Mamusie majowo-czerwcowo-lipcowe 2012 *27

Majowe:
01.05 - pomelo - córeczka Agatka/Redłowo
01.05 - jantarka
03.05 - Aga - Marcelina lub Marcel
07.05 - czarnula
08.05 - elwirka79- Synek Staś
10.05 - Akamara - Córeczka Aurelia
11.05 - Kasia i Tomuś - Synek Arek
23.05 - makuszka - Córcia - Marta
25.05 - atta9
26.05 - Mała757 - Synek - Kliniczna
26.05 - Hanulek
30.05 - SylwiaW
30.05 - kabor - Synek Filip - Kliniczna
31.05 - biała_katarzynka - Córuchna Karolinka - Kliniczna

Czerwcowe:
01.06 - nulka - Córeczka Olcia - Kliniczna/Zaspa
01.06 - banka - Synek
01.06 - Kobritta - Córeczka Zosia - Kliniczna
07.06 - bauaganiarka - Synek
07.06 - stokrotka84
07.06 - ewa2077 - Córeczka
09.06 - sandra__
09.06 - Wiktoria29
10.06 - Bożenka83- Córeczka Amelia
10.06 - marzena-rumia
10.06 - Azura - Synek Jakub - Zaspa
10.06 - majlazz25a- Synek Staś- Szpital Wojewódzki
15.06 - pyszotka - Synek - Kliniczna
16.06 - Madziuska2 - Córka - Kliniczna
16.06.- Martuchowata - Córka
17.06 - Jolaa - Synek Antoś- Szpital Zaspa
20.06 - agusia85 - Synek Szymon Marcin- Wejherowo
20.06 - Mikulka - Córeczka- Kliniczna
22.06 - jonka6 - Synek Vincent - Kliniczna
22.06 - Olka1- Córka- Kliniczna
23.06 - minika86 - Synek Piotr
27.06 - pq - Córunia Maja - Wojewódzki
27.06 - sweet- Synek Adrian - Szpital Zaspa

Lipcowe:
03.07 - elfik5555 - Synek Anatol
04.07 - Masia - Synek Franuś -Kliniczna
04.09 - talkosia - Córeczka
05.07 - sylwiaagnieszka - Synek - wojewódzki
07.07 - oooll - EMMA
10.07 - kate88 -wojewódzki
12.07 - nilkaa -synek Redłowo
12.07 - Joann4
13.07 - Dori30
14.07 - Nieska - Synek - Wojewódzki
15.07 - Curly5
16.07 - syrenka83-Synuś Redłowo/Kliniczna
20.07 - anavaw - Córeczka Jagódka
20.07 - enigma
20.07 - Skarbusia- synek Kamil, Szpital Zaspa/Kliniczna
20.07 - Wiruszka - Córeczka
22.07 - KLAUDIA00 - Synek Adaś, Wojewódzki ??/Zaspa
22.07 - iwonka_ika - córeczka JULIANNA / Zaspa
22.07 - jus.tyna -Córeczka Julka, Nelka albo Amelka:-) Kliniczna
25.07 - agus878
25.07 - KasiaKoziolek
26.07 - Irongirl88- synek Dominik, Zaspa
27.07 - Niuta- synek Kacperek, Szpital Kliniczna/Wojewódzki

Lista rzeczy do zabrania na Zaspę:
DOKUMENTY:
karta ciąży, RMUA, grupa krwi (dokument potwierdzajacy) ,dowód osobisty, ostatnie bądź też ważne USG, ostatnie wyniki lub te,które nie są wpisane w karte ciązy.
DLA MAMY (do porodu) :
koszulka (może być od męża, ale musi zakrywać pośladki), ręcznik, skarpetki,woda niegazowana,jedzenie suche typu biszkopty, ew. drożdżówka, czekolada (słodkie nie dla cukrzyków) nie kanapki ,kapcie, szlafrok, coś do czytania lub słuchania ( przyda się przy długim porodzie)
DLA MAMY (pobyt) :
2x koszula do karmienia rozpinane z przodu ,sztućce,kubek,talerzyk, codzienne kosmetyki, majtki z siateczki lub bawełniane ( na sali leży sie bez, majtki są tylko jak sie idzie do pokoju odwiedzin ;) ) paper i ręcznik papierowy ( w szpitalu najtańszy śmierdzący - położna nie poleca ), podkłady można dowieźć, bo w pierwszej dobie szpital daje swoje jałowe, laktator, wkładki laktacyjne.
DLA DZIECKA :
pieluszki 10-15szt, śpioszki x1(można wiecej), mokre chusteczki,skarpetki,niedrpaki plus ewentualnie kocyk,ale oni mają.
I w domu zostawić przygotwane ciuszki dla malucha na wyjscie,bo mąż ma je zabrac na wypisie :)

