Mamusie majowo-czerwcowo-lipcowe 2012 *26

Majowe:
01.05 - pomelo - córeczka Agatka/Redłowo
01.05 - jantarka
03.05 - Aga - Marcelina lub Marcel
07.05 - czarnula
08.05 - elwirka79- Synek Staś
10.05 - Akamara - Córeczka Aurelia
11.05 - Kasia i Tomuś - Synek Arek
23.05 - makuszka - Córcia - Marta
25.05 - atta9
26.05 - Mała757 - Synek - Kliniczna
26.05 - Hanulek
30.05 - SylwiaW
30.05 - kabor - Synek Filip - Kliniczna
31.05 - biała_katarzynka - Córuchna Karolinka - Kliniczna

Czerwcowe:
01.06 - nulka - Córeczka Olcia - Kliniczna/Zaspa
01.06 - banka - Synek
01.06 - Kobritta - Córeczka Zosia - Kliniczna
07.06 - bauaganiarka - Synek
07.06 - stokrotka84
07.06 - ewa2077 - Córeczka
09.06 - sandra__
09.06 - Wiktoria29
10.06 - Bożenka83- Córeczka Amelia
10.06 - marzena-rumia
10.06 - Azura - Synek Jakub - Zaspa
10.06 - majlazz25a- Synek Staś- Szpital Wojewódzki
15.06 - pyszotka - Synek - Kliniczna
16.06 - Madziuska2 - Córka - Kliniczna
16.06.- Martuchowata - Córka
17.06 - Jolaa - Synek Antoś- Szpital Zaspa
20.06 - agusia85 - Synek Szymon Marcin- Wejherowo
20.06 - Mikulka - Córeczka- Kliniczna
22.06 - jonka6 - Synek Vincent - Kliniczna
22.06 - Olka1- Córka- Kliniczna
23.06 - minika86 - Synek Piotr
27.06 - pq - Córunia Maja - Wojewódzki
27.06 - sweet- Synek Adrian - Szpital Zaspa

Lipcowe:
03.07 - elfik5555 - Synek Anatol
04.07 - Masia - Synek Franuś -Kliniczna
04.09 - talkosia - Córeczka
05.07 - sylwiaagnieszka - Synek - wojewódzki
07.07 - oooll - EMMA
10.07 - kate88 -wojewódzki
12.07 - nilkaa -synek Redłowo
12.07 - Joann4
13.07 - Dori30
14.07 - Nieska - Synek - Wojewódzki
15.07 - Curly5
16.07 - syrenka83-Synuś Redłowo/Kliniczna
20.07 - anavaw - Córeczka Jagódka
20.07 - enigma
20.07 - Skarbusia- synek Kamil, Szpital Zaspa/Kliniczna
20.07 - Wiruszka - Córeczka
22.07 - KLAUDIA00 - Synek Adaś, Wojewódzki ??/Zaspa
22.07 - iwonka_ika - córeczka JULIANNA / Zaspa
22.07 - jus.tyna -Córeczka Julka, Nelka albo Amelka:-) Kliniczna
25.07 - agus878
25.07 - KasiaKoziolek
26.07 - Irongirl88- synek Dominik, Zaspa
27.07 - Niuta- synek Kacperek, Szpital Kliniczna/Wojewódzki

Lista rzeczy do zabrania na Zaspę:
DOKUMENTY:
karta ciąży, RMUA, grupa krwi (dokument potwierdzajacy) ,dowód osobisty, ostatnie bądź też ważne USG, ostatnie wyniki lub te,które nie są wpisane w karte ciązy.
DLA MAMY (do porodu) :
koszulka (może być od męża, ale musi zakrywać pośladki), ręcznik, skarpetki,woda niegazowana,jedzenie suche typu biszkopty, ew. drożdżówka, czekolada (słodkie nie dla cukrzyków) nie kanapki ,kapcie, szlafrok, coś do czytania lub słuchania ( przyda się przy długim porodzie)
DLA MAMY (pobyt) :
2x koszula do karmienia rozpinane z przodu ,sztućce,kubek,talerzyk, codzienne kosmetyki, majtki z siateczki lub bawełniane ( na sali leży sie bez, majtki są tylko jak sie idzie do pokoju odwiedzin ;) ) paper i ręcznik papierowy ( w szpitalu najtańszy śmierdzący - położna nie poleca ), podkłady można dowieźć, bo w pierwszej dobie szpital daje swoje jałowe, laktator, wkładki laktacyjne.
DLA DZIECKA :
pieluszki 10-15szt, śpioszki x1(można wiecej), mokre chusteczki,skarpetki,niedrpaki plus ewentualnie kocyk,ale oni mają.
I w domu zostawić przygotwane ciuszki dla malucha na wyjscie,bo mąż ma je zabrac na wypisie :)

