Mamusie marcowe 2014 (5)

http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-marcowe-2014-4-t517970,1,16.html

Mamusie marcowe:
1. termin: 01.03.2014r. Ania32 (Pruszcz Gdański)
2. termin: 04.03.2014r. monika0305 (Gdynia)
3. termin: 05.03.2014r. fendika (Gdańsk)
4. termin: 06.03.2014r. mikkka (Gdańsk Morena)
5. termin: 08.03.2014r. Evelcia (Gdańsk Kowale)
6. termin: 08.03.2014r. kiave
7. termin: 08.03.2014r. niria (okolice Pruszcza Gd.)
8. termin: 11.03.2014r. MartaR (Gdańsk Jasień)
9. termin: 12.03.2014r. BWN (Gdańsk Ujeścisko)
10. termin: 16.03.2014r. asiula (Gdańsk Morena)
11. termin: 17.03.2014r. gosia24 (Rumia)
12. termin: 20.03.2014r. okraglinek (Pruszcz Gdański)
13. termin: 24.03.2014r. elfik5555/ Kamila (Gdynia)
14. termin: 24.03.2014r. Patunga (Gdańsk)
15. termin: 27.03.2014r. yenna (Gdańsk)
16. termin: 30.03.2014r. kasieńkas (okolice Pruszcza)
17. termin:? malgocha
18. termin:? Kejt
19. termin:? Magdula
20. termin:? AgaMalaCzarna
21. termin:? Martyna.89
22. termin:? Morelka

Mamusie kwietniowe:

1. termin: 07.04.2014r. Luciolla (Pruszcz Gdański)
2. termin: 24.04.2014r. Ru.minka (Reda)

Skopiowałam listę ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie marcowe 2014 (5)

Aha i brzuch mi się chyba też obniżył bo co chwile latam do wc jak tylko cos wypije

Moje skurcze nie są o dziwo bolesne, ale bardzo utrudniają mi chodzenie a czasem nawet siedzenie. Ale od kilku dni zwłaszcza rano boli mnie całe podbrzusze jak przed okresem a czytałam, że to oznaka zbliżającego sie porodu. Jutro zobaczymy co tam z moją szyjką sie dzieje. Chciałabym żeby mała jeszcze posiedziala z tydzien a najlepiej dwa ale i tak wytrwałam już 3 tyg dłużej niż z synkiem kończy mi sie 36 tydz., mała waży też już napewno ponad 2,5 no i mialam w szpitalu zastrzyki na szybszy rozwój pluc więc myślę, że nawet jeśli faktycznie urodzę na dniach to będzie ok.

BWN az tak mocne skurcze masz?
Ja je mam juz prawie caly czas jak sie poruszam. Tempo mojego chodzenia jest wtedy porazajace :)

Pytalam sie rowniez o ten moj bol po skora gdzie dziecko kopie. Oczywiscie to sa uroki ciazy - poszerzanie sie scianki macicy wynikajace z ruchow malej. Paskudny bol, ktory mi towarzyszy kilka razy dziennie :/

Zdziwilam sie jak mi lekarz wystawial zwolnienie. Tyle sie naczytalam o problemach z wystawianiem pod koniec ciazy a tu niespodzianka- od razu wystawil mi do 10 marca (termin mam na 8.03).

Dziewczyny a jakie macie zlecane badania juz na tej koncowce? Mi tylko zlecil morfologie i mocz, no i paciorkowca.

Marta dzięki..mi się tez wydaje ze albo trzeba kombinować albo odpuscic..poza tym on ma swoja dzialalnosc ale pracuje dla kogos wiec to nie wchodzi w gre..na szczęście ma tydzień urlopu zimowego do końca marca musi wykorzystać wiec wezmie jak urodze:) szkoda tych 2 tyg no ale..cos za cos;)

Evelcia dzieki za info w sprawie paciorkowca. Ja mam jutro wizyte i az sie boje- bo ostatnio jak sie ruszylam z domu- weszlam i zeszlam po schodach to potem dostalam tych skurczy. Chyba na wszelki wypadek zabierzemy do auta torby do szpitala, gdyby trzeba bylo prosto jechac;)

Fendika tez nie chcę Cie wprowadzać w błąd, ale tatusiowi który ma działalność gospodarczą się nie należy chyba, że na czas urlopu ojcowskiego(14 dni) zawiesi działalność jakieś druczki musi wypełnić z ZUSU tylko nie wiem jak to jest z odwieszeniem po urlpie.

urlop okolicznościowy należy się ojcu od razu po urodzeniu bo mama od razu z dniem porodu idzie na urlop macierzyński i liczy się oddzielnie od urlopu ojcowskiego:)

Dziewczyny przeczytałam właśnie że jest jeszcze urlop okolicznościowy: 2 dni na urodzenia się dziecka. Wiecie kto go może wykorzystać - tylko mama lub ojciec, czy oboje rodziców? On się liczy pewnie oddzielnie od tego urlopu tacierzyńskiego lub ojcowskiego

