Mamusie majowo-czerwcowo-lipcowe 2012 *36

ROZPAKOWANE:
Kwiecień:

25.04 (10.05) Akamara -córeczka Aurelia 2920 g, 49 cm, Kliniczna SN
27.04 (11.05) - Kasia i Tomuś - Synek Arek 3550 g, 56 cm, Zaspa CC

Maj:

05.05 (01.05) - pomelo - córeczka Agatka 3460 g, 53 cm, Redłowo SN
15.05 (26.07) - Irongirl88- córeczka Amelia 1200 g, 43 cm - Zaspa CC

2 w 1
Majowe:
01.05 - jantarka
03.05 - Aga - Marcelina lub Marcel
07.05 - czarnula
08.05 - elwirka79- Synek Staś
23.05 - makuszka - Córcia - Marta
25.05 - atta9 - Synek - Kliniczna
26.05 - Mała757 - Synek - Kliniczna
26.05 - Hanulek
28.05 - Sylwia (sylpiw) - Lena - Wojewódzki (cc)
30.05 - SylwiaW
30.05 - kabor - Synek Filip - Kliniczna
31.05 - biała_katarzynka - Córuchna Karolinka - Kliniczna

Czerwcowe:
01.06 - nulka - Córeczka Olcia - Zaspa
01.06 - banka - Synek
01.06 - Kobritta - Córeczka Zosia - Kliniczna
04.06 - bastrzel - Córeczka - Zaspa
07.06 - bauaganiarka - Synek
07.06 - stokrotka84
07.06 - ewa2077 - Córeczka
09.06 - sandra__
09.06 - Wiktoria29
10.06 - Bożenka83- Córeczka Amelia
10.06 - marzena-rumia
10.06 - Azura - Synek Jakub - Zaspa
10.06 - majlazz25a- Synek Staś- Szpital Wojewódzki
11.06 - aneczka27- córeczka Lenka
13.06 - Alicja11 - Synek Alex
15.06 - pyszotka - Synek - Kliniczna
16.06 - Madziuska2 - Córka Julka - Kliniczna
16.06.- Martuchowata - Córka Julka - Redłowo
17.06 - Jolaa - Synek Antoś- Szpital Zaspa
18.06 - sylwiaagnieszka - Synek Maciej- wojewódzki (cc)
20.06 - agusia85 - Synek Kacperek Marcin- Wejherowo
20.06 - Mikulka - Córeczka- Kliniczna
22.06 - jonka6 - Synek Vincent - Kliniczna
22.06 - Olka1- Córka- Kliniczna
23.06 - minika86 - Synek Piotr
24.06 - jeremka - Synek Jeremi
27.06 - pq - Córunia Maja - Wojewódzki
27.06 - sweet- Synek Adrian - Szpital Zaspa

Lipcowe:
03.07 - elfik5555 - Synek Anatol
04.07 - Masia - Synek Franuś -Kliniczna
04.09 - talkosia - Córeczka
07.07 - oooll - Córka Eliza
10.07 - kate88 -wojewódzki, Kacperek
12.07 - nilkaa - synek - Redłowo
12.07 - Joann4
13.07 - Dori30
14.07 - Nieska - Synek - Wojewódzki
14.07 - monika848 - Synek - Redłowo
15.07 - Curly5
16.07 - syrenka83-Synuś Redłowo/Kliniczna
20.07 - anavaw - Córeczka Jagódka
20.07 - enigma
20.07 - Skarbusia- synek Kamil, Szpital Zaspa/Kliniczna
20.07 - Wiruszka - Córeczka
22.07 - KLAUDIA00 - Synek Adaś, Wojewódzki ??/Zaspa
22.07 - iwonka_ika - córeczka JULIANNA / Zaspa
22.07 - jus.tyna -Córeczka Julka, Nelka albo Amelka:-) Kliniczna
25.07 - agus878
25.07 - KasiaKoziolek
27.07 - Niuta- synek Kacperek, Szpital Kliniczna/Wojewódzki
27.07 - arletka1991 - córeczka Lena - Redłowo

Link do poprzedniego:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-majowo-czerwcowo-lipcowe-2012-35-t381958,1,16.html

