Mamusie marcowe (7)

Mamusie lutowe z tendencją marcową:
1. termin: 28.02.2014r. Aga M.(Morena) Maja/sn/ Swissmed

Mamusie marcowe:
1. termin: 02.03.2014r. Ania32 (Pruszcz Gdański)
2. termin: 03.03.2014r. Malwina
3. termin: 04.03.2014r. monika0305 (Gdynia)
4. termin: 05.03.2014r. fendika (Gdańsk)
5. termin: 06.03.2014r. mikkka (Gdańsk Morena) Klaudia/sn/ Zaspa
6. termin: 07.03.2014 AgaMalaCzarna (Przymorze)/Jaśko/Kliniczna
7. termin: 08.03.2014r. Evelcia (Gd-Kowale) Justyna/sn/ Kliniczna lub Zaspa
8. termin: 08.03.2014r. kiave
9. termin: 08.03.2014r. niria (okolice Pruszcza Gd.) imię?/sn/Zaspa
10. termin: 11.03.2014r. MartaR (Gdańsk Jasień)Marcel/sn/Zaspa
11. termin: 12.03.2014r. BWN Gdańsk Ujeścisko/córka Maja/cc/Zaspa
12. termin: 12.03.2014r. paliwianka (Pruszcz Gd) córeczka/sn/imię?/ Kliniczna
13. termin: 17.03.2014r. gosia24 (Rumia)
14. termin: 18.03.2014r. AsiulaB (Gdańsk Morena)/Marysia/cc/Redłowo
15. termin: 18.03.2014r. malgocha85 synek ma być :)
16. termin: 20.03.2014r. okraglinek (Pruszcz Gdański)
17. termin: 21.03.2014r. Kasiula (Gdynia) syn- Franuś/sn/ Redłowo
18. termin: 24.03.2014r. elfik5555/Kamila (Gdynia) córeczka Jagoda/sn/Wejherowo
19. termin: 24.03.2014r. Patunga (Gdańsk) syn Franek/??/Wojewódzki
20. termin: 27.03.2014r. yenna (Gdańsk)
21. termin: 27.03.2014r. basik03 (Gdansk Morena) corka/sn/Wojewodzki
22. termin: 30.03.2014r. Kasieńkas (okolice Pruszcza) córka/sn-cc?/ imię?/ kliniczna
23. termin:? Kejt
24. termin:? Magdula
25. termin:? Martyna.89
26. termin:? Morelka

Mamusie kwietniowe:
1. termin: 07.04.2014r. Luciolla (Pruszcz Gdański)
2. termin: 24.04.2014r. Ru.minka (Reda)

Rozpakowane mamusie:

Luty
13.02/05.03/Fendika/syn Pawełek/ 2985g i 52cm/SN/Kliniczna/
17.02/12.03/BWN/córka Maja/2700G i 50cm/CC/Wojewódzki/
28.02/02.03/Ania32/synek Hubert/2670g i 51cm/SN/Kliniczna/

Marzec
01.03 /06.03/mikkka/córka Klaudia/3340g i 55cm /SN/Zaspa/
01.03 /28.02/Aga M/córka Maja/3440g i 52cm/SN/Swissmed/
01.03/08.03/Niria/córka Urszula/3460g/52cm/Wojewódzki
04.03/08.03/Kiave/córka Aurelia/3400g, 56cm/cc/Warszawa
04.03./03.03/Malwina/Iga Laura/3480g i 58 cm/snWojewódzki
05.03/11.03/MartaR/syn Marcel/ 3560g i 56cm /CC/Zaspa
??.03/??.03/Kocur/??/?g,?cm/?/?
08.03/18.03/AsiulaB/córka Marysia/2530g i 45cm/CC/Redłowo
14.03/08.03/Evelcia/córka Justyna/3430g i 55 cm/sn/Zaspa
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie marcowe (7)

pora chyba na nowy wątek:)

http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=535253&c=1&k=160

zapraszam:)

witam znad miski z woda... nogi mi odpadaja. dzis bylam na spacerze 3 h, jak zwykle, ale kolo 4 Młoda złapala kolka, 3 h sie mordowalysmy, potem zapakowalam w królika i zasnela juz na klatce... po kolejnych 2 h wrocilam do domu, bo ciemno. maz na integracji praowej, jak tylko wroci oddaje dziecko w jego stesknione ręce:)

Nietolerancja laktozy jest jak PH jest poniżej 6 (u nas było raz 5 a raz 5,5) oraz/lub ciała redukujące powyżej 0,25 (u nas wynosiły 0,75). Jeśli nie ma przy tym alergii to nie trzeba nutramigenu- wysatrczy np. enfamil o lac (można kupić bez recepty).

witam się w końcu i ja :) młody ma już prawie 3 tygodnie, je, płacze i śpi....nocki jeszcze w rozsypce ale pracujemy nad sobą. Mam pytanie do BWN, jakie wyniki wam wyszły z laktozą/ też robiłam to badnaie, ph wyszło 6, c. redukujące 3/4% i lekarka powiedziała, że mam powtórzyć za miesiąc, nie dała nutramigenu.....trochę nie rozumiem...

