Mamusie marcowe (9)

Rozpakowane mamusie:

Luty
1. 13.02/05.03/Fendika/syn Pawełek/ 2985g i 52cm/SN/Kliniczna/
2. 17.02/12.03/BWN/córka Maja/2700G i 50cm/CC/Wojewódzki/
3. 28.02/02.03/Ania32/synek Hubert/2670g i 51cm/SN/Kliniczna/

Marzec
1. 01.03/06.03/mikkka/córka Klaudia/3340g i 55cm /SN/Zaspa/
2. 01.03/28.02/Aga M/córka Maja/3440g i 52cm/SN/Swissmed/
3. 01.03/08.03/Niria/córka Urszula/3460g/52cm/?/Wojewódzki
4. 04.03/08.03/Kiave/córka Aurelia/3400g, 56cm/CC/Warszawa
5. 04.03/03.03/Malwina/Iga Laura/3480g i 58 cm/SN/Wojewódzki
6. 05.03/11.03/MartaR/syn Marcel/ 3560g i 56cm /CC/Zaspa
7. ??.03/??.03/Kocur/??/?g,?cm/?/?
8. 08.03/18.03/AsiulaB/córka Marysia/2530g i 45cm/CC/Redłowo
9. 14.03/08.03/Evelcia/córka Justyna/3430g i 55 cm/SN/Zaspa
10. 20.03/07.04/Luciolla/córka Magda 2620g i 52cm
oraz syn Wojtek 2340g i 48cm/CC/Zaspa
11. 21.03/17.03/gosia24/syn Szymon 3640g i 57 cm/SN/?
12. 23.03/27.03/Basik03/corka/ 4360g i 59 cm/CC/Wojewodzki
13. 27.03/24.03/elfik5555/corka Jagoda/3030g i 56 cm/SN/ Wejherowo
14. 28.03/30.03/Kasienkas/córka Dominika/2960 g i 52cm/CC/Kliniczna
15. 29.03/21.03/Kasiula/syn Franek/3310 g i 53 cm/SN/Redlowo
16. 31.03/24.03/Patunga/syn Franek/4850g i 62 cm/SN/Wojewódzki

Rozpakowane Mamusie kwietniowe:
1. 3.04, termin: 24.04.2014r. Ru.minka (Reda) - córka Anna Rita, sn, 2710, 55 cm, Wejherowo.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie marcowe (9)

Aga sukienusia śliczna :). Już 74 mała nosi, w sumie ja już sporą część ciuchów to używam w rozmiarze 68.

Mówisz, że endo ma mieciutkie ubranka, dobrze wiedzieć, bo kilka mi się widziało, ale bałam się zamawiać. Z 5-10-15 zamówiłam bluzeczki, to taka sztywna bawełna, ze masakra.

Z tym praniem to trzeba uważać. Już kilka razy po praniu ogarnęło mnie wielkie rozczarowanie. Kupiłam jakieś bodziaki ze smyka, w tesco na metce miały jedne 40 inne 60 stopni. Wyprałam w 40 i się pokurczyły, że niekórych to nie zdążyłam małej ubrać, porażka jakaś. Teraz ubranka małej piorę tylko w 30 stopniach, tak żeby odświezyć tylko. Pieluchy tetrowe i flanelowe, ręczniki, prześcieradła to piorę w 60.Kocyki w 40.

My niestety, ale odstawiliśmy wszelakie warzywa i owoce małego wysypało strasznie więc czekamy ze dwa tygodnie czy to jest na pewno po tych produktach czy zejdzie na szczęście małemu chyba nie doskwiera swędzenie, bo jest spokojny.

Wczoraj byliśmy na szczepieniu i mały nie został zaszczepiony jak to pediatra powiedziała, że jest nie dożywiony ( 11 czerwca ważył 6100 a 22 lipca 6350) i ze względu na te plamki. Już mi ręce opadają Marcel nie chce jeść więcej niż 120ml przez tydzień podawałam 150ml to wylewałam to po co miałam dalej marnować mleko. Tylko ja myślę, że to te mleko nutramigen jest świństwem i mały nie tyje jak powinien i od wczoraj sama podaje mu do mleczka kleik ryżowy i trudno na siłę będzie pił 150ml.

