Mamusie marcowe (6)

http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-marcowe-2014-5-t520875,1,16.html

Mamusie marcowe:
1. termin: 01.03.2014r. Ania32 (Pruszcz Gdański)
2. termin: 03.03.2014r. Malwina
3. termin: 04.03.2014r. monika0305 (Gdynia)
4. termin: 05.03.2014r. fendika (Gdańsk)
5. termin: 06.03.2014r. mikkka (Gdańsk Morena) Klaudia/sn/ Zaspa
6. termin: 08.03.2014r. Evelcia (Gdańsk Kowale) Justyna/sn/ Kliniczna lub Zaspa
7. termin: 08.03.2014r. kiave
8. termin: 08.03.2014r. niria (okolice Pruszcza Gd.) imię?/sn/Zaspa
9. termin: 11.03.2014r. MartaR (Gdańsk Jasień)Marcel/sn/Zaspa
10. termin: 12.03.2014r. BWN Gdańsk Ujeścisko/córka Maja?/cc/Zaspa
11. termin: 12.03.2014r. paliwianka (Pruszcz Gd) córeczka/ poród sn/imię?/ Kliniczna
12. termin: 17.03.2014r. gosia24 (Rumia)
13. termin: 18.03.2014r. AsiulaB (Gdańsk Morena)/Marysia/cc/Redłowo
14. termin: 20.03.2014r. okraglinek (Pruszcz Gdański)
15. termin: 21.03.2014r. Kasiula (Gdynia) syn- Franuś/sn/ Redłowo
16. termin: 24.03.2014r. elfik5555/ Kamila (Gdynia) córeczka Jagoda/sn/Wejherowo
17. termin: 24.03.2014r. Patunga (Gdańsk)
18. termin: 27.03.2014r. yenna (Gdańsk)
19. termin: 30.03.2014r. kasieńkas (okolice Pruszcza) córka/ poród sn? lub cc?/ imię?/ kliniczna
20. termin:? malgocha
21. termin:? Kejt
22. termin:? Magdula
23. termin:? AgaMalaCzarna
24. termin:? Martyna.89
25. termin:? Morelka

Mamusie kwietniowe:
1. termin: 07.04.2014r. Luciolla (Pruszcz Gdański)
2. termin: 24.04.2014r. Ru.minka (Reda)

Rozpakowane mamusie:

Luty
5.03/13.02/Fendika/syn Pawełek/ 2985g i 52cm/poród?/szpital?/
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie marcowe (6)

dokładnie musi być karta ciąży, grupa krwi i wynik paciorkowca.. ja niestety nie zdazylam odebrać (robiłam w pon a w czwartek urodziłam i jeszcze nie było) i dali zapobiegawczo antybiotyk..ale to chyba lepiej niż na dziecko przejść.. później wynik chcieli ode mnie pediatrzy czy Pawelek nie jest może od nich czyms zarażony wnik odebral maz i wyszlo wszystko ok...badania robiłam w Polmedzie i nie robili problemu ze maz odbiera..

wyniki musza udostepnic- ja tez je wydarłam od upartej poloznej z jagiellonskiej a jak nie to do kierownika.

ja mialam wydrukowany jedne z neta- z aniego placilam przyslali mailem, a drugi ksero z przychodni. w kazdym szpitalu musisz miec wynik paciorkowca, grupe krwi i karte ciazy.

Tak, ja też miałam zrobione to badanie, ale wyniki są w karcie w przychodni, gdzie chodzę do lekarza na NFZ, znajoma miała to samo, a oni nie wiedzieć czemu nie chcą udostepniać wyników...chyba poproszę o ksero i o potwierdzenie za zgodność z oryginałem póki jest czas jeszcze, żeby potem mąż się nie stresował, że musi gdzieś latać i załatwiać.

Trzeba miec i to kazdy szpital bedzie wołał. Kazdy lekarz na koncówce zleca zrobienie.

