Mamusie majowo-czerwcowo-lipcowe 2012 *36

ROZPAKOWANE:
Kwiecień:

25.04 (10.05) Akamara -córeczka Aurelia 2920 g, 49 cm, Kliniczna SN
27.04 (11.05) - Kasia i Tomuś - Synek Arek 3550 g, 56 cm, Zaspa CC

Maj:

05.05 (01.05) - pomelo - córeczka Agatka 3460 g, 53 cm, Redłowo SN
15.05 (26.07) - Irongirl88- córeczka Amelia 1200 g, 43 cm - Zaspa CC

2 w 1
Majowe:
01.05 - jantarka
03.05 - Aga - Marcelina lub Marcel
07.05 - czarnula
08.05 - elwirka79- Synek Staś
23.05 - makuszka - Córcia - Marta
25.05 - atta9 - Synek - Kliniczna
26.05 - Mała757 - Synek - Kliniczna
26.05 - Hanulek
28.05 - Sylwia (sylpiw) - Lena - Wojewódzki (cc)
30.05 - SylwiaW
30.05 - kabor - Synek Filip - Kliniczna
31.05 - biała_katarzynka - Córuchna Karolinka - Kliniczna

Czerwcowe:
01.06 - nulka - Córeczka Olcia - Zaspa
01.06 - banka - Synek
01.06 - Kobritta - Córeczka Zosia - Kliniczna
04.06 - bastrzel - Córeczka - Zaspa
07.06 - bauaganiarka - Synek
07.06 - stokrotka84
07.06 - ewa2077 - Córeczka
09.06 - sandra__
09.06 - Wiktoria29
10.06 - Bożenka83- Córeczka Amelia
10.06 - marzena-rumia
10.06 - Azura - Synek Jakub - Zaspa
10.06 - majlazz25a- Synek Staś- Szpital Wojewódzki
11.06 - aneczka27- córeczka Lenka
13.06 - Alicja11 - Synek Alex
15.06 - pyszotka - Synek - Kliniczna
16.06 - Madziuska2 - Córka Julka - Kliniczna
16.06.- Martuchowata - Córka Julka - Redłowo
17.06 - Jolaa - Synek Antoś- Szpital Zaspa
18.06 - sylwiaagnieszka - Synek Maciej- wojewódzki (cc)
20.06 - agusia85 - Synek Kacperek Marcin- Wejherowo
20.06 - Mikulka - Córeczka- Kliniczna
22.06 - jonka6 - Synek Vincent - Kliniczna
22.06 - Olka1- Córka- Kliniczna
23.06 - minika86 - Synek Piotr
24.06 - jeremka - Synek Jeremi
27.06 - pq - Córunia Maja - Wojewódzki
27.06 - sweet- Synek Adrian - Szpital Zaspa

Lipcowe:
03.07 - elfik5555 - Synek Anatol
04.07 - Masia - Synek Franuś -Kliniczna
04.09 - talkosia - Córeczka
07.07 - oooll - Córka Eliza
10.07 - kate88 -wojewódzki, Kacperek
12.07 - nilkaa - synek - Redłowo
12.07 - Joann4
13.07 - Dori30
14.07 - Nieska - Synek - Wojewódzki
14.07 - monika848 - Synek - Redłowo
15.07 - Curly5
16.07 - syrenka83-Synuś Redłowo/Kliniczna
20.07 - anavaw - Córeczka Jagódka
20.07 - enigma
20.07 - Skarbusia- synek Kamil, Szpital Zaspa/Kliniczna
20.07 - Wiruszka - Córeczka
22.07 - KLAUDIA00 - Synek Adaś, Wojewódzki ??/Zaspa
22.07 - iwonka_ika - córeczka JULIANNA / Zaspa
22.07 - jus.tyna -Córeczka Julka, Nelka albo Amelka:-) Kliniczna
25.07 - agus878
25.07 - KasiaKoziolek
27.07 - Niuta- synek Kacperek, Szpital Kliniczna/Wojewódzki
27.07 - arletka1991 - córeczka Lena - Redłowo

Link do poprzedniego:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-majowo-czerwcowo-lipcowe-2012-35-t381958,1,16.html

