Mamusie majowo-czerwcowo-lipcowe 2012 *36

ROZPAKOWANE:
Kwiecień:

25.04 (10.05) Akamara -córeczka Aurelia 2920 g, 49 cm, Kliniczna SN
27.04 (11.05) - Kasia i Tomuś - Synek Arek 3550 g, 56 cm, Zaspa CC

Maj:

05.05 (01.05) - pomelo - córeczka Agatka 3460 g, 53 cm, Redłowo SN
15.05 (26.07) - Irongirl88- córeczka Amelia 1200 g, 43 cm - Zaspa CC

2 w 1
Majowe:
01.05 - jantarka
03.05 - Aga - Marcelina lub Marcel
07.05 - czarnula
08.05 - elwirka79- Synek Staś
23.05 - makuszka - Córcia - Marta
25.05 - atta9 - Synek - Kliniczna
26.05 - Mała757 - Synek - Kliniczna
26.05 - Hanulek
28.05 - Sylwia (sylpiw) - Lena - Wojewódzki (cc)
30.05 - SylwiaW
30.05 - kabor - Synek Filip - Kliniczna
31.05 - biała_katarzynka - Córuchna Karolinka - Kliniczna

Czerwcowe:
01.06 - nulka - Córeczka Olcia - Zaspa
01.06 - banka - Synek
01.06 - Kobritta - Córeczka Zosia - Kliniczna
04.06 - bastrzel - Córeczka - Zaspa
07.06 - bauaganiarka - Synek
07.06 - stokrotka84
07.06 - ewa2077 - Córeczka
09.06 - sandra__
09.06 - Wiktoria29
10.06 - Bożenka83- Córeczka Amelia
10.06 - marzena-rumia
10.06 - Azura - Synek Jakub - Zaspa
10.06 - majlazz25a- Synek Staś- Szpital Wojewódzki
11.06 - aneczka27- córeczka Lenka
13.06 - Alicja11 - Synek Alex
15.06 - pyszotka - Synek - Kliniczna
16.06 - Madziuska2 - Córka Julka - Kliniczna
16.06.- Martuchowata - Córka Julka - Redłowo
17.06 - Jolaa - Synek Antoś- Szpital Zaspa
18.06 - sylwiaagnieszka - Synek Maciej- wojewódzki (cc)
20.06 - agusia85 - Synek Kacperek Marcin- Wejherowo
20.06 - Mikulka - Córeczka- Kliniczna
22.06 - jonka6 - Synek Vincent - Kliniczna
22.06 - Olka1- Córka- Kliniczna
23.06 - minika86 - Synek Piotr
24.06 - jeremka - Synek Jeremi
27.06 - pq - Córunia Maja - Wojewódzki
27.06 - sweet- Synek Adrian - Szpital Zaspa

Lipcowe:
03.07 - elfik5555 - Synek Anatol
04.07 - Masia - Synek Franuś -Kliniczna
04.09 - talkosia - Córeczka
07.07 - oooll - Córka Eliza
10.07 - kate88 -wojewódzki, Kacperek
12.07 - nilkaa - synek - Redłowo
12.07 - Joann4
13.07 - Dori30
14.07 - Nieska - Synek - Wojewódzki
14.07 - monika848 - Synek - Redłowo
15.07 - Curly5
16.07 - syrenka83-Synuś Redłowo/Kliniczna
20.07 - anavaw - Córeczka Jagódka
20.07 - enigma
20.07 - Skarbusia- synek Kamil, Szpital Zaspa/Kliniczna
20.07 - Wiruszka - Córeczka
22.07 - KLAUDIA00 - Synek Adaś, Wojewódzki ??/Zaspa
22.07 - iwonka_ika - córeczka JULIANNA / Zaspa
22.07 - jus.tyna -Córeczka Julka, Nelka albo Amelka:-) Kliniczna
25.07 - agus878
25.07 - KasiaKoziolek
27.07 - Niuta- synek Kacperek, Szpital Kliniczna/Wojewódzki
27.07 - arletka1991 - córeczka Lena - Redłowo

Link do poprzedniego:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-majowo-czerwcowo-lipcowe-2012-35-t381958,1,16.html