Lista rzeczy do Wojewódzkiego:
http://imageshack.us/photo/my-images/840/skanowanie0001xn.jpg/

Link do poprzedniego:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-majowo-czerwcowo-lipcowe-2012-25-t323518,1,130.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie majowo-czerwcowo-lipcowe 2012 *26

dobierasz odpowiednie produkty, wybierasz te, które mają niski indeks glikemiczny. Zero słodyczy, białego pieczywa, smażonego, panierek, jogurty light, zero bananów, winogron, buraczki też mają dużo cukrów.

Masia->dieta niskoglikemiczna->dieta Montignaca

Jolaa wlasnie dzwonilam do lekarza i to samo powiedzial ze nie mam powtarzac tylko mam przejsc na diete cukrzycowa. Powiedzial glowne zalecenia diety ale czytam i pomyslu nie mam co by tu zjesc a w brzuszku po woli burczy :)
I w ogole naczytalam sie co moze wywolac cukrzyca w ciazy i sie podlamalam tak z lekka :(

Masia poprawny wynik jest do 140,a najlepszy do 120. Mi nie kazała lekarka robić 75 glukozy, od razu zastosować dietę.

Witam Panie :)
Bożenka wszystkiego Naj Naj Naj!!!

Ale mnie nastraszyłyście z tymi szczepionkami, eh nawet o tym nie myślałam... Przeraża mnie fakt, że nie wiem takich podstawowych rzeczy :( Ale w maju idę do SR wiec mam nadzieję, że wszystko stanie się jaśniejsze :)

Ależ miałam dzień od rana :D
Raniutko pojechaliśmy na glukozę- nie miałam żadnych problemów z wypiciem, mało tego po godzinie miałam dość siedzenia i razem z partnerem pojechaliśmy po świeżą rybkę do Sopotu :) Przy nas z kutra wynosili :D A jak wróciliśmy już po badaniach to kurier nam parowar przywiózł :) I tak o to jadłam przed chwilką wypasiony obiadek :) Ziemniaczki na parze z świeżym koperkiem, dorszyk z piekarniczka i kiszona kapustka, mniam :D
Wyniki glukozy odbiorę zapewne dopiero w wtorek, mam nadzieję że nie będzie najgorzej.
Powiem Wam, że zaskoczyłam się (miło!) przy pobraniu. Wchodzę a tam ponad 20 ludzi w kolejce, pomyślałam super nie dość że teraz będę czekać nie wiadomo ile, to potem jeszcze 2 h. A tu nie zdążyłam płaszcza ściągnąć jakaś babka mi miejsca ustąpiła, druga powiedziała że mam wejść przed nią. Kurcze aż się ciepło na sercu zrobiło :) Niby wszyscy wkurzeni że tyle ludzi, i jedna pielęgniarka tylko, a normalnie się uśmiechali i nikt nic nie mówił (oprócz glukozy miałam jeszcze krew pobieraną:) ) Pielęgniarka też mega fajna, pożartowałyśmy trochę :)
Tylko tatusiek się nabijał, ze teraz jak widzą beczułkę to puszczają :( A wydawało mi się, że jeszcze aż tak mocno nie widać :D

Pozdrowienia dla wszystkich!!

