Mamusie majowo-czerwcowo-lipcowe 2012 *25

Majowe:
01.05 - pomelo - córeczka Agatka/Redłowo
01.05 - jantarka
03.05 - Aga - Marcelina lub Marcel
07.05 - czarnula
08.05 - elwirka79- Synek Staś
10.05 - Akamara - Córeczka Aurelia
11.05 - Kasia i Tomuś - Synek Arek
23.05 - makuszka - Córcia - Marta
25.05 - atta9
26.05 - Mała757 - Synek - Kliniczna
26.05 - Hanulek
30.05 - SylwiaW
30.05 - kabor - Synek Filip - Kliniczna
31.05 - biała_katarzynka - Córuchna Karolinka - Kliniczna

Czerwcowe:
01.06 - nulka - Córeczka Olcia - Kliniczna/Zaspa
01.06 - banka - Synek
01.06 - Kobritta - Córeczka Zosia - Kliniczna
07.06 - bauaganiarka - Synek
07.06 - stokrotka84
07.06 - ewa2077 - Córeczka
09.06 - sandra__
09.06 - Wiktoria29
10.06 - Bożenka83- Córeczka Amelia
10.06 - marzena-rumia
10.06 - Azura - Synek Jakub - Zaspa
10.06 - majlazz25a- Synek Staś- Szpital Wojewódzki
15.06 - pyszotka - Synek - Kliniczna
16.06 - Madziuska2 - Córka - Kliniczna
16.06.- Martuchowata - Córka
17.06 - Jolaa - Synek Antoś- Szpital Zaspa
20.06 - agusia85 - Synek Szymon Marcin- Wejherowo
20.06 - Mikulka - Córeczka- Kliniczna
22.06 - jonka6 - Synek Vincent - Kliniczna
22.06 - Olka1- Córka- Kliniczna
23.06 - minika86 - Synek Piotr
27.06 - pq - Córunia Maja - Wojewódzki
27.06 - sweet- Synek Adrian - Szpital Zaspa

Lipcowe:
03.07 - elfik5555 - Synek Anatol
04.07 - Masia - Synek Franuś -Kliniczna
04.09 - talkosia - Córeczka
05.07 - sylwiaagnieszka - Synek - wojewódzki
07.07 - oooll - EMMA
10.07 - kate88 -wojewódzki
12.07 - nilkaa -synek Redłowo
12.07 - Joann4
14.07 - Nieska
15.07 - Curly5
16.07 - syrenka83-Synuś Redłowo/Kliniczna
20.07 - anavaw - Córeczka Jagódka
20.07 - enigma
20.07 - Skarbusia- synek Kamil, Szpital Zaspa/Kliniczna
20.07 - Wiruszka - Córeczka
22.07 - KLAUDIA00 - Synek Adaś, Wojewódzki ??/Zaspa
22.07 - iwonka_ika - córeczka JULIANNA / Zaspa
22.07 - jus.tyna -Córeczka Julka, Nelka albo Amelka:-) Kliniczna
25.07 - agus878
25.07 - KasiaKoziolek
26.07 - Irongirl88- synek Dominik, Zaspa
27.07 - Niuta- synek Kacperek, Szpital Kliniczna/Wojewódzki

