Mamusie marcowe 2014 (4)

http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-marcowe-2014-3-t511452,1,16.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie marcowe 2014 (4)

mam półki w szafie !! :) i pół soboty ogarniałam szafę i sypialnie ogólnie, nie mam sił, w poniedziałek wielkie pranie i potem po trochu prasowanie. Będę mogła spakować torby i zorientować się czy brakuje mi jeszcze jakichś ciuszków a potem tylko leżeć i czekać ;)

Dziewczyny szalejecie z tymi postami:) zTroche mnie nie bylo a tu godzina czytania. Ja mam termin na 3.03 ale rowniez nadal pracuje (u siebie inaczej troszke) jednak wczoraj bylam 7 h w pracy i na dywanie musialam lezec pol nicy tak mnie plecy bolaly...:/ takze chyba organizm mowi STOP MATKA!:) Torba spakowana, oprocz tych okropnych kosztul nocnych, wozek ma byc we wtorek super nie moge sie doczekac. Juz chodze jak kaczka niestety a moj cellulit jest prze ogromny tez macie taki problem? W sumie +16 kg jak na 36 tydz niby norma... Mi robia usg za kazdym razem. Dziewczyny gdzie rodzicie? Ja sie chyba decyduje na wojewodzki jednak (bylam na tym szkoleniu z anestozjologiem na temat zzo i nie najgorzej). Boje sie panicznie bo to moja 1 ciaza i chyba ostatnia;) Pozdrawiam was dziewczyny i trzymam kciuki za wszystkie

ze skarpetkami Cie nie przebije, ale bodziaków mamy wiecej:) ja ogolnie kupilam do 80cm, jak juz jezdzilam i odbierałam z forum, to jak mi sie cos podobało, a było a kilka złotych, to kupowałam.

do pepka octinasept pelecają. pieluszek z wycieciem nie ma co, polozna powiedziala, zeby zawinąć kawalek paska do srodka. tych new born male opakowanie - max 40 sztuk. w naszym szpitalu są, a ja mam z 10 próbek z róznych warsztaow wiec kupilam 152 sztukowy karton z 2, potem pewnie na 3 przeskoczymy.

ziajka i rozne waciki tanie sa w tesco na chełmie- ceny nizsze niz w gemini. gatek kupilam w gemini 5 sztuk siatkowych, z warsztaow jeszcz2 sztuki. powinno byc ok.

koszule porodowa akurat daja, ale wiem, ze mozna kupic po prostu wieli t-short, potem wyrzucic. koszule koleżanki polecaja miec 3-4, bo w kazdym szpitalu 24-27 stopni, wiec sie człowiek poci,a wiadomo, ze od razu panowie nam nie przepiorą. wkladek 1 paczka 25 sztuk

A ja w koncu zrobilam zamowienie w gemini. Sporo tego wyszlo! Zdecydowalam sie na kosmetyki z firmy Ziajki - bardzo lubie te firme i mam nadzieje ze sie sprawdzi. Na pepek nic nie kupuje- jak cos sie bedzie dzialo to wtedy. Polozna mowila ze wystarczy dokladnie wysuszyc. W smoczek tez sie zaopatrzylam firmy NUK, mam nadzieje ze sie nie przyda :) kupilam tez wychwalana przez was herbatke z lisci malin - zaczne pic od 37 tc.
Mimo sporych zakupow tez jeszcze troche mam do kupienia - pieluchy jednorazowe, tetrowe, flanelowe, chusteczki i koszule dla mnie.

W tym tyg powinien juz moj wozek byc. Ah juz nie moge sie doczekac!

Kasia patrzac na twoja liste to masz sporo tych ubranek. Wydaje mi sie ze ja mam duzo mniej. Ale ja bede kupowac pozniej, musze zorientowac sie w co mi bedzie wygodniej ubierac ;)

Cześć,

BWN, AgaM, Mikka...
muszę jeszcze pracować, bo laska co ja przyuczałam na zastępstwo nie daje rady :(. Masakra. Planowałam do końca stycznia pracować, ale teraz chyba się przeciągnie jeszcze o 2 tyg. 12.02 idę na kontrol i chyba poproszę już o zwolnienie.14.02 kolejna wizyta u okulisty i zobaczymy co powiedzą na temat mojego porodu, bo nadal nic nie wiem i niepokój się pojawia.