Masia piękne te beciki od razu się w nich zakochałam i też takie kupię. Jeśli chodzi o te wasze zawroty to ja mam z kolei troszkę inaczej. Nie mogę długo stać w jednym miejscu 3 razy ledwo o własnych siłach wyszłam z kolejki i raz mi się to zdarzyło w kościele. Nie fajne uczucie tak jak bym miała zaraz zemdleć. W kościele dlatego już prawie nie stoję, siedzę sobie na końcu aby nie wzbudzać sensacji. Ale gorzej jest w sklepie w kolejce zwłaszcza teraz w okresie przedświątecznym.

Masia, to nie jeste dobry wynik, ja bym zrobiła 75 glukozę, jest najbardziej wiarygodna. 50 po godzinie powinna być do 140

Kurcze zagmatwana sprawa z tymi szczepionkami jak dla mnie ;)

Ciesze sie ze sie Wam podoba becik. Jak malzowika moja wroci to naciagne go zeby kupil bo jeszcze nie widzial :)

Bylam odebrac wlasnie wyniki porannej glukozy i robilam obciazenie 50g i na czczo mialam 80 a po godzunie 150mg/dl.
Wiecie mize jakue sa widelki?

Bożenka 100 lat:)
W temacie szczepionek napiszę tak: w SR była pani pediatra (jakiś tam fachowiec z AM) no i powiedziała, że są 4 rodzaje szczepionek na żółtaczkę: engerix, hepe..(coś tam) i dwa euvagxe (jeden z rtęcią, drugi bez-związki rtęci są stosowane jako substancje konserwujące). Ale podobno euvagx ze związkami rtęci jest wycofany i nie można go używać. Więc ten euwagx, który dostajesz w np w Redłowie jest teoretycznie bezpieczny. Pytaliśmy też tej pani doktor czy ma to jakieś znaczenie, że w szpitalu dostanie euvagx a potem engerix (bo takie szczepionki dostaje sie juz potem w przychodni). Powiedziała, że nie ma to znaczenia. Wiem, że w niektórych szpitalach można przywieźć swoje a w niektórych nie. Temat szczepionek jest szeroki...i każdy musi sobie przemyśleć i miejmy nadzieję, że decyzje jakie podejmiemy będą słuszne. Bo to w końcu rodzice wiedzą co najlepsze jest dla dziecka. Dyskusja na temat szczepionek chyba nie ma sensu bo każdy ma swoją teorię i można by się pozabijać:):)Niektórzy twierdzą, że to najlepsze co może być a niektórzy, że to najgorsze co wymyslili. Każdy musi to po prostu sam przemyśleć.

Sto lat dla jubiltatki :)
Masia to nie moje ciacho, ja akurat jestem totalnym beztalenciem co do ciast, wszystko inne tak, tylko nie ciasta ;)
Przykro mi z powodu znajomego, czasami najlepsze szpitale/lekarze nic nie pomogą :/
Pogoda fakt piękna, ale co z tego od rana zakupy pranie, gotowanie i tak w kółko. Od wczoraj biorę regularnie 3x1 nospę i jest jakby lepiej z twardym brzuchem. Z rana kumpela do mnie dzwoniła, że ona właśnie z tego powodu za wcześnie rodziła i kazała nie bagatelizować tego, trzeba dużo wypoczywać.

Ha to mój jest największy :P 1309gram w 26tyg. i 5 dniu wg OM, ale szczerze to wolałabym by był mniejszy, choć z tą wagą też jest różnie, synek kumpeli wg USG w dzień porodu ważył 2300gr a urodził się 2000gram.

Odebraliśmy parasolkę do maxi cosi i jest super, jeśli któraś z Was będzie kupować ten wózek to tylko z oryginalną parasolką, ma wygodny zaczep i nic się nie merda, kolor walnut brown jest dużo jaśniejszy od wózka w tym kolorze, na lato w sam raz.

Wracam do garów ehhhh...
Miłego popołudnia:)

a na co są te szczepionki??

