowata - Córka
17.06 - Jolaa - Synek Antoś- Szpital Zaspa
20.06 - agusia85 - Synek Szymon Marcin- Wejherowo
20.06 - Mikulka - Córeczka- Kliniczna
22.06 - jonka6 - Synek Vincent - Kliniczna
23.06 - minika86 - Synek Piotr
27.06 - pq - Córunia Maja - Wojewódzki
27.06 - sweet- Synek Adrian - Szpital Zaspa

Lipcowe:
03.07 - elfik5555 - Synek Anatol
04.07 - Masia - Synek Franuś -Kliniczna
05.07 - sylwiaagnieszka - Synek - wojewódzki
07.07 - oooll - Córeczka
10.07 - kate88 -wojewódzki
12.07 - nilkaa
12.07 - Joann4
14.07 - Nieska
15.07 - Curly5
16.07 - syrenka83
20.07 - enigma
20.07 - Skarbusia
20.07 - Wiruszka - Córeczka
22.07 - KLAUDIA00
22.07 - iwonka_ika
22.07 - jus.tyna -Córeczka Julka, Nelka albo Amelka:-) Kliniczna
25.07 - agus878
25.07 - KasiaKoziolek
27.07 - Niuta

link do poprzedniego:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-majowo-czerwcowo-lipcowe-2012-19-t312369,1,16.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie majowo-czerwcowo-lipcowe 2012 *20

I czy to jest ten Tygrysek o którym mówicie:
http://www.etygrysek.pl/index.php?pasek=show&page=6

Laseczki ja nie miałam pojęcia ile co kosztuje. Byłam wczoraj w Carefurze i ceny są takie jakie podała Nulka, ale teraz już wiemy,że można kupować taniej. Powiedzcie proszę jakie hurtownie są najtańsze, bo w pracy kolega powiedział mi, że Mama i Ja jest dosyć drogie.

hej :)
Oj racja lista rzeczy potrzebnych jest ogromna i nie ma końca...
U nas to też pierwsza dzidzia w rodzinie, i również sami od podstaw kupujemy :) Co nieco typu podgrzewacz dostanę w spadku od koleżanki, ale jej dzidzia ma raptem 1,5 roku więc korzysta jeszcze z większości rzeczy :)

Ja na część rzeczy nastawiam się używanych, np ubranka. Dzieci szybko rosną, i nad zwyczajniej w świecie nie stać mnie na kupno wszystkich nowych ubranek :)
Łóżeczko planujemy nowe.

Co do wózka, to mamy dylemat :) Pierwszy- jaki model, a drugi- czy używany, chcemy w niedalekim odstępie czasu mieć jeszcze jedną dzidzie i wówczas wózek dłużej by nam posłużył.

Ogólnie stwierdziłam ostatnio, że wózki głębokie na wahaczach chyba są najwygodniejsze dla dziecka, tym bardziej biorąc pod uwagę tereny na jakich mieszkamy i nasze zainteresowania :) Na pewno będą spacerki po lasach, górach i plażach, a takie wahacze chyba się dobrze sprawdzają w takich terenach :) Co prawda wygląd wózków z tym typem zawieszenia nie podoba mi się za bardzo, ale dziecko najważniejsze :)
Bynajmniej zastanawiam się, czy nie lepiej najpierw kupić głęboki na wahaczach a potem poszukać spacerówki :) Bo kurczę te 3w1 to mi chyba nie dogodzą nigdy :D Nie znalazłam jeszcze zestawu który by mnie zadowalał :D

Powiem Wam że mój mężczyzna też średnio podchodzi do zakupów, twierdzi że jeszcze mamy czas... Też mu marudzę, i zawsze jak przejeżdżamy obok jakiś sklepów, typu Mama i ja, czy Akpol, to tylko słyszę :"nie, nie wjeżdżamy" :D
Ale wczoraj stwierdził, że od marca zaczniemy zakupy, więc trzymam go za słowo, mam nadzieję, że nie chciał mnie tylko zbyć :D

i dwa beciki na pierwsze tygodnie. Bo taki noworodek lubi podobno byc okutany po sam nos - wtedy mu ciasno jak u mamy w brzuchu i czuje sie "swojsko" :-)
Pieluszki tetrowe kupilam 10 sztuk - w paczce w Auchanie za 20 zeta czy 29, juz nie pamietam. Chce dokupic 5 sztuk pieluch flanelowych bo podobno sa dobre do wycierania dziecka po kapieli ale czy to prawda to nie wiem, musze jeszcze poczytac.

ja niektórych rzeczy z tej listy do dziś nie mam i jakoś sobie poradziliśmy :)

Smoczek polecam kupić - choć jeden - ja zamierzałam wychować bez smoczka ale jeśli dziecko potrzebuje to naprawdę się nie wygra ... nie nadużywaliśmy i w 3 miesiącu smoczek został odstawiony.

