Mamusie marcowe 2014 (3)

http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-marcowe-2014-2-t500981,1,16.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie marcowe 2014 (3)

Widzę, że juz coraz więcej przygotowań u Was. Ja to dopiero zaczełam zwolnienie ale i tak nie mam głowy do czegokolwiek. Niestety cos ten rok zaczał sie pechowo u nas.
Najpierw dowiedziałam się, że w pracy zamykają mój dział i wszystkich zwolnili, mnie nie mogli więc czekają aż wrócę z macierzyńskiego. Potem syenk miał to zapalenie płuc ale na szczęście juz jest dobrze i udało się bez szpitala. A teraz mój mąż sam jest w szpitalu, poniewaz zasłabł i miał bóle w klatce. Okazało się, że ma arytmię i jutro ma zabieg, który ma mu pomóc.
Masakra jakaś, wszystko się posypało. Ja na szczęście sie trzymam, piję duzo melisy i jem czekoladę.

Jagódka szaleje tam w brzuchu, szczególnie wieczorem kiedy się kładę spać :)
Ubranka wypiorę dopiero w lutym bo wtedy odbiore wszystko od kuzynki po moim synku. Oczywiście babcie zadbały aby Jagoda miała tez cos nowego, różowego :)

No i zastanawiam się nad zakupem wózka podwójnego bo jednak Tolek może nie dać rady jeszcze sam tyle chodzic sam. Do żłobka mamy 1km ale gdyby trafił się nam jakis dłuższy spacer w weekend to obawiam się, że może byc senny i chcieć poleżeć w wózku. Zakupu jednak dokonam dopiero po kilku próbach samodzielnego cvhodzenia. Jeżeli okaże się, że nie jest gotowy to kupie taki wózek.

Pozdrawiam, odezwe się pewnie jak się wszystko unormuje

Asiula cieszę się, że wszystko dobrze! Też tak miałam, w 17 tyg. bolał mnie bardzo brzuch i spędziłam w szpitalu kilka godzin - była niedziela.. - a jak wszystko okazało się w porządku to pomyślałam, że mogłam nie wariować..tylko to tak łatwo powiedzieć po :) a co do ruchów to po szkole rodzenia, na której miałyśmy zajęcia o przedwczesnym porodzie, skurczach i zaniku ruchów tak się przestraszyłam tego wszystkiego (a jeszcze brzuch mi wtedy nie sztywniał i nie wiedziałam, co to skurcze), że w nocy się budziłam i wydawało mi się, że mam skurcze. No i oczywiście Mała też przestała się jakoś nadzwyczajnie ruszać. Na szczęście miałam tego dnia szkołę i położna sprawdziła tętno. Jak tylko okazało się, że wszystko w porządku, od razu zaczęła fikać :) Chyba nasz stres się udziela maluszkom...
Fendika wiem wiem, usg plus minus 500 ale boję się żeby mi się zmieściła :P

tak, gdyby faktycznie z moja Mery bylo cos nie tak to oni odpowiadaliby za nieudzielenie pomocy

ja chyba na Twoim miejscu bym tak zrobila..babce nie chciało się d*pska ruszyc żeby sprawdzić..od czego ona tam jest..a później się dziwią i afery w TV ze ktoś odmowil pomocy skoro tacy ludzie pracują..

noc bedzie przespana przede wszystkim, bo juz sobie nawet dzis poplakalam jak mnie tak w przychodni potraktowali, a ten lekarz na sorze powiedzual ze mieli obowiazek zrobic mi ktg skoro maja....i powinnam zlozyc skarge

mikka to Twoja malenka sporo wazy..ja myslalam ze u mnie już jest dużo a 2200 to może być duza dziewczynka:) tylko tez co do gramow z usg nie ma co dużej wagi przywiazywac Ja myslalam po badaniach usg ze Julcia będzie wazyc ok 3,5 kg a wyskoczyla z 3070..wiec wiadomo waga jest orientacyjna i mowi czy prawidłowo przybiera..

no niestety wszędzie na IP się czeka..ja ostatnio na klinicznej tez prawie 3 godz spedzilam..i to prawda ze tam przyjmują młode mało doświadczone lekarki i nie maja na miejscu usg ale one same boja podjąć się większych decyzji i prosza fachowcow wiec w tym jest ok i wyslala mnie na usg już do "speca";) zrobil dokładne usg i wszystko tez było dobrze i tez niepotrzebnie jechałam ale wiadomo jak się nie czujesz pewna lepiej sprawdzić..szczególnie jak to jest pierwsza ciaza .. bo ja przy Julce tez więcej razy bylam na IP i tez raz z r******i ale przy drugiej ciąży już się tak nie swiruje wszystko na spokojnie bo wiadomo ze już mniej więcej wiesz co i jak:) także dobrze Asiula ze pojechalas przynajmniej wiesz ze wszystko dobrze i stres zaoszczędzony:)

dziekuje za troske dziewczyny :)