Evelcia jesteś Genialna:) o takie cos mi wlasnie chodzilo..super .. już sobie przepisuje żeby później nie szukac:):)

oświadczenie ojca:
Ja, imię i nazwisko ojca, zamieszkały w Gdański, adres, PESEL, oświadczam, iż w okresie od.. do.. nie mam zamiaru korzystać z urlopu rodzicielskiego na .. (imię i nazwisko dziecka).

kalkulator, który wylicza dni urlopowe:
http://www.ekspertbeck.pl/wymiar-urlopu-macierzynskiego-kalkulator/

Ja gdzieś znalazłam takie podanie o urlop macierzyński roczny:

W związku z urodzeniem dziecka w dniu zwracam się z prośbą o udzielenie mi urlopów w pełnym wymiarze na podstawie art. 1821a Kodeksu Pracy, tj po urlopie macierzyńskim (20 tyg.), który zostanie wykorzystany w dniach od do
- dodatkowego urlopu macierzyńskiego (6 tyg.) w dniach
- urlopu rodzicielskiego (26 tyg.) w dniach
Proszę o wypłatę w/w zasiłków w wysokości 80% podstawy wymiaru przez cały okres korzystania z w/w uprawnień.
Ponadto oświadczam, że w okresie objętym wnioskiem ojciec dziecka nie będzie korzystał z w/w urlopów, na dowód czego załączam stosowne oświadczenie.

ja nawet nie mam zielonego pojęcia jakie są rodzaje mleka modyfikowanego i środki na kolki. Pewnie będę się uczyć tego na bieżąco, choć mam nadzieję że nie będzie to konieczne.

Mam pytanko odnośnie wyników laboratoryjnych. Dzisiaj zawiozłam próbkę na paciorkowca do UCK i mogę odebrać wynik przez internet. Jednak coś mi się obiło o uszy że do szpitala muszą być wyniki oryginalne. Wiecie coś może na ten temat ?

Pogoda piękna ale jaka niebezpieczna! Rano jest taki lód na chodnikach że aż strach chodzić! Więc dziewuszki uważajcie na siebie!

Co do tematu urlopu tacierzyńskiego i ojcowskiego to widzę że muszę się dokształcić. Straszni dużo roboty papierkowej jest.

Gosia nie strasz ;P ja już przy pierwszym skurczu w takim razie jade do szpitala;)
Dziewczyny a jak jest z tym 14 dniowym wolnym na swojej działalności?
I jszcze jedno może ktoras wie jak teraz dzieli się macierzyński? Musze podaeni napisac w pracy ze chce na rok czasu le trzeba wyszczegolnic od kiedy do kiedy rozne te nazwy..bo wiem ze jest macierzyński później wychowawczy tak czy cos takiego i iles to trwa kompletnie nie jestem zorientowana:/

w końcu wszystko przeczytałam.... ale dyskusje :)

już się nie będę rozpisywać o karmieniu -bo to jednak każda musi sama zadecydować :)niektóre chcą karmić a nie mogą, a niektóre nie chcą a mają mleka jak dla bliżniaków :)

dzięki dziewczyny za wypisanie co wziąć ze sobą do szpitala- też uzupełniłam swoją listę o kilka pozycji. ja mam jeszcze zapisane żeby wziąć coś do jedzenia na czas porodu-w razie czego gdyby się przedłużało :) no i stanik i wkładki (ale może to było a przeoczyłam)

mam do Was pytanie (może już było to poruszone) - czy bierzecie zestaw do lewatywy gdyby nie nastąpiło naturalne wypróżnienie ?pamiętam ze szkoły rodzenia że babka mówiła żeby wziąć bo nie robią w szpitalach, ale może coś się zmieniło od 2011 :)

co do listy rzeczy dla bobasa- zamiast gruszki chyba lepsza jest tzw.frida do nosa:)

a mam pytanie-czy zastanawiałyście się nad mlekiem sztucznym-jakim będziecie karmić (o ile będziecie sztucznym). Czy macie jakieś preferencje na konkretne czy będziecie po prostu sprawdzać reakcję na róźne ?
I podobnie o środki na kolki - są różne, czy już macie jakieś upatrzone czy dopiero jak coś się będzie dziać to będziecie wypytywać pediatry ?

