Mamusie marcowe 2014 (3)

http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-marcowe-2014-2-t500981,1,16.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie marcowe 2014 (3)

Luciolla ja wczoraj skończyłam sprzątanie mieszkanie po małym remoncie ;) zamienialiśmy się z córka pokojami i trzeba było przemalować,a że małej pokój był w różnych kolorach ciężko było zamalować kolorem który wybraliśmy. U nas już łóżeczko stoi rozłożone :) w następnym tygodniu biorę się za pranie ciuszków prasowanie i spakowanie torby niech jest już gotowa, bo to różnie bywa córkę urodziłam dwa tygodnie przed terminem.

Ja kupiłam cały zestaw do łóżeczka firmy AMY żyrafa (kołderka, poduszka, baldachim, ochraniacz,pościel na poduszkę i kołderkę, rożek kupiliśmy osobno też z tej samej firmy i ten sam wzór) pan w akpolu zachwalał zobaczymy jak pościel będzie w użytkowaniu czy nie będą się robiły bobki. Kołderkę i poduszkę po córci wyrzuciłam przy przeprowadzce jak zmieniałam jej łóżeczko na większe już łózko. Podoba mi się, że poduszka jest płaska ponieważ dziecko powinno na płasko leżeć i tak np moja córka śpi do dnia dzisiejszego.

Co do diety karmiacej to jeśli się coś dzieje, to warto na sam początek odstawić nabiał. Zero mleka, sera jajek itp, bo czesto wychodzi to z nietolerancji laktozy, ale sami uczeni nie doszli jeszcze czym jest kolka więc możemy sobie kombinować...

Witam po przerwie.

Pomyślności w Nowym Roku. Świeta mialam mega leniwe, tak jak lubie i calkiem milego sylwestra. :)

Ale od Nowego Roku ruszylismy z przygotowaniami. Mąż prawie skończył pokoik dla bliźniaków, jestem zachwycona :D
Jak tylko posprzatam to zabieram sie za pranie i ukladanie w szafie i pakowanie walizki. Wózek już wybrany. Szukamy też auta na naszą ferajne :)

Ja też na poczatku używałam śpiworka i kocyka lekkiego bo bałam sie koldry, moja corcia byla taka malutka, że aż dziwnie wyglądała pod kołdrą :) A poduszki wogóle jej nie dawałam bo jak podrosła to w nocy obracała sie o 360 stopni w łóżeczku. Aż nadszedł dzień ze dorwala jasia z kanapy i zaniosla go sobie do łóżeczka sama, to zrozumiałam aluzję ;)

co do ręczników w rodzyneczkach- ja mam niebieski z żabką 70x140, na pierwszy rzut oka nie wygląda szałowo ale o dziwo jest chlonny i teraz sama go używam :)

co do pościeli - ja nie kupowałam, młody dostał od chrzestnych poduchę i kolderke/poszewki tez mamy po kuzynie/ i nie pamietam kiedy zaczelismy używać... ale podobnie jak Kocur tylko poduszkę - i młody mógł mieć kilka miesięcy, a wcześniej długo spał w rożku, którym potem go przykrywałam zamiast kołdry, a latem kocyk.Też mam małe spiworki ,które dostalismy jak juz młody był wiekszy wiec moze teraz wykorzystamy.

Jak będzie pogoda podobna co w zeszłym roku to w marcu może będzie jeszcze śnieg :)

aaa i jestem po usg - okazało się ,że będzie dziewczynka :) ma juz 1650 gram i termin z 08 przesunął się na 11 marca :)

Ja nie kupuję pościeli. Pierwsza córka dostała płaską poduszkę jak miała około 8 miesięcy, przykrywaliśmy ją kocykiem, a na chłodniejsze dni mieliśmy śpiworek (bałam się, że nakryje się kołdrą i udusi :D ) także mamy praktycznie nieużywany zestaw, którego pewnie nadal nie użyjemy ;) kupuję tylko nowy ochraniacz i kilka prześcieradeł.

kupowałyście pościel do łóżeczka? możecie cos polecić??

Asia masz racje - im wiecej czytam tym man wrazenie ze jestem glupsza hihi :P bede musiala pogadac o tym jedzeniu z polozna lub lekarzem bo moj maz jest alergikiem i nie wiem czy ma to jakis wplyw. W sumie on je wszystko i bardzo rzadko wychodzi mu ta alergia. Nawet nie wiem od czego to zalezy. Wczesniej nawet o tym nie myslalam.

Elfik oj to zycze zdrowka!! Oby szpital nie byl konieczny!

Zaczyna mnie juz dobijac to nic nie robienie :P zdecydowanie musimy sie spotkac i sie rozerwac przy kawce ;) to kiedy mozecie? Moze przyszly tydzien? No albo sobota po tym waszym warsztacie?