U mnie wszystko poprane, zostało mi 10 pieluch tetrowych do wyprasowania, w sumie prasowanie poszło całkiem sprawnie - o dziwo ! A nie znoszę prasować, prasuję tylko to co muszę i raz na 2-3 tyg hurtowo.

Ja jeszcze nie chodzę jak kaczka :), buty dopinam sama i ostatnio nawet jeszcze paznokcie u nóg sama se obcinałam, więc nie jest źle.

Zamierzacie prasować ciuchy po praniu jak już dzidzie będą na świecie? spotkałam się z opiniami że laski prasują tylko na to pierwsze użycie po urodzeniu.

Niria ja na każdej wizycie mam usg, chodzę na NFZ.

Spisałam wczoraj listę tego co mam i co jeszcze do kupienia. Trochę się napracowałam, więc i się pochwalę listą..

Mam zdobyte, otrzymane, i niewielka część kupiona przeze mnie itd
- kaftaniki 56-68 10szt
- body z dł rękawem 62-68 12szt
- body z krótkim rękawem 62-68 12szt
- pajac 56-68 21szt
- śpiochy 56-68 8szt
- niedrapki 2szt
- spodnie 68-74ogrodniczki 8szt
- bluza rozmiary 68,74,80 5szt
- skarpetki 32 pary :)
- buciki materiałowe 7 par :)
- sukienka 5 szt
- czapeczka dla noworodka 5szt
- czapeczka większa 5szt
- bluzeczka z dł rękawem 68 szt 6
- bluzeczka z krótkim rękawem szt2
- komplet spodenki + bluza 5szt
- śliniak materiałowy x 1szt
- śliniak materiałowo-ceratowy x1szt
- 1 torba na butelkę ze styropianem
- wanienka
- fotelik do samochodu 0-13kg (maxi cosi citi) kupiony używany
- wózek bebetto solaris (spacerówka+gondola) kupiony używany
- pieluszki flanelowa 1 szt biała
- patyczki do uszu 1 op 60szt
- pieluszki tetrowe 22szt białe
- pieluszki flanelowa 3 szt kolorowe
- pieluszki tetrowe 2 szt kolorowe
- podkłady do przewijania 10szt 60x60cm
- chusteczki jednorazowe nawilżone 2op x 64szt huggies i bella
- pieluszki jednorazowe dada 2 70szt ; pampers 1 43szt
- osłonka do łóżeczka x1
- leżaczek
- śpiworek x1
- pościel na kołdrę i poduszkę x 2kpl
- 2 kołderki grubsze i 1 cieńsza
- 1 mata kocykowata
- rożek ręcznik do kąpania x 3szt
- łóżeczko
- prześcieradło do łóżeczka x3 frotte
- ceratka pod prześcieradło 120x50cm x 2szt
- gryzak 1szt

Zamówione:
- materac 120x60x9cm
- osłonka przeciwdeszczowa do wózka
- adaptery do fotelika żeby zamocować fotelik w wózku
- rożek do trzymania

Do kupienia:
- butelka+smoczek do butelki
- smoczek + mocowanie do smoka
- mleko
- pieluszki jednorazowe z odkrytym pępkiem
- pieluszki jednorazowe =zapas do domu 2-3 paczki
- Sudocrem
- miękka szczotka do włosków
- waciki do przemywania oczu
- sól fizjoloficzna do przemywania oczu
- emolium lub oliatum do smarowania i kąpieli lub jakaś oliwka
- do pępka spirytus 70%
- czopki paracetamol
- sól do noska (maluszki mają wąskie kanały nosowe i przez pierwsze mieciące ciągle sie wydaje ze maja katar)
- nożyczki do pazurków
- przewijak
- kocyk 1 lub 2 ?
-gruszka

Akcesoria dla mamy - mam:
- podkłady poporodowe 10szt
- szlafrok
- chusteczki jednorazowe, wilgotne

Akcesoria dla mamy do kupienia:
- majtki poporodowe jednorazowe? Ile tego kupujecie ?
- krótka koszula nocna rozpinana z przodu (lub t-shirt, który można przeznaczyć do wyrzucenia po porodzie)
- dwie koszule rozpinane z przodu
- biustonosz dla matki karmiącej ?
- laktator?
- wkładki laktacyjne?
- nakładki silikonowe na sutki?

