Mamusie marcowe 2014 (4)

http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-marcowe-2014-3-t511452,1,16.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie marcowe 2014 (4)

za kilka minut bedzie rozmowa z polozna w radiu gdansk

Hej ja niestety nic nie spróbuję liczę po prostu na szybką akcję wynagradzającą niefajny okres ciąży. Przy pierwszej po wycisku jakie dawała położna na ćwiczeniach w szkole rodzenie to kondycyjnie byłam doskonale przygotowana a teraz kroczę mnie tak boli, że nogi nie mogę podnieść do góry a jak wchodzę na fotel to zawsze się boję, że już nie zejdę zresztą lekarz pomaga czuję się jak inwalida :-( Jutro mamy montaż szafy nareszcie na wszystko będzie miejsce :-)i pod koniec tygodnia zaczynam pakowanko w piątek mam wizytę w szpitalu więc zobaczymy co tam u maluszka jak się ma i za miesiąc zdjęcie szwów ale mam pietra :-(

ja zaczelam pic ja od 36 tyg i zadnego przedwczesnego porodu nie miałam..pod linkiem który wam podalam pisza ze to mit o przedwczesnym porodzie..mi ja polacala babka laktacyjna ze szkoły rodzenia to mysle ze jakas wiedze na ten temat tez ma na podstawie jakiś badan, obserwacji itp... ale oczywiście kazda zdecyduje sama..

Paliwianka to daj prosze znac co lekarz na to powiedzial ;) jezeli jest jakas chocby mala szansa na szybszy porod to chyba warto sprobowac

Evelcia, słyszałam to samo, dlatego zamierzam zaczac ja pić od 37 tc i w rozsądnych granicach. Jutro mam kontrolę u prowadzącej, to się jeszcze skonsultuję.

to pawda z ta herbata , może wywolac przedwczesny poród, kobiety które maja ciążę przenoszoną mogą ja pić , bo szybciej urodzą.

A ja gdzies czytalam/slyszalam ze nie mozna pic takiej herbaty bo moze wywolac przedwczesny porod...

http://www.aptekagemini.pl/ziola-lisc-maliny-50g.html

Przejdę się jutro i kupię, bo w okolicy brak sklepu zielarskiego :)

ja kupowałam w sklepie zielarskim:)

Fendika a powiedz Ty mi gdzie taką herbatkę zakupić? ;)

fendika- widzę podobne rady ze szkoły rodzenia :) ja też masowałam krocze olejkiem migdałowym (albo nieudolnie próbowałam :) ) i byłam nacinana - tylko że ja już z partymi i pełnym rozwarciem wpadłam do szpitala więc juz nie było czasu :)
a herbate z liści malin też piłam :) więc może coś w tym jest :) i planuje też tym razem pić :)
i skakać na dużej piłce :) - wieczorem przed porodem sobie na filmie skakałam i bach...
najgorsze jest to,że pożyczyłam kumpeli zeszyt z notatkami ze szkoły rodzenia i jeszcze go nie odzyskałam bo go nie może znaleźć... ale na szczeście dużo tu piszecie i co chwilę coś mi się przypomina :)

sorki za blad ale miało być olejki migdałowe albo zwykla oliwka, tu tez jest artykul: http://dziecisawazne.pl/masaz-krocza/

tu jest artyklul o tej herbatce: http://www.oczekujac.pl/2012/07/herbata-z-lisci-malin-przed-porodem.html

z masazem krocza pomagają olejki glicerynowe.. polecala mi je babka ze szkoły rodzenia ale nie wiem czy zle je robiłam, czy za krotko czy to nic nie daje bo nacinana i tak bylam no ale zawsze warto sprobowac... jeszcze na miesiąc przed porodem dobrze jest pic herbate z lisci malin codziennie..ponoc jest szybszy porod..ja pilam i rodziłam 3,5 godz, polozna powiedziała ze dzięki tym herbatkom ale czy to prawda to do końca nie wiem..badz co bądź teraz tez zamierzam je pic:)

Dziewczyny, możecie same robić masaż krocza (tudzież z pomocą męża ;)) tylko trzeba zacząć na kilka tygodni przed porodem. Pozycje pionowe w trakcie parcia również pomagają ochronić krocze, bo ciężar główki rozkłada się równomiernie na wszystkie tkanki. W przypadku kiedy przemy na leżąco łatwiej o pęknięcie w stronę odbytu ale na szczęście zdarza się to bardzo rzadko.

