Mamusie marcowe (8)

Rozpakowane mamusie:

Luty
1. 13.02/05.03/Fendika/syn Pawełek/ 2985g i 52cm/SN/Kliniczna/
2. 17.02/12.03/BWN/córka Maja/2700G i 50cm/CC/Wojewódzki/
3. 28.02/02.03/Ania32/synek Hubert/2670g i 51cm/SN/Kliniczna/

Marzec
1. 01.03/06.03/mikkka/córka Klaudia/3340g i 55cm /SN/Zaspa/
2. 01.03/28.02/Aga M/córka Maja/3440g i 52cm/SN/Swissmed/
3. 01.03/08.03/Niria/córka Urszula/3460g/52cm/?/Wojewódzki
4. 04.03/08.03/Kiave/córka Aurelia/3400g, 56cm/CC/Warszawa
5. 04.03/03.03/Malwina/Iga Laura/3480g i 58 cm/SN/Wojewódzki
6. 05.03/11.03/MartaR/syn Marcel/ 3560g i 56cm /CC/Zaspa
7. ??.03/??.03/Kocur/??/?g,?cm/?/?
8. 08.03/18.03/AsiulaB/córka Marysia/2530g i 45cm/CC/Redłowo
9. 14.03/08.03/Evelcia/córka Justyna/3430g i 55 cm/SN/Zaspa
10. 20.03/07.04/Luciolla/córka Magda 2620g i 52cm
oraz syn Wojtek 2340g i 48cm/CC/Zaspa
11. 21.03/17.03/gosia24/syn Szymon 3640g i 57 cm/SN/?
12. 23.03/27.03/Basik03/corka/ 4360g i 59 cm/CC/Wojewodzki
13. 27.03/24.03/elfik5555/corka Jagoda/3030g i 56 cm/SN/ Wejherowo
14. 28.03/30.03/Kasienkas/córka Dominika/2960 g i 52cm/CC/Kliniczna
15. 29.03/21.03/Kasiula/syn Franek/3310 g i 53 cm/SN/Redlowo
16. 31.03/24.03/Patunga/syn Franek/4850g i 62 cm/SN/Wojewódzki

Rozpakowane Mamusie kwietniowe:
1. 3.04, termin: 24.04.2014r. Ru.minka (Reda) - córka Anna Rita, sn, 2710, 55 cm, Wejherowo.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie marcowe (8)

Ja dostałam własnoręcznie malowane serduszko od synka. Pracę wykonał z paniami w żłobku :)

Jagoda nosi śpiochy 0-3m, nie wiem jaki to rozmiar

super, ze tak rosną!

Majka w poniedzialek miala 5,94 do podwojenia 3,44 jeszcze trche brakuje. ja dostalam czerwone roze opakowane w papier w dzieciece wzorki:)

pneumo zaczniemy chyba przy drugiej turze, albo pozniej jeszcze sie zastanawiam. koszulki 56 juz ku koncowi, raczej bluzeczki 62 - bodziaczki 68 i 74, a spodenki 68:)

Ja dostałam 4 bukiety kazdy w innym kolorze. Kazdy bukiet od jednego z dzieci plus mojego najwiekszego dziecka czyli męża :) Moja dwuletnia córcia wpadla do domu z calym naręczem i krzyczała od progu "dla mamusi!!!" :)

My dzis szczepienie pierwsze mielismy, cztery uklucia bo razem z pneumo. Straszny placz był ale szybko sie uspokoily i spia od powrotu, ale czopki w pogotowiu.

Moje maluchy waża po 5 kilo, juz podwoily wage.

Jakie rozmiary nosza wasze maluchy? My nosimy juz 62.

U mnie piękny Dzień Mamy mój dwulatek przyszedł do mnie z bukietem róż i powiedział Kochamy Cię mamusiu ja i mój braciszek Szymek :-) oczywiście się wzruszyłam cudowne sa takie chwile :-) u nas ok sa lepsze i gorsze chwile :-) mój młodszy lepiej śpi w nocy teraz niż starszy bo Sebi gada przez sen i budzi mnie :-) Dziś okropna pogoda u nas też wieje też siedzimy w domku ale spaliśmy dziś do 10:30 :-) więc jestem wyspana :-)

Jak u Was minął Dzień Matki ? Świętowałyście ?