Agusia racja piękna pogoda- również już mi się ciężko chodzi. Podeszłam dzisiaj do Pepco, normalnie szła bym spacerkiem jakieś 5-7 minut. Mam wrażenie, że dzisiaj w jedną stronę szłam około 20....

Ja już po zakupach, ale jest piękna pogoda :) Ale chyba sama już też przestanę chodzić bo coś słabo sie czuję. Być może te zawroty głowy to normalne skoro coraz więcej z nas to ma. Ja wczoraj to normalnie się czułam jak bym była po kilku drinkach :)

Witam w ten słoneczny dzionek.

Bożenka - 100 lat, 100 lat!

Masia-rożek jest śliczny, myślę, że usztywnianego w dużo niższej cenie u nas nigdzie nie znajdziesz, a już na pewno nie tak ładnego :-)

Dałyście mi teraz do myślenia z tymi szczepionkami... A ktoś wie, czym szczepią w wojewódzkim i czy można swoją wziąć?

To lecę na spacer i może jakieś zakupy na Święta ;)

Dziękuję Masia:*

Nulka zawsze śpie na boku, na plecach nie ma szans.
Ja mam rwe juz ho ho i jeszcze troche wiec to napewno nasila zawroty głowy.

Jonka, a może Ci sie krecic w głowie jak lezysz na plecach ( mam na mysli w nocy,przez sen) bo wtedy uciskasz główne naczynia i jest problem z przepływem krwi...
Mnie sie dzis np kreci w głowie ale to z powodu rwy,która mnie dopadła od wczorajszego popołudnia.. tak mnie czasem zakłuje, ze az mam mroczki ( nie Mroczków :P ) przed oczami...

oollll, strasznie mi przykro z powodu znajomego :(

Masia, rożki boskie :D mysle, ze ten kolor śmiało może być i dla chłopca i dla dziewczynki :)

Tez uważam, ze ze szczepionkami nie można dać sie zwariować, teraz wszedzie jest coś sztucznego, w jedzeniu, powietrze skażone... najlepiej nie jesc, nie oddychać... a tak sie nie da...
I uważam, ze wszystkie te przypadki to są dosłownie przypadki, bo nikt nie udowodnił, ze to przez tą konkretną szczepionke... ciekawe ile dzieci nie szczepionych Euvaxem ma autyzm czy inne choroby...
Czasem tak jest, ze dzieci są chore na rozne choroby ale nie jest to niczyja/niczego wina...

O przepraszam...oczywiście Bożenko życzę Ci wszystkiego najlepszego!

jonka6 - też myśle żeby nie dać się zwariować
moja byla szczepiona "zwykłymi" szczepionkami w przychodni, tylko jak poszła do żłobka jako 2 latka - miała nadobowiązkowo - pneumokoki i coś tam jeszcze już nei pamiętam dokładnie ...

wiadomo ze z wszystkim jest tak - ze jednemu moze zaszkodzić a drugiemu nie - i nie zawszze mozna przewidziec co moze byc żle a co dobre

mój kolega o ktorym wspominalam jakiś czas temu ze leży jak "warzywo" - wczoraj umarł - i chociaż lekarze przez 2 tyg. próbowali dojść dlaczego tak jest ... nie doszli - a wszetko w ośrodku uniwersyteckim w USA - jedyn z lepszych szpitali na świecie - bo w końcu tam wylądował - i d*pa ...
na pewne rzeczy nei mamy wpływu ... byl jak to określili tykającą bombą zegarową ....
to tak mi się skojarzyło - w rodzaju wolnych skojarzeń

Inne tematy z forum

odbiór mieszkania - na co zwracać uwagę? (15 odpowiedzi)

witam:) (piszę na tym forum, bo więcej osób zagląda, więc może Ktoś mi doradzi) za kilka dni...

firanki przez internet??? (18 odpowiedzi)

kupiłybyście? np z allegro..bo ja się zastanawiam właśnie... a może jakiegoś sprzedawcę polecicie?

ciąża a żelowe paznokcie (13 odpowiedzi)

Witam koleżanki......czy wiecie o jakiś przeciwskazaniach do robienia sobie żeli w trakcie...