To tyle, do zobaczenia jutro na warsztatach :)

Hej ale postów do czytania :-) ja dziś po wizycie w szpitalu ja mam usg i ktg na każdej wizycie i dostałam pochwałę od lekarza, że dzięki przede wszystkim mojej postawie i nie załamywaniu się i podejściu do tego wszystkiego jest tak dobrze :-)aż serducho się cieszy, że leżenie nie idzie na marne :-) szew trzyma rozwarcia już nie ma a mały ma się bardzo dobrze waży 2300g a zdjęcie szwów mam 28.02 i wszystko wskazuję, że dotrwam do tego terminu :-) Więc dalej grzecznie leżę choć dziś po badaniu czuję się fatalnie tak mnie boli kroczę pachwiny nie mogę wstawać ani obracać się niestety to wina szwu dokucza mi niesamowicie jak by mnie ktoś na żywca zszywał ciągnie kłuję jak ja marzę, żeby to wszystko już się skończyło!!!!W nagrodę mąż przywiózł mi lody tiramisu i właśnie się nimi zajadam a przytyłam 12 kg
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

super, że już ułożona. waga sie nie przejmuj, nadrobi.u mnie też piętka pod prawym żebrem:)

Mala fajnie i szczegolowo to wszystko opisalas.. na podstawie tych wiadomości będę się pakowac;)
ok to niria piszesz się z nami na spotkanko?

Hej dziewczyny, byłam dziś na usg :) 3 lekarz potwierdził płeć i pokazał nam na usg wiec w 100 % dziewczynka...nareszcie uwierzyłam ;) wszystko u niej dobrze, chociaż nasza Marysia jest troszkę drobniejsza niż inne dzieci w jej "wieku" ale nie ma się czym martwić bo rozwija się prawidłowo. Fajnie było ją znów zobaczyć... :) ah i odwróciła się już główką w dół i kopie mnie ostatnio w prawy bok :)

a spotkanie we wtorek też mi pasuje i może być gdzieś w głównym ;)

Witaj, ja rodzilam w grudniu i tez sie stresowalam co wziac, a rodzilam w redlowie ;) do szpitala wzielam wszystko co potrzebne a okazalo sie byc nie potrzebnym wiekszosc, najbardziej przydaly sie dla mamy: koszule nocne najlepiej wziac ze 3 i jedna taka starsza ktorej nie bedziesz zalowala do porodu;) , oczywiscie szlafrok, recznik kapielowy i mniejszy, kosmetyki, podklady higieniczne chociarz tam w szpitalu mialam zapewnione i byly lepsze niz te kupne;) majtki jednorazowe- dla lepszego poruszania sie bo ogolnie kaza lezec i wietrzyc sie jesli rodzisz naturalnie.., stanik do karmienia i wkladki laktacyjne, no i sztucce i kubek ;) a dla dzieciaczka: wloz w siateczke oddzielna ubranka ktore dziecko ubierze zaraz po porodzie i wloz tam odrazu pampersa( to bedziesz musiala dac swojej poloznej ktora bedzie odbierac twoj porod), a oprocz tego ubranka na zmiane dla dzidziusia ja mialam ze soba 4 pary spiochow na zaś i 4 pary body no i cala paczke pampersow 1 ;) bo co chwila musisz przebierac bo niestety ale gdy maluszek pierwsza smulke zrobi to pozniej co chwila jest przebieranie pieluch;) oczywiscie chusteczki, ja tez mialam ze soba sudocrem, lapki niedrapki wiadomo ze trzeba wziac, widzialam ze niektore dziewczyny mialy ze soba smoczek w szpitalu ja nie mialam i w sumie sie nie przydal by i tak bo moja coreczka byla wyjatkowo spokojna w szpitalu ciagle tylko by spala :D wiec maly problem,a oprocz tego rozek wez ze soba jakis kocyk bo noce w szpitalach sa rozne.. oczywiscie czapeczki bez zawiazywek, no i krem ochronny na wyjscie ze szpitala ale nie masz co za duzo sie pakowac bo wiekszosc rzeczy i tak nawet nie zuzyjesz bynajmiej ja tak mialam tylko ubranka i pampersy i chusteczki i kremik to bylo potrzebne a reszta to najmniejszy problem, a gdy nie masz swojego pokarmu to zawsze zglosisz sie do poloznej i do pani od laktacji i dadza ci mleko modyfikowane poczatkowe, wiec nie ma co sie za duzo stresowac ;D a dla matek rodzacych naturalnie polecam kupic poduszke taka okraglam zeby tyleczek nie bolal i szwy bo rwa strasznie po 1 dobie ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