Lista rzeczy do Wojewódzkiego:
http://imageshack.us/photo/my-images/840/skanowanie0001xn.jpg/

Link do poprzedniego:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-majowo-czerwcowo-lipcowe-2012-26-t326137,1,160.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie majowo-czerwcowo-lipcowe 2012 *27

co tam dzieci, ja sama uwielbiam czytać o swoim pierwszym roku :D a w święta moja Mama znalazła moją książeczkę zdrowia :D urodziłam się w 38 tyg więc liczę że mój Synuś też będzie przed terminem i w wieku 6 m-cy już miałam 1,5 kg nadwagi :D

Nie dajmy się zwariować :)
Moja Mama w ciąży ze mną piła praktycznie same zioła i mleko prosto od krowy niepasteryzowane, przed którym teraz się bardzo przestrzega, że bakterie i inne cuda, a ja żyje i mam się dobrze :)

I też potwierdzam w 3 trymestrze uwielbienie drzemek :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

ja rumianek pije litrami od poczatku ciazy. Nie wnikalam nigdy czy mozna czy nie. W jakiejs gazecie doczytalam potem ze mozna.
Mi w kazdym razie gin niczego pic ani jesc nie zabronil, dziecko na badaniach wyglada na zdrowe wiec mysle ze rumianek mozna. I miete pewnie tez mozna.

Akamara, teraz to juz końcówka, małej napewno by nic nie było jakby sie urodziła :) Ale Wam stracha napędziła... to znak, ze wcześniej trzeba byc przygotowanym na wszystko :P
Ja szczerze powiedziawszy mam nadzieje urodzić przed terminem, 37-38 tydzien... mam nadzieje, ze Ola posłucha ;)

Co do mięty to nie słyszałam, za to słyszałam kiedys o rumianku albo szałwi... ale dokladnie nie pamietam...

Agusia, ja napewno bede mieć taki album, tylko ze moja kolezanka robi na zamówienie wiec chce na samym początku zrobic 2 kieszonki na płytki z USG i na zdjęcie z USG 3d a potem jak już sie urodzi... musze tylko gdzies przejrzeć, zeby wiedzieć co bym chciała :) na pierwsze włoski, na pępuszek odpadniety, na pierwszą fotke w szpitalu, w domku, pierwszą kąpiel, spacer, .... miejsce na bilet z multibaby kina tez dobry pomysł ;)

Wróciłam ze spacerku, pogoda super, nawet wiatr nie przeszkadza za bardzo jednak kondycja juz nie taka i co 2 ławka była moja ;)
Teraz zjadłam kanapki z pomidorkiem i sałatke świateczną i chyba ide na drzemke...
Spać mi sie chce od kilku dni, na początku duzo spałam do 16 czy 17tyg wiec dłużej niz 1 trymestr, wiec może coś mi sie przesuneło ;)

agusia - ja mam taki albumik z życia Matysi ;ierwszy rok - i to ciągle uubiona książka do oglądania dla młodej - a jaka zachwycona swoją karteczką ze szpitala pierwszymi odciskami stópek i innymi bzdurami - w stylu pierwszy bilet z babymultikina hehehhe
teraz tez cpś takiego założe - już sie rozglądalam w empiku jest duży wybór

ja dzisiaj w bibliotece dostalam takiego zwrotu glowy i tak słabo mi sie zrobilo ze muslalam ze padne .... nie wiem czemu - pierwszy raz tak mialam ....

zaliczylam tez jeszcze klif- happymum powiedzcie dlaczego ze pięne ciuchy dla kobiet w ciąży są tak masakrycznie drogie - sukienka za 300 zł - jaaaaaa - za to jak tam ądnie kolorowo hehehe
i odwiedzilam mothercare - urzekły mnie kołyski dla maluszkó - tylko na ile ona wystraczy na 3-4 m-cee??? no sama neiwiem ....