Hejka
My na chrzciny tez dalismy 100
Co do zywienia to wszedzie podaja inne informacje. Gdzies wyczytalam ze teraz to matka decyduje co, kiedy i w jakiej ilosci podac dziecku. Jedni pisza ze najpierw warzywa potem owoce, inni ze jedno i drugie w tym samym czasie, pogubic sie mozna. Ja zaczelam od lyzeczki marchewki, niestety kolejnego dnia bylo kilka godzin placzu i krzyku jak nigdy dotad, plakalam razem z nia :( nie bylo kupki, dopiero czopek pomogl corci. Na tej jednej lyzeczce skonczylam z marchewka. Po kilku dniach dalam jabluszko tez po lyzeczce przez 3 dni, ostatniego dnia tez byl placz...ze tak malo dalam ;) dzis 1 dzien przerwy i jutro sprobujemy ziemniaczka z marchewka...oby bylo dobrze

hej Kasiu, dzieki juz Majeczka nosi taką pszczołę w rozmiarze 74:) uwielbiam endo, maja mięciutkie ubranka, tylko zawsze musze pamietac, ze 30 a nie 40stopni.

Ja dałam 100 zł

Hej dziewczyny.
Jestem z watku kwietniowego. Probuje sie zorientowac jaka jest obecnie stawka za chrzciny? Ile placilyscie ksiedzu? Bede wdzieczna za Wasze odpowiedzi bo pewnie w wiekszosci macie juz chrzciny za saba:-)

Aga, coś dla Twojej Majuni :)

rewelacyjna !

http://endo.pl/produkty/tematy/wyprzedaz_do_60/kategorie/dla_niemowlaka/sukienka_dla_niemowlaka_N41H003_1.xml
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dzięki Aga i bwn :)

Wczoraj przyszły śliniaki, łyżeczki i kubeczki do mrożenia :))
Poważnie się robi :)).

Po ile macie śliniaków na dzień? ja mam w sumie 8 szt razem 7 materiałowych i 1 foliowy i zastanawiam się czy dokupić materiałowe czy póki co zobaczyć jak ten mój mały bąbel będzie się brudzić.. czy przy foliowym zostać, podobno te materiałowe cięzko się zapiera...

Kasia tu znajdziesz schemat żywienia niemowląt:

https://www.bobovita.pl/home/5-6-miesiecy/zywienie/narzedzia/schematy-zywienia-niemowlat-i-malych-dzieci/?gclid=CI6sv-2I178CFUTLtAodMh8AsA

My już przeszliśmy z nutramigenu na zwykłe mleko bebilon i jest ok. Co do rozszerzania diety to my zaczynaliśmy od soków (przez tydzień), potem dostała marchewkę 3 łyżeczki a następnego dnia zjadła już pół słoika brokułu, a teraz już wcina na raz obiadek i deser cały słoik:)Nie bawiłam się w podawanie po łyżeczce każdego nowego dania. Skoro na słoiku jest napisane że po 4 miesiącu a mała ma 5 to uważam że może zjeść tyle na ile ma ochote tym bardziej że ani ja ani mój mąż nie jesteśmy alergikami, więc ryzyko że mała nim jest jest nie duże.

hej

w aucie koszulka bezrekawnik i pampek, a na nogi lekka pieluszka, skarpet nie. Nasz Majka je 8-10 razy na dobe, łaącznie 30-35 miarek.

jesli chodzi o rozszerzanie, zaczelam hipp z literką A i mam jeszcze Holle bezlakotozowe. najpierw jednoskaldnikowe - 3 dni jablko, potem marchewka, zupka marchwiowa z ryżem 3, 5, 7 łyżeczek małych. w kolejce czeka gruszka, jablko z marchewką, marchewka z ziemniakami .dyni z ziemniakami nie lubi ( okropna jest w smaku) .

nan bezlaktozowy co najmniej do 6 miesiaca, potem proba laktozowa i zobaczymy.

