Mamusie marcowe (9)

Rozpakowane mamusie:

Luty
1. 13.02/05.03/Fendika/syn Pawełek/ 2985g i 52cm/SN/Kliniczna/
2. 17.02/12.03/BWN/córka Maja/2700G i 50cm/CC/Wojewódzki/
3. 28.02/02.03/Ania32/synek Hubert/2670g i 51cm/SN/Kliniczna/

Marzec
1. 01.03/06.03/mikkka/córka Klaudia/3340g i 55cm /SN/Zaspa/
2. 01.03/28.02/Aga M/córka Maja/3440g i 52cm/SN/Swissmed/
3. 01.03/08.03/Niria/córka Urszula/3460g/52cm/?/Wojewódzki
4. 04.03/08.03/Kiave/córka Aurelia/3400g, 56cm/CC/Warszawa
5. 04.03/03.03/Malwina/Iga Laura/3480g i 58 cm/SN/Wojewódzki
6. 05.03/11.03/MartaR/syn Marcel/ 3560g i 56cm /CC/Zaspa
7. ??.03/??.03/Kocur/??/?g,?cm/?/?
8. 08.03/18.03/AsiulaB/córka Marysia/2530g i 45cm/CC/Redłowo
9. 14.03/08.03/Evelcia/córka Justyna/3430g i 55 cm/SN/Zaspa
10. 20.03/07.04/Luciolla/córka Magda 2620g i 52cm
oraz syn Wojtek 2340g i 48cm/CC/Zaspa
11. 21.03/17.03/gosia24/syn Szymon 3640g i 57 cm/SN/?
12. 23.03/27.03/Basik03/corka/ 4360g i 59 cm/CC/Wojewodzki
13. 27.03/24.03/elfik5555/corka Jagoda/3030g i 56 cm/SN/ Wejherowo
14. 28.03/30.03/Kasienkas/córka Dominika/2960 g i 52cm/CC/Kliniczna
15. 29.03/21.03/Kasiula/syn Franek/3310 g i 53 cm/SN/Redlowo
16. 31.03/24.03/Patunga/syn Franek/4850g i 62 cm/SN/Wojewódzki

Rozpakowane Mamusie kwietniowe:
1. 3.04, termin: 24.04.2014r. Ru.minka (Reda) - córka Anna Rita, sn, 2710, 55 cm, Wejherowo.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie marcowe (9)

nie, pszczółki to kawał od Pruszcza a ja mieszkam przy obwodnicy więc zupełnie nie po drodze.

ja tak bardziej myslalam pod kątem tych upałów, ale co dobre dla dużego, widac jeszcze nie dla małego.

Arbuza odradzam. Może zależy od dziecka ale mój syn i siostrzeniec nawet w wieku powyżej roku mieli po nim biegunkę, więc chyba lepiej nie ryzykować tym bardziej, że witamin za wiele chyba arbuz nie ma

ja sie zastanawialam nad arbuzem i bananem. gruszke wczoraj dostala kawalek papki z owocu, a dzis soloiczke hippa jablko z gruszka- kilka lyzek. za kilka dni pewnie sprobujemy kaszke.

Ja też myślę, że na gruszkę trochę wcześnie. Myślałam że jakbłko za twarde do tego gryzaka będzie ale może i nie- muszę spróbować

ja przy Julce tez nie stosowałam a Pawelkowi kupiłam..juz umyty czeka na jabłuszko tylko chwilowo brak jesgo na stanie;) a gruszke już podawaliście czy myślicie ze za wcześnie? bo ja wlasnie kupiłam gruszke wlasnie do tego gryzaka tylko maz twierdzi żeby na razie nie dawac bo gruszka ciezkostrawna jest ..

Dziewczyny używacie gryzaka do podawania pokarmu?Ja przy synku nie używalam a teraz kupiłam silikonowy baby ono i super sprawa. Jeszcze małej czasem wypada z rączki i muszę jej pomagać ale już wcina z niego bananka i marchewkę i ziemniaczka:)

tak na pocztowej...po drodze będzie mi do pracy:)nie wiem tylko gdzie julcia czy wogole się dostanie gdziekolwiek..a wiecie gdzie sa przedszkola wlasnie w glownym bo ja tam pracuje i fajnie jakby było gdzies blisko..

197 to rzeczywiście super a to w gdańsku?My jesteśmy najbliżej na 300 m-cu.

ja wlasnie sprawdziłam miejsca w zlobku i jesteśmy juuz na 197 miejscu 340 i 427 super ;)

Wiesz Kasia chyba najlepiej gdyby żłobek był po drodze do pracy to wówczas koszt paliwa się nie liczy bo tak czy inaczej jedziesz. Te żłobki dofinansowane przez UE kosztują chyba około 300 zł tylko więc myślę że warto spróbować się tam dostać a podobno wyposażenie super bo są nowe i dzieci też nie za dużo więc mniejsze ryzyko infekcji, itd.

