Mamusie marcowe (9)

Rozpakowane mamusie:

Luty
1. 13.02/05.03/Fendika/syn Pawełek/ 2985g i 52cm/SN/Kliniczna/
2. 17.02/12.03/BWN/córka Maja/2700G i 50cm/CC/Wojewódzki/
3. 28.02/02.03/Ania32/synek Hubert/2670g i 51cm/SN/Kliniczna/

Marzec
1. 01.03/06.03/mikkka/córka Klaudia/3340g i 55cm /SN/Zaspa/
2. 01.03/28.02/Aga M/córka Maja/3440g i 52cm/SN/Swissmed/
3. 01.03/08.03/Niria/córka Urszula/3460g/52cm/?/Wojewódzki
4. 04.03/08.03/Kiave/córka Aurelia/3400g, 56cm/CC/Warszawa
5. 04.03/03.03/Malwina/Iga Laura/3480g i 58 cm/SN/Wojewódzki
6. 05.03/11.03/MartaR/syn Marcel/ 3560g i 56cm /CC/Zaspa
7. ??.03/??.03/Kocur/??/?g,?cm/?/?
8. 08.03/18.03/AsiulaB/córka Marysia/2530g i 45cm/CC/Redłowo
9. 14.03/08.03/Evelcia/córka Justyna/3430g i 55 cm/SN/Zaspa
10. 20.03/07.04/Luciolla/córka Magda 2620g i 52cm
oraz syn Wojtek 2340g i 48cm/CC/Zaspa
11. 21.03/17.03/gosia24/syn Szymon 3640g i 57 cm/SN/?
12. 23.03/27.03/Basik03/corka/ 4360g i 59 cm/CC/Wojewodzki
13. 27.03/24.03/elfik5555/corka Jagoda/3030g i 56 cm/SN/ Wejherowo
14. 28.03/30.03/Kasienkas/córka Dominika/2960 g i 52cm/CC/Kliniczna
15. 29.03/21.03/Kasiula/syn Franek/3310 g i 53 cm/SN/Redlowo
16. 31.03/24.03/Patunga/syn Franek/4850g i 62 cm/SN/Wojewódzki

Rozpakowane Mamusie kwietniowe:
1. 3.04, termin: 24.04.2014r. Ru.minka (Reda) - córka Anna Rita, sn, 2710, 55 cm, Wejherowo.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie marcowe (9)

dwa lata temu byliśmy z julcia polroczna w zakopcu i tez zle nie było..rok temu zostawiliśmy z teściami i sami pojechaliśmy do Turcji :) w tym roku tez chcieliśmy zostawić dzieci ale Pawelek jest za maly poza tym cycowaty wiec na razie odpuszczamy...a tak już 2 razy bylam na mazurach u rodzicow po 2-3 tyg i tam tez jest ok bo julcia czuje się jak w domu poza tym babcia się trochę nia zajmie wieczorem wychodziliśmy do znajomych jak dzieci usanely wiec chyba tam najlepiej z takimi małymi dziecmi;)

gosia tak jak mój cycowaty na maxa jest..nawet jak dostanie obiadek to za chwile marudzi ze chce cyca chociaż tylko dotknąć hehe;) ale oczywiście przetrzymuje żeby się nauczyl jesc normalnie..a z butli pije tylko wode bo mm tez pluje, wykreca się krztusi jakbym mu dawlaa jakas truciznę hehe;).. może to zależy od mleka smaa nie wiem..miałam NAN to wypil 2 razy przez sen a tak nie chciał teraz ma bebiko i pluje dalej jak widzi;) teraz kupie bebilon chcociaz dla mnie smak wszystkie maja taki sam..ale poowli chce oduczać bo później będzie jeszcze większy problem...a gosia ile zamierzasz karmic cycem?a inne dziewczyny długo planujecie?
u nas z jedzeniem jest tak: rano jak wstanie ok 7 cyc ok 10 co drugi dzień jogurcik bądź cyc ok 12 obiadek ok 14 cyc ok 16 deserek i probuje ok 18 dawac kaszke ale tez niestety pluje wykreca się dławi nie wiem wlasnie dlaczego (może ktoś z was ma podobnie)i daje cyca trochę i ok 19-20 kapiel i cyc...pomiędzy jak marudzi to woda :)