Lista rzeczy do zabrania na Zaspę:
DOKUMENTY:
karta ciąży, RMUA, grupa krwi (dokument potwierdzajacy) ,dowód osobisty, ostatnie bądź też ważne USG, ostatnie wyniki lub te,które nie są wpisane w karte ciązy.
DLA MAMY (do porodu) :
koszulka (może być od męża, ale musi zakrywać pośladki), ręcznik, skarpetki,woda niegazowana,jedzenie suche typu biszkopty, ew. drożdżówka, czekolada (słodkie nie dla cukrzyków) nie kanapki ,kapcie, szlafrok, coś do czytania lub słuchania ( przyda się przy długim porodzie)
DLA MAMY (pobyt) :
2x koszula do karmienia rozpinane z przodu ,sztućce,kubek,talerzyk, codzienne kosmetyki, majtki z siateczki lub bawełniane ( na sali leży sie bez, majtki są tylko jak sie idzie do pokoju odwiedzin ;) ) paper i ręcznik papierowy ( w szpitalu najtańszy śmierdzący - położna nie poleca ), podkłady można dowieźć, bo w pierwszej dobie szpital daje swoje jałowe, laktator, wkładki laktacyjne.
DLA DZIECKA :
pieluszki 10-15szt, śpioszki x1(można wiecej), mokre chusteczki,skarpetki,niedrpaki plus ewentualnie kocyk,ale oni mają.
I w domu zostawić przygotwane ciuszki dla malucha na wyjscie,bo mąż ma je zabrac na wypisie :)

Lista rzeczy do Wojewódzkiego:
http://imageshack.us/photo/my-images/840/skanowanie0001xn.jpg/

Lista rzeczy na Kliniczną:
DOKUMENTY:
Karta ciąży, dowód osobisty, rumua, grupa krwi, p/ciała i ostatnie usg i wszelkie wazne konsultacje nie tylko ginekologiczne,
DLA MAMY:
Rzeczy osobiste typu: szlafrok, 2 koszule, kapcie + klapki pod prysznic, recznik, skarpetki, termometr, wkładki poporodowe, papier toaletowy, maszynka jednorazowa, enema (jeżeli ktos chce mieć wykonaną), wkładki laktacyjne, laktator, biustonosz do karmienia, majtki jednorazowe, cos do jedzenia, woda najlepiej z dziubkiem, kosmetyki, sztucce, kubek, talerzyk.
DLA DZIECKA :
Ciuszki, niedrapki, czapeczka, rozek, kock (do zawiniecia zaraz po porodzie) co kto woli, generalnie szpital ma swoje i można z nich skorzystac, pieluszki jednorazowe ( z tego co pamiętam to 7 szt na dobe szpital zapewnia), mokre chusteczki, pieluszki tetrowe, szczoteczka do włosków,
DLA OSOBY TOWARZYSZĄCEJ:
Najlepiej wcześniej zakupic w automacie szpitalnym byty jednorazowe i okrycie wierzchnie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie majowo-czerwcowo-lipcowe 2012 *36

Witam w nowym wątku chodź pewnie zaraz będzie następny, bo się tak rozpisujecie :)
U nas nic nowego, chociaż... wczoraj spakowałam torbę do szpitala jak się dowiedziałam że koleżanka która miała termin na początek czerwca już urodziła i brzuch mi zaczął twardnieć.
Właśnie wstawiłam chyba przed ostatnie pranie rzeczy małego, tyle tego dostaliśmy w ostatnim czasie że od 4 dni codziennie mam całą suszarkę prania do prasowania :)
Co do kwiatów na balkon nie pomogę.
Co do depilacji, jeszcze radzę sobie sama.
Miłego dnia

Nulka to prawda film bardzo mi się podobał, taki życiowy- ale fakt faktem że bardzo smutny i potem po południu myślałam nad nim i zastanawiałam się co ja bym zrobiła w jej sytuacji.