Lista rzeczy do zabrania na Zaspę:
DOKUMENTY:
karta ciąży, RMUA, grupa krwi (dokument potwierdzajacy) ,dowód osobisty, ostatnie bądź też ważne USG, ostatnie wyniki lub te,które nie są wpisane w karte ciązy.
DLA MAMY (do porodu) :
koszulka (może być od męża, ale musi zakrywać pośladki), ręcznik, skarpetki,woda niegazowana,jedzenie suche typu biszkopty, ew. drożdżówka, czekolada (słodkie nie dla cukrzyków) nie kanapki ,kapcie, szlafrok, coś do czytania lub słuchania ( przyda się przy długim porodzie)
DLA MAMY (pobyt) :
2x koszula do karmienia rozpinane z przodu ,sztućce,kubek,talerzyk, codzienne kosmetyki, majtki z siateczki lub bawełniane ( na sali leży sie bez, majtki są tylko jak sie idzie do pokoju odwiedzin ;) ) paper i ręcznik papierowy ( w szpitalu najtańszy śmierdzący - położna nie poleca ), podkłady można dowieźć, bo w pierwszej dobie szpital daje swoje jałowe, laktator, wkładki laktacyjne.
DLA DZIECKA :
pieluszki 10-15szt, śpioszki x1(można wiecej), mokre chusteczki,skarpetki,niedrpaki plus ewentualnie kocyk,ale oni mają.
I w domu zostawić przygotwane ciuszki dla malucha na wyjscie,bo mąż ma je zabrac na wypisie :)

link do poprzedniego:
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=321352&c=1&k=16
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie majowo-czerwcowo-lipcowe 2012 *25

Super Mikulka tez w przyszlym tygodniu potwierdze ta SR, ale z tego co kojarze tam panowie sa chyba zapraszani na 3 zajecia m.in na kapiel ;)
Teraz w Superpharmie jest promocja na to Balneum. A ja sie boje ze nasz szkrab bedzie mial problemy ze skora bo moj maz i siostra maja azs, wiec przygotujemy sie na ta ewentualnosc :)

hej dziewczyny,
ja własnisnie też zaczynam SR od kwietnia na klinicznej więc Masia na pewno się spotkamy,
we wtorek zadzwonię potwierdzić termin rozpoczęcia ale najpewniej będzie to 11 kawietnia.
ja będę chodzić bez męża bo doszłam do wniosku, że trochę szkoda czasu, żeby dwie osoby przetwarzały te same informacje
ja z kosmetykami się wstrzymam co powie położna i kupię wedle jej zaleceń, ale postaram się ograniczyć do minimum bo kiedyś w zasadzie nic nie było a ludzie mieli o niebo lepszą skórę. poza tym patrzę sama po sobie, bo nie ejstem fanką wklepywania czegokolwiek (rano nie miałam nigdy czasu a w wieczorem siły :)) a skóre mam bardzo dobrą, i teraz też brzucha nie smaruje bo mi się nie chce a nic się nie dzieje....
l

Hejka z rana,

jeżeli chodzi o Balneum, to ja po sobie mogę powiedzieć że nie ma lepszego nawilżającego olejku do kąpieli, nie są to tanie produkty więc szukałam innych i żaden tak nie nawilżał jak Balneum. Po nim niczym nie trzeba się smarować. Jego minus to śliska wanna, którą trzeba myć po każdej kąpieli i bardzo ostrożnie wychodzić ( takich atrakcji w ciązy nie polecam i sama go teraz nie używam ), ale dla Maleństwa na pewno zakupię.
http://www.doz.pl/apteka/p48716-Balneum_Baby_Basic_olejek_do_kapieli_pielegnacyjny_500_ml

Hej brzucholki,

ja mam wizytę 04-go i mam nadzieję, że wszystko będzie oki:) Ogólnie mam jakieś stresy dotyczące wagi dziecka, czy dobrze przybiera....wczoraj zjadłam na wieczór chipsy solone i miałam po zbadaniu glukometrem mega wysoki poziom.... dieta konieczna. Ja póki co z wagą stoję w miejscu bynajmniej od zeszłej wizyty (dzięki diecie w sumie).

Czesc mamasie z rana :)
Wczoraj padlam troche po 22. Kupowanie i urzadzanie mieszkania ox zera jest baardzo ciezkie :(

Nieska ja od kwietnia smigam na Kliniczna, moze Tobie bardziej pasowalyby zajecia zwlaszcza ze one chyba 6 tygodni trwaja.