Zdecydowanie w foteliku trzeba przewozić malucha bo w gondoli nie ma żadnych zabezpieczeń. Tak jak wyżej pisały dziewczyny co 2h przerwa na świeżą pieluchę i zjedzenie, rozprostowanie.

Ja póki co karmię piersią. Mała ładnie ssie i przybiera. Jak ma mega głoda i chce jeść co godzinę to wiem, że jest za mało mleka. Tak mam właśnie dzisiaj. Jestem od 5 na nogach i co godzinę wystawiam cycki. Jagoda dopiero przed chwilą zasnęła spokojnie.

To ile będę karmić piersią zależy w dużej mierze od sytuacji. Mąż bardzo późno wraca i praktycznie od 13 do 20 jestem sama z dwójką. Synek niestety cierpi na tym, jak karmię bo nie mogę jemu poświęcić tyle uwagi ile by chciał. Robi się nerwowy, marudny a co za tym idzie ja się też denerwuję. Przez nerwy chyba mam mniej mleka i Jagoda też jest nerwowa.

Synka karmiłam w miejscach publicznych i na początku tylko się krępowałam ale mi przeszło. Codziennie byłam z nim na bulwarze pół dnia i nie miałam innej opcji jak usiaść na ławeczce i nakarmić. Z Jagodą jeszcze nie wychodzę na takie długie spacery bo jest jeszcze za zimno żeby na dworzu wystawiać cycki ale jak tylko przyjdzie ciepełko no i jeżeli nadal będę karmić to spokojnie zrobię to na dworzu.

Polecam też przystawienie do piersi bezpośrednio po ukłuciu na szczepieniach, u synka działało, momentalnie się uspakajał i zapominał o bólu. Pielęgniarka zaproponowała żebym już siedziała z cyckiem gotowym i jak tylko zacznie się ryk to wcisnąć pierś na uspokojenie :)

Księżniczka już się budzi.... no to sobie odpoczęłam

Trzeba w foteliku.My tydzień po porodzie jechaliśmy z mala z Warszawy do Gdańska. Mozna jechac ciągiem 2, 2.5 godziny po czym zrobić przerwe z 20 min,zeby dziecko się rozptostowalo.U nas wyszla godzinna przerwa zanim zjadla, trzy razy trzeba było przebrac:)

z tego, co wiem musi byc w foteliku. a przed swietami pewnie bedzie wiecej kontroli na drogach, wiec bym nie ryzykowała.

u nas położna powiedziala, ze windi nie trzeba, wystarczy termometr na ok,. pol cm i u nas podzialalo, gazy odchodzily caly dzien.

Windi jest super marta tez stosowalam i pomoglo. Ja juz trzy razy dalam mm bo tak plakala ze nie wiedziala, o co jej chodzi i ryczalam z nia wiec dalam w desoeracji mm i 4 godz spalamladnie. Jesli chodzi o karmienie w miejscach publicznych to dla mńie jest to troche kreoujace a duzo miejsc nie jest przystosowanych. Wczoraj bylam na spacerze w auchanie mam dosyc blisko chcialam pochodzic ale caly czas mialam stresa zesie obudzi tlum ludzi i co zrobie. Nawet przewijaka w wc nie ma masakra;( dziewczyny jadzie,y na swieta do tesciow ok 5 h jazdy orientujecie sie czy mozna dziecko w gondoli przewozic bo w foteliku tylko max 1h wiec 5 przerw nas czeka

mikka tylko pozazdroscic:) ale dobrze ze chociaż Tobie trafil się spiacy egzemplarz;) Pawelek o 6 to już wszystkich budzi..my na nogach a on zaraz zasypia ;)

Evelcia miałam apetyt niezły ale wcześniej, teraz jakoś dochodzę do normy hehe
Ja jak Mała będzie głodna, a będzie możliwość - albo ciepłe pomieszczenie albo już inna pogoda - będę karmić. Ja ściągam najczęściej w nocy albo rano, bo wtedy Klaudia śpi, a cycki jak cegłówki :) Ściągam nie do końca, żeby jej zostało jak się obudzi, więc ok 50ml i wtedy dwa razy i mam tą 100, a tyle starcza żeby jej pierwszy głód zaspokoić :)
Z tym wybudzaniem słyszałam, że dopóki dziecko będzie ładnie przybierać na wadze. Ja wybudzałam tylko na początku, bo Klaudia jest specyficzna i ma swój tryb :) Rano i wieczorem je często, z kolei w nocy co 4-6h.. więc Fendika to zależy jak zaśnie, wczoraj miała problem, wisiała przy cycku, jak nigdy i od 18 do 00 nie mogła spać! a potem od 00 do 6:30 i od 7 do 11, ale wtedy w ciągu dnia mało spała.. a tak najczęściej to śpi od 21 do 23/00 wtedy się najada i wtedy jedna pobudka jeszcze w nocy i lubi spać do 10 :) jak mama jak była mała :P

