Mamusie majowo-czerwcowo-lipcowe 2012 *26

Majowe:
01.05 - pomelo - córeczka Agatka/Redłowo
01.05 - jantarka
03.05 - Aga - Marcelina lub Marcel
07.05 - czarnula
08.05 - elwirka79- Synek Staś
10.05 - Akamara - Córeczka Aurelia
11.05 - Kasia i Tomuś - Synek Arek
23.05 - makuszka - Córcia - Marta
25.05 - atta9
26.05 - Mała757 - Synek - Kliniczna
26.05 - Hanulek
30.05 - SylwiaW
30.05 - kabor - Synek Filip - Kliniczna
31.05 - biała_katarzynka - Córuchna Karolinka - Kliniczna

Czerwcowe:
01.06 - nulka - Córeczka Olcia - Kliniczna/Zaspa
01.06 - banka - Synek
01.06 - Kobritta - Córeczka Zosia - Kliniczna
07.06 - bauaganiarka - Synek
07.06 - stokrotka84
07.06 - ewa2077 - Córeczka
09.06 - sandra__
09.06 - Wiktoria29
10.06 - Bożenka83- Córeczka Amelia
10.06 - marzena-rumia
10.06 - Azura - Synek Jakub - Zaspa
10.06 - majlazz25a- Synek Staś- Szpital Wojewódzki
15.06 - pyszotka - Synek - Kliniczna
16.06 - Madziuska2 - Córka - Kliniczna
16.06.- Martuchowata - Córka
17.06 - Jolaa - Synek Antoś- Szpital Zaspa
20.06 - agusia85 - Synek Szymon Marcin- Wejherowo
20.06 - Mikulka - Córeczka- Kliniczna
22.06 - jonka6 - Synek Vincent - Kliniczna
22.06 - Olka1- Córka- Kliniczna
23.06 - minika86 - Synek Piotr
27.06 - pq - Córunia Maja - Wojewódzki
27.06 - sweet- Synek Adrian - Szpital Zaspa

Lipcowe:
03.07 - elfik5555 - Synek Anatol
04.07 - Masia - Synek Franuś -Kliniczna
04.09 - talkosia - Córeczka
05.07 - sylwiaagnieszka - Synek - wojewódzki
07.07 - oooll - EMMA
10.07 - kate88 -wojewódzki
12.07 - nilkaa -synek Redłowo
12.07 - Joann4
13.07 - Dori30
14.07 - Nieska - Synek - Wojewódzki
15.07 - Curly5
16.07 - syrenka83-Synuś Redłowo/Kliniczna
20.07 - anavaw - Córeczka Jagódka
20.07 - enigma
20.07 - Skarbusia- synek Kamil, Szpital Zaspa/Kliniczna
20.07 - Wiruszka - Córeczka
22.07 - KLAUDIA00 - Synek Adaś, Wojewódzki ??/Zaspa
22.07 - iwonka_ika - córeczka JULIANNA / Zaspa
22.07 - jus.tyna -Córeczka Julka, Nelka albo Amelka:-) Kliniczna
25.07 - agus878
25.07 - KasiaKoziolek
26.07 - Irongirl88- synek Dominik, Zaspa
27.07 - Niuta- synek Kacperek, Szpital Kliniczna/Wojewódzki

