Mamusie marcowe 2014 (5)

http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-marcowe-2014-4-t517970,1,16.html

Mamusie marcowe:
1. termin: 01.03.2014r. Ania32 (Pruszcz Gdański)
2. termin: 04.03.2014r. monika0305 (Gdynia)
3. termin: 05.03.2014r. fendika (Gdańsk)
4. termin: 06.03.2014r. mikkka (Gdańsk Morena)
5. termin: 08.03.2014r. Evelcia (Gdańsk Kowale)
6. termin: 08.03.2014r. kiave
7. termin: 08.03.2014r. niria (okolice Pruszcza Gd.)
8. termin: 11.03.2014r. MartaR (Gdańsk Jasień)
9. termin: 12.03.2014r. BWN (Gdańsk Ujeścisko)
10. termin: 16.03.2014r. asiula (Gdańsk Morena)
11. termin: 17.03.2014r. gosia24 (Rumia)
12. termin: 20.03.2014r. okraglinek (Pruszcz Gdański)
13. termin: 24.03.2014r. elfik5555/ Kamila (Gdynia)
14. termin: 24.03.2014r. Patunga (Gdańsk)
15. termin: 27.03.2014r. yenna (Gdańsk)
16. termin: 30.03.2014r. kasieńkas (okolice Pruszcza)
17. termin:? malgocha
18. termin:? Kejt
19. termin:? Magdula
20. termin:? AgaMalaCzarna
21. termin:? Martyna.89
22. termin:? Morelka

Mamusie kwietniowe:

1. termin: 07.04.2014r. Luciolla (Pruszcz Gdański)
2. termin: 24.04.2014r. Ru.minka (Reda)

Skopiowałam listę ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie marcowe 2014 (5)

A do mnie na ostatnim zakręcie przyplątał się okropny ból gardła mam nadzieję, że szybko minie :-(w karcie ciąży wpisują wyniki testu glukozy i na obecność hiv więc nie trzeba mieć oddzielnie na pewno trzeba mieć grupę krwi bo ja na pierwszy poród nie wzięłam maż musiał się cofnąć do domu i ledwo zdążył więc teraz na pewno o tym nie zapomnę :-)Ja się nie boję porodu wręcz pragnę żeby szybko minęło do tego bardzo bezpiecznego 37 tyg i mogę rodzić i mam nadzieję, że już nigdy nie będę musiała leżeć plackiem tyle czasu koszmar!!!

wiem, ze grupa krwi tez

ja mam cala teczke z wszystkimi badaniami. grupe krwi trzeba miec wydrukowana. przeciez oryginaly jak sa czarno-biale to nic nie zmienia. w karte ciazy powinno byc wszystko wpisane, wyniki testu glukozy i na obecnosc hiv tez.

Dziewuszki kopiujcie liste i sie wpisujcie- unikniemy chaosu i bledow :)

Hmm mi moja poprzednia gin kazala miec teczke do szpitala z taki dokumentami jak (mimo wpisania w karte ciazy): wynik glukozy 75g, wyniki badania polowkowego, hiv, grupa krwi. Plus w moim przypadku wyniki z badania echokardiograficznego. Teraz jeszcze paciorkowiec i ostatnie usg - zeby bylo wiadomo jak duze jest dziecko.

a na hiv trzeba miec?

moj z brussa jest wydac ze strony bo u góry jest adres https z ich systemu. nie bede jechac specjalnie przez cale miasto, zeby odebrac na miejscu, skoro przyslali mi mailem. lekarz spojrza na wynik w szpitalu i zobaczyl, ze ujemny i ok. drugi, ktory odbieralam w przychodni wyglda tak samo, bo prostu jest bardziej czarny, "tuszowo" glukoze powinnas miec wpisana w karte ciąży, wiec spokojnie.

pytalam dwie lekarki o cytologie i nie ma takiego wymogu , zeby byla w ciagu 3 miesiecy. ja mialam robioną w maju, w ciąże zaszłam na początku czerwca, wiec juz nie powtarzalysmy, bo było to świeże badanie i miarodajne.

ja mam jedna walizke ok 65x40 cm i w mniejsza sie nie zmieszcze.

aha warto tez miec wynik ostatniego usg i to tyle

Ja również proszę o dopisanie - paliwianka z Pruszcza Gdańskkiego, termin 12.03. córeczka, poród sn, w Gdańsku na Klinicznej :)