Kołdrę dopiero ostatnio kupiliśmy ( i to dużo taniej) a i tak nie jest używana bo dzieci w tym wieku cały czas się rozkopują dużo lepiej kupić śpiworek - są już za 50 zł.
Zresztą łóżeczko z materacem i pościelą kupiliśmy na jakiejś super promocji w MAPU razem za 150 zł ..
Folia przeciwdeszczowa też grosze kosztowała - na pewno nie więcej niż kilkanaście złotych, a poza tym często jest dodawana gratis do wózka - myśmy kupili bo już dwa razy udało się nam ją zgubić.

Pieluszek tetrowych też miałam 20 i teraz już wiem że o 10 za dużo :)

Odnośnie ręczników - racja - trzeba mieć minimum 2 :), a i z 3 musiałam czasami robić pranie tylko ze względu na brak czystych ręczników :).
Tak samo 2 prześcieradła, czy 2 śpiworki ....

oczywiscie, ze ceny są troche zawyżone, bo wole sie przy kasie miło zaskoczyć ;)
Wanienka kosztuje 27zł duża, ale stelaż 80-100zł ale jeszcze sie nad stelażem zastanawiamy....
Przewijaka nie widzialam ponizej 60zł, a oglądałam i w Mama i ja i w Cerrfourze na hali... może po prostu mialam pecha ;)

A płyn/żel do prania kupiłam Jelp, jakos te pierwsze kilka prań wole zrobic w hipoalergicznym żelu a potem stopniowo bede zmieniać na proszki dla dzieci a poźniej na zwykle...

Zgadzam się Jonka6. Dziewczyny każda ma różne możliwości finansowe. te które mogą sobie pozwolić na zakupy z najwyższych półek-super. Ale naprawdę można kupić wszystko dużo dużo taniej. Ja widziałam super przewijaki za 20-30 zł, używane, ale temu dziecku naprawdę nie robi to różnicy. Działa allegro, tablica.pl i naprawdę dla takiego maluszka nie warto kupować nowych rzeczy, bo tak szybko będzie wyrastał że się nawet nie obejrzymy. W SR p. Iwona powiedziała nam, że jak będą przychodzić znajomi, to mamy się nie krępować i gdy pytają mówić co potrzebujemy, bo po co dziecku 4 maty edukacyjne, które dostanie od kolejnych gości. Lepiej powiedzieć, że dzieciaczkowi przyda się paczka pampersów i też będzie OK. Także dziewczyny głowy i biusty do góry, damy radę:)

hej, tez mi sie wydaje ze ceny troche zawyzone.
Przewijak jest w Tygrysku za 39 zeta, obcinacz do paznokci w porywach za 16zł, proszek do prania Dzidzius kupilam za 13 zeta, ceratki pod przescieradlo nie kupie bo lepiej zeby dziecko mialo swobodny przeplyw powietrza, w zamian kupie materac z ochraniaczem do prania i klinem pod glowe (za 120 zeta), smoczkow nie kupuje bo wole zeby dziecko nie uzywalo, parasolke i ochraniacz p-deszczowy mam w komplecie z wozkiem. Ubranka juz mam, wanienke i sterylizator tez wiec ufff chyba nie bedzie tak zle. Najwiekszy wydatek to niania i ewentualnie monitor oddechu.

Ja za to musze pochwalic mojego meza - ma wieksze cisnienie na kupowanie dzieciecych rzeczy niz ja. On juz zrobil runde po sklepach dzieciecych od Rumi po Gdańsk, wybral wozek, lozeczko, materac, posciel i beciki i cisnie kazdego dnia zeby zrobic porzadna liste czego jeszcze brakuje i isc i kupowac. Nawet kolory dokupowanych bodziakow sam chcial wybrac co mnie powalilo na kolana :-)

nie wiem ile stelaże do wanienki kosztują ale my kupiliśmy całkiem niedawno taką większa od razu z termometrem w środku za bodajże 45zł.