Fendinka rozumiem Cię w 100% też mam dwójeczkę w podobnym wieku co Ty u nas Kasieńkas z małym nie było żadnego problemu gorzej właśnie z większym :-) Z pierwszym synkiem byliśmy na wakacjach 2 tyg nad jeziorkiem i super dla mnie takie maluchy są bezproblemowe zjedzą zasną pobawią się dopiero po ukończeniu 2 latek pokazują pazurki Najlepsze wakacje mieliśmy z młodym jak miał 1,8 m-cy i byliśmy 2 tyg w sierpniu na Kanarach dziecko na medal było cudownie i wypoczeliśmy Z dwójką już jest gorzej jak Fendinka napisała zmiana klimatu :-) z dwójeczką wypocząć się nie da przynajmniej jak są tacy mali ale za rok już planujemy zagranice :-)
A mój na cycku tak rano pierś ok 10:00 daje kaszkę lub kleik z owocami spacer po spacerze pierś po ok 2 h zupka później pierś ok 18:00 daje kaszkę i o 19:30 pierś do snu budzi się różnie raz o 23:00 na łyka piersi a tak głównie śpi do ok 2:00 piers i do 4:00-5:00 biorę go do siebie i śpimy tak do 8:00-9:00
Synek jest bardzo hmm cyckowy butli nie toleruje mm pluje za miesiąc mam wesele i niewiem chyba pierś sobie utnę ;-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

fendika - właśnie dlatego obawiam się teraz urlopu z małą... postanowiliśmy, że teraz nie jedziemy nigdzie na kilka dni, trudno, jakoś to przeboleję, tylko wycieczki jednodniowe i na wieczór do domu.

Mamusie karmiace piersią, ale razy dziennie dajecie dodatkowe posiłki? Jak Wasze maluchy śpią? Ja pomimo tego że na noc daje syty posiłek + pierś to muszę od kilku nocy wstawać co poltorej/dwie godziny!!!! :-( :-(

kasienkas ja dalej wstaje co 2 godz :/:/:/ mam już dosyć i nie wiem jak to zmienić..jedynie przeprowadzic się na południe;) bo nic innego na niego nie działa..:/
wakacje w ty,m roku były chyba najgorsze jak do tej pory Julcia okropna nic się jej nie podobalo na wszystko było "nie" i cale dnie placz..i jak jeden przestal to zaraz drugi albo się budzil albo cos chciał albo jeszcze o innego.. oczywiście plusy tez sa bo Pawelkowi klimat sluzyl (jak już wspominałam wcześnie) i pięknie przesypial noce i drugi plus poznaliśmy fajne malzenstwo z 3 letnia corka wiec julcia jak z siostra;) oczywiście zero wypoczynku jedynie klimat zmieniony..dlatego postanowiliśmy z dziecmi jechać na wakacje dopiero za jakies 2-3 lata jak podrosną i będą bardziej samodzielne i kumate i oczywiście bez wozkow bo tak caly samochod nimi zawalony...
my nosimy rozm 74 ale niektóre rzeczy sa już za male:/ szok jak Pawelek rosnie..jutro na szczepienia wiec zobaczymy ile przytyl :)

Nasza mała nosi bodziaki 74, 68 jak ma mokra pieluszkę to są za bardzo naciągniete, więc zakładam jej luźniejsze. Pajace 74, a bluzeczki i spodenki oddzielne 68. Pampersy rozmiar 3.

Nasza mała jak jest najedzona, ma sucho i jest wypoczęta, to też się ciągle śmieje. I to uśmiech taki od ucha do ucha, jak to się mówi albo pełną gębą.Zabawnie to wygląda.

Czy Wasze dzieci już też się głośno śmieją? Nasza tak od 2 tygodni próbuje, czasem jak ją rozśmieszę to tak się głośno radośnie śmieje, że aż człowiek się wzrusza.

Ten pierwszy rok rozwoju dziecka faktycznie