Lista rzeczy do zabrania na Zaspę:
DOKUMENTY:
karta ciąży, RMUA, grupa krwi (dokument potwierdzajacy) ,dowód osobisty, ostatnie bądź też ważne USG, ostatnie wyniki lub te,które nie są wpisane w karte ciązy.
DLA MAMY (do porodu) :
koszulka (może być od męża, ale musi zakrywać pośladki), ręcznik, skarpetki,woda niegazowana,jedzenie suche typu biszkopty, ew. drożdżówka, czekolada (słodkie nie dla cukrzyków) nie kanapki ,kapcie, szlafrok, coś do czytania lub słuchania ( przyda się przy długim porodzie)
DLA MAMY (pobyt) :
2x koszula do karmienia rozpinane z przodu ,sztućce,kubek,talerzyk, codzienne kosmetyki, majtki z siateczki lub bawełniane ( na sali leży sie bez, majtki są tylko jak sie idzie do pokoju odwiedzin ;) ) paper i ręcznik papierowy ( w szpitalu najtańszy śmierdzący - położna nie poleca ), podkłady można dowieźć, bo w pierwszej dobie szpital daje swoje jałowe, laktator, wkładki laktacyjne.
DLA DZIECKA :
pieluszki 10-15szt, śpioszki x1(można wiecej), mokre chusteczki,skarpetki,niedrpaki plus ewentualnie kocyk,ale oni mają.
I w domu zostawić przygotwane ciuszki dla malucha na wyjscie,bo mąż ma je zabrac na wypisie :)

Lista rzeczy do Wojewódzkiego:
http://imageshack.us/photo/my-images/840/skanowanie0001xn.jpg/

Lista rzeczy na Kliniczną:
DOKUMENTY:
Karta ciąży, dowód osobisty, rumua, grupa krwi, p/ciała i ostatnie usg i wszelkie wazne konsultacje nie tylko ginekologiczne,
DLA MAMY:
Rzeczy osobiste typu: szlafrok, 2 koszule, kapcie + klapki pod prysznic, recznik, skarpetki, termometr, wkładki poporodowe, papier toaletowy, maszynka jednorazowa, enema (jeżeli ktos chce mieć wykonaną), wkładki laktacyjne, laktator, biustonosz do karmienia, majtki jednorazowe, cos do jedzenia, woda najlepiej z dziubkiem, kosmetyki, sztucce, kubek, talerzyk.
DLA DZIECKA :
Ciuszki, niedrapki, czapeczka, rozek, kock (do zawiniecia zaraz po porodzie) co kto woli, generalnie szpital ma swoje i można z nich skorzystac, pieluszki jednorazowe ( z tego co pamiętam to 7 szt na dobe szpital zapewnia), mokre chusteczki, pieluszki tetrowe, szczoteczka do włosków,
DLA OSOBY TOWARZYSZĄCEJ:
Najlepiej wcześniej zakupic w automacie szpitalnym byty jednorazowe i okrycie wierzchnie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie majowo-czerwcowo-lipcowe 2012 *36

pomelo, mam do Ciebie pytanie :) skoro rodzilas w Redlowie to kojarzysz moze polozna imieniem Halina?

to było woskiem, klasycznie :-) podobno mniej bolesne jest bezpaskowe, to jakaś nowość - nakłada się sam wosk, ale mi też Izę polecono więc już na siłe nie szukałam.

azura - mnie tez zdradz - i czy robiłaś woskiem czy pastą różaną - ja się przymierzam do pasty ale nigdy jej nie stosowałam i nie wiem .. podobno mniej boli ... póki co czekam na koniec maja bo za wczesnie tez nie ma co uderzyc ....

no i z tego co mowila mi moja kosmetyczka - odpadaja w ogole akryle żele i nawet hybrydowy - wiec jeżeli któras ma to zdjąc trzeba ehhhhh

pg - a ty gdzie siedziałaś wczoraj????