aaa nulka nie wiem jaki termometr chcesz, ale w supherfarmie często jest promocja za 99zł taki ten bezdotykowy można kupić, my mamy taki do ucha i jak dla mnie tragedia, z reguły i tak zwykłym elektronicznym w pupie mierzyliśmy, teraz chce kupić bezdotykowy bo Dawid nie da sobie już w pupie zmierzyć więc chociaż taki chcemy mieć co by na szybko w razie co zmierzyć.

my dla Dawid a bardzo dużo dostaliśmy, mało co sami kupiliśmy no i teraz też po nim wszystko mamy więc źle nie będzie mam nadzieję z wydatkami;]

my na początku to pampersy i chusteczki dostawaliśmy i wyszło tak że oprócz tych pierwszych przez 4-5 miesięcy w ogóle nie kupowaliśmy pampersów:)

ręcznik z kapturkiem to bym ze dwa kupiła albo trzy :) nam młody często osikiwał zaraz po kąpieli a zanim się wypierze i wyschnie to trzeba mieć następny :)

u nas octanisept się sprawdził super do pępka i te gaziki jałowe więc jak dla mnie ok.
pieluchy tetrowe może 20szt trochę dużo wydaje mi się że 10szt spokojnie starczy ale jedna kosztuje coś koło 2zł.

Nulka gdzie ty masz takie ceny? jezu to jakis kosmos ja wiekszosc kupowałam za połowę ceny

Wanienka 130? Octanisept? po co? gaziki 20zl?pieluchy tetrowe 30zl? juz nie bede wymieniac dalej Przepraszam że sie czepiam ale nie oszukujmy sie same robimy sobie mega koszta, wystarczy poszukać.

Wanienka ( + stelaż ) ( 130zł)
Płyn do kąpieli ( 20zł)
Mokre chusteczki ( 20zł)
Ręcznik z kapturkiem ( 25zł)
Octanisept 50ml ( 25zł)
Krem ochronny na słońce ( 10zł)
Sól fizjologiczna ( 10zł)
Jałowe gaziki ( 20zł)
Obcinaczka do paznokci ( 20zł)
Pieluszki tetrowe x20 ( 30zł)
Pieluchy ( 60zł)
Płyn do prania ( 30zł)
Termometr ( 130zł)
Łóżeczko+ mebelki + materacyk ( 2200) + ( 200)
Przewijak ( 80zł)
Ceratka pod prześcieradło do lóżeczka ( 20zł)
Pościel ( 150-200 zł)
Koc ( 150zł)
Frida ( 27zł )
Butelka 125ml ( 22zł)
Butelka 250 mlx2 ( 60zł)
Sterylizator do butelek+ butelka 125ml ( od Mikołaja)
Szczotki do czyszczenia butelek ( 8zł)
Smoczki x2 ( 10zł)
Łańcuszek do smoczka ( 10zł)
Parasolka do wózka ( 80zł)
Folia przeciwdeszczowa do wózka ( 40zł)
Wózek + adaptery ( 1489zł)+ ( 100zł)
Fotelik recaro ( 598) maxi cosi cabrio fix ( 455)
Niania elektroniczna + monitor oddechu ( 500zł)

pocieszam sie, ze to co najdrozsze czyli mebelki starczą małej na kilka lat no i wózek tez na te 2 lata mam nadzieje... ;)

Dzięki dziewuszki bo myślalam że tylko mój taka znieczulica na wyprawke..

Nulka dawaj tą listę :) Ja w razie czego mam jeszcze tą listę dla mamy i maluszka, którą wklejała któraś z mam. Meeega długa jak dla mnie ;) ale wszystko potrzebne.

A jeszcze 'śmiać' mi sie chce, bo to są same rzeczy dla młodej... a gdzie dla mnie ?
Jakies koszule, podkłady, laktatory.... nie mówiąc o kosztach ciąży ;)

Jak chcecie to moge wam wkleić moją liste wraz z cenami- mniej wiecej... moze czegoś jeszcze nie zawarłam w mojej cennej liscie zakupów :P

Witam w weekend :)
Mój mąż tez wydaje się mało zainteresowany zakupami dla małego. Raczej będę wszystko organizować bez niego. Ale ja i tak uparcie mu nawijam o wózkach, fotelikach itp ;) Cały czas czytam o tych wózkach do których pasuje maxi cosi i cały czas biję się z myślami czy kupować bazę czy nie.