Ale masakra u mnie od kilku dni..
jazda autem z małą to horror, od momentu zapięcia pasa do wysiadki ryk taki jakby zażynali.. nie ogarniam...
mała jest ubrana w aucie w body z krótkim rękawkiem, skarpetki i pampers, czasem klima ale z tyłu niewiele czuć klimę..
a wycie nie do zniesienia..i czemu ? :(

czy pediatrzy Wam coś podawali w jakich ilościach podawać nowe produkty? bo oprócz mleka modyfikowanego porcji okreslonych na opakowaniu będą podawane od 4 mż nowe produkty- ale pytanie ile tego ? żeby dzieciaka też nie przekarmić, nie mogę nigdzie znaleźć takich info. pediatra mi tylko powiedziała, że po łyżeczce od herbaty podawać z początku i obserwować co przypadło do gustu, co nie... a jak to zwiększać? jakie ilości ? macie jakąś stronkę w tym temacie?

czy Wasze dzieci będące na mleku modyfikowanym zjadają porcję mleka na dobę tak jak podane jest na opakowaniu? u mnie np jest informacja 4 miesiąc 150x6.. anir azu się nie zdarzyło, żeby mała tyle zjadła, zjada mi na dobę 650, czasem 720-780, raz udało się jej zjeść 800, ale tylko raz na prawie cały miesiąc

tak się jeszcze zastanawiam .. czy te mamy co miały dzieci z nietolerancją laktozy, czy cały czas jesteście na tych lżejszych mlekach czy wprowadzacie inne mleko z większą zawartością laktozy? tak myślę kiedy powinnam przechodzić z mleka bebiko komfort na bebiko zwykłe

Co do glutenu, to wystarczy kaszka np bobovita, tej ekspresowej jest latwiej przygotować łyżkę.

Dziewczyny karmiące piersią - zaczynacie po skończeniu 4 mies podawac coś innego do jedzenia??

Dziewczyny w jakiej formie wprowadzacie gluten?Nie chce mi się gotować 1 łyżeczki kaszy mannej;)Chyba kupie kaszke zbożową bobovity.Co do soków to z samej marchwi hippa nie zawiera cukru ani innych dodatków. Mój gastroenterolog polecał te soki chyba że mamy dostep do własnych warzyw bo kupne nawet z warzywniaka moga zawierać pestycydy a te hippa czy gerbera są kontrolowane i ich nie zawieraja. Ja od soków zaczynałam rozszerzanie diety. Najpierw sok z marchwi, potem sok marchew jabłko, potem 3 składnikowy. Potem obiadki i deserki. Teraz jak je deserki to juz sokow nie daje tylko ew. wode choc mała za nia nie przepada. Ja póki co daje słoiczki ale nie z lenistwa bo jak mała bedzie jadła troche wiecej to bede jej gotowac ale dlatego, że nie chce by co dzień jadła marchew i ziemniaka. Wczoraj jadła jarzynową, dziś szpinak, jutro brokuł. W takiej ilości jak teraz zjada napewno nie zrobiłabym jej dania ze szpinakiem, bo my nie lubimy a specjalnie dla niej się póki co nie opłaca. A chce by poznawała jak najwięcej nowych smaków.

u nas kiepsko z jedzonkiem:/ tylko cyc i koniec..wody sokow herbatki tez zero..daje mu do posmaki na przemian ale kilka kropel i wypluwa:/ wiem ze to dopiero początki ale widze ze latwo nie będzie bo pamiętam jak cora zaciagnela bez problemu a wode pije do dziś.. dobrze ze taraz zaczelam bo po 6 mcu mysle ze byłoby jeszcze trudniej.. dziś ugotowałam marchewke ale poki co to 1 i ostatni raz:/ wyszla pyszna ale tyle trudu ze się odechcialo .. raz trzeba wszystko przygotować ugotować pilnować później zblenderowac gdzie do końca mi się nie udało bo pawelek zaczal mocno plakac wiec po trochu ale do końca nie było ok.. poza tym Julcia tez cos ciagle chce, to obiad przygotować to chate ogarnąć teraz się pakujemy na wakacje wiec za dużo jak dla mnie po niesprzespanych nocy jestem strasznie nerwowa i poki co słoiczki będą szly w ruch zaczne gotowac gdy jedzenie będzie bardziej grudkowe... jabłko jadl przez 3 dni ze słoika pierwszego dnia plul drugiego trochewiecej zjadł 3 już calkiem niezle mam nadzieje ze z reszta tez będzie podobnie bo dziś marchewka tez plul :/