Mam pytanie do tych co rodziły na Klinicznej. Dzisiaj się dowiedziałam, że prócz badania na grupę krwi trzeba mieć też wynik z paciorkowca-czy to prawda? Jak Was potraktowano? Podobno te co nie mają, to dostaną zapobiegawczo antybiotyk. Wpis w karcie ciaży nic nie znaczy jak mówiła mi znajoma, bo każdy może sobie tam coś dopisać (tak jej powiedziano na Klinicznej). Znajoma nie miała na wejściu i mąż jej musiał latać do przychodni z upoważnieniem i z wielką łachą mu wynik wydali. W szkole rodzenia mówili tylko o grupie krwi, uwielbiam takie rozbieżne informacje i wprowadzania pacjentek w dodatkowy stres przed porodem..

pokarmu niestety nie ma az tyle- przystawiam ja 2-3 razy dziennie, ale possie max 2 min, sciagam 2-3 razy dziennie po max 10 mil. tym to bym nie wykarmila. pije jogurty, bocianka, z 2 litry wody i nic, az Wam tak zdrowo zazdroszcze nawału pokarmu...

dzięki dziewczyny za rady.. u mnie niestety to się nie sprawdza..sprobuje jeszcze z ta malzowina:) Pawelek chyba tez lubi bliskość i dossannie się do mnie:) smoczek mu dalam już w szpitalu ale za bardzo go nie lubi..woli jednak zamiast smoczka sutek i być na rekach.. chyba prawie ta 2 tyg rozląka to wszystko sprawila .. poza tym "dobre ciocie" ze szpitala nauczyly go tak jesc bo co zaplakal to dostawal mleko:(
Aga a Ty nie masz pokarmu na tyle by mala jadla? Już tyle artykulow i innych ulotek przeczytałam i pisali ze zawsze ma się tyle mleka ile potrzebuje dziecko i ze nie zanika bo jak pije to jest a mi po 4 miesiącach przy Julce niestety ale zaczal zanikac..

Klaudia też coraz więcej czasu spędza przy cycu, jednak dlatego, że lubi jeść :) Czasem "wisi" przy jednym 30min i potem przy drugim 30min - tylko u mnie to jest efektywne ssanie, aż czasem jestem przerażona, gdzie jej się to mieści ;) Początkowo, w szpitalu, była śpiącą królewną i miałam problem z karmieniem, a raczej z wybudzeniem - teraz też lubi spać, ale gorzej z zasypianiem, najchętniej chciałaby z mamusią i najlepiej w łóżku :) Według położnych na wybudzenie: smyranie po uszku - małżowinie (tylko nie delikatne głaskanie), szturchanie w boczki tzw. kuksaniec w żeberka :), a jak usypia podczas jedzenia to palcem pod bródką delikatnie pobudzać do ssania, albo w policzek.

Ja właśnie tez mam ten problem mala wisi i wisi na cycku je i przysypia jak próbuje ja odstawić to wtedy placze i szuka cyca z otwarta paszcza jak aligator:) Pomagam sobie mm, bo odlozenie do łóżeczka jest ciężkie. Ona czasami widze ze ssie aktywnie polyka, piers pracuje a czasami się bawi. Od wczoraj daje jej smoczek. Druga sprawa ze mam poranione sutki i boli mnie przystawanie jej. Ogólnie to cały dzień chodze z golym biustem zeby sie szybciej goilo. Mam postanowienie zeby zrezygnować z mm ale slabo mi idzie, wczoraj dwa razy jej dalam. Myślałam ze to wszystko będzie bardziej proste.

może warsztaty?

http://nauka.trojmiasto.pl/Lady-Mama-Mam-Maluszka-imp388882.html

fendika, ja pamietam, ze przy moim pierwszym dziecku tez musialam go dobudzac, bo jak tylko przystawialam to zassal kilka lykow i zaraz zasypial, a jak odkladalam do lozeczka to plakal. Pielegniarka laktacyjna mowila, zeby delikatnie budzic dziecko i kontrolowac czy caly czas aktywnie je, jesli nie - to wlasnie lekko po twarzy dotknac, pod brodka, raczke tak lekko nacisnac, trzeba bylo znalezc swoj swosob na dobudzenie dziecka. I to zadzialalo. Jak zaczelam dobudzac przy jedzeniu i zwracalam uwage, zeby rzeczywiscie jadl a nie spal to juz moglam odlozyc do lozeczka na jakis czas bez wiekszych problemow. Oczywiscie pod warunkiem, ze nie bylo akurat kryzysu laktacyjnego:)
pozdrawiam cieplo dziewczyny :)

tylko trzeba pamietac ze wit K jest tylko i wyłącznie przy karmieniu piersią.. inaczej jak się daje modyfikowane (czy nim się dokarmia) to już się jej nie podaje..wit D jak najbardziej nawet do 3 r.z.
Dziewczyny a macie może sposoby na to by dziecko nie zasypialo albo jadlo więcej? Bo Pawelek tak często je dlatego ze zasypia i zje trochę a zaraz znowu się budzi i do cyca na chwile i tak w kolko:/
Marta moje mleko chyba tez odpowiada małemu bo jak byliśmy tydzień temu na wazeniu to wazyl już 3400, czyli w 1,5 tyg przybral az ponad 500g to sporo tylko jak wyżej pisałam nie zjada do syta...