ja dzisiaj od rana intensywanie dopiero wpadłam do domu ;/
mam wrazenie ze jak od rana ja szaleje to dzidziak siedzi cicho jak trusia i sie potem dodatkowo nakrecam ehhhh
bylam dzis w pracy wypelnic wnioski jakies i sie wkurzylam bo dowiedzialam sie ze po porodzie musze osobiscie sie zglosic i im popodpisywac jakies tam oświadczenia i dostarczyc akt urodzin by kase dostac .... jaaaa ostatnia rzecza po porodzie bedzie dla mnie lecenie do pracy .... a kas by sie wtedy pewnie przydala .... wrrrr

Salon Kosmetyczny "KIKA"
Izabela Kowalewska
80-419 Gdańsk Wrzeszcz
ul. Zbyszka z Bogdańca 92
tel. (0 58) 344 59 12

Iza zna się na rzeczy :) jest mega sympatyczna i potrafi rozśmieszyć przy tych torturach :D

Azura a zdradz mi prosze gdzue bylas bo moja kosmetyczka to tylko strefy bikini sie pozbywa... ;)

Masia, ja już sobie zafundowałam :D 2 dni bolało, nawet bardzo ;] ale mam spokój, kosmetyczka mówiła że nic tam nie powinno odrosnąć :P
ale dziewczyny, które się zdecydujecie a macie wirusa opryszczki...musicie zrobić to wcześniej, aby go wyleczyć inaczej jeżeli wyskoczy przed samym porodem to macie z głowy SN tylko CC

No dobra a fundujecie sobie depilacje brazylijska? :)

Na Klinicznej polozna mowila o lewatywie ze nie wolno robic gdy widy idejda i ze gdy same sie boimy zrobic mozna poprosic i polozna wtedy robi.

Coraz blizej porodow i coraz powazniejsze tematy :) Mnie intryguje wietrzenie krocza jak co chwile ktos bedzie pewnie przychodzil w odwiedziny.
Ja dzis dzialam od rana bo jutro parapetowka polaczona z finalem ligi mistrzow, tak wiec sprzatanie, sprzatanie i jeszcze raz sprzatanie. Wieczorem zakupy a jutro przy garach ;/

French też odpada niestety...mamy iść czyste jak nas Pan Bóg stworzył....no z wyjątkiem owłosienia:),
A propos to też napiszę, że lepiej ogolić się samodzielnie w domu, ale nie jest to konieczne. I chodzi tylko o odcinek od pochwy do odbytu, bo wtedy łatwiej szyć i lepiej się goi podobno.
A lewatywy do wojewódzkiego nie trzeba kupować, robią tradycyjnie, ale raczej nikt nie proponuje tylko samemu trzeba poprosić.
Te podkłady po przewijania dają.

A takie tam moje złote myśli...może komuś się przydadzą.

ps. na Klinicznej można mieć paznokcie jak Jola Rutowicz i nic Wam nie powiedzą:P

ooo, dobrze wiedzieć :)

myślę, że dokładnie tak samo. Ważne jest zabarwienie płytki paznokcia i na to zwracają uwagę, a więc nawet zwykły french uniemożliwia dokładną obserwację zmiany koloru płytki.

Pq zgadza się, przy cc też tak jest. Ciekawe tylko jak jest np. ze zwykłym frenchem na stopach?

Dzięki Pomelo.
A właśnie a propos wszelkich pazurków...to dziewczyny, które rodzą w wojewódzkim ( przynajmniej SN) muszą liczyć się z tym, że na IP podczas przyjmowania do szpitala będzie kazała zmyć wszelkie lakiery (makijaże oczywiście też). Podobno chodzi o to, że w czasie poporodownym paznokcie są jednymi z pierwszych wskaźników niedotlnienia. Mam to info od położnej i dziewczyny, która tam rodziła jakiś czas temu.

pomelo, ale jak chodziłyście z ligliną bez majtek ?? :D nie bardzo łapie :P

Dzieńdoberek :)

Kate88, mój też ma większą głowę niż resztę...to normalne, główka to przecież na początku była prawie połową dziecka i teraz resztą cały czas ją goni :) zupełnie się nie przejmuj.
usg też się może pomylić, mały może za bardzo się przytulić do ściany i dobrze go już nie zmierzysz.

super te bodziaki w lidlu :) muszę je zobaczyć ;]

szkoda że niema bluzek dla karmiących mam :)

Acha i zapomniałam dodać, że ta lignina była dostępna w szpitalu w salach i na korytarzach i w łazienkach.