Lista rzeczy do zabrania na Zaspę:
DOKUMENTY:
karta ciąży, RMUA, grupa krwi (dokument potwierdzajacy) ,dowód osobisty, ostatnie bądź też ważne USG, ostatnie wyniki lub te,które nie są wpisane w karte ciązy.
DLA MAMY (do porodu) :
koszulka (może być od męża, ale musi zakrywać pośladki), ręcznik, skarpetki,woda niegazowana,jedzenie suche typu biszkopty, ew. drożdżówka, czekolada (słodkie nie dla cukrzyków) nie kanapki ,kapcie, szlafrok, coś do czytania lub słuchania ( przyda się przy długim porodzie)
DLA MAMY (pobyt) :
2x koszula do karmienia rozpinane z przodu ,sztućce,kubek,talerzyk, codzienne kosmetyki, majtki z siateczki lub bawełniane ( na sali leży sie bez, majtki są tylko jak sie idzie do pokoju odwiedzin ;) ) paper i ręcznik papierowy ( w szpitalu najtańszy śmierdzący - położna nie poleca ), podkłady można dowieźć, bo w pierwszej dobie szpital daje swoje jałowe, laktator, wkładki laktacyjne.
DLA DZIECKA :
pieluszki 10-15szt, śpioszki x1(można wiecej), mokre chusteczki,skarpetki,niedrpaki plus ewentualnie kocyk,ale oni mają.
I w domu zostawić przygotwane ciuszki dla malucha na wyjscie,bo mąż ma je zabrac na wypisie :)

Lista rzeczy do Wojewódzkiego:
http://imageshack.us/photo/my-images/840/skanowanie0001xn.jpg/

Link do poprzedniego:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-majowo-czerwcowo-lipcowe-2012-25-t323518,1,130.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie majowo-czerwcowo-lipcowe 2012 *26

to nie chodzi o to że zafałszowany wynik, tylko że po badaniu 50g można stwierdzić tylko nietolerancję glukozy a nie cukrzycę ...
A mimo dobrego wyniku 75g (przy złym 50g) należy pilnować diety.
Albo np powtórzyć badanie 75g w 30 albo 32 tygodniu bo później też jeszcze wyniki mogą się pogorszyć.

Odnośnie ilości - niestety też potrafi wpłynąć na wynik. Najlepiej udać się do diabetologa po receptę na paski i kłuć się - chociażby po to aby zobaczyć jakie jedzenie na Ciebie wpływa bo różnie bywa - niekiedy jakaś tam potrawa u jednej osoby znacznie podwyższa cukier a u innej w ogóle - szczególnie właśnie cukrzyca ciążowa jest inna od takiej standardowej.

Moja lekarka powiedziała, że glukozy 50 juz się nie robi i kazała mi zrobić 75, tak też zrobiłam a norma to do 140 ( ja miałam 118 pomimo, że dzień wcześniej jadłam placki ziemniaczane ze śmietaną i z cukrem:) Natomiast co do cytologii to pomimo, że pół roku przed ciążą miałam robioną to lekarz zrobił mi na początku ciązy.

Heh, i potwierdza się, że co lekarz/pielęgniarka to inne zdania :)

Mikulka (chyba :) ) pisała, ze po glukozie nawet wody nie wolno pić, a mi babeczka powiedziała, ze właśnie wodę mogę spokojnie pić :)

Madziuska, pytałam się własnie czy mogę gdzieś iść, czy muszę siedzieć na miejscu, to powiedziała, że lepiej żebym sama nie chodziła, bo gdybym zasłabła czy coś to może być niebezpiecznie, ale jak z kimś to jak najbardziej :) A po rybkę podjechaliśmy samochodem, wiec w sumie dużo to się nie nachodziłam :P
Eh już sama nie wiem co myśleć na ten temat :|

A co do Świąt to chyba będą jednak bardziej "wielkanocne" niż jak wcześniej myślałam :) Pogoda rewelacyjna, i naprawdę było cieplutko...
Także całe popołudnie się dotleniałam z juniorem :)

ja niestety cytomegalie mam, ale jak byłam właśnie w Gdyni w instytucie to lekarz szczegółowo mnie wypytywał o tarczycę (mam niedoczynność) i mówił że ma ona wpływ na wyniki cyto i często fałszuje wyniki, też mi kazał powtarzać ale u mnie niestety nadal wyszło że ją mam.

mi na Zaspie zaszczepili małego tym co mieli, ja w pierwszej ciąży też czytałam o szczepionkach i miałam mętlik w glowie ale jakos później odpuściłam i na szczęście z małym jest wszystko ok

mi cytologie ginka robiła jakoś na początku ciąży, ale wtedy nawet nie wiedziałam że jestem w ciąży :) ale wynik wpisała do karty ciąży.

