Mamusie marcowe 2014

Czy są już mamusie marcowe? :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie marcowe 2014

Cesarkę miałam zrobioną głównie z uwagi na to, że był to poród przedwczesny w 33 tyg a w takich przypadkach na Zaspie prawie zawsze robią cc a poza tym miałam wskazania okulistyczne bo poszłam kontrolnie do okulisty choć nic się nie działo zbadać siatkówkę przed porodem i się okazało że zaczyna się jakaś degeneracja i nie zdążyłam tej siatkówki zabezpieczyć laserowo przed porodem. Teraz nie wiem jak to będzie bo rok temu zrobiłam sobie laserową korekcję wady wzroku, lekarz twierdzi że to nie jest niby przeciwwskazanie do porodu naturalnego ale oczywiście nikt mi gwarancji nie da że nic się złego z moim wzrokiem nie stanie.

W Gdańsku swoim mieszkańcom szkołę rodzenia sponsoruje miasto, więc jest bardzo dużo bezpłatnych szkół w tej chwili. Wystarczy wpisać w google, albo poszukać wątków o szkołach rodzenia na tym forum. Ja się wybieram na Kliniczną, ale znajomej położna mówiła, że zapisują najwcześniej po 20tyg. ciąży.

BWN a czemu jeśli mogę wiedzieć miałaś zrobione cc?

Aha szkołę rodzenia możesz wybrać dowolną o bezpłatnej słyszałam tylko na Zaspie

Evelcia to moja druga ciąża do tego nie wiadomo czy tak jak pierwsza nie zakończy się cc więc na szkołę rodzenia się nie wybieram. Jak byłam w pierwszej ciąży to chodziłam na Kliniczną ale dostałam się tylko po znajomości bo już miejsc nie było więc radzę dzwonić i umawiać się wcześniej najwyżej zakwalifikują Cię na następny kurs ale będziesz miała miejsce zaklepane. Nie pamiętam ile płaciłam ale jakoś połowę tego co w prywatnych szkołach chcą a na Zaspie jest bezpłatna ale o ile nic się nie zmieniło to trzeba iść tam osobiście żeby się zapisać.

Mi moja gin powiedziała ze takie pobolewanie w podbrzuszu to normalne bo macica się powiększa. Mnie od kilku dni też cały czas kuje i boli a myślałam ze już mi już przeszło.
Ja z niecierpliwością czekam na pierwsze ruchy dziecka, czytałam ze osoby szczupłe też mogą szybkiej poczuć. Pewnie wtedy dopiero dojdzie do mnie ze nosze dzidzie bo jak narazie to dla mnie jakoś mało realne. Też tak macie?
Dziewczyny myslalyscie już o szkole rodzenia? Czytałam ze najlepiej zacząć między 21 a 24 tc więc się zastanawiam czy gdzieś się zapisać żeby miejsca były. Czy szkoła zależy od miejsca planowanego porodu? Jest płatna?

BWN czytałam artykuł i słyszałam od 2 dwóch dziewczyn mimo ciąży brzuch pobolewa w dniu spodziewanej miesiączki (tak jak by przypadał dzień miesiączki jak byś nie była w ciąży).A przeczytałam to własnie jak mnie brzuch pobolewał i własnie to było w tych dniach jak miałam dostać okres:D

Mnie tez tak pobolewa ostatnio, czasem zakłuje mocniej. Byłam dopiero co na usg i wszystko w porządku. Tylko kosmówka nisko i brzegiem nachodzi na ujście wewnętrzne, może to od tego? A może dzidzia się wierci? Chyba nie ma się co martwić, jak nie ma plamień.

Dziewczyny czy którąś z Was boli brzuch bo mnie od kilku dni tak pobolewa jak przed okresem a wczoraj nawet trochę bardziej, biorę na to nospę. Chyba na wszelki wypadek przyśpieszę sobie wizytę bo mam ustaloną na za 2 tygodnie dopiero.

Elfik ja Ci wierzę, że czujesz bo tez czuję wiercenie :) szybko poczułam 13-14 tydzień niby przy drugim szybciej się czuję :)

Teoretycznie, wg. prawa pracy, nie możesz pracować przy monitorze ekranowym więcej niż 4h dziennie. Pracodawca powinien znaleźć Ci inne zajęcie na pozostałe 4h lub, jeśli nie ma takiej możliwości, zwolnić z obowiązku świadczenia pracy, z zachowaniem prawa do wynagrodzenia. Oczywiście wszystko w przypadku umowy o pracę i pracodawcy, który przestrzega przepisów. Ja tam się na razie nie wychylam, bo w sumie lubię moją pracę i siedzenie mi nie dokucza tak bardzo. Prawo to wywodzi się z czasów, kiedy monitory miały kineskopy i mogły być niebezpieczne dla dziecka. Teraz już tak nie jest, bo promieniowanie obecnych komputerów jest dużo mniejsze, ale przepisu nikt nie zmienił, więc nadal obowiązuje.

