Mamusie marcowe (8)

Rozpakowane mamusie:

Luty
1. 13.02/05.03/Fendika/syn Pawełek/ 2985g i 52cm/SN/Kliniczna/
2. 17.02/12.03/BWN/córka Maja/2700G i 50cm/CC/Wojewódzki/
3. 28.02/02.03/Ania32/synek Hubert/2670g i 51cm/SN/Kliniczna/

Marzec
1. 01.03/06.03/mikkka/córka Klaudia/3340g i 55cm /SN/Zaspa/
2. 01.03/28.02/Aga M/córka Maja/3440g i 52cm/SN/Swissmed/
3. 01.03/08.03/Niria/córka Urszula/3460g/52cm/?/Wojewódzki
4. 04.03/08.03/Kiave/córka Aurelia/3400g, 56cm/CC/Warszawa
5. 04.03/03.03/Malwina/Iga Laura/3480g i 58 cm/SN/Wojewódzki
6. 05.03/11.03/MartaR/syn Marcel/ 3560g i 56cm /CC/Zaspa
7. ??.03/??.03/Kocur/??/?g,?cm/?/?
8. 08.03/18.03/AsiulaB/córka Marysia/2530g i 45cm/CC/Redłowo
9. 14.03/08.03/Evelcia/córka Justyna/3430g i 55 cm/SN/Zaspa
10. 20.03/07.04/Luciolla/córka Magda 2620g i 52cm
oraz syn Wojtek 2340g i 48cm/CC/Zaspa
11. 21.03/17.03/gosia24/syn Szymon 3640g i 57 cm/SN/?
12. 23.03/27.03/Basik03/corka/ 4360g i 59 cm/CC/Wojewodzki
13. 27.03/24.03/elfik5555/corka Jagoda/3030g i 56 cm/SN/ Wejherowo
14. 28.03/30.03/Kasienkas/córka Dominika/2960 g i 52cm/CC/Kliniczna
15. 29.03/21.03/Kasiula/syn Franek/3310 g i 53 cm/SN/Redlowo
16. 31.03/24.03/Patunga/syn Franek/4850g i 62 cm/SN/Wojewódzki

Rozpakowane Mamusie kwietniowe:
1. 3.04, termin: 24.04.2014r. Ru.minka (Reda) - córka Anna Rita, sn, 2710, 55 cm, Wejherowo.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie marcowe (8)

hej basik dziewczyny spaceruja blizej swoich osiedli - Migowo, Myśliwska. Gdy się z nimi umawiam to często chodzę w tamte strony, a gdy spaceruje sama to najczesciej tez robie rundke deptakiem do kosciola, potem w dol w strone carrefoura i skrecam w Nobla i do zbiornika retencyjnego. Na dłuższe spacery Jaśkową w dół i wracam Migowską, albo odwrotnie bo i tu i tu górka ;)

Wczoraj strasznie wiało ale byłyśmy 3 godz na dworzu, dzis jeszcze nie wiem czy się wybierzemy

Też myślałam o niani elektronicznej, bo mieszkam w domku i czasme jak wyjdę do ogródka a mała śpi, dobrze byłoby mieć to, żeby nie trzeba było co chwilę latać do pokoju.

Dałam wczoraj małej herbatkę z kopru włoskiego Hippa - bo podobno dobra na bąki, pediatra mówiła, że można podawać i co ? Wypiła łącznie ze 100ml wczoraj i TRAGEDIA dziecko mi od wczoraj od 17 wyje aż do teraz z małymi przerwami na drzemkę. Cała noc nieprzespana. Nic ją nie uspokaja. Bąki wychodzą w takiej ilości, że jestem przerażona.Nigdy więcej tej harbaty nie podam... masakra.

My nigdzie nie wyjeżdżamy póki co i planów na ten rok wyjazdowych nie ma patrząc na to, że mała jest nieprzewidywalna niestety.

Nie wiem czy to mleko bebiko też nie jest felerne, może lepsze niż Enfamil, ale od 2-3 dni też coś amrudna jest. Może to też po szczepineiach jeszcze coś wyłazi. Po sab simplex nie widzę reakcji żadnej.