kate z tego co się orientuję to przy glukozie nie można sobie spacerować, mi kazały w laboratorium siedzieć na pupce dwie h nie wiem czy twój wynik będzie wiarygodny, chyba że po tą rybę poszłaś po badaniu bo nie wiem czy dobrze doczytałam:)

Masia, jesli nie bylo to jakies mega uciązliwe badanie dla Ciebie, to powtórz- dla własnego spokoju :)
Dla mnie to był taki koszmar, ze juz przy piciu powiedzialam,ze nie ma opcji i nie powtórze.. wole diete i wszystko inne... ;)

Sylwiaagnieszka, to faktycznie nieciekawa sytuacja... jednak mam nadzieje, ze znajdą przyczyne...

Królik na świeta obstrzyzony, w końcu to jej święto, to musi jakos wyglądać ;)
A dodatkowo z mamą wybrałyśmy farbki i jutro bedziemy malować Olke- pisankę :D

Masia powtórz, prywatnie to z 20 zł kosztuje a będziesz miała pewność :)

Kurcze to moze jednak powtorze ta glukoze...

sylwiaagnieszka,
ja miałam 126 :),
a co do 75 to trzeba pamietać, że 3 dni przed się nie obiadamy słodyczami i innymi takimi niezdrowymi, 8 h przed nic nie jemy, a po glukozie na pijamy nawet wody :)

Dzięki Mikulka:) niepotrzebnie zaczęłam czytać o tym na necie i trochę zgłupiałam, mi wyszło 128 więc jest oki. Przy okazji wyczytałam, że niektóre dziewczyny miały bardzo rozbieżne wyniki testu 50 i 75 więc Mikulka ma rację

Sylwiaagnieszka,
75 g po 2 godzinach norma jest ponieżej 140,
ja osobiście uważam Masia, że bym sobie powtóryzła 75 g bo mam 2 koleżanki gdzie 50 miały zafauszowane wyniki a 75 już prawidłowe :)

kurcze, ale mnie Młoda kopie dzisaj, masakra :)
ale pisanki zrobiłam, koszyk ustroiłam tym co nie wymaga wody i zaraz sobie zapodam na dobre i na złe,

jeśli chodzi o cytologię to ja robiłam w ciąży ale dlatego, że zawsze robię w grudniu, a po prodzie to lekarz coś mi mówił, że są nowe zalecenia i że dopiero po 6 miesiącach od porodu się powinno robić, mi to akurat pasuje bo znów będzie grudzień :)

Tak, lekarska pierwszego kontaktu stwierdziła, że poroniła przez cytomegalię, którą niby przechodziła. Koleżanka pojechała do szpitala zakaźnego w GDyni tam jej zrobili jeszcze raz badania i lekarz specjalista stwierdził, że już przechodziła tą chorobę i na jego oko było to jakieś 2 lata temu. Też mi się dziwne wydaje, że tarczyca ma wpływ na wyniki cytomeg., no ale ona sobie tego nie wymyśliła, teraz dalej szuka przyczyn poronień, bo to nie było I :/

Ja cytologii nie robiłam w ciąży, robilam w kwietniu i teraz zrobie chwile po porodzie... bo zawsze robie raz w roku.

Sylwiaagnieszka, w sumie nie rozumiem, tzn dziwne.. ze tarczyca zafałszowała wyniki cytomegalii :/ szok ! Bo z tego co pamietam, to ta kolezanka poroniła i zwalili na cytomegalie ?

Ja sie dzis wykończe i zapłacze... bylam 1.5 godz na spacerze, nic mi nie bylo... wróciłam do domu, rwa kulszowa tak mnie dopadła, ze tylko siedze albo leze...
No jeszcze zrobilam obiad i powiesiłam pranie, ale ze łzami w oczach... plus przy kazdym 'skurczu' brzuch mi sie strasznie napina :/ wrrr...

mnie się pytała na początku ciąży kiedy robiłam i jakoś było tak, że mijał rok, więc pobrała i tyle...