Agusia, zaczelam teraz szukac na necie (bo ja pije kilka kubkow dziennie herbaty mietowej od lutego, kiedy mialam ten atak wyrostka) i niczego nie znalazlam o jej szkodliwosci..! zapytam sie jutro gina (bo wyjatkowo ide w jutrzejsza srode, a nie za tydzien, jak Ty), ale mysle, ze tym jednym kubkiem sie nie przejmuj;))

tez pierwsze slysze zeby mieta byla szkodliwa. Dla mnie to bzdura.

ciotka lekarka mówiła że w większości tych ciążowo-dzieciowych gazet można znaleźć masę bzdur i nie ma sensu się nimi kierować ...
Nie wiem jak z miętą - też pierwszy raz słyszę aby była szkodliwa.

no właśnie też wydaje mi się fajną pamiątką taki album- dzisiaj jadę do klifu to wstąpię do empiku i zobaczę :) Dzięki za info dziewczyny :)

Banka ja też nie pomyślałam że mięta może być szkodliwa i piłam ją przez ostatnie dwa tygodnie. A tu wczoraj zaczęłam czytać najnowszą gazetę M jak mama i tam piszą że mięta pieprzowa (a z niej jest herbata miętowa) jest szkodliwa na płód. Sama nie wiem co o tym myśleć...

Sadze, ze organizm domaga sie wiecej spania w trzecim trymestrze. zeby zgromadzic sily na porod, a potem nocne pobudki do karmienia;) W kazdym razie warto wykorzystac kazda mozliwosc na dodatkowy sen:)

Mieta jest w ciazy szkodliwa?!! Moczopedna tak, ale szkodliwa? Nie slyszalam..!

Mam albumik na pierwszy rok zycia Mai i uwazam, ze fajna pamiatka:) Przede wszystkim czlowiek moze na biezaco zapisac wszystkie wydarzenia w zyciu dziecka, no i Maja go jeszcze nie przeglada, ale starsze dzieci kuzynki uwielbiaja ogladac swoje albumy i slyszec, jak to bylo, gdy byly male:)

agusia, jak pod Gwiazdkę dostałam taki album, jest uroczy :) http://www.empik.com/album-dziecka-opracowanie-zbiorowe,p1044939103,ksiazka-p

co do soku to ja na pewno spróbuję, kefiry też pije jak szalona...z resztą tak jem że powinno ze mnie lecieć :D

Agusia z tym albumem to nam znajomi powiedzieli,że kupią jak chciałam wziąć. Osobiście bardzo mi się podoba taka pamiątka :) A ja oglądałam z nimi w Empiku.

Nieska - w 26 tygodniu tez miala przerazajace bole prlecow. Teraz albo minely albo sie do nich przyzwyczailam bo juz tak bardzo nie bola.

Co do sennosci - myslalam ze sie rozleniwilam bo po calej przespanej nocy nie moge sie dobudzic a w dzien tez chetnie bym se kimnela ale widze ze w 3 trymestrze to moze byc normalne.

Zaparc nie mam od poczatku ciazy, skoro puchne to choc zaparcia mnie omijaja :-)

Ja jakis specjalnych albumow nie kupuje. Zdjecia beda pstrykane na biezaco a potem sie je zgromadzi w jeden album i opisze.

Witam i ja po świętach!! Na szczęście już po :) Ja myślałam że po tych dwóch dniach obżarstwa to nie dotoczę się do domu :)
Ale wieczorkiem poczułam skutki objedzenia- dostałam taką zgagę że myślałam że wykorkuję- wypiłam herbatę miętową a potem się naczytałam że mięta szkodzi dziecku i suma sumarum o 24 w nocy rozbeczałam się i wyżaliłam się mężowi na wszelkie złe strony ciąży- spuchnięte paluchy, zgagę, bolące plecy, brak siły na cokolwiek, ciągłe martwienie się czy z maluchem wszystko w porządku itd...
A potem jeszcze w nocy miałam koszmary- najpierw śniło mi się że dostałam w ciąży żółtaczkę i musiałam 2 ostatnie miesiące przeleżeć na zakaźnym i nikt mnie nie mógł odwiedzać... ehh napradę robi się ciężko :(

No ale dość użalania- dzisiaj przyszedł leżaczek bujaczek i jest śliczny, ale strasznie ciężki. No i mąż w ramach poprawienia mi humoru chce po pracy zabrać mnie na lody i do smyka :)

Dziewczyny a ja mam pytanie z innej beczki czy kupujecie dla swoich maluchów i dla siebie takie albumy gdzie wkleja się np. zdjęcia z narodzin, z pierwszego uśmiechu, z pierwszego podniesienia główki itd. Gdzie opisuje się wązne wydarzenia z życia naszego dzieciaczka?? Może macie jakiś taki album wypatrzony na allegro?? Bo ja chciałam kupić taki ale nie wiem jak taki wyszukać.