Ja na razie też sobie sama radzę z goleniem, a w czerwcu chyba będę musiała poprosić męża, aby zrobił to dokładniej :) On pewnie nie będzie miał nic przeciwko, nawet znając jego to potraktuje to jako grę wstępną :) Ale ja jakoś będę się trochę krępować, no ale w sumie to przecież widział mnie tam nie raz i nie dwa :) Damy radę :D

Powiedzcie dziewczyny czy wy kupowałyście nianie elektroniczne lub monitory oddechu?? I czy ma to sens w małym mieszkanku?? Bo my się zastanawiamy nad kupnem, ale nie wiem czy faktycznie jest nam to potrzebne. Spać będziemy razem z dzieckiem w pokoju.

hejka
Ja dzisiaj padnięta jak nie wiem co :-/

Rano byłam u gin ale zbadała tylko małego- mnie nie
U małego wszystko super, przepływy ok i te wszystkie rzeczy też.
Łożysko mam już bardzo dojrzałe -3 stopień więc tylko czekać :-)
Niestety tsh wyszło mi teraz za wysokie i dostałam jakieś tabletki :-/ mam nadzieje że to się po porodzie unormuje-bo mówiła że tak może być że wszystko wróci do normy.

Wiktoria fajne rzeczy są w AKPOLU bo my też tam patrzyliśmy ale ceny są... trochę wysokie bo body kosztują około 25-30zł jeżeli dobrze pamiętam, ale nam sie bardzo podobały i chyba skompletujemy małemu jeden taki komplecik :-)

ok ja spadam bo muszę rozpakować dzieciaczkom ciuszki w pokoiku a moje kochanie szaleje z pędzlem na starym mieszkaniu żeby jak najszybciej to skończyć

pozdrowionka

SYLPIW dzięki za przywitanie :-)

Co do różnych bóli :) Ja mam tak jak by zakwasy w okolicach krocza czy któraś z was też coś takiego ma bądź miała?

monika848 bóle pleców też odczuwam ale tylko jak za długo siedzę w jednej pozycji.

Dziewczyny tak na logikę, jeżeli dzieje się coś nie tak z organizmem to często właśnie widać po paznokciach, czy sinieje pod nimi, czy nie....tj. chyba przy tym jak się ma coś z krążeniem, czy niskim ciśnieniem. Podejrzewam, że dlatego trzeba w szpitalu (poród) być bez lakieru...

Dziewczyny ja też z innej beczki od trzech dni bolą mnie plecy... ech jakby ktoś mi na tyłkiem nakopał już sama nie wiem czy to normalnie i obciążenie czy coś się dzieje - macie też tak? wcześniej nie miałam problemów a teraz ledwo wstaje z wyrka...

co do golenia to jakoś sobie też jeszcze radzę..:) mam sposób na leżąco w wannie najpierw jedna noga do góry, potem druga :) i na dotyk jakoś można się ogolić bo na siedząco to już nie da rady :)

co do kwiatków i gotowych kompozycji : http://www.leroymerlin.pl/gazetka-wiosenne-projekty.html - wybieram się niedługo :) to jak coś mogę dać znać jak z kwiatami ale wiem że mają gotowe "skrzynki"

Nulka, dokładnie rozumiem. Dlatego nie chcę nic za dopuszczenie :D bo zarabiać nie mam zamiaru a szczeniaka w życiu bym już nie oddała:)

http://www.akpolbaby.pl/kwiecien-gazetka-gaz.pdf link do akpolowskiej gazetki z bodziakami, ja kupiłam już we wrześniu spodenki czerwono białe a do tego białego bodziaka. Mam zamiar kupić małemu jeszcze na pamiątkę, że będzie się rodził w takim ważnych dla tatusia czasie :D maskotki Slavo i Slawka.

Ja dziś śmigam na pedicure tez do osiedlowej. Idę tam pierwszy raz. Cena nie jest chyba zbyt atrakcyjna(60zł) jak na osiedlowe ale mam najbliżej. Z tego co pamiętam moja bratowa miała paznokcie akrylowe i czepiali się jedynie o długość na Klinicznej.

Dziś od rana wydzwaniałam po Polsce za wózkiem, jak zrezygnowałam bo nigdzie nie było(najszybciej po 10 czerwca) zajrzałam na allegro i był. Jeszcze mają tylko ok. 17 potwierdzić czy na pewno będzie ten kolor co trzeba :D jak nie to wezmę różowy bo jest ładniejszy(mój by mnie z domu razem z wózkiem wywalił bo wybrał niebieski by fura Alexa pasowała do autka mamusi) wiec trzymajcie kciuki by był :)
Miałam zamówiony w Bobo i dostawa miała być po 20, przyszła wczoraj ale dla mnie zabrakło, gdybym nie zadzwoniła to jak głupia czekałabym i później już nigdzie nie znalazła bo dostawy były wysłane po Polsce w tym tygodniu:/ Zawsze zostaje inny ale ten jest idealny :)

no ja już po wycieczce, biały jeleń (szampon, płyn do naczyń, do prania i inne są w drogeri błękitna na zaspie - azura to masz rzut beretem