Wrociłam :) wszystko w porzadku, ktg prawidlowe, usg tez (chociaz niby waga mniejsza niz powinna), szyjka sie wydluzyla. Mała zrobila sie poprostu bardziej leniwa albo znalazla wygodne miejsce ;) Panika byla niepotrzebna i szczerze mowiac gdybym wiedziala ze bede tam siedziec 3 godz!!! to bym sobie podarowala. Najpierw ktg, polozna nie mogla znalezc tetna, jak sie jej udalo to poszla sobie i mnie zostawila na pol godz, wrocila i okazalo sie ze papier do druku sie skonczyl wiec kolejne 20 minut, wyszlam na korytarz i czekalam bo lekarz mial pacjentke...kolejne 30-40 minut, wreszcie weszlam do gabinetu, zrobil badanie na fotelu a potem usg (chyba dopiero uczyl sie jego obslugi) niewyraznie bylo widac bo niby niewyregulowane. Potem przeszlismy do komputera gdzie jednym palcem wystukiwal literki, cos mu zginelo cos sie nie zapisalo i tak prawie tam usnelam. Wyszlam po 40 minutach, gdzie moj biedny cierpliwy dotąd mąż wychodzil z siebie ;)

Mikka zaczl mi sie 32 tydzien (waga dziecka wg usg 30 tydzien no ale skoro bylo niewyregulowane to mnie to nie martwi). Zrobie za jakis czas w inviccie to bedzie dokladniejsze i na pewno wszystko bedzie ok.
Mała zaczela sie teraz troszke poruszac (mysle ze wkurzylo ja te dlugie ktg) takzę jest ok, ale chyba nie bede juz tak swirowac...pepowina poki co tez daleko od glowki :)

Fendika ja mam tak samo z ogladaniem brzucha podczas ruszania sie dziecka. Swiruje i wariuje bobas ale jak tylko sie spojrze to spokoj :)
Ale mam kiepski wieczor, co chwile mnie cos boli, ulozyc wygodnie sie nie da ehhh :/

Asiula i jak tam ? Mam nadzieje ze z dzidzia wszystko ok.

ja dziś też prasowanie i kolejne pralki ubranek włączam. Odkładam już sobie ubranka które wezmę do szpitala. Obawiam się że mi wieszaków zabraknie hihi

Fendika ja mam tak jak mąż położy rękę na brzuchu, momentalnie spokój :) śmieję się, że po porodzie będzie ją uspokajał jak ma taką dobrą rękę :) albo jest wstydliwa, bo dzisiaj na usg znowu buźkę zasłaniała :)

Fendika ja też nie dostałam nic dodatkowego, oprócz urofuraginum, a Malutka waży już 2200 :) a ja przytyłam łącznie ok. 9kg (koniec 33 tyg.), przybrałam przez miesiąc prawie 3kg, ale się cieszę, bo wcześniej też przez miesiąc 0,2 kg między wizytami :) Dzisiaj kupiłam sobie reni owocowe, bo czasami mnie pali strasznie :)
Kasienkas może spróbuj na zaspie, tam wiem, że niedawno się zaczęła nowa grupa, a ćwiczenia trwają ok. miesiąca ( są 2 razy w tygodniu i czasem łączone). Może nie mają znieczulenia, ale mają gaz :P dasz radę! gdyby znieczulenie było niezbędne to babki by tam nie rodziły albo by je wprowadzili :) ja się tego trochę obawiam - wkucie i efekty uboczne... a strach przed porodem to normalka i podobno pojawiają się ok 8 miesiąca :) a w 9 już masz dość i rozmawiasz z bobasem żeby się szykował do przyjścia na świat :)
Ja jestem w trakcie ogarniania ciuszków, prania, prasowania i uzupełniania braków..Koszule mam rozpinane na środku i po boku, kupiłam takie, że mogę używać i teraz i później.
Evelcia ja mam na każdej wizycie badanie na fotelu i usg.
Luciolla podczas zwiedzania nie wchodzi się do sali, w której trwa poród. Nas położna oprowadzała po kolei (od rejestracji) i salę porodową pokazała, ale pustą :) odziały tylko gdzie się mieszczą, bo ogólnie nie ma na nie wstępu. Także nie narusza się prywatności mam.
Ja mam z Kliniczną niemiłe wspomnienia i się zraziłam, a z kolei leżąc na ginekologii wcześniej mam o zaspie dobre zdanie :)
Asiula w którym jesteś tygodniu, 31? ja kończę 33 i jak się czasem wierci to już nie jest to takie przyjemne jak wcześniej :) tylko, że waży grubasek 2200 :) też lubię obserwować brzuszek i leżę tak jak Ty Asiula :) Asiula w każdym szpitalu powinni sprawdzić! Nawet jak powiesz, że ruchy są mniejsze niż normalnie. Daj znać, pozdrowionka!!