u mnie nie ma na razie żadnych śladów mleka(siary) a poprzednio to musiałam jechać laktatorem,żeby pobudzić laktację więc mam nadzieję,że teraz będzie lepiej :)

a poza tym to znów mam katar -i to chyba znów zatokowy więc mam nadzieję,że mi przejdzie do porodu:)
i w końcu ruszyła się u mnie akcja prasowanie :) młody dziś poszedł do przedszkola więc leniuchuje :)
i ja po 1.5 tyg.z młodym w domu nie uważam się za typową Matkę Polkę - może przez ten brzuch mi ciężko i nie mam cierpliwości :) ale siedzenie cały dzień z prawie 3latkiem gdzie co chwile coś chce, trzeba go nakarmić itp to jest wykańczające... ale z drugiej strony tak sobie teraz myślę,że niedługo pewnie będzie mi brakowało czasu żeby tak tylko z nim posiedzieć :)

BWM z tą czkawką uśmiałam się dobre :-) dziś znowu piękna pogoda ja jak przychodzi wiosna to budzę się do życia wietrzę się żałuję tylko, że nie mogę iść na spacer jeszcze troszkę!ostatnio jakaś podekscytowana jestem tym, że niedługo będę 2x mamusia :-) super najpiękniejsze uczucie na świecie ale jestem szczęśliwa :-) Przyszła mi dziś torba do wózka super na żywo jeszcze lepsza niż na zdjęciach więc jestem zadowolona :-)Ja naładowałam kamerę i czekam na wybryki Szymonka ale dziś jest wstydnioszek Wczoraj rozmawiałam z mężem o jego 14 dniowym urlopie i weźmie go dopiero w kwietniu bo wcześniej nie da rady a młodego dalej będzie woził do dziadków także ja z maleńkim będę sama na początku znając moją mamę to pewnie wpadnie pomóć raz w tyg Mam nadzieję, że drugi będzie tak bezproblemowy jak pierwszy choć podobno prawie nigdy tak nie jest więc będzie dla mnie rewolucja :-) Ciekawe, która z nas pierwsza urodzi pamiętam jak byłam w wątku w 2011 roku to pierwsza urodziła w domu bo nie zdążyła do szpitala ciekawe czy u nas będzie taki przypadek :-)

Asia ja na Twoim miejscu powiedziałabym mamie, że mąż zaproponował, żebyśmy na poczatku pobyli trochę sami, że damy sobie we dwoje rade, a jej pomocy będziesz bardziej potrzebować jak mąż wróci do pracy

U mnie po pierwszym porodzie wyglądało to tak. Mąż wziął 1 tydzień po porodzie i byliśmy sami i było fajnie. Wiecej nie mógł wziąć a ja chciałam żeby ktoś ze mną był jak mąż będzie w pracy bo nie dość że po cc byłam to jeszcze wcześniaka urodziłam, bałam się że dostanie jakiś bezdech i co ja sama zrobie?Mama pracujaca nie mogła przyjechac czego załowałam bo jest osoba bardzo ugodowa i nie mam zadnego problemu zeby jej cos powiedziec, nie wtraca sie itd. Dlatego przyjechała do mnie teściowa, która już ma inny charakter niż moja mama i faktycznie mnie wkurzała. Myślałam, że przyjedzie żeby ogarnąć dom, ugotować obiadki, itd. żebym ja mogła skupić się tylko na opiece nad synkiem i odpocząć. Ale nic z tego, ona chciała żeby było na odwrót, cały dzień by najchętniej nosiła małego na rekach, nieraz mi go zabierała żebym sobie odpoczeła;),jak za długo spał to warowała nad łóżeczkiem, przewracała go na drugi boczek (bo niby ścierpł) albo poprawiała kocyk żeby tylko się obudził i mogła go wziąć na ręce hehe no i te jej zabobony, że jak dziecko ma czkawkę to się serduszko osłabia, itd. ile można tego słuchać?Także jak wróciła do swojego domu to szczerze odetchnełam.

A może ktoś ma taki wzór podania o ten urlop roczny?.

Pomyliłam terminologię. Owszem jest i Tacierzyński i Ojcowski. Ale ja miałam na myśli jeszcze co innego, czyli to zwolnienie lekarskie 7 lub 14 dni przy wyjściu ze szpitala, za który można jeszcze pare złotych z ZUSu wyciągnąć.

To jest tak jak pisze marta URLOP OJCOWSKI należy sie każdemu tatusiowi i pracodawca nie może odmówić tylko trzeba napisać pidanie wcześniej.TACIERZYŃSKI to odpowiednik macierzyńskiego i obojr rodzixów nie może jednocześnie na nim przebywać.

Inne tematy z forum

tanie meble kuchenne?Jakie (73 odpowiedzi)

Dostaliśmy po 8 latach czekania mieszkanie z miasta 3pokoje,kuchnia. W kuchni mamy tylko...

Woda na oknach - mam dość. (96 odpowiedzi)

codziennie rano musze wycierac okna i wode na parapecie. wedlug wlascicielki mieszkania wplyw na...

Gdzie lepiej zrobić okulary? (74 odpowiedzi)

J.w. Zastanawiam sie pomiędzy Vision Express a Centrum okulistycznym OPTIMUM na chełmie...może...