Lista rzeczy do zabrania na Zaspę:
DOKUMENTY:
karta ciąży, RMUA, grupa krwi (dokument potwierdzajacy) ,dowód osobisty, ostatnie bądź też ważne USG, ostatnie wyniki lub te,które nie są wpisane w karte ciązy.
DLA MAMY (do porodu) :
koszulka (może być od męża, ale musi zakrywać pośladki), ręcznik, skarpetki,woda niegazowana,jedzenie suche typu biszkopty, ew. drożdżówka, czekolada (słodkie nie dla cukrzyków) nie kanapki ,kapcie, szlafrok, coś do czytania lub słuchania ( przyda się przy długim porodzie)
DLA MAMY (pobyt) :
2x koszula do karmienia rozpinane z przodu ,sztućce,kubek,talerzyk, codzienne kosmetyki, majtki z siateczki lub bawełniane ( na sali leży sie bez, majtki są tylko jak sie idzie do pokoju odwiedzin ;) ) paper i ręcznik papierowy ( w szpitalu najtańszy śmierdzący - położna nie poleca ), podkłady można dowieźć, bo w pierwszej dobie szpital daje swoje jałowe, laktator, wkładki laktacyjne.
DLA DZIECKA :
pieluszki 10-15szt, śpioszki x1(można wiecej), mokre chusteczki,skarpetki,niedrpaki plus ewentualnie kocyk,ale oni mają.
I w domu zostawić przygotwane ciuszki dla malucha na wyjscie,bo mąż ma je zabrac na wypisie :)

Lista rzeczy do Wojewódzkiego:
http://imageshack.us/photo/my-images/840/skanowanie0001xn.jpg/

Lista rzeczy na Kliniczną:
DOKUMENTY:
Karta ciąży, dowód osobisty, rumua, grupa krwi, p/ciała i ostatnie usg i wszelkie wazne konsultacje nie tylko ginekologiczne,
DLA MAMY:
Rzeczy osobiste typu: szlafrok, 2 koszule, kapcie + klapki pod prysznic, recznik, skarpetki, termometr, wkładki poporodowe, papier toaletowy, maszynka jednorazowa, enema (jeżeli ktos chce mieć wykonaną), wkładki laktacyjne, laktator, biustonosz do karmienia, majtki jednorazowe, cos do jedzenia, woda najlepiej z dziubkiem, kosmetyki, sztucce, kubek, talerzyk.
DLA DZIECKA :
Ciuszki, niedrapki, czapeczka, rozek, kock (do zawiniecia zaraz po porodzie) co kto woli, generalnie szpital ma swoje i można z nich skorzystac, pieluszki jednorazowe ( z tego co pamiętam to 7 szt na dobe szpital zapewnia), mokre chusteczki, pieluszki tetrowe, szczoteczka do włosków,
DLA OSOBY TOWARZYSZĄCEJ:
Najlepiej wcześniej zakupic w automacie szpitalnym byty jednorazowe i okrycie wierzchnie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie majowo-czerwcowo-lipcowe 2012 *36

Dzięki wielkie dziewczyny za dobre słowa :)
Ogólnie miałam wczoraj dzień "czarnowidztwa", chyba hormony dają się mocno we znaki ;/ Cóż praca i cała reszta i się uzbierało. Postanowione że weekend robię sobie totalnie woooolne, Kto wie, może np całą niedzielę będę w piżamie łazić i się odprężać :]
Jeśli chodzi o lekarza, to mam pakiet w medicaverze i chodzę do dr Niedźwieckiej, ale te 3 ważne usg robi się nie u swojego lekarza tylko u innego na jakimś tam niby lepszym usg, np ja robię w Gdyni bo ponoć mają lepszy sprzęt niż w Gdańsku i jest monitorek nad głową pacjentki, zę widzi ładnie dzidzie.
Generalnie tatusiek mnie pocieszał, że raz: babka miała trochę opóźnienie więc zapewne się spieszyła, dwa że mały strasznie się ruszał (sama skomentowała, ze wiercipięta), więc może go nie dokładnie pomierzyła (junior strasznie nie lubi jak leżę na plecach).
Po za tym serduszko, nereczki i itp wszystko ok.
Musiałam się z tym przespać i już mi schizy przeszły. Zobaczę co w pon moja gin powie.
Heh no Kaszubami nie jesteśmy :P Tatusiek z Wielkopolski pochodzi ;] a moje rodzinne korzenie sięgają również tamtych stron.

A jeszcze Wam powiem, że już od dłuuższego czasu śpię tylko na prawym boku, i okazało się że młody ma główkę po lewej stronie i ewidentnie nie odpowiada mu pozycja "na nietoperza" :P I ma pupkę na wysokości pępka, dlatego tak boli jak ją wypina.

Cóż dziewczyny jak już zaczęłyście rodzić, to streszczać się :P bo potem będzie wielkie boom i całe porodówki zapełnicie:D

A tak swoją drogą przeraziła mnie ilość ciężarówek na tym spotkaniu z anestezjologiem w wojewódzkim

Idę jakieś śniadanko wszamać, do usłyszenia :)

Wróciłam. Kosmetyczka zaliczona, ale mam nadzieję, że przed godziną 0 odwiedzę ją jeszcze raz. Na pedicure zapiszę się jakoś na początku czerwca od razu oddam auto do generalnego czyszczenia bo to może trwać 1-2h, jak mąż wróci akurat będzie miał lśniący samochód.
Właśnie wczoraj tata coś mi mówił o tych dzieciowo ciążowych akcesoriach w lidlu, na pewno wybiorę się.
Kupiłam w końcu kwiatka na taras, zupełnie przypadkiem, jak szłam do kosmetyczki to zobaczyłam że przy kwiaciarni mają przepiekne surfinie i różne kolory, proporcjonalnie rozrośnięte, trochę ciężka doniczka ale już sobie ładnie wisi na tarasie i cieszy moje oko.