Mi też babka nie chciała nawet spojrzeć na płeć w 13tyg. bo to jeszcze za wcześnie:( No nic, czekam na połówkowe.
Dziś mi się śniło karmienie piersią, a dzidzia karmiona zdecydowanie była chłopcem;)

elfik, z racji pracy przy kompie? co to znaczy? bo ja pracuję przy kompie 8-9h dziennie.....

A, nie wiem czy to mozliwe tak szybko ale wydaje mi sie, ze czuje juz maluszka jak sie wierci. To moja druga ciaza i w drugiej podobno szybciej ale ze az tak. To poczatek 14 tygodnia, w pierwszej ciazy czulam od 18 tygodnia synka

Hej, ja tak na szybko, jeszcze w pracy siedze :( Rowniez jestem po usg i wszystko dobrze. Plci nie znam, pani twierdzila ze za wczesnie wiec kazdy ma swoje teorie. Z synkiem dobrze okreslili w 13 tygodniu a teraz nei chcieli.

W kazdym razie posluchalam serduszka, maluszek mi pomachal :) Troche sie wiercil i nie chcial pokazac buziaka tylko kregoslup wystawial. Piekne ma plecki hehe.

Ja ostatni tydzien pracuje, potem tydzien urlopu a od pazdziernika z racji pracy przy kompie zejde na 4h wiec tez sporo czasu bede miala dla siebie i dla synka. juz nie moge sie doczekac

Zapisałam się do Dr Klimaszewskiego , no zobaczymy co z tego wyjdzie MARTA.R

Pani mówiła ze wizyta dopiero w styczniu do niego:/
ale jakoś mnie wepchała na za tydzień :)

Witam z rana :-) my po usg prenatalnym wszystko super wyszło więc bardzo się cieszę maluszek podczas całego badania spał ale tak się ułożył, że można było wszystko zmierzyć zbadać do końca płci nie ujawnił ale Pani dr wyglądało bardziej na dziewczynkę więc mam 1:1 mam nadzieję, że za 2 tyg się ujawni bo mnie korci strasznie ciekawość :-) mi brzuszek już wywaliło w skm ustępują mi miejsca :-) jeszcze 2 tyg w pracy i wolne już się nie mogę doczekać nadrobię zaległości z synusiem :-) miłego dnia ale paskudna pogoda :-(

Najważniejsze żeby zdrowe się maleństwo urodziło a czy to będzie chłopiec czy dziewczynka z każdej płci będzie my się cieszyć :)

hehe slyszalam ze pepowina może się tez majtac wiec ;) ...
A tak serio mojego kuzyna Żona na porodówce się dowiedziała ze dziewczynka, cala dciaze był chlopiec hehe. W te strone ciężko się pomylić, a jednak ;) hehe

Witam!
Czy któraś z was chciałaby może odkupić nowe spodnie ciążowe? Zakupiłam na początku ciąży, nie miałam ich na sobie ani razu i już chyba nie założę :) Rozmiar 38 M, cena 40zł. Miękki ciemny jeans, więc nie będzie uwierał, pas ciążowy wygodny, nie uciska, z tyłu można dodatkowo regulować guzikiem. Mogę podesłać zdjęcia i wymiary. Mój mail monikazab@gmail.com. Jestem z Gdańska, więc można zobaczyć osobiście.
Pozdrawiam i powodzenia

Chłopca podobno można zobaczyć we wczesnej ciąży więc jest szansa :)

Inne tematy z forum

Dobry ortodonta (32 odpowiedzi)

dla osoby dorosłej, wada zgryzu, znacie kogoś?

Leczenie zębów mlecznych... (18 odpowiedzi)

...dziewczyny, jak wygląda leczenie zębów mlecznych - czy się boruje ząbek tak jak u dorosłego? I...

ładne meble dla dzieci "Meblik" (78 odpowiedzi)

Wczoraj byłam w fajnym sklepie z mebelkami dla dzieci. Bardzo mi się podobały i chyba skuszę się...