Ja tez jadłam praktycznie wszystko. Zrezygnowałam z czekolady, cytrusów, truskawek i smażonych potraw. Synek nie miał kolek ani innych dolegliwości brzuszka. Nie wiem czy to zasługa mojej diety czy poprostu miałam szczęście ale teraz też będę się trzymać tych zasad.

Synek załatwił mi zwolnienie o tydzień szybciej niż planowałam , ponieważ ma zapalenie oskrzeli z podejżeniem, że płuca tez są zawalone. Lekarka dała nam szansę do czwartku szansę na poprawę. Inaczej szpital :( Więc siedzimi, inhalujemy się praktycznie cały czas

hej Evelcia
wśród moich znajomych są kobietki które jedzą dosłownie wszystko i ich pociechy kolek żadnych nie maja, są tez i takie które się pilnują - same gotowane rzeczy, niewzdymające itd i kolki u ich dzieci są wiec nie wiem od czego to zależy.
Ja teraz jem to na co mam ochotę a jak się maluch urodzi to chyba będę kontrolować jak się zachowuje po tym co zjadam i będę dostosowywać diete jeśli się da ;)

ps wiesz ze czasem im więcej czytasz tym mniej wiesz albo zupełnie się gubisz :P lepiej poradź się lekarza lub położnej

Ja nie pilnowałam diety, choć miałam taki zamiar. Jednak byłam w szpitalu tydzień, a porcje tam dają głodowe i moja mama codziennie przynosiła mi obiady. Do głowy jej nie przyszło, żeby trzymać mnie na jakimś gotowanym kurczaku i innych pysznościach. Któregoś razu przyniosła mi nawet placki ziemniaczane, z cebulką, kiełbasą :D miałam trochę obiekcji ale głodna byłam i żadnej innej alternatywy więc uznałam, że raz kozie śmierć ;) i bardzo dobrze, bo małej nigdy nic nie dolegało. Zresztą zauważcie, że w wielu krajach nie ma czegoś takiego jak dieta mamy karmiącej więc nie wiem czy to nie takie dmuchanie na zimne, a dziecko jak będzie miało mieć kolki to i tak będzie miało. Mi pediatra tłumaczyła, że to głównie wynika z niedojrzałości układu pokarmowego maluszka i pokarm spożywany przez mamę raczej nie ma znaczenia.

Babki, kupowałyście w rodzyneczkach ręczniki dla dzieci? mają niezłe ceny ale boję się tak w ciemno, bo czasem trafia się na ręczniki z takiego dziwnego, mało chłonnego materiału.. A jechać z przymorza do pruszcza mi się nie opłaca dla kilku d*pereli ;)

Mnie sie niestety nie udalo zapisac na warsztaty wiec czekam na relacje i jakies ciekawe informacje.

Ahh te napinanie brzucha, twraz mnie czesciej meczy a zwlaszcza podczas spacerku. Dodatkowo zaczela mnie pachwina bolec jak za dlugo chodze tzn ok. 1 godz na spacerze.

Czytam sobie forum mamusiek grudniowych i zaczyna mnie to wszystko przerazac juz na maxa. Co chwilw jakies dolegliwosci wychodza u maluszkow. Kwestia co jesc itp. Mi polozna w szkole rodzenia mowila ze mozna wszystko jest tylko z umiarem ale jak czytam ze dziewczyny jednak pilnuja diety i listy zakazanych produktow to juz sama nie wiem. Jak Wy podchodzicie do tego tematu?

Ja tez się zapisałam na warsztaty będę jechała z Pruszcza.

i ja się melduję w Nowym Roku - życzę Wam szczęśliwego rozwiązania i zdrowych dzieciaczków :) a reszta jakoś się da :)

sporo tematów tu wrzuciłyście w ostatnim czasie :)

mi się też napina brzuch, twardnieje ale nie bolą - to są raczej skurcze przepowiadające (Braxtona Hicksa) - więc póki co nie biorę no-spa. W poprzedniej ciąży miałam podobnie i tylko przed podróżą samochodem brałam no-spa bo wtedy mi częściej twardniał :)

Luciolla- ja też polecam rodzyneczki i gemini :) w rodzyneczkach zamawialiśmy na allegro ale podjeżdzalismy osobiscie po odbiór - bez zastrzeżen i jak patrzyłam jak zamawiałam przy poprzedniej ciąży -to bardzo poszerzyli asortyment. a gemini - ceny z innymi aptekami bezkonkurencyjne,szybka realizacja i odbior osobisty - same plusy.