Dzisiaj jedziemy badać kupkę i zobaczymy co wyjdzie...

a my właśnie kupiliśmy bagażnik dachowy:) czekamy aż przyjdzie.
a gdzie chodzicie na spacer? bo ja tu zwykle koło mnie, czyli na deptaku koło szkoły 'jedynki' albo koło zbiornika retencyjnego przy szpitalu Swissmed.

hej

ja jestem z migowa. na specery chodzimy z Mikka i Asiulą, czasem dołcza Marta

my pod koniec czerwca w góry, wlasnie kupujemy bagażnik dachowy.

Hej dziewczyny, ale mnie tu dawno nie było...
Aga M. - tak, jestem z Moreny, konkretnie to Piecki. Ale do przychodni jeżdżę na Suchanino, kiedyś się zraziłam do Moreny. Szczepienia zrobiłam tak jak nam zalecali po szpitalu (mieliśmy drobne problemy okołoporodowe) czyli obowiązkowe (skojarzoną 6) i dodatkowe pneumokoki i rotawirus. Lekarka w przychodni i neonatolog u których byłam na kontroli potwierdzili, że lepiej zaszczepić tymi zalecanymi, szczególnie, że mała ma brata w przedszkolu.
My też dajemy Dicoflor i kupki są regularne i bez bólu.
Dziewczyny z Moreny - czy umawiacie się na jakiś wspólny spacer? Dziś słońce piękne, gorzej z wiatrem. Okropnie wiało jak synka odprowadzałam do przedszkola.
My pod koniec maja wybieramy się na tydzień na Mazury:) Nie mogę się doczekać. Zastanawiam się tylko, jak ja się z dwójką spakuję:D
Dziewczyny, a macie może nianię elektroniczną? Polecacie jakąś?
Muszę kupić przed wyjazdem a nie wiem co...

Dzięki dziewczyny za cenne info.Jutro daję materiał do badania, zobaczymy co wyjdzie.

Czyli to nie pediatra Wam przepisuje?

U nas po bebilonie pepti było jeszcze gorzej. Marta idź do gastroenetrologa wystarczy jedna wizyta odrazu dostaniesz recepte na 10-15 puszek. My byliśmy u dr Krzysztofa Marka- koszt wizyty 150 zł. Nastepnym razem wyślesz męża tylko po recepte i nic nie zapłacisz. My tak robimy już druga recepte dostaliśmy na 15 puszek.

dicoflor :)

Aha i do tego podajemy docoflor.

Fifk u nas tez najpierw bebilon pepti, ale nie doścć, że ryk nawet po podawaniu tydzień do tego cały się zrobił skorupa.Wiec poszłam kolejny raz do lekarz przepisała nutramigen. Przyszłam do domu włożyłam czopek porządnie się wypróżnił, bo co z tego, że ja go rurkowała jak przy tych rurkach zrobił trochę i tak co dwa trzy dni bo sam nie mógł i od tygodnia robi codziennie kupkę ładnie przesypia noce bez płaczu, spinania się.

Bwn a jak to u Was wyglądało, że już dostajesz na zniżkę to mleko? bo my tez już na nutramigenie i tak jak piszesz bardzo duża poprawa tylko, że dała mi lekarz receptę na 100% i powiedziała że to dopiero jak pójdziemy do alergologa to będziemy dostawać na zniżkę kurcze a do tego czasu zbankrutuję płacąc za to mleko ok 36zł. Kazał dwa tygodnie jej podawac przyjść do niej ona zobaczy czy jest poprawa znowu na tydzien przejdziemy na bebiko a jak po tym bebiku będzie gorzej to dopiero da skierowanie do alergologa.Fakt się nie zgodzę i będę walczyć już o skierowanie, bo ewidentnie ten nutramigen małemu pomógł.

Mój pediatra po pierwszej wizycie kazał zmienić mleko, nawet nie robiłam badań. Z Enfamil przeszliśmy na bebilon pepti. Lekarz powiedział, że większość dzieci teraz ma problem z trawieniem a najwięcej problemów jest po Enfamil. Na efekty mamy czekać do 14 dni.