Znajomi, którzy "rodzili" niedawno powiedzieli nam żeby nie kupować zabawek i ograniczyć ubranka tzn kupić takie najbardziej potrzebne i praktyczne bo potem z każdą pielgrzymką do dziecka coś przybędzie. Trzymam się tego i póki co wszystkie ciuszki jakie mam są w spadku po naszych chrześnicach. Wybrałam to co jest ok dla chłopca i myślę, że na pierwszy miesiąc a nawet dwa mam spokój.

Azura, śliczny syniooo :) bedziecie mieli wieksza niespodzianke :)

Jesli chodzi o wózek, z zamontowanym fotelikiem cabriofix to jest na stale, wiec mozesz pojechac i zobaczyc.. poprosic kogos o montowanie... bo ja sama nie moglam go sciagnac a i pan ze sklepu mial troche problem :/

Masia, nie martw sie... mój tez jakos póki co sie nie garnie... tylko co chwile go gonie, ze coraz mniej czasu zostało i ze latwiej jest rozłożyc wydatki na kilka miesiecy niz kupować wszystko na ostatnią chwile... juz nie mówiąc o pokoju młodej... ehh... a jak tfu tfu cos sie wydarzy i mała zechce szybciej przyjsc na swiat ? :/ faceci tak mają i juz....

Właśnie spisałam wyprawke, co potrzebujemy, co juz mamy, w wordzie pozaznaczałam na kolory ;) i wyszło, ze na podstawowe rzeczy ( wózka,niani,termometru i kocyka nie licze, bo dostaniemy od dziadków ) wyszło mi 3 tysiące... :|
Ubranek tez nie liczylam, ale na ubranka na pierwsze 4-5 miesiecy wydałam jakies 400-500zł

Hejka Dziewczynki :)

My jesteśmy po nagraniu płytki 3D ;] Jak widzicie Synuś buziolka nie pokazał :)
image

Gimnastyk na całego, trzymał rączką swoją stopę, później ćwiczył paluszki u nóg. Także na buźkę poczekamy do czerwca, bo duży już jest i prawdopodobieństwo że się odwróci buźką do przodu jest co raz mniejsze.
dr Puzio bardzo sympatyczny, sprawdził serduszko i główkę.

Ja do mama i ja chyba wybiorę się we wtorek, pooglądać wózki, teraz mój typ to Mura 3, ABC 3 tec odpada za te piankowe koła, to nie jest wózek na nasze chodniki, a Mura ma duże pompowane.

Pozdrowionka :)

Masie faceci tacy już są, mojemu mężowi jedyna frajde sprawiło kupowanie wózka, a reszta?

On był załamany ile potrzeba KASY...
My wszystko, od wózka , przez ciuszki, po mebelki kupiliśmy sobie sami i nikt nam nawet grosza nie dał, siostra męża chciała nam pożyczyć ( wózek, ciuszki ), ale sory coś się stanie i bede miała kłopot wiec chciałam mieć swoje, pewne rzeczy kupowałam używane i jest ok.
Na takie zakupy mamy kilka miesiecy wiec patrzac na koszty nie było tak zle, gorzej jeśli chcesz kupic wszystko w jednym miesiacu no chyba że sie duzo zarabia ;)

Cześć Mamusie :)
Właśnie ta wyprawka. My dla odmiany mamy od kogo dostać wyprawkę, bo męza brat ma dwóch synów, ale.... no właśnie nie żyjemy w super komunikatywie i nic nie zaproponowali do tej pory. Dostaliśmy wózek od rodziny męża i tak naprawde bardzo się cieszymy. Całą resztę będziemy musieli kupić sami.

I chciałm Wam się wyżalić na mojego niedobrego męża. Tez chciałam wczoraj jechać do Mama i Ja, bo keciliśmy się 2 razy w tamtej okolicy, a on zwyczajnie nie chce chodzic po takich sklepach :( W ogole chyba go to nie interesuje :( Spisałam cała wyprawkę i powiedziałm,że sam ją kupi jak nie chce ze mna :( No i jestem zła i smutna dzis.

Inne tematy z forum

Do mam dzieci z AZS . (37 odpowiedzi)

Prosze o rade , jak radzicie sobie z świądem u dziecka . Córka 7 msc , AZS bardzo mocne , ogolnie...

Obniżenie /wypadanie macicy (1238 odpowiedzi)

Dziewczyny, które macie obniżenie /wypadanie macicy jak sobie radzicie? Ćwiczycie czy operujecie...

ładne meble dla dzieci "Meblik" (78 odpowiedzi)

Wczoraj byłam w fajnym sklepie z mebelkami dla dzieci. Bardzo mi się podobały i chyba skuszę się...