BWN racja trzeba pilnowac nie mówie ze jestem taka pewna naszych lekarzy "róbta co chceta". Mysle że zagrozić może nam głównie ich obojetność. Jesli przez dluzszy czas nikt nie zajrzy nie spyta nie sprawdzi co u nas. Trzeba sie przypominac, że "halo ja tu rodze" pytac co lekarz robi w danym momencie, co bada, jakie są wyniki badan i co one znaczą.
Tutaj uważam że to życiowa rola i bojowe zadanie dla meza, przyszlego ojca aby zadbal o opieke nad swoja rodzina.

Dokladnie zgadzam sie z mikkka, ciężko nam wyczuć czy potrzebujemy naciecia czy nie. Jak popękamy bedzie gorzej. Ktoś mi opowiadal ze niektore polozne (domyslam sie ze odplatnie) potrafia robic jakies masaże ktore rozszerzają szyjkę, ponoc samemu tez mozna to robic przed porodem, taka gimnastyka ;) ktora wspomaga elastycznosc i mozna uniknac naciecia. Ale pamietam jak bolalo samo badanie w trakcie porodu wiec jakby tam ktos mial mnie masowac to bym chyba nie wytrzymala.

Fakt, gdyby nie naciecie juz na drugi dzien moglabym o porodzie zapomniec. Ale takie naciecie goi sie szybciej niz po cc. Po zdjeciu szwów jest juz ulga :)

Evelcia nam położna z zaspy o kroczu tłumaczyła w ten sposób: jeżeli rodząca będzie w stanie współpracować tzn. przeć kiedy trzeba przeć i powstrzymać parcie, żeby spowolnić przejście główki, gdy położna karze wtedy można uniknąć nacięcia krocza, dla niej to "obojętne", tylko w sytuacji, kiedy trzeba powstrzymać parcie, poprzesz, pęknie ci krocze i pęknie nie w ten sposób co nacinają, czyli pod kątem, tylko wzdłuż, do odbytu i potem żeby nie było pretensji i trzeba się liczyć z konsekwencjami np. nietrzymaniem moczu czy co gorsza naruszenie zwieraczy odbytu... jeżeli nacinają to wtedy, kiedy to konieczne..
Czy takie podejście ma każda położna?? Nigdy nie wiemy na kogo trafimy, jaki będzie miał humor, czy będzie zmęczony, itp. Jedyne jaki plus to to, że im również zależy na szybkim porodzie żeby się z nami długo nie męczyć.. ale to znowu słowa położnej :)
W smyku też były śpiworki, może są w promocji :)

Kocur masz racje- trzeba patrzec na rece i walczyc o swoje, bo nie wiadomo na kogo trafimy. Trzeba oczywiscie byc dobrej mysli bo na wszystko wpływu nie mamy, ale jak ktos przezył jakiekolwiek komplikacje przy pierwszym porodzie to niestety zaufanie do specjalistow nie jest 100%. Nie zawsze to wynika z braku kompetencji czy złej woli, czasem po prostu za duże obłożenie jest, ale ja np. nie rozumiem takiej zwłoki z cc jaka nastapila u mnie przy pierwszym porodzie (ponad 10 godz. czekania na lekarza, a potem kolejne 5 na cc) i teraz na to bym nie pozwoliła.

ah to widze ze nie ma czego zalowac, stracilabym tylko czas a jakos dzis zmeczona i obolala jestem to tymbardziej ciesze sie ze wrocilam do domu :)

Kasia a tu masz spiworki o ktorych mowilam ;) http://www.ikea.com/pl/pl/search/?query=%C5%9Bpiw%C3%B3r

Inne tematy z forum

trymer/maszynka do strzyżenia - zbieram opinie (18 odpowiedzi)

dzieczyny, poszukuję jakiejś maszynki/trymeru (max do 150 PLN), która/-y tnie włosy od 0,5mm....

Pająki pomocy (25 odpowiedzi)

Dziewczyny dostalśmy od znajomych choinkę i co dziś wstawiamy jado mieszkania ubieramy a plaga...

poszukiwany dobry ortopeda (22 odpowiedzi)

Moja mame czeka operacja, dostała juz skierowanie i po swietach ma isc sie zapisac w kolejkę......