Evelcia ja nie wybudzam..teraz darza się ze Pawelek przespi 5h..o 20 zasypia i budzi się ok 1 i albo daje smoka(bo jak dawałam cyca to zassał się tylko i zasypial od razu i więcej nie chciał) i spi dalej albo cyca..jak dam smoka to o 2 cyca i później niestety już wsatej często bo co 1 - 2 godz:/ a nad ranem już jest porazka ;) także ja bymm nie wybudzała bo jak dziecko glodne to samo wstanie...polozne kazaly wybudzać bo chciały by dziecko nie tracilo na wadze i szybko ze szpitala wypisac a tak jeżeli dziecko ladnie je tyje i samo się budzi i mysle ze jest ok... my Julcie tez wybudzalismy, często zdarzalo się ze pol godz nawet godz budziliśmy i zero kontaktu;)dlatego z drugim postanowiłam nie wybudzać tylko drugie samo się często budzi hehe;)
mikka - malutka tak ladnie spi w nocy?

Oj te wieczorne pory... Doprowadza mnie ma skraj szalenstwa. Mala oczywiscie zaczela swoj pokaz histerii ale udalo nam sie uciszyc odglosem suszarki. Tak wiec teraz spi mi na rekach (boje sie ja odkladac) a z glosnikow leci jakze kojacy dzwiek suszarki :P
Dziewczyny nie dobijajcie ze te kolki moga dluzej trwac niz 3 miechy ;P

A powiedzcie jak to jest z tym wybudzaniem do karmienia? Do kiedy tak trzeba?

Ja dziś też użyłam u syna Windi niestety i teraz odsypia swoje nie przespane godziny.

kiave nasz Pawelek tez ma przepulkine pepkowa:( jest wieksza od początkowej..jak bylsimy u ortopedy to zakleil plastrem zwykłym ale jak poszliśmy do naszego pediatry to powiedział ze to ponoc nic nie daje i nic się z tym nie robi i samo powinno zaniknąć do 2 r.ż...ale mnie tez przeraza ta wielkość i strasznie brzydko wygląda...ale nie wydaje mi się ze jest to do gazow w jelitach..czytałam rozne artykuly i pisali ze się w srodku jakiś pierscien nie domknal i stad to wszystko..24 kwietnia idziemy do naszego lekarza neatologa co zajmowal się Pawelkiem w szpitalu zobaczymy co ten powie bo to jednak spokoju mi nie daje..poza tym ma krótkie wedzidelko ..nasz pediatra tez mowi ze jak ciąga cyca to jest wszystko ok i na razie nie mamy się martwic..dopiero jak zacznie mowic to trzeba obserwować czy nie bedize seplenił i wtedy dopiero przyciąć ale ja wolalabym teraz poki malutki bo później może się nie dac..ajj za dużo tego wszystkiego...:(

U nas też póki co z karmieniem nie jest źle. Malutka właściwie głównie je i później śpi. Wydaje mi się, że pokarmu mam dosyć, bo córcia jest spokojna, no i jak ją przystawiam to słychać, że efektywnie je przez te 10-15 minut. Czasem musi jeszcze dojeść po chwili (jeśli się obudzi). Ustala się jej powoli rytm dnia, ciekawa jestem jak to się będzie zmieniać. Przybiera też dobrze - waży już 4560 więc o 200g więcej od wagi urodzeniowej a 500g od najniższej.
Ja raczej nie mam problemu z karmieniem w miejscach publicznych. Nie, że robię to na widoku wszystkich wokół, ale karmiłam już u lekarza właśnie (fakt, że nikogo nie było w poczekalni - tylko kilka osób przechodziło) i jak byliśmy na spacerze i weszliśmy na chwilę na kawę i przebrać małą i zasłoniłam się trochę pieluszką i nakarmiłam młodą. A później dokarmiłam w samochodzie. Jakoś wolę tak niż nie wychodzić z domu wcale - to mnie najbardziej męczy. Laktatora niestety nie mam i szkoda mi kupować. Być może jeszcze kupię, jak mi te metody przestaną wystarczać, ale na razie nie mam z tym problemu.
Dziewczyny a polecicie jakąś nianię elektroniczną? Planujemy wyjazd na domki pod koniec czerwca i bez niani nie wyobrażam sobie tego wyjazdu.
Miłego dnia!