i to jest najlepszy wybor, pryskasz na pepuszek pozniej wycierasz patyczkiem kosmetycznym dla niemowlat i caly brud te zolte i brazowe od pepowiny wychodzi i nie smierdzi wtedy pepuszek;)

Oj co do pachwin to u mnie ból niesamowity :( od pasa w dół lewej nogi boli przełożenie się na drugi bok w nocy jest dla mnie wielkim wyzwaniem.Jak wstanę z łóżka zanim ruszę muszę trochę odczekać.
Ja od momentu jak poszłam dwa lata temu na roczek do koleżanki córki i zobaczyłam solenizantkę w pogniecionej sukienusi tak od tamtej pory co parnie prasuje nasze ciuchy:D, ale pewnie jak dojdzie czwarta osóbka ze swoimi ciuszkami odpuszczę na razie zapał nie mija.

O nie dziewczyny tylko nie Grycan ta ostatnia bita śmietana zraziła mnie ;) a tak na poważnie kawkę też z miłą chęcią tam wypiję :)

Mnie pachwiny nie bolą a i sprzątam na razie normalnie, tylko sobie odpoczynek co jakiś czas robię..oby nie zapeszyć :) buciki nawet sama daję radę jeszcze założyć :D
Ja też na każdej wizycie, co miesiąc (tak jak Fendika - zwolnienie), miałam i badanie na fotelu i usg (prywatnie).
Wtorek mi pasuje i Grycan też bardzo hehe tam mają najlepsze rurki na świecie :p w ciąży się od nich uzależniłam :)
Evelcia ja też nie mogę uwierzyć i że jest tak blisko, tylko skóra nas dzieli, już czuć nóżkę czy rączkę, cudownie... :)

Ja rowniez mam usg co wizyte (chodze prywatnie) i nie wyobrazam sobie zeby bylo inaczej. Jak widze dzidzie to jestem spokojniejsza. Chociaz caly czas to dla mnie jakas abstrakcja ze w moim brzuchu rozwija sie nowe zycie :)

Spotkanie w gdansku tez jak najbardziej moze byc. Tylko chyba mak i kfc odpadaja bo tam full ludzi. Jest grycan na dlugiej. Chyba ze macie inne propozycje :)

Hmm sprzatanie przez 2 godziny??! No chyba bym urodzila :P ja jak zmywam naczynia przez 10 min to juz ledwo stoje bo tak mnie plecy bola :/ oj slabe mam te miesnie. Dobrze chociaz ze na cwiczenia chodze bo bym pewnie w ogole nie dawala rady chodzic.