Kasia a Pszczółki są po drodze do Twojej pracy?

fendika żłobki w pruszczu podobne ceny mają jak w Gdańsku..

Ja mieszkam koło Pruszcza, ale pracuję niedaleko Chełmu, mąż w Gdyni i w sumie ja chciałam mieć blisko pracy gdzieś żlobek/ przedszkole bo w razie co, żebym mogła szybko podjechać gdyby się coś z dzieckiem działo.

W Pruszczu 3 znalazłam, ale wszystkie daleko, jak bym zliczyła czas i koszt paliwa na te dojazdy do Oliwy, Pruszcza itp, to jakaś masakra.

Nianię najlepiej z polecenia... ale u mnie w rodzinie nikt takowej nie brał a znajomych niewiele mam.Większość jednak ma dziadków. Moi rodzice się do opieki nie nadają, bo są schorowani, więc strach trochę zostawiać a od strony męża tylko teściowa, która już ma od córki 1 wnuka na wychowaniu i niebawem będzie miała kolejnego, więc wnuczkę od syna odstawia na margines. Patrząc na kontakty z teściową, to wolałabym żłobek, bo potem w rodzinie Bóg wie jaka wdzięczność za pomoc jest wymagana.

Nie chciałam wracać na cały etat, tylko na pół, czeka mnie jeszcze rozmowa z szefem, ciekawe jak to wyjdzie i czy po macierzyńskim będzie do czego wracać...

Sytuacja polskich matek z powrotem do pracy jak widzę jest przerażająca.

My się niestety do przedszkola nie dostaliśmy ale jesteśmy z Rumi a tu tylko 3 państwowe u mnie na szczęście są ukochani dziadkowie i tak jak Sebusiem tak Szymek pójdzie w ich ręce cudownie :-) My dziś pierwszy raz w spacerówkę włożyliśmy bo byliśmy na red bullu w Gdyni i super mały jest ułożony na prawie na leżąco ale wszystko widzi i był zachwycony :-) a po 15 min zasnął więc teraz spacery to prawdziwa przyjemność :-) i nie jest mu tak gorąco jak w gondoli Powiedziałam do męża że nie chcę już gondoli zostajemy w spacerówce :-)

A co do tych dofinansowanych to osobiście uważam, że warto spróbować. Na przedszkole publiczne też nie liczyliśmy, że się mały dostanie bo z wielu kryteriów spełnialiśmy tylko to że oboje pracujemy na pełen etat i że będziemy korzystać z pełnej oferty żłobka, a tu niespodzianka i się dostaliśmy.

Kasia zależy gdzie mieszkasz i pracujesz. Ja mieszkam na Ujeścisku a pracuję w Oliwie a mąż w Sopocie więc wszędzie po drodze nam pasuje a najlepiej właśnie w Oliwie. Syn dostał się do przedszkola publicznego w Parku Oliwskim. Dla córki wynajmuję nianię (mam nadzieję, że moja obecna niania dorywcza zgodzi się zająć Mają na pełen etat na 8 m-cy) bo od stycznia do września chce by była jeszcze w domu z nianią, żeby zaczęła chodzić i sama się bawić zanim pójdzie do żłobka. Od września zamierzam ją posłać do żłobka zobaczymy może do tego czasu się dostaniemy do państwowego a jak nie to pewnie do smykowa oddamy bo ten żłobek też mamy w miarę po drodze.

a moze tu :

http://allegro.pl/u-malucha-na-talerzu-zdrowa-dieta-dla-niemowlat-i4455685629.html

zapisałąm Majke na przyszły kwiecien i tak to wyglada

nr 1 Miejsce: 396
2 żłobek:
Miejsce: 486
3 żłobek:
Miejsce: 533

nie wiem czy ja puszcze do żłobka czy bede dalej na urlopie. zobaczymy.

Dziewczyny, my nie mamy co sie starać u siebie o złobek bo...meldunek w trojmiescie i tam też płacimy podatki a prywaciarze to koszt 1800 plus wyżywienie :-( wiec nie wiem co z powrotem do pracy :-(chyba na 2 dzidzie sie zdecyduje bo do 2 latwiej będzie placic za opiekunke...

Inne tematy z forum

Zwrot podatku 2025 (30 odpowiedzi)

Hej.aczy już wysyłają zwroty w Gdyni? ktoś dostał?

Co jedzą wasze 1,5 roczne dzieci? (37 odpowiedzi)

Ciekawi mnie co jedzą wasze 1,5 roczne dzieci, mój synuś je tylko to co mu smakuje i co zna,...

Oszczędzanie - jakie macie sposoby? (110 odpowiedzi)

Ponieważ niedługo rozpoczynam urlop wychowawczy, przyjdzie nam żyć przez pewien czas z jednej...