Wszystkie wazne wyniki typu glukoza czy tsh sa wpisane w karte ciazy, wiec chyba nie trzea miec osobno wynikow- ja do porodu biore tylko dowod, karte ciazy, oryginał grupy krwi i wynik na paciorkowca ale nie słyszałam, żeby nie akceptowali wyniku wydrukowanego z neta- przeciez wynik odebrany a laboratorium tez jest wydrukowany z kompa i nie ma zadnego podpisu

Evelcia a to wynik glukozy też bierzesz? a to nie masz wpisane w książeczkę ? a to trzeba mieć wynik ze sobą ten papierek? Pocieszę Cię też mam dwie torby :) dla małego mniejszą dla siebie większą :D

Aga czyli jednak tylko oryginal z wynikami? Taki druk z neta to odpada? Napisane jest na nim ze to odpis , ktory nie jest dokumentem medycznym.
Wlasnie zorientowalam sie ze wynik glukozy, ktory mam w teczce do szpitala, tez jest drukowany z neta.

Jednak po wielu probach spakowania sie w 1 torbe musze uznac swoja porazke i bede miec 2. Oby mnie nie wysmiano :P

Ja jeszcze nie chce rodzic- nie jestem gotowa psychicznie :P
Ja juz odczuwam od 3 dni takie klocie tam na dole- pewnie to skracajaca sie szyjka.

Malwina podaj jeszcze dokladniejsze dane czy córa czy syn i skad jestes/ gdzie chcesz rodzic?

nie ma sie czego bać, bedzie dobrze:)

Malwina data 3.03 mozna dopisac ;) boje sie a wy???

mi zlecila mocz, morfologie , tsh i paciorkowca

Kasia o paciorkowaca dowiedz sie wczesniej , wynik powinnas miec w 3-5 dni, gdyby sie zaczelo to musisz miec oryginal ze soba. mi z labu przyslala mailem i druknełam, bo to i tak jest czarno-białę.

ja ma termin na 24 ego, zwolnienie do 5 ego. moja szefowa westchnela , ale trudno. zus sam potem przeliczy od dnia porodu.

u nas Młoda ułożyła się w 35 tyg, ale slyszlałam tez o przewrotach w 37, jak i na porodówce:), wiec spokojnie

Przepraszam, źle nazwałam - pisałam o urlopie ojcowskim a nie tacierzyńskim.

Urlop ojcowski przysługuje niezależnie od urlopu macierzyńskiego przysługującego matce dziecka, nie przysługuje jednak osobom zatrudnionym na umowę-zlecenie lub umowę o dzieło.
Te wnioski powinny mieć w nazwach ojcowski a nie tacierzyński. Tacierzyński to nazwa potoczna.

Urlop macierzyński, dodatkowy urlop macierzyński i urlop rodzicielski

Co do kobiet pracujących na umowę o pracę(nie wiem jak ze zleceniem ?) - przysługuje nam urlop macierzyński w wymiarze 20 tygodni + 6 tygodni dodatkowego urlopu macierzyńskiego oraz 26 tygodni urlopu rodzicielskiego.

W przypadku wybrania urlop macierzyńskiego 20+6 tygodni jest płatny 100%. W przypadku wybrania całości czyli 20+6+26 tygodni zasiłek jest płatny w wysokości 80%. Nie trzeba się od razu decydować na roczny urlop.

Jeśli kobieta zdecyduje się pierw na 20+6tyg, ma wypłacane 100% a potem może się zdecydować na rodzicielski, płatny 60%.Tylko pamiętajcie jak nie jesteście pewne czy pójdziecie na rodzicielski, to jeśli się na niego zdecydujecie, to na 2 tygodnie przed jego wybraniem najpóźniej musicie zgłosić wniosek o ten rodzicielski do ZUS czyli u pracodawcy jakieś 3-4 tyg, żeby termin nie minął !!!

Urlopem rodzicielskim wiem, że mama z tatą się mogą podzielić, albo może przejąć ojciec w całości.