Ze spaniem potwierdzam. 2 trymestr jest najlepszy. Ja teraz śpię po 10 godzin w nocy i ze 2 w ciągu dnia:)a bywa że i więcej:)

Cześć dziewczyny poświątecznie:)My w niedzielę się gościliśmy a w zasadzie to już od soboty, ale za to wczoraj mieliśmy dzień dla siebie i mężuś ładnie wyprowadził mnie na spacer, dzisiaj na basen i już mi trochę lepiej. W niedzielę to myślałam, że wybuchnę:):) Ale w sumie to ostatnie podrygi więc trochę sobie pofolgowałam:) ALe jutro mam lekarza i chyba do jutra nic nie zjem bo ważę pewnie ze 1000 ton:) Jeżeli chodzi o problemy ciążowe, to ja nigdy nie miałam problemów z zaparciami, a teraz niestety tak...:(mi pomaga szklanka kefiru wieczorkiem... ale nie zawsze spróbuję z tym sokiem:)jeżeli chodzi o puchnięcie to zaczęło sie jakiś czas temu i stopu to jakaś masakra... skarpetki wszystkie uciskają, a kostka wygląda jak salceson:)po siedzeniu czy spacerze czy ćwiczeniach muszę udawać sie na leżakowanie:) Ale najgorzej było ze stopami po siedzeniu przy Świątecznym stole... butów nie mogłam założyć...:(Mi zostały 3 tygodnie do porodu... jestem już dość ociężała ale staram się dużo ruszać żeby organizm był w dobrej formie. Dzisiaj odebrałam przewijak od babeczki, elegancko pasuje na łóżeczko, powlekłam pościel i teraz udaje się na zasłużone leżakowanie:) trzymajcie się:)

Mikulka narazie ja tak nie mam-miałam jeden dzień taki, ale tłumaczyłam sobie ze ogólnie byłam osłabiona glukozą, ale ja dopiero zaczynam 3 trym więc może wszytsko przede mną. Czytałam że ogólne zmęczenie dopada w pierwszym i w trzecim trymestrze, a w pierwszym spałam prawie 24 godziny na dobę ;)

dziewczyny, tak się zastanawiam,
czy w III trymestrze dopadła was wzmożona senność,
bo ja teraz przespiam minimum 10-12h a przeciesz do diabła wiosna jest więc nie powinno tak być

diabetolog raczej nic więcej nie powie - ale wg mnie należy mierzyć cukier ...Bo przecież może Ci się wydawać że dobrze jesz a w rzeczywistości masz za wysoki cukier.

Ja pamiętam jak byłam zdziwiona że miałam przekroczony cukier po jogurcie z płatkami owsianymi - myślałam, że to w miarę bezpieczne jest.
Teraz wiem, że muszę uważać na śniadanie - max dwa kawałki chleba i jest ok.

No właśnie a propo tej nieszczęsnej cukrzycy ciążowej, ja narazie mam nietolerancję glukozy, popołudniu okaże się czy to cukrzyca, ale mój lekarz nie kazał iśc mi do diabetologa tylko stosować dietę :/ powinnam się go czepiac?

Inne tematy z forum

Poszukiwany fizjoterapeuta uroginekologiczny (20 odpowiedzi)

Jak w temacie, szukam dobrego fizjoterapeuty uroginekologicznego, zajmującego się m.in...

Synek rozbił głowę i dziwnie mruga oczami-kto zna dobrego okuliste?;/ (30 odpowiedzi)

W czwartek mój 3letni synek spadł z krzesła i rozbił główkę trzeba było szyc ale poza tym nic mu...

krzywe ząbki (27 odpowiedzi)

hej dziewczyny moja córcia ma 16 miesięcy. ma mało ząbków-pierwszy wyrżnął się po roczku... ale...