kiave a może spróbuj soczek z marchewki podac, ale taki samemu wyciskany zmieszany z wodą ? albo z jabłuszka

mi pediatra mówiła, że soczki mogą też być, tylko własne wyciskane bo w tych kupnych to masa cukru a szkoda takie maluchy faszerować cukrem

moja mała pije różnie, ale dopajamy ją od 2 tygodnia życia, więc ciągnie wodę :)

herbatki koperkowej nie polecam bo mała miała rewolucję brzuszkową z bąkami

Ja też mojej malej daje juz machewke i ziemniaki sama gotuje warzywa biorę z dzialki mamy. Moja mala nie chcę za bardzo wody pic:(tez jej kupilam nie kapek tommi tippe od 4 miesiaca daje jej go z woda ale strasznie się denerwuje bo woda nie dobra :/ nie wiem jak ja przekonac do picia wody. Jej babcia się uparla ze mala musi pic vos poza mlekiem i kupila cherbatke koperkowa hipp z toną cukru a mnie krew zaleje jak jej ją da.

bwn u mnie mała też w dzień spokojna, że większej potrzeby noszenia nie ma a na wieczór jak czuję, że ręce bolą to pakuję ją w chustę i ręce odpoczywają. Dużo się tulimy, często małą kładę na brzuchu sobie i przy okazji trenuje podnoszenie głowy a zarazem jest przytulona. Nawet jej się to podoba, bo sama na brzuchu różnie wytrzyma, raz 2-3 min, raz z 5min.

W sumie myślałam, że więcej będę w chuście nosić a to sporadycznie wychodzi. Jak idę gotować obiad to mała często śpi, albo siedzi grzecznie w bujaczku i mi w kuchni towarzyszy, także nie ma potrzeby pakowania w chustę tym bardziej że pogoda kleista to i czasem ciało do ciała to zbyt gorąco jest.

A któraś z Was w końcu zdecydowała się na chustę? I czy nosicie regularnie malucha?

Aga fajny pomysł z tą zabawką niekapkiem. Dzieciak od razu załapał :).

Moja na macie szaleje, szarpie tak zabawki, że je zrywa z zawieszek a potem się wkurza, że żadna nie wisi i nie ma się czym bawić, alarm daje i jak zawieszę to się cieszy. Co za sprytne stworzenie.

Mleko zwykłe bebiko będę wprowadzać stopniowo, zobaczymy jak będzie reagować.

Aga ja mam zespół de Quervaina od 4lat, choroba tzw matek, ale ja to nabyłam po dźwiganiu ciężkich rzeczy, ale teraz może się to uaktywnić znowu, więc muszę się pilnować.

Miłego dzionka

Ja bardzo mało noszę małą, nie ma takiej potrzeby, tulimy się dużo ale nie latam z nią po mieszkaniu, nie chce jej przyzwyczajać a jest taka spokojna, że nie ma takiej potrzeby.

Marta ja myślę, że jeśli chodzi o zaparcia to po innym mleku miałby mniejsze niż po nutramigenie bo laktoza ułatwia trawienie. Marchewka zestala stolce a nutramigen nie malaktozy, która ułatwia trawienie stąd zaparcia. Więc myślę, że przejście na zwykłe mleko zmniejszyłoby problem zaparć tylko nie wiem czy nie pogorszyłoby problemów skórnych.

Inne tematy z forum

jakie kwiaty na balkon/ganek? (7 odpowiedzi)

Mam ogromny problem z dopasowaniem kwiatow w donice na balkon i ganek domu, poniewaz oba sa od...

Zmiana zawodu - od czego zacząć? (75 odpowiedzi)

Szukam na siebie pomysłu. Któraś z was też stała przed opcją przebranżowienia się, jak wam się...

7latek nie chce czytać (34 odpowiedzi)

Mój syn mimo znajomości wszystkich liter nie chce czytać. Nie umie,nie chce złożyć wyrazu w...