co do butelek - my mieliśmy tommee tippee - ale mieliśmy ze szkoły rodzenia i ja byłam bardzoooo zadowolona i innych nie próbowałam :) dopiero niekapki/z dzuibkiem itp

Fendika-pisałaś że masz kaszel- ja miałam w grudniu - i skonczylo się anybiotykiem :( ale syrop z cebuli możesz zrobić i pić :) ja jeszcze brałam ISLA do ssania i flegaminę na wykrztusny ...

co do smoczka my mielismy wcześniej firmy MAM i bylismy zadowoleni.Niestety wiadomo jak jest ze smoczkiem potem problem zeby odzwyczaic :) My mielismy ok miesiaca bez smoka,żeby zobaczyć czy się da i stwierdzilam ze jednak się przełamuja i dalismy i nie żałuję :)

jestem ciekawa jak będą wyglądać warsztaty - dziewczyny dajcie znac jak wrażenia :) ja chyba juz sie nie wybiore do szkoły rodzenia - chyba że znajdę jakąś weekendową dla powtórki bo przy pierwszej ciąży chodziliśmy do szkoły rodzenia Maria (na wrzeszczu) i byłam superrrr zadowolona :) Głównie techniki oddechowe mi się przydały bo gdyby nie to to pewnie bym urodziła w samochodzie :) Bo żeby Was nie straszyć to poród nie musi trwać 7-10 godzin :) ja się obudziłam standarodowo do toalety w nocy(ok 1:30) - a tu się pojawił czop śluzowy, biegunka i skurcze do chyba 3 minuty :)wiec spod pruszcza ruszylismy na Zaspe-bo sie uparłam,że chcę tam rodzić i wpadłam do szpitala z pełnym rozwarciem i mały wyszkoczył 3:55

i teraz wszyscy mnie straszą że drugi pójdzie jeszcze szybciej :)
ale na pewno spakuje torbe dużo szybciej bo poprzednio chyba max 1-2 tyg.przed terminem była spakowana :)

ogladalismy w mama i ja, ale wiekszosc lateksowe i tramumlandu i ceny dosc wysokie, do akpolu na chwile wlecielismy zeby zobaczyc lozeczka. na razie nam sie taki spodobal http://babynet.pl/materacyk-fiki-miki-materac-latekspiankakokos-prestige-line-14070cm-p-6234.html

wyglada ok. zastanawiamy sie jeszcze jaki bo nie do wszystkich- na pewno nie do tych z pianką wysokoelastyczna mozna zastosowac monitor oddechu, ale myslimy jeszcze o takim przypinanym na pieluszkę. dzięki , pewnie jeszcze do akpolu pdjedziemy:)

Aga ja kupiłam w ubiegłym tygodniu materac gryka\kokos w akpolu po 78zł.

my zamówilismy łóżeczko, poczekamy kilka tygodni, a w miedzyczasie chce kupic kolyske taką na kolach, widzielismy u rodziny i fajna, bo mozna dzieciaka miec caly czas na oku:) teraz szukamy materaca do lozeczka.

no mikka fajnie ze do nas wrocilas ;) mozemy sie umowic i pojechac we 3 a potem wrocic np na morene do maca i jak pozostalym dziewczynom bedzie pasowac to dolacza do nas na kawke :) a jesli nie to moze jakos uzgodnimy inny termin

ciezko mi sie ostatnio oddycha :( mala jakos sie tak uklada ze brakuje mi powietrza jak leze, a jak troche pospaceruje to znow boli mnie brzuch bo lezy bardzo nisko i sie rozpycha moj wiercioch :D

kupilismy dzis lozeczko z naturalnego drewna, ktore tesciowa pomaluje teraz na bialo zeby pasowalo do mebli w sypialni, a w przyszlym tygodniu biore sie ostro za zakup wyprawki bo w koncu nie zdarze ;)

Hej, dawno mnie tu nie było, ale ja się zapisałam na warsztaty, ale właśnie mają jeszcze potwierdzać termin czy godzinę smsem. Fajnie, bo nie wiem czy szkoła rodzenia wypali, a tak zawsze jakaś teoria będzie. Do zobaczenia.

ja mam z godzinkę , półtorej na pewno, bo potem śmigamy na ślub znajomych:)

Inne tematy z forum

Sprawdzona odżywka do paznokci - jaka? (94 odpowiedzi)

Hej Dziewczyny, może miała któraś problem z bardzo słabymi, miękkimi paznokciami i sobie...

Dr Kijuć czy to dobry lekarz? (81 odpowiedzi)

Co sądzicie o nim? Wiem, że tylko do niego w LX na następny tydzień jest dużo wolnych terminów,...

prywatny dentysta (25 odpowiedzi)

Gdzie w gdansku jest dobry prywatny dentysta dla dzieci??