Jeśli chodzi o ubranka to chyba kwestia przyzwyczajenia- ja mam pierwszego synka i chodzac po sklepach mialam wrazenie, że ubranka dla chłopców sa fajniejsze bo dla dziewczynek wszystko różowe albo z hello kity albo lalka barbie;)ale jak trafilam na ta stronke next baby to faktycznie dla dziewczynek tam jest wiecej fajnych, lubie tez kappahla.

rzeczywiście ubranka super szczególnie dla dziewczynek;) zresztą jak wszędzie..dla mnie ciuszki dla dziewczynek wszystkie sa piękne a dla chlopcow takie szare bez wyrazu.. ale będę musiala przyzwyczaić się i do takich:)
a usg faktycznie ja mam co wizyte i chodze prywatnie..na nfz sa przeznaczone chyba tylko 3 albo 4 usg jak wszystko jest w porządku.. mi przypada usg średnio co miesiąc bo tak chodze po zwolnienie i czuje się bezpiecznie i spokojniej jak wiem ze wszystko jest ok:)
co do spotkania to jeżeli bylabys zdecydowana na przyjazd to może cos byśmy w Gdansku znaleźli? co wy na to dziewczyny?

2 dni nie zaglądałam a tu tyle postów... ale fajnie :)

ja na razie torby jeszcze nie przygotowałam - leży otwarta żeby mnie mobilizowała ale jakoś przymykam na nią oko :)

macie niezłe sny :) mi się ostatnio śnią ludzie z przeszłości, z pracy itp ale to chyba dlatego,że nie myślę o porodzie-bo jak zaczynam myśleć to mi brzuch twardnieje :)

co do przytycia-to biorąc pod uwagę kartę ciąży -to od 8 tyg.do teraz 13 kg. ale w poprzedniej ciąży jakoś szybko wróciłam do poprzedniej wagi ale teraz mam ambicję schudnąć po ciąży do wagi licealnej więc zobaczymy co z tego wyjdzie :)

troche mnie dziwi że macie co wizytę usg - chodzicie prywatnie cały czas ? czy z nfz też robią usg na każdej wizycie ? ja chodzę do luxmed i miałam minimalne - 3 usg :)

podziwiam Cię Kasienka że chodzisz do pracy :) ja miałam w planach chodzić do połowy stycznia ale po chorobie w grudniu jakoś mi się odechciało :) zwłaszcza ,ze jak myślę o pracy to też mi twardnieje brzuch :(

mnie bolą pachwiny głównie jak wstaję rano, a potem jak się rozruszam a dokładnie rozbujam to jest ok :)

fendika-ja tez nie prasowałam zanim nie wyszłam za mąż i moja teściowa też gatki prasuje co dla mnie jest mega stratą czasu :) ja do tej pory prasuje tylko to co muszę :)

a co do spotkania to tylko rejony moreny preferujecie ? a centrum gdańska ... ? ja bym ruszała spod pruszcza i głównie autobusem się teraz poruszam więc nie ukrywam,że już dojazd do centrum to dla mnie wyprawa.. :) ale to na razie taka nieśmiała propozycja :)

Ja do dzis prasuje córci i swoje ubrania. Nie cierpie jak moj maz zaklada pogniecione ubrania do pracy, nawet T shirty, jakos mnie to razi bardzo.

No ja juz na rezerwie jade. Dzisiaj robie urodzinki dla malej i dwie godziny sprzatalam. Myslalam, że mi dzieciaki zaraz wypadna tak mi ciążyl brzuch i bolały pachwiny. Po tej imprezie chyba zawieszam działalność i do wyra na tydzien sie klade ;)

prasuje sie szybko:)

Sliczne te ubranka :)

Mnie rowniez pasuje wtorek :) ale mam nadzieje ze bedzie cieplej.

Ja nawet nie wiem jak sie zabrac za prasowanie. Zelazko jest taakie duze w porownaniu z tymi ciuszkami hehe :)

Inne tematy z forum

Wakacje na Mazurach - gdzie polecacie? (66 odpowiedzi)

Chcemy (z mężem i ponad rocznym dzieckiem) pojechać w czerwcu na 4-5 dni na Mazury. Nie wiem...

gdzie pojemniki na odzież używaną w gdańsku (18 odpowiedzi)

czy jeszcze są takie pojemniki? wiem, że to "mafia", ale lepiej tam wrzucić, niż do...

bałagan u nastolatki (26 odpowiedzi)

Czy nastolatke da sie nauczyć porządku? Jak to zrobic skoro już nic nie pomaga...W swoim pokoju...