Pg-jak ja byłam w szpitalu w Redłowie to wszystkie sale były zajęte...ja wprawdzie rodziłam sama. Ale jak przyjmowali mnie do szpitala to wszytskie sale do porodów rodzinnych byly zajęte. Musiałam czekać...
A co do higieny po porodzie. To powiem tak: dziewczyna ode mnie z sali poleciła, że po porodzie jak boisz się zrobić siku to trza wleźć pod prysznic. Bo i tak po porodzie trzeba po każdym siku się podmywać bo szczypie i boli... i rzeczywiście ja na początku tak robiłam....bo na kibelku usiąść nie mogłam. I powiem jeszcze coś super sprawa w szpitlau to lignina. Dobrze chłonie. I dobrze robi wietrzenie krocza. My na sali chodziłyśmy tylko z ligniną,a majtki tylko na wyjścia się zakładało. Wietrzenie też dużo daje. A np jakiś czas temu zrezygnowałam z tych podkładów bo one nie chłonęły dobrze. Teraz używam normlanie podpasek alwaysa i jest ok. Dobrze chłoną.
A jeszcze pytanie do dziewczyn co już mają dzidzie, jak długo utrzymuje się krwawienie po porodzie? bo u mnie ono się zmniejsza,ale cały czas jest i dlatego pytam...

Wiktoria my dostaliśmy właśnie body na euro kupione było w Realu.
Nulka mi ginekolog wystawiła zwolnienie na 10 dni po terminie. Powiedziała, że dłużej już się nie wystawia. Na 10 dzień miałam mieć wizytę i wtedy już skierowanie do szpitala.
Jeżeli chodzi o poród, to pamiętacie że u mnie też nic się nie działo...wszystko było pozamykane i nagle sru i poszło. Moja ginekolog mówiła, że też tak miała, że jak ona była w obu ciążach to mówili jej, że jeszcze długo nie urodzi a tu sru i wieczorem już było po. Myślę, że to zależy od fizjologii i każdego przypadku. U niektórych się to rozkręca i długo to czujesz, a u niektórych idzie szybko. Wiem tylko jedno, że jak się zaczęło w nocy i zanikło rano to poszłam na spacer... i to chyba jest ten moment kiedy sex, spacer, malinowe herbatki mogą pomóc rozkręcić akcję.
Pytanie czy sobie tego życzymy:) Ja już byłam zmęczona i chciałam być jak najszybciej po więc działałam.

Dzięki za wyjaśnienie, rozumiem że to ta higiena intymna tak dobroczynnie działa po porodzie...
Mnie wczoraj też przeraziła ilość dziewczyn w wojewódzkim, zwłaszcza, że to jest pewnie najmniej popularny szpital w Gdańsku...a wszystkie panny były raczej w przybliżonym wieku ciąży :P
Jedna drobniutka dziewczyna z takim fajnym piłeczkowatym brzuszkiem mówiła, że jest dwa tygodnie po terminie...szybko się wybrała :P:P:P:P aż trudno mi było uwierzyć, że ona taka "zaawansowana"

pq, ten bialy jelen ma cala serie kosmetykow i kazde masz do czego innego, ja np uzywam zwyklego bialego jelenia ktory jest z pompką w płynie jako do hig int. bo po nim jedynym nie mam uczulenia. A tak to wiem ze jest tez typowy bialy jelen do hig int.

Inne tematy z forum

Sprawdzone sposoby na odchudzanie:) (71 odpowiedzi)

Cześć Dziewczyny! Podzielcie się swoimi sposobami na skuteczne odchudzanie:) Ja muszę zrzucić aż...

Oszczędzanie - jakie macie sposoby? (110 odpowiedzi)

Ponieważ niedługo rozpoczynam urlop wychowawczy, przyjdzie nam żyć przez pewien czas z jednej...

kolorowanki do druku (30 odpowiedzi)

czy znacie jakieś fajne strony z kolorowankami do wydruku ?