Kate wymiary mojego maluszka, wg OM był 32w, 1d.
BPD 8,68cm - 34w,4d
HC 29,64cm - 32w,5d
OFD 10,21 cm
AC 32,84cm - 36w,5d
FL 6,44cm - 33w,2d
EFW 2534g

dzięki Dziewczyny za pomoc!:)

Kate88, ja też akurat w FL mam od jakiegoś 30tc rozbieżności na (-) 3-4 tygodnie, wszystko inne zgodne z wiekiem ciąży. Przerobiłam wszystko łącznie z dysplazją chondrocytową i innymi mało fajnymi rzeczami. (No tak, u nas każdy prawnikiem, lekarzem, księgową w zależności od potrzeby;)
Naprawdę bardzo się martwiłam, chyba wręcz trochę histerycznie, bo norma to niby do 2 tyg. A jeszcze usłyszałam - no tak, bardzo krótka kość udowa, mogłaby być dłuższa...Bardzo wartościowa ekspertyza lekarska, prawda?

A tak naprawdę nie ma się czym zupełnie martwić ;) Może to być objaw
wad wrodzonych, ale tylko gdy współistnieje z innymi anomaliami!!!!

Bardzo wartościowe jest usg genetyczne, które miałaś około 20tc. z przeziernością karkową, długością noska itd. Jeśli nie było żadnych odstępstw i wszystko rozwija się prawidłowo, a nogi rosną, tylko troszkę wolniej ale proporcjonalnie to jest jak najbardziej luzik. Taką opinię dała nam ciocia mojego męża, która jest neonatologiem i zupełnie już się tym nie przejmuję, co i Tobie radzę :))))

A tak na marginesie, to krótkie FL ponoć charakterystyczne są dla Kaszubów ;)

Wiktoria body będą niedługo w lidlu.
No jeszcze nie rodzę, planuję po komunii. Najlepiej 21, w urodziny męża, bo prezentu jeszcze nie mam to by był jak znalazł.
Jak mi odszedł ten czop, to najpierw tak jak pisałam poleciało mocno a potem ciągle miałam uczucie wilgotności.
U mnie na szczęście się unormowało, więc do gin nie dzwoniłam.
Zmykam bo nie wyrobię się na spotkanie z Mikulką:)

Jeśli Wiktoria nie chcesz dużo wydać to spróbuj w Pepco http://www.pepco.pl/gazetka, bo są za 10zł
widziałam też w Smyku (chyba) i Reserved...i allegro

WIKTORIA, ja bym popatrzyła w pepko :)

hej Dziewczyny, gdzie kupić dla maluszka body na rozmiar np 62 biało-czerwone na euro?chciałabym zrobić przyjemność przyszłemu tacie i kupić coś takiego dla małego, może ktoś kupował?z góry dzięki

no to ja też się witam,
plan na dzisaj to obczaić z Kobrittą hurtownię kosmetyków na zaspie i obczaimy od razu czy nie mają białego jelenia :)
plan będzie aktualny o ile kobrita nie rodzi ale chyba nie rodzi bo widzę jej wpis :)

+- 2 tygodnie to norma :)
bywają dzieci, że mają rozbieżność 4 tygodnie, wtedy się obserwuje, a przy 6 tygodniach dopiero się podejrzewa nieprawidłowości :)

zresztą moja miała moment taki, że brzuch miała ponad 2 tyg większy, a reszta mniej więcej w terminie, a teraz brzuch się zrobił chudszy a głowka większa :)
wymary z połówkowego
tydzień według miesiączki 31 i 5
BDP 33 I 5
AC 33 I 3
FL 31 I 6
CER 35 I 1

od poniedzialku w Lidl jest oferta dla mam i dzieciaczków :) http://www.lidl.pl/cps/rde/xchg/lidl_pl/hs.xsl/offerdate.htm?offerdate=27022

w ogole znowu mi mokro :/ kobritta, a ten czop wodnisty to odszedł tak o ? czy jakby sączył Ci sie kilka dni ? wczoraj bylo ok, a dzis znowu :/

witam sie i ja, do teoretycznego terminu niewiele brakuje a ja nie mam zadnych objawow. Moze jednak maz wykrakal ze przenosze :-) Spie jak zabita, bole miesiaczkowe ustapily takim bolom po bokach jakby skrety kiszek no i czasem cos mnie kluje - wiecie gdzie. Ale to tez jakby sie poki co nieco wstapilo bo wczoraj smigalam jak przed ciaza. Uwazam ze nawet mniej puchne :-)
trzymajcie sie Dziewczyny, milego dnia zycze.

aha, pytanie do Pomelo i Jantarki - jak minal termin to kto Wam wystawil zwolnienie lekarskie? Bo moj gin powiedzial ze nie wystawi dluzej niz termin porodu. W sumie gadalam z moja ogolna i ona pomoze ale troche sie dziwie takim odpalom mojego gina.

kobritta, a jak tam u Ciebie? unormowało sie? dzwoniłaś do gin ?