A co do kwiatów to masz słoneczny mega balkon czy przyzwoity?

oooll, biedny królik :-)

nulka, to ja podziwiam że dajesz rade z lusterkiem i maszynką :-) jak ja się ostatni raz ogoliłam a potem to zobaczyłam...to nigdy więcej :-)

ja też chodzę do kosmetyczki po drugiej stronie ulicy, ma bardzo przystępne ceny że bez problemu mogę sobie pozwolić na co miesieczne wizyty. ja na pegi byłam we wtorek a na mani ide w pon. myślę że wpadnę do niej jeszcze na początku czerwca się doszlifować oraz zaliczę fryzjerkę i będę gotowa do porodu :-)

Re: Mamusie majowo-czerwco-lipcowe 2012 *36

nulka- no mogę polecić ;)) - u mnie na osiedlu jest według mnie tanio a pani jest bardzo sympatyczna
to jest ul. Bergiela 4 A - kosmetyczka jest na tyłach zakładu fryzjerskiego - że wchodzisz do fryzjera i musisz przejść przez niego ... ( nei wiem czy sensownie wytłumaczyłam heheh)
nr tel do kosmetyczki: 691 - 921 - 776
pani swietłana ;)) ( o ile zapamiętałam dobrze imię bo mam z tym kłopot ;))

pedikir kosztuje coś 40 zł
zwykły manikir 20 zł + malowanie płacisz osobno chyba 8 zł
nie pamiętam cen za bardzo ale wiem że nie są to kwoty jakieś obłędne

masia- ja nie pomogę - ale sylwiaagnieszka coś tam kupowała ;))
ja chce kupić do ogródka niezapominajki i jakos nie moge ehhehe

a ja za chwile bede miala dziecko swe z koleżankami - beda grupowo wyprowadzać królika - już mu qrcze współczuję heheheheh

ooolll... a mozesz polecic kogos konkretnego? i jak to cenowo wychodzi? Bo jak osiedlowo to do Ciebie mam blisko, to moze bym sie skusiła na relaks zamiast gimnastyki :P

Masia, mi maz zabronił w tym roku czegokolwiek na balkon bo powiedział, ze jak młodą bedziemy wystawiać to tylko wiecej owadów bedzie i powiedział stanowcze nie i koniec... takze tu niestety nie pomoge...

Ja pedicure mam juz zaliczony a nawet probowalam meza zbalamucic zeby mi zrobil ale stwierdzil ze woli dsc mi na kosmetyczke ;)

Pytanie z innej beczki: chcialabym jakies ladne kwiatki do doniczek na balkon. Marza mi sie jakies duze i zwisajace. Mozecie cos polecic albk gdzies widzialyscie?

azura- dzięki !
nulka- ja to podziwiam cię że sama jesteś w stanie .... ja juz ywmiękłam jakiś miesiąc temu z nóżkami ;)
a co do depilacji po ostatniej próbie dostałam takiego ataku kręgosłupa (bo mam wypadający dysk) że juz więcej się nie gimnatykuje nie ma mowy - za bardzo boli potem ....
juz wole isc do kosmetyczki co prawda częstotliwość wizyt mi wzrosła - ale zmieniłam taka "salonową" na osiedlową heheheh i mieszczę się w limicie ;)))

kusi mnie za to żeby jeszzce przed porodem do jakiegoś spa wyskoczyć tylko nie wiem czy w takim zaaawansowanym stanie to wolno ehhhhh

pomelo:
ja cały połóg krwawiłam, choć chyba już od 3 czy 4 tygodnia tylko wkładek potrzebowałam ... bo to było już bardzo leciutkie

W akpolu też widziałam bodziaki na euro ale nie patrzyłam na ceny.