Kasieńkas na wypisie noworodka jest zalecenie od kiedy i jak podawać witaminę K i D.My zaczęliśmy od środy.
Od jutra zapowiadają zmianę pogody, a tak się cieszyła że już spacerujemy ;)

u nas głownie sztuczne jeszcze na razie, mam nadzieje, ze sie rozkreci. nan pro dawali w szpitalu i przy tym zostalismy. zastanawiam sie czy dziecko bardzo sie musi naprezyc zeby cos wyprodukowac czy po prostu tak ma i nie ma potrzeby zmieniania mleka.

kazdy szpital wysyla info , pesel po 30 dniach

Fendika kąpie małego 19sta daje cyca i tak od 20 do 23 śpi. Budzi się przebieram pampersa daje cyca i śpi dalej. Dzisiejszej nocy spał do 2 przeprałam dałam cyca spał do 6. Mój pokarm odpowiada na razie dokarmiać mieszanką nie musimy :D

BWN mam identycznie jak Ty.. tez /Pawelek caly dzień wisi na cycu i najlepiej jest mu przy nim zasypiać a jak odkładam to się budzi:/ tylko ja poki co nie daje nic oprócz cca ale się zastanawiam czy nie kupic jakies mieszanki bo w noc to jest masakra:/dziś "chodzil" cala noc a ja w dzień na rzesach;)
Kasinkas my dajemy starszej corce Bebilon tylko wiem ze jest dosyć drogi.. wcześnie probowalismy NAN ale ciężko jej było się zalatwiac.. tanszy jest Bebiko tej samej firmy co Bebilon wiec może od tego zacznij jak będzie tolerować to przy nim zostaniesz jak nie - zmienisz i będziesz probowac z innmi...
Marta nie mow ze Marcel przesypia cale noce???????????!!!

BWN a jakie modyfikowane podajesz ? tyle tego jest na rynku.
W szpitalu podobno różne podają, w zależności co sponsorzy rzucą.Tak się właśnie zastanawiam co kupić, żeby chociaż 1 puszkę mieć w domu po powrocie ze szpitala...

Jeśli chodzi o karmienie to u nas wygląda to tak, że w dzień dostaje najpierw pierś a jak jej mało to ją dokarmiam modyfikowanym. Maja uwielbia wisieć na cycu choćby cały dzień, dużo przy nim przysypia, a jak ją odkładam do łóżeczka to się odrazu budzi i chce dokładkę:)Jak dostanie modyfikowane to przez 3 godziny dziecka nie ma, więc jak jestem już mocno zmęczona albo w nocy daję jej modyfikowane.

Ja juz leże na patologii ciąży. W sumie nic sie nie dzieje i nie zapowiada, ale juz w przyszlym tygodniu raczej zrobia mi cc. Pare dni jakos bede musiala tu przecierpiec. Maluchy juz maja po 2700g wiec to dobry wynik zważywszy ze moja córa sama miala raptem 2,8kg. Pewnie dopiero w poniedzialek dowiem sie konkretnie kiedy kroimy...

Dziewczyny jak u wygląda karmienie piersią?

Inne tematy z forum

Położna środowiskowa Gdynia - którą wybrać? (15 odpowiedzi)

hej dziewczyny! Czy możecie mi polecieć jakąś sprawdzoną, zaufaną, i rzetelną położną...

Gdzie kupię duże kartony? (19 odpowiedzi)

Tak jak w temacie, gdzie można kupić duże kartony, nawet takie 150x150x150? Castorama? Praktiker...?

Mamusie-wanna czy prysznic? (35 odpowiedzi)

Chciałabym wiedzieć jak to wygląda w praktyce gdy są małe dzieci. Bardzo chciałabym mieć prysznic...