Dzieki dziewuszki za dodawanie otuchy :) Czytam o tych dietach i powiedzcie mi czy wazna jest tez ilosc spozywanych produktow z diety? Bo jak wszedzie czytam to dla mnid to malo :( a produkty wzzystkie raczdj lubie wiec z tym nie ma problemu.

Ja cytologie robilam zaraz przed zajciem w ciaze a dwa miesiace pozniej okazalo sie ze jestem w ciazy i nic lekarz nie mowil ze bedziemy w ciazy robic.

Mikulka a jaka norma jest przy glukozie 75 po 2 h?

Nie wiem czy pamiętacie ale jakiś czas temu pisałam o cytomegalii, że moja kumpela ją ma-choruje. Okazało się, że jednak nie choruje ale ma przeciwciała to niedoczynność tarczycy zafałszowała wyniki, nieźle.

Pyszotka mi pobierała na początku ciąży wymaz, wyszła II grupa. I teraz jak miałam wizytę to powiedziała, że po ciąży trzeba zrobić cytologię i tyle.

Hej Kochane :-)))

100-lat dla jubilatki :-))) Wypij Piccolo to też alkohol,ale dla dzieci,więc dzidziuś w brzuchu też wypije za zdrowie mamusi :-)))

A ja mam fazę sprzątania, więc czytam Was w przerwach i w głowie mi się już kręci od przepływu informacji co można i co jest złe,a co dobre... Ile ludzi tyle opinii,ale lekarze chyba wiedzą co robią i krzywdy dzidziusiowi zrobić nie chcą tymi szczepionkami.

Masia witaj w klubie diety ciążowej-damy radę do końca ciąży już niedaleko,ale niestety musisz się pilnować co jesz i słodkiego niestety nie tykamy ;-(

Dziewczynki,a robiłyście cytologię w ciąży???Bo słyszałam,że powinno się zrobić,bo niby jesteśmy bardziej narażone w ciąży na komórki rakowe???Co o tym sądzicie???

Słonecznego popołudnia :-)))

Akamara ja też pojęcia nie miałam odnośnie tych szczepionek i nie wiem, czy panikować, czy zostawić to tak jak ma być i jak w większości jest praktykowane. Co do przypadku Masi- ja miałam po 1h wynik 166:) i jestem na diecie. Cały czas trzymam wagę, 30tc i 6 kg na plusie, moja Pani doktor pozwoliła mi max przytyć 11-12 kg w ciąży.

Masia to nic strasznego, chodzi o to byś się pilnowała z dietą, byś dużo nie przytyła i nie miała problemów ze zgubieniem po ciąży. Chodzi też o to byś mogła spokojnie urodzić siłami natury tzn. żeby dzidzia za duża się nie urodziła.

Ja to nawet nie wiedziałam,ze jest opcja szczepienia czyms innym niz to co w szpitalu, nie myslałam o zadnych tego typu zakupach, a teraz mam kolejna rzecz która mi zaprząta mysli- czasami to lepiej za duzo nie wiedziec:)

Masia ja jak cos mi dolego to staram sie nie czytac juz w necie na ten temat- nie szukam zadnych informacji, bo mozna zejsc od tych rewelacji, a Ty sie nie martw z tego co czytam to nawet z forumek nie ty pierwsza i pewnie nie ostatnia.

Inne tematy z forum

Wakacje z dziećmi (118 odpowiedzi)

nie mamy pomysłu na tegoroczne wakacje z dziećmi 5,5 lat i 3 lata byliśmy w zakopanym i...

odbiór mieszkania - na co zwracać uwagę? (15 odpowiedzi)

witam:) (piszę na tym forum, bo więcej osób zagląda, więc może Ktoś mi doradzi) za kilka dni...

pilnie prawnik (23 odpowiedzi)

Witam...mam pytanie czy wiecie może gdzie jest dobry prawnik w Gdńsku od spraw rodzinnych(a...