My też po wizycie u pediatry wszystko super mały waży 3800g super przybiera od początku już prawie 500g więc moje karmienie nie idzie na marne od razu mam lepszy humor i nowe chęci do karmienia :-)śpi mi już 5h a cycki zaraz wybuchną tak bolą :-( miłego dnia!

Jezeli chodzi o karmienie w miejscach publicznych to jakos nie umiem sobie tego wyobrazic. Nie chce zeby wpadla w histerie a ja bede sie dodatkowo stresowac ze ona ryczy przy ludziach.
Sprobuje odciagnac recznie ale nie wiem czy az tyle (czytalam ze w wieku ok 6tyg dziecko powinno pic 130-150ml) mi sie uda samej. Jeszcze na taka skale nie odciagalam :D a Wy karmicie po za domem?

Do dziewczyn ktore karmia piersia- czy wy tez macie wilczy apetyt? No na sie w ogole najesc nie moge ;P staram sie ograniczac ale ledwo wytrzymuje hehe

Właśnie wczoraj kolega z pracy polecił tego lekarza Krzysztofa Marka podobno bardzo dobry. Ja jutro odbieram wyniki badania kalu i jak wyjdzie nietolerancja na laktoze to tez do niego pójdę.
Moja Mala ma przepukline pepkowa bylam u chirurga i powiedzial ze zabieg w wieku 4 lat ale chyba poszukam jeszcze innego lekarza bo mama mimowila ze ja tez mialam i jakis plaster mi kleili.
Podobno jeśli jest dużo gszow w jelitach to przepuklina się ujawnia.

Evelcia wiedzialam ze się nie najadla bo wisiala dlugo na piersi a jak się ja odstawialo to plakala, moje sutki nie wytrzymywaly tego memlania :) i wtedy dawalam butelke z mm i byl spokoj.

Hej :) Moja córa jest zbyt aktywna w ciągu dnia i nie mam za dużo wolnego czasu.. czasem brakuje mi go na podstawowe czynności domowe ehh a w nocy to my śpimy :) i na kompa w tym forum czasu już braknie :) Czytam Was a najczęściej jak mam odpisać to jest buuuu :) a potem już zapominam, co chciałam napisać.. Podziwiam was - mamy, które mają więcej niż jednego smyka w domu :)
Wczoraj byliśmy na kontroli u pediatry - wszystko w porządku, Klaudia waży 4620, a za tydzień szczepienia.
Evelcia a nie możesz ściągać ręcznie? Przejmujesz się karmieniem np. u lekarza, że będzie płakała? czy że masz cycka wystawić?
My też kąpiemy ok 19-20, a używamy cały czas maści pośladkowej (najpierw tej ze szpitala, a teraz zamawiamy w aptece, na bazie wazeliny,lanoliny,parafiny), a przemywamy wacikami nasączonymi wodą.
Karmię piersią i czytając wasze wypowiedzi jestem szczęściarą, mam odpowiednią ilość mleka i na razie Malutka się najada, łapie już dobrze, początkowo miała z tym problem, ale doszła do wprawy :D Jedyne jaki widzę minus to to że nie mogę pić ukochanej kawy i jeść czekolady, ale dam radę :)
Kasieńkas a nie za szybko na Windi? Słyszałam, że to ostateczność.. żeby ograniczać się z wkładaniem dzieciaczkowi coś w pupkę, bo potem ma problemy z samodzielnym robieniem kupki.. My też mamy espumisan i czasem dajemy. Podobno ok godzinki zanim zacznie działać, ale też pewnie zależy od dziecka i od stopnia bólu...
pozdrawiam was!! może tym razem się szybciej odezwę :)

Plany planami a życie zawsze zweryfikuje. Ważne żeby nie ribić nic wbrew sobie bo to sie odbija na wszystkim. "szczesliwa mama to szczesliwe dziecko" to nie jest tylko puste powiedzonko. Dziecko odbiera nasze nastroje jak radar i samo bywa niespokojne.

Mnie na razie udaje sie wykarmic moją parkę bez klopotow. Dostaly juz ode mnie smoczki bo tak lubia z cycem w dziobach lezec ze najchetniej przy mamie caly czas.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

nnt. Wymiana drzwi - jaką firmę z Gdańska polecacie? (20 odpowiedzi)

Zastanawiamy się nad wymianą drzwi do mieszkania. Czy możecie polecić jakąś firmę z...

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (136 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

Drinki (41 odpowiedzi)

Dziewczyny robię w piątek imprezkę i znacie fajne przepisy na drinki? Wiem że jest masa stron...