1.
miejscowość, data
Imię i nazwisko mamy
Adres zamieszkania mamy

Wniosek o urlop macierzyński

Oświadczam, że w dniu (dzień miesiąc rok,miejscowość) urodziło mi się moje (pierwsze/ kolejne) dziecko - (imię i nazwisko dziekca). W związku z w/w zwracam się z prośbą o udzielenie urlopu macierzyńskiego w wymiarze (ilość tygodni) tj. od dnia (dzień miesiąc rok).., do dnia (dzień miesiąc rok).
..
czytelny podpis mamy

2. miejscowość, data
Imię i nazwisko mamy
Adres zamieszkania

WNIOSEK O WYPŁATĘ ZASIŁKU MACIERZYŃSKIEGO

Oświadczam, że (dzień miesiąc rok) ........... w (miejscowość)....... urodziło mi się moje (pierwsze/ kolejne*) dziecko - (imię i nazwisko). W związku z w/w zwracam się z prośbą o wypłatę zasiłku macierzyńskiego za okres od dnia (dzień miesiąc rok) do dnia (dzień miesiąc rok)..na moje konto.
Nr rachunku.: Bank:
..
czytelny podpis mamy

3.
miejscowość, data
Imię i nazwisko mamy
Adres zamieszkania

O Ś W I A D C Z E N I E

Oświadczam, że dnia (dzień-miesiąc-rok)
w (miejscowosc) ..urodziłam moje pierwsze/ kolejne* dziecko (imię i nazwisko dziecka).
(podpis mamy)

* niepotrzebne skreślić

Takie druki dostałam od mojej kadrowej do wypełnienia.

tu są linki czy sie różni ojcowski od tacierzyńskiego;http://www.bankier.pl/wiadomosc/Czym-sie-rozni-urlop-ojcowski-od-tacierzynskiego-2778739.html

Wiem, że można wziąć też opiekę na żonę 14 dni, ale tu muszę jeszcze się dowiedzieć co i jak.Jak dostanę info to dam znać.

Urlop tacierzyński
To jest 14 dni ciągiem wybrane w dowolnym momencie od dnia porodu do skończenia pierwszego roku przez dziecko. Nie można go dzielić, wybiera się 1razowo. W te 14 dni wliczane są też dni robocze, soboty, niedziele i święta.Tu trzeba złożyć wniosek do pracodawcy najlepiej na kilka dni przed wybraniem.Albo pwoiedzieć pracodawcy, że zamierza tatuś wybrać taki urlop i jak się urodzi(można podać przybliżony termin porodu), to żeby pracodawca był przygtowany na to. Pracodawca jest zbowiązany udzielić takiego urlopu.O ten urlop się składa wniosek o takiej treści:

1.wniosek

Gdańsk, dnia ..
Imię i nazwisko taty + Adres zamieszkania

Wniosek o urlop tacierzyński wynoszący 2 tygodnie

Zwracam się z uprzejmą prośbą o udzielenie urlopu tacierzyńskiego w wymiarze 2 tygodni (14 dni) od dnia .. do dnia.
(podpis pracownika )

Decyzja: Wyrażam zgodę.
.
(Imię i Nazwisko Pracodawcy oraz podpis)

2. Oświadczenie
Gdańsk, dnia .
Imię i nazwisko taty+ Adres zamieszkania

O Ś W I A D C Z E N I E
Oświadczam, że dnia w ..(dzień-miesiąc-rok)
Urodziło mi się moje pierwsze/kolejne* ..................(imię i nazwisko dziecka). Jednocześnie zaświadczam, zasiłek ojcowski nie został i nie zostanie pobrany z innego tytułu.
(podpis taty)
* niepotrzebne skreślić

3. wniosek o wypłatę tacierzyńskiego

Gdańsk, dnia .
Imię i nazwisko taty+ Adres zamieszkania
WNIOSEK O WYPŁATĘ ZASIŁKU TACIERZYŃŚKIEGO
Zwracam się z prośbą o wypłatę zasiłku tacierzyńakiego za okres ..od ...do (dzień-miesiąc-rok) na moje konto.
Nr rachunku ...............Bank: ................
(podpis pracownika)

Urlop okolicznościowy
Z tytułu urodzenia się dziecka tatusiowi przysługują 2 dni, mama w tym czasie od dnia porodu przechodzi na macierzyński. Tata musi tylko dostrczyć do pracy skrócony odpis aktu urodzenia. Te 2 dni może wziąć w okolicy porodu, w dniu porodu lub po porodzie na załatwienie np. spraw w urzędzie=rejestracja dziecka, zapisanie do przychodni itp.Tutaj trzeba złożyć wniosek urlopowy zwykły o 2 dni urlopu okolicznościowego. Te 2 dni nie muszą być wybrane jednocześnie dzień po dniu, można wybrać oddzielnie.