Moja kumpela ktora urodzila w sierpniu zeszlego roku to mowi ze kupila dla maluszka Baleum ( czy jak sie to pisze ;) ). Kupila w Superpharmie na promocji i dobrze sie sprawdzil, a od drugiego miesiaca uzywala Linusia. Kupuje to w Akpolu i mowi ze nie ma zadnej roznicy poza cena... ;)

Nieska masz rację, też bym wolała chodzić z mężem, na paru zajęciach byłam sama i tak jakoś przykro mi było bo w większości pary były.

Sylwiaagnieszka - Kot się pewnie sam w nocy zapakuje do wózka, jak jej się spodoba Wasz nowy nabytek :-). Co do SR to właśnie powoli planuję zacząć i chyba na Zaspę się zapiszę, tam zajęcia trwają bodajże 8 tygodni, także dopiero w czerwcu bym skończyła, a w mama i ja na razie odpada, bo mój M. nie mógłby ze mną chodzić (nie pasują dni/godziny) a samej tak jakoś nie chciałabym :/

na ciemieniuche nie maja wplywu włosy, bo znam i łyse dzieci które miały, z dlugimi wlosami jest problem ( wiem bo Bianka to mały kudłacz był i miała ciemieniuche) zaleca sie smarowanie głowy przed kąpielą oliwka i na to czapeczka, u nas to sie nie sprawdzilo bo włosów nie mogłam jej domyć, ale musze polecić szampon co ważne w piance Musteli, pomogło po kilku myciach. ale uważam że na zapas nie ma co kupować

wiecie co.. hormony szaleją:|

Dziś trochę wolnego miałam i posiedziałam przed netem czytając to o tym, to o tamtym, jejku kochany, jak niby mam to wszystko wiedzieć/zapamiętać w sensie dzidzi... że oliwka tylko do miesiąca, że krem taki a taki itp... Normalnie zaczynam wariować czy dam sobie radę...
Wiadomo każdy chce jak najlepiej, ale jak się instynkt macierzyński nie obudzi? i jeszcze tyle rzeczy nie mamy, szok... a czas ucieka...
Heh, tak bardzo bym chciała żeby wszystko było już gotowe na tip top, i żeby w ogóle idealnie....
I jeszcze te miliony kilogramów dodatkowo i teksty " ze nie długo to dźwig będzie potrzebny" :(
Dobra wyżaliłam się, idę spać, bo normalnie myślenie mi się włącza mało pozytywne...

Nieska zamierzasz już chodzić na SR? My dzisiaj mieliśmy o fotelikach do auta, była także pani psycholog dziecięca (śmieszna babeczka, minęła się chyba z powołaniem na zawód komika) oraz o połogu.
Odebraliśmy wózek (komplet gondola,stelaż,spacerówka,fotelik,baza), 3 wielkie kartony + oddzielnie fotelik, cały bagażnik zapchany i część siedzenia z tyłu a auto mamy spore...Nie muszę chyba pisać że cały wieczór zajęty podziwianiem:) Kotka wielce zdziwiona co my znowu przytachaliśmy do chałupy, śmiałam się do męża że jutro zapakuje kota i na spacer wyruszy.

kate - Granderow stoi sporo w Tygrysku w Rumi. Ale pewnie to dla Ciebie daleko.

Katarzynka chyba pisala o becikach - jesli nie chcesz duzo wydac to w Tygrysku w Rumi sa bardzo przyzwoite i nie takie grube ze 15 zeta a z usztywnieniem za 24. Ja wlasnie takie kupilam, juz wypralam, nic sie nie rozlazlo i nie pofarbowalo - jakosc wiec przyzwoita. W Akpolu sa identyczne, tej samej firmy i mniej wiecej 10 zeta drozsze.

Ja juz mam 16 kilo na plusie. Czuje sie jak slon. Ale co sie dziwic skoro samo dziecie w brzuchu wazy 2.100 kg....