O paznokciach też słyszałam - racja - najważniejsze nasze zdrowie a nie kolor pazurków :)

W ogole podziwiam Was za te tortury kosmetyczne ;) Ja bym sie nigdy na to nie odważyła... póki co maszynka i lusterko i daje rade :P

Na pedicure chciałam sie wybrać w tym tygodniu, ale nie bylo miejsc ale może na przyszły sie zapisze... póki co tez musze jeszcze sama dać rade ;)

W ogole nie wiem co sie ze mną dzieje... właśnie wstałam z godzinnej drzemki... szok... jak niemowlak... zjem, chwile coś porobie i do wyrka.. i tak cały dzien...

Z tymi paznokciami to prawda, ale głównie u rąk, na stopy mało kto patrzy :) No i jeszcze w razie nagłego CC nie kazdy pulsoksymetr łapie saturacje i tetno przez np czerwony lakier ;) wszystko zalezy od sprzetu :)

Ala, ja chętnie... ale potem z kilkoma szczeniakami nie dam sobie rady a nie wyobrazam sobie oddac/sprzedać w obce ręce takich słodziaków... chyba pół życia bym sie zastanawiała co sie z nimi dzieje...

Bodziaki piłkowe na bank są w akpolu, nawet w ichszej gazetce są, wiec można sobie zobaczyc.

Ja mam 2 zestawy 3w1 z Johnsona do kąpieli/mycia włosów z moda na brzuszek i to biore ze sobą plus tantum rosa. Dziewczyny kiedys któraś wklejała takie buteleczki z psikaczem z allegro... można gdzies coś takiego kupić na miejscu ? w aptece np?

Agusia, ja tez ryczałam... ale film piękny prawda? Zresztą kosze po filmie zamiast byc pełne opakowaniami od coli i popcornu były białe od chusteczek ;)

Dzieki Azura ;) Ja planuje oddac sie tym przyjemnosciom tak trzy tygodnie przed porodem.
Agusia co lekarz to inny zwyczaj. Moj na kazdej wizycie stara sie powstrzymywac moje skorcze i zaznacza ze jestem pierworodka a one ZAWSZE rodza po terminie ;)

hej hej :) No nie powiem nowy wątek i poważne tematy :)

Co do wymiarów to ja myślę że nie ma się co przejmować, to tylko sprzęt i ręka lekarza- więc mogą być błędy. Nasz mały raz ma mniej niż powinien, raz więcej. Najważniejsze że lekarz mówi że wszystko oki.

Ja białego jelenia też kupiłam sobie do szpitala- ale tylko płyn do hig intymnej. Resztę kosmetyków zakupię sobie w rossmannie- te takie małe na wyjazdy :)

Co do bodziaków eurowych my mamy dwa- jeden kupiła mi mama, a drugi sama kupiłam w Textil Market tej firmy Nicola- bardzo fajny gatunkowo. Mam tylko nadzieję że mały się zmobilizuje i zdąży założyć to na euro :)

Wiecie co mnie zdziwiło- mój lekarz powiedział że do 40tyg wszystko po staremu, a jeśli nie urodzę do 20 czerwca to on swoje pacjentki hospitalizuje. Hmm nie za bardzo mi się uśmiecha leżeć na patologii tylko dlatego że minął magiczny 40tydz. No nic takie gdybanie, może Kacperek się zmobilizuje wcześniej.

Wczoraj byłam na tym filmie o Agacie Mróz- i cztery razy się poryczałam...

Oooll, ja siedziałam bliżej drzwi, przy tym pierwszym stole, twarzą do drzwi, byłam w koralowym sweterku i zadawałam pytanie o dolargan.
Jestem blondynką (z dużym odrostem- ale to już do tematu fryzjersko-kosmetycznego, bo planuję się jakoś 3 tyg przed porodem "trzasnąć", żeby na dłużej starczyło).

Inne tematy z forum

dobry stomatolog - kogo polecacie? (132 odpowiedzi)

jak wyżej, zależy mi na dobrym stomatologu (dobrym pod względem jakości usług i ceny), najlepiej...

krzywe ząbki (24 odpowiedzi)

hej dziewczyny moja córcia ma 16 miesięcy. ma mało ząbków-pierwszy wyrżnął się po roczku... ale...

Pompa ciepła (23 odpowiedzi)

Czy któraś z Was ogrzewa dom za pomocą pompy ciepła? Jeśli tak, to (jeśli można zapytać ;)),...