Dziewczyny Jeśli coś Was niepokoi i chcecie sie upewnic ze wszystko ok to zdecydowanie polecam wojewodzki. Byłam we wszystkich trzech na dyzurach w poprzedniej albo tej ciazy i najgorsza jest kliniczna bo po pierwsze badaja najczesciej młodzi lekarze bez specjalizacji, po drugie nie robia usg a czasem nawet ktg. Na Zaspie jest lepiej ale czesto trzeba troche poczekac na zejscie lekarza. W Wojewodzkim za kazdym razem mialam badanie na fotelu plus usgnawet dosc dokladne. I lekarz szybko przychodzi i nie ma fochow ze niepotrzebnie przyjechalam. Ale rodzic w wojewodzkim nie zamierzam bo chce miec druga cesarke.

a no jedna jest zolza na Morenie na szczęście z Julka trafiłam na ta lepsza;) ciekawe jak teraz mi przypiszą..mam nadzieje ze ta sama;)
z obserwowaniem ruchow to u mnie jest dosyć smiesznie..bo jak czuje ze zaczyna kopac, krecic się to zaraz zerkam na brzuch a on szybko przestaje, patrze przez kilka minut i nic..odwroce wzrok znowu zaczyna:)to samo miałam z Julka:)ciężko wiec zobaczyć czym akurat kopie;)

bylam w naszej przychodni ale na jakas zolze polozna trafilam, jade na wojewodzki bo najblizej i zobaczymy

Asia w każdym szpitalu Cie przyjmą powiedź, że nie czujesz ruchów dziecka i zrobią Ci już pewnie ktg.

a gdzie najlepiej na izbe przyjec jechac? zeby skontrolowac te ruchy i zeby mnie nie przegonili ze panikuje? ale chyba wole to sprawdzic i byc spokojniejsza, a moj gin jest na urlopie. Czy najlepiej jechac wieczorem czy moge juz teraz?

oj tak lubie te odksztalcenia i nierownosci brzucha :) leze czesto z podniesiona do gory koszulka i obserwuje :) wlaanie wyczytalam ze teraz nasze maluchy zaczynaja wiecej spac stad moze byc mniejsza ruchliwosc...no i jak sie juz ulozylo glowa w dol to fikolkow juz nie zrobi tylko zostaje w tej pozycji do porodu

No małym przyrostem wagi to powinniście sie chyba cieszyć :)

Trzeba tez patrzec z jaka waga sie startowalo, bo jak przed ciążą byla jakas nadwaga to nawet nie powinno sie za duzo przybierac. Ja mam teraz jakies 11 kilo na plusie ale jeszcze 3 miesiace wiec moze dojsc jeszcze z 5. W pierwszej ciazy przytylam 14 kilo ale moje BMI bylo przy gornej granicy normy.

Co do ruchow to faktycznie moze byc coraz ciasniej, dlatego zalecają liczenie ruchow w ostatnim trymestrze. Moje maluchy czuje bez przerwy, nie sa to jakies fikolki ale np. czuje jakby reką albo kolankiem przesuwalo pod skórą. Wy tez tak macie ze moglybyscie gapic sie godzinami na brzuch jak się rusza :D

Inne tematy z forum

Pająki pomocy (25 odpowiedzi)

Dziewczyny dostalśmy od znajomych choinkę i co dziś wstawiamy jado mieszkania ubieramy a plaga...

endokrynolod (11 odpowiedzi)

szukam lekarza endokrynologa pilne .Prywatnie bo NFZ nie ma już miejsca, najlepiej w Gdyni

Przeprowadzka - jaką firmę polecacie? (69 odpowiedzi)

Hej! Jaka firmę przeprowadzkową polecacie?? Za dwa tygodnie mnie to czeka i chciałabym...