Hej,

ja właśnie wróciłam z kontroli.Wyniki krwi i moczu ok, biorę żelazo i mam brać do końca ciąży. Dziecko poodbno teraz dużo żelaza ciągnie od matki w tym czasie. Próbkę na paciorkowca mi pobrano w przychodni i tylko muszę się po wynik zgłosić. Następna wizyta za 2 tyg żeby sprawdzić jaki wynik z paciorkowca.

Młoda waży między 2,166 a 2,423 - także idzie w górę a ja przez ostatnie 4 tygodnie przytyłam 1kg, czyli w sumie mam jakieś 8kg na plusie.No i w końcu od jutra jestem na zwolnieniu, od razu dostałam na miesiąc więc luzik.Mam nadzieję, że trochę odeśpię i odpocznę. No i na spokojnie zgromadzę rzeczy dla mnie do szpitala i spakuję torbę.

Termin z usg dzisiaj mi wyszedł na 31.03 więc zobaczymy jak będzie. Póki co połowa 33 tygodnia u mnie i mała zrobiła mi niezłego psikusa
bo 4 tyg temu była ułożona główką do dołu a dzisiaj co ? tak się osttanio wierciła, że teraz jakoś bokiem się ułożyła, od żeber z prawej strony do biodra z lewej strony, jakoś tak po skosie.Ciekawe, bo od ostatniego ważenia 1kg więcej i coraz ciaśniej będzie miała, więc pytanie czy zdąży się obrócić... jak nie, to będzie wskazanie do cc.

W sumie to może zróbmy listę która planuje rodzić naturalnie a która już wie, że w 100% cc będzie?

Mamusie marcowe:
1. termin: 01.03.2014r. Ania32 (Pruszcz Gdański)
2. termin: 04.03.2014r. monika0305 (Gdynia)
3. termin: 05.03.2014r. fendika (Gdańsk)
4. termin: 06.03.2014r. mikkka (Gdańsk Morena)
5. termin: 08.03.2014r. Evelcia (Gdańsk Kowale)
6. termin: 08.03.2014r. kiave
7. termin: 08.03.2014r. niria (okolice Pruszcza Gd.)
8. termin: 11.03.2014r. MartaR (Gdańsk Jasień)
9. termin: 12.03.2014r. BWN (Gdańsk Ujeścisko)
10. termin: 16.03.2014r. asiula (Gdańsk Morena)
11. termin: 17.03.2014r. gosia24 (Rumia)
12. termin: 20.03.2014r. okraglinek (Pruszcz Gdański)
13. termin: 24.03.2014r. elfik5555/ Kamila (Gdynia)
14. termin: 24.03.2014r. Patunga (Gdańsk)
15. termin: 27.03.2014r. yenna (Gdańsk)
16. termin: 30.03.2014r. kasieńkas (okolice Pruszcza) cc?/pn?
17. termin:? malgocha
18. termin:? Kejt
19. termin:? Magdula
20. termin:? AgaMalaCzarna
21. termin:? Martyna.89
22. termin:? Morelka

Mamusie kwietniowe:
1. termin: 07.04.2014r. Luciolla (Pruszcz Gdański)
2. termin: 24.04.2014r. Ru.minka (Reda)

Co do urlopów napiszę to oddzielnie.

Inne tematy z forum

perfumy.....gdzie kupujecie? (37 odpowiedzi)

dziewczyny ,gdzie kupujecie perfumy? Sephora,Douglas odpadaja ,bo ceny kosmiczne, moze w...

Gdzie najlepiej kupić dziecku okulary? (11 odpowiedzi)

Wiem, ze było już trochę wątków na tt., ale za wiele nie wyczytałam...Muszę zrobić okulary dla...

Przedszkole Centrum Inspiratio Gdynia - proszę o opinie (5 odpowiedzi)

Czy jakaś mama dawała tam swoje dziecko? Drogie Mamy, macie jakieś opinie?