Już po pierwszym dniu widzimy efekty, mała spała w nocy 5 h. Ma spokojny sen, tylko czasem zapłacze bo ma jeszcze trochę wzdęty brzuszek. Oprócz zmiany mleka mam ją odgazowywać rurkami (2-3 razy dziennie), dawać krople sab simplex i debridat.

Kasia możesz wypróbować ten nutramigen- można kupic bez recepty w aptece a jak małej podpasuje to wtedy iść do specjalisty po recepte bo jest zniżka 50% (płace 17 zł za puszkę). Na 99% będzie duża poprawa bo to najlepiej tolerowane mleko przy dolegliwościach brzuszkowych. Choć może poczekaj na wynik tej kupki. Ale jakby co to polecam. Syn tez był na tym mleku i mojej siostry syn też i wszystkie dzieci zareagowały dużą poprawa po wprowadzeniu tego mleka.

Najlepiej zrobić z jednej próbki dwa badania- badanie ogólne kału i na krew utajoną. U nas krew utajona wyszła ujemna ale w badaniu ogolnym wyszły za wysokie ciała redukujące. Badania te robiliśmy w Laboratorium Bruss. Odkąd jestesmy na nutramigenie nie ma ani bąków ani zaparć, ani wieczornego marudzenia i kupki ładne.

Dzięki wielkie Aga. A ja na Morenę dzwoniłam i powiedzieli, że nie. Jakaś masakra.Polecili mi za to Laboratirum Bruss na Kartuskiej.
Do dzieła..to teraz oczekuję na pełną pieluszkę...

robisz badanie kału na obecność krwi utajone, jesli wynik jest dodatni to znaczy ze jest nietolerancja laktozy lub alergia na mleko krowie. badanie robilam w przychodni na morenie.

wczoraj spacer odpuscilysmy, ale przewczoraj ja pod parasolem, a Małą w folli i prawie 3 h spacer. w deszczu moze 5 min dwa razy:)

AgaM-gdzie robiłaś badanie na nietolerancję laktozy? przjerzałam nasze wcześniejsze posty, ale nie znalazłam takiej info. Obdzwoniłam kilka przychodni i laboratoriów i nie robią (m.in.Morena, Świętokrzyska, Swissmed, Invicta,Jeleniogórska..). Czy to jest jakieś specjalne badanie kału -jeśli tak to jak się nazywa ? jak dzwoniłam, to pytałam o badanie kału na nietolerancję laktozy...

Stosuje któraś z Was sab simplex? Jak reakcje? Pomaga? My dajemy małej od 2,5 dni do każdej porcji mleka po 15 kropli-póki co reakcja identyczna jak po boboticu, bąki idą, ale na wieczór bywa niespokojna i płaczliwa. Mała zaczęła robić jakieś bardziej wodniste kupki i tak jak przy enfamilu robiła jajecznicowe tak teraz przy bebiko się zaczęły musztardowe. Jak jest u Was?

Ale tu cisza...

Chodzicie teraz na spacery? Mi przy takiej pogodzie się odechciewa.
Poza tym co małą pakuję do wózka i ubieram przed spacerem (czapka, kombinezon) to jest mega płacz... nie wiem czy nie lubi się ubierać czy co..

ja bym chetnie z masłem, ale ono ma laktoze, tylo klarowane jej nie ma, ale na razie oliwka daje rade

Dziękuję dziewczyny :)

Inne tematy z forum

nnt. Wymiana drzwi - jaką firmę z Gdańska polecacie? (20 odpowiedzi)

Zastanawiamy się nad wymianą drzwi do mieszkania. Czy możecie polecić jakąś firmę z...

jakie kwiaty na balkon/ganek? (7 odpowiedzi)

Mam ogromny problem z dopasowaniem kwiatow w donice na balkon i ganek domu, poniewaz oba sa od...

Gdzie kupię duże kartony? (19 odpowiedzi)

Tak jak w temacie, gdzie można kupić duże kartony, nawet takie 150x150x150? Castorama? Praktiker...?