Pytanie do mam po cesarkach..
1.Jak Wasze brzuchy? Czy możecie już ćwiczyć? Jakie ćwiczenia możecie robić? Mi lekarka powiedziała, że dopiero po 3 miesiącu mogę zacząć ćwiczyć... co Wam lekarze powiedzieli?
ja głównie muszę brzuch wyćwiczyć, bo flak mi został... i źle się z tym czuję, bo odstaje we wszystkich bluzkach :(

2.Co Dominikę pochwalę to się coś zaraz sypnie... cały zeszły tydzień niezły był, wręcz radość. Nocki super przespane, sporoadyczne popłakiwanie (pielucha, kupka, głód i nic poza). A od piątku znowu wieczorne popłakiwanie, bąki różnie wychodzą, pręży się i od 2 dni pod rząd znowu windi robiliśmy na wieczór, bo się męczyła.Po jedzeniu koniecznie próbujemy ją odbijać, czasem 2-3 razy się odbije a czasem nie. Teraz nie wiem skąd te gazy... Mleko dalej to samo Bebiko 1. Postanowiliśmy z mężem, że zrobimy po 2 tygodniach kolejen badanie kału na nietolerancję laktozy, zobaczymy co teraz wyjdzie.

Dzisiaj jadę na szczepienie na pneumokoki, zweryfikuję pierwszy wynik kału z pediatrą, zobaczymy co powie.

Dzisiaj taka pogoda, że spaceru chyba nie będzie, zawierucha u mnie jak diabli...

Polecam firmę Alles, mają bardzo bogatą kolekcję bielizny "dla mam" :)
Mają stoisko w "Mama i ja" zarówno w Gdańsku jak i w Gdyni, więc można przymierzyć. Cena w stosunku z jakością bardzo przyzwoita, bo około 70 zł za usztywnione staniczki, z fajnego miękkiego materiału. Można też kupić na allegro :)
Osobiście posiadam między innymi taki:
http://allegro.pl/biustonosz-do-karmienia-mama-caffe-latte-alles-75d-i4277846058.html
i bardzo sobie chwalę :)

Ja mam za duże do miękkich, nie lubię, kupiłam w triumphie w fashionhousie 150zł za 3szt.

Hmm jezeli dobrze pamietam to dwupak miekkich stanikow kosztuje 80zl

a ile kosztują?

W h&m i jestem bardzo zadowolona :-)

dziewczyny karmiące gdzie kupowalyscie staniki do karmienia? bo ja mam jeszcze po julce i kupowałam w akpolu ale sa srednie :/ szukam czegos lepszego :)

U nas tez prawdopodobnie jest azs. Emulsja i balsam oilatum to chyba jednak za malo, co chwile smarowanie... Całe szczęście jest ciepło:)

Jestesmy po pierwszej wizycie u immunolog i trochę nas nastraszyła. Nawiązując do jej zaleceń apropo wizyty u neurologa: czy Wasze dzieci też sie często napinają?? Nasz akurat przy badaniu chcial wypuścić gazy i się napiął, a lekarka stwierdziła że ma wzmożone napięcie (po urodzeniu bardziej sie napinal, teraz juz jest "luźniejszy") i że konieczna będzie wizyta u neurologa bo być może potrzebna będzie rehabilitacja... ach lekarze, jedni olewają, a inni doszukują się różnych objawów...

Fendinka corcie karmilam do roku i maluchy licze tez tak dlugo, ale przyzwyczajalam wczesnie do butli bo znam dzieci ktore nie tolerowaly pozniej butelek i byl problem przy odstawianiu od piersi. Po 6 miesiacu wprowadzilam jedno karmienie mm żeby miec juz troche luzu, gdzie wyjsc cos wypic. Zawsze mozna swoje sciagnac i zagescic kleikiem.

Niezapominajka oczywiście kapiel w krochmalu, w kalii, emolium do kąpania, maść robiono w aptece, balsam mustela, zmieniony płyn do prania nic nie pomaga. Karmić już nie karmię.

gosia24 braliśmy zawsze na odbicie, ale często nie bekała-nie wiem czemu, może za krótko ją trzymaliśmy, albo źle... więc nam teoria, że po butelce dziecko zawsze odbija nie sprawdzała się.Teraz robimy jej przerwę w trakcie jedzenia, bo się klinuje i ona sama wypycha smoka i tak ją trzącham, żeby jednak odbiła, choć zdarzają się jeszcze sytuacje, że nie odbije, ale to już mniejszość.Po wodzie też ją biorę na odbcie.Beki czasem takie głośne jak rasowy pijak.

luciolla u nas niestety takie metody się nie sprawdzaly probowalam wszystkiego..na noc kasza to wypluwala i wogole pioc nie chjciala zaczelam jej dawac kasze w miseczce na gesto ale tez ani rusz..w nocy jak wstawala oszukiwałam woda tez mniej mleka dodawałam i cos ty wode wyplluwala i dalej wyla daliśmy mleko i zaraz zasypiala teraz tez potrafi wstać i mleko ale już rzadziej zobaczymy jak u Pawelka metody się sprawdza:) luciolla ale ty chcesz dawac na noc kasze a co z cycem?chcesz już po 6 miesiącach przestać karmic?

Pozwólcie, że się wtrącę ;)
Marta R a próbowałaś kąpieli w krochmalu? My borykaliśmy się z wysypką i sucha skórą przez ponad miesiąc. Też myślałam, że już będzie potrzebna wizyta u dermatologa, ale udało nam się :) U nas od urodzenia kąpiel w oilatum, pomogła też kąpiel w kalii, do tego smarowanie kremem oilatum i kremem emolium. No i niestety restrykcyjna dieta jeśli się karmi piersią, ale teraz mały ma piękną skórkę.

Hej dziewczyny u nas czy to był cyc, mleko z butelki czy nawet woda małego zawsze brałam do odbicia taka praktyka już mi pozostała jak córcia była malutka:). Gosia24 oj Marcelowi czasem się tak beknie, że sam się przestraszy.
My nadal mamy problem ze skórką małego z buźki zeszło pięknie, ale dalej się utrzymywało na rękach, nogach i brzuszku niby powoli schodziło i nie wiem co mnie skusiło wysmarowałam małego w oliwce w żelu,którą oczywiście używałam przed całymi jego problemami skórnymi i od wczoraj wygląda jak poparzony na brzuszku i rękach. Zrobił się nerwowy wiadomo swędzi go i zaczęła znowu podawać fenistil i wapno. Mi już ręce opadają czego my już nie wypróbowaliśmy do smarowania i nic nie pomaga.
To jest ewidentnie atopowe zapalenie skóry chciałam ominąć lekarza specjalisty, bo wiadomo oni tylko sterydy przepisują, ale niestety chyba nas to czeka.

Dziewczyny a może któraś z Was ma sposób jak się tego pozbyć?

Ja Wam powiem mimo, że mały śpi pięknie na nocy zasypia o 19-20-21 to pierwsza pobutka jest 3-4 w nocy daje mleczka przebieram pampersa i idzie dalej spać do 6-7 to nie mogę odespać tych nocy nie przespanych.

Po butelce to dziecko zawsze odbija bo to szybko leci i dziecko szybciej nałapie się powietrza nie braliście Kasieńkas po jedzeniu jej na odbicie? po cycku nie zawsze odbije ale ja zawsze go biorę nawet kilka razy jak się kręci przy cycku ale nie zawsze odbija ale wiem że po butli to dzieci ostro i głośno bekają :-)

Asiula popieram z tym odbijaniem...
jedna położna mi na to zwróciła uwagę, zaczęliśmy tak robić i jest lepiej. Mała zaczęła przesypiać nocki - tylko 1 karmienie, czasem jak zje o 22 to potem o 5 czasem koło 6 dopiero karmienie. Najdłużej wytrzymała do tej pory 7h i 50min.

Teraz cały czas zjada 130ml z tym, że w trakcie robimy przerwę - mała wymusza wypycha językiem smoka butelkowego z buzi i wtedy robimy przerwę na odbicie. Potem je dalej, wypije resztę i znowu odbicie. Odbijamy też po wodzie. Po tym zaobserwowaliśmy, ze mała zaczęła jakoś normalniej spać, ciekawe czy tak już zostanie czy jeszcze będą ataki płaczu na wieczór... Cały czas obserwujemy...

Jesteśmy cały czas na bebiko 1.
Po sab simplex żadnej reakcji nie było.

Czyżby odbicie to klucz do sukcesu? Z pewnością jelitka się rozwijają...moja mała za 4 dni 2 miesiące kończy, ale to zleciało..

Ale dzisiaj oberwanie było, co ? Uszkodziło nam samochód - wgniecenia na dachu od gradu a w ogródku wszystkie krzaki naruszone a kwiatki zniszczone do wykopania.. :((
A co dopiero jak ludzie w takich żywiołach tracą cały dobytek... masakra ....

Miłej niedzieli

Inne tematy z forum

Pierwsza Hulajnoga dla trzylatki (55 odpowiedzi)

Moja córcia zaraz kończy 3-latka i chciałam kupić jej na urodzinki hulajnogę... tylko nie wiem...

chce mi się wyć....matka szuka pracy...taaaa (64 odpowiedzi)

muszę się wygadać...może to poniekąd jakaś moja terapia ... mam dwoje dzieci...mlodsze dwa...

Położna środowiskowa Gdynia - którą wybrać? (15 odpowiedzi)

hej dziewczyny! Czy możecie mi polecieć jakąś sprawdzoną, zaufaną, i rzetelną położną...