Zapytam sie pediatry wkrotce o ta oliwke.Nasz pediatra to mama 3 dzieci,zobacze co powie.

z tego co ja się orientuję to lepiej sobie odpuścić - skoro nie ma potrzeby, skóra się przyzwyczaja do wszystkich chemicznych specyfików ...

A ciemniucha powstaje tylko na skórze głowy - szczególnie chyba jak dziecko ma więcej włosów.

Dzięki nulka, czyli pewnie nic bardzo ważnego/ciekawego, jak temat nie zapadł w pamięci :)

dokładnie co położna to inne zdanie, np. nam mówiła ze sudocrem stosuje sie jak już dziecko ma odparzenia, ze to nie jest specyfik przeciw odparzeniom, a co do ochrony przeciwsłonecznej to sama nie wiem, bo te kremy z filtrem,ktore mialam w rekach były od 3 miesiąca.

Tak,smarujemy troszke oliwka.Raczej to nie zaszkodzi chyba co??Moja mala nie ma ani jednej plamki na ciele,zadnej krostki-nic.Ani tej ciemieniuchy,choc nie do konca wiem co to jest.

Ja akurat oglądałam Grandera w Tygrysku w Rumii.

tekila:
nadal smarujecie oliwką? po co ?
Nam w szkole rodzenia mówili że max do jednego miesiąca potem już skóra dziecka nie potrzebuje oliwki i najlepiej pozostawić ją samej sobie (oczywiście jeśli wszystko jest ok, nie ma azs itp.)

Też na początek przemywałam czystą wodą z mydełkiem nivea (odrobiną) zamiast chusteczek. Tak zaleciła nam ciotka neonatolog.

wybaczcie mi,ze wtrace sie. Co do ubran-tez myslam,ze 62 bo lekarka mi mowila,ze dlugie nozki ma..urodzila sie majac 57cm i jakies 2-3 tyg nosila rozmiar 56.wiec smialo mozna kupowac na 56 bo dziecko podkurcza nozkia w 62 utopi sie.Rozmiar rozmiarowi nie rowny jest.Moja ma 2 mies i jeszcze dzis zakladam jej 62.co do spraw aptecznych-maz spokojnie moze zakupic wszystko co potrzebne.witamine k i d podaje sie dziecku karmionemu tylko piersia,tansze sa 2 w 1. Ok 20 zł,a osobno wychodza po 21zł okolo.Masc na brodawki polecam Alantan Plus bo mozna nia d*pke malenstwu smarowa(ok 8zł)c,jest fajna.Mam nivea na odparzenia i nie podchodzi mi,pozostawia w rowkach dziecka takie "kluski"i ciezko to zmyc w kapieli.Co połozna to inne zalecenia beda dawac.Np nam kazala smarowac parafina,zednej oliwki,zadnej chemi do ciala tzn srodkow do kapieli,ewentualnie oliatum.Mylismy mydelkiem nivea dla dzieci.teraz smarujemy oliwka-nasze mamy tak robily i kazdy zyje :).Pupe po kupie tez zalecala myc czysta woda-nie chusteczkami,bo sa perfumowane.Wiec kazdej z was polozna da swe zalecenia :).

krem:
http://www.mustela.pl/pl/main.html#/gamy-produktow/ochrona-przed-sloncem/ochrona-przed-sloncem/krem-mineralny-dla-skory-podatnej-na-nietolerancje

U mnie glukoza bez problemów - ale wyniki dopiero jutro. Dobrych się nie spodziewam, szczególnie że z samego rana miałam tylko 50 (mierzone na palcu ...)

Inne tematy z forum

Czy znajdę tu miłośników kotów? (39 odpowiedzi)

J.W.? Bo mam parę pytań...

nnt. doradca kredytowy - warto czy nie? (21 odpowiedzi)

Zastanawiamy się z mężem nad kupnem własnego M i w sumie nie wiem od czego zacząć. Czy warto iść...

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (26 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...