Nulka korzystaj ze spania ile wlezie. Może to znak od organizmu, że niedługo się skończy laba.
Ja kosmetyczkę zaliczam w sobotę, bo w niedzielę mamy komunie chrześniaka i też coś czuję, że nie spędzę jej w kościele. Pozdrawiam i miłego dnia Dziewczynki:)

kate, dziewczyny maja racje, raz ze co sprzet to moze wskazywać co innego, dwa ze to lekarz mierzy i tez może mu ręka zjechać na milimetr i juz bedzie coś innego... :)
U mnie zawsze są rozbiezności na USG, szczególnie kość udowa, która jest o 1.5 tyg wieksza... ;) takze ostatnio wszytko było 37-38tc a kość udowa 39 ;)

jantarka, gdzie jestes ??

Bożenka, odezwij sie :))

Ja sie tez w miare wyspałam, na szczescie problemów z zaśnieciem nie mialam :)

Miłego dnia !

Dziewczyny, ja już się totalnie zakręciłam. Ten Jeleń, którego zachwalacie...to mydło, czy jakiś żel do higieny intymnej?

Witam wszystkie z rana :)
Co do bialego jelenia to okazalo sie jedynym mydlem po ktorym nic mnie nie swedzi. Czyli u mnie to spory sukces :P

Ja tez dzis uciekam do kosmetyczki :) czasami chwila relaksu sie nalezy :D a co tam! tyle ze ja ide na pedicure :)

Kate nie martw sie tymi wynikami bo co lekarz to bedziesz miala inne wyniki :) a na pewno wszystko jest ok

Hej kobitki:)
Co do Białego Jelenia, Azura wczoraj wspominała, że ma zakupiony i też się skusiłam, chociaż nigdy nie używałam, no ale liczę, że jako kosmetyk hipoalergiczny- sprawdzi się:) Kupowałam w rossmannie.
Kate Ty się nie przejmuj tymi wynikami u mnie też rozbieżności, lekarka mówi, że w normie to jej wierzę:) a właśnie dzisiaj mamy wizytę, ciekawe jak tam Antoni sobie radzi:p

kate ja mam identyczne rozbieżności, w ogóle podobne wyniki i w ogóle się nie przejmuję ...
Po pierwsze obok mam dodatkowo - np że to plus minus 2 tygodnie
Po drugie większość tych parametrów ginekolog zaznacza na obrazie monitora też w przybliżeniu więc to normalne że nie są identyczne.

Heja:)

Ja tak na szybciutko, Kate mój młody też miał rozbieżności, później jak wrócę do domu to przepiszę z USG będziesz miała porównanie.
Idę do kosmetyczki na 9:00 na rzęsy i brwi. Przy okazji może oddam madzię do kosmetyczki (chodzi o auto) :) Wczoraj kotu zrobiłam manicure i pedicure, wyczesałam porządnie futerko- 2 garście kłaków! Szykujemy się wszystkie ;)
Zmykam

Czesc Dziewczyny! My dalej w dwupaku. Poki co sie nie zanosi na porod. Zadnych boli, skorczow itp. Ciekawe kiedy maly postanowi wyjsc. Moglby nie siedziec az do samego konca bo juz mi ciezko.Czuje sie momentami jak wielka orka:-P
Co do wymiarow dziecka to moj tez mial rozbieznosci ale to normalne.Takie malenstwo nie rosnie rownomiernie a poza tym duzo zalezy od usg i lekarza. Nie ma sie co martwic ;-)
Ciekawe co u Bozenki?:-D

Inne tematy z forum

Wycieczka w przedszkolu (46 odpowiedzi)

Córka ma mieć w piątek wycieczkę w przedszkolu, jadą autokarem do Pucka i Rzucewa. No i tak się...

Zaintertesowania, hobby, pasje... jak to znaleźć? (114 odpowiedzi)

Witam. Nie mam żadnych zainteresowań, hobby czy pasji, chciałabym to zmienić, żeby czymś się...

endokrynolod (11 odpowiedzi)

szukam lekarza endokrynologa pilne .Prywatnie bo NFZ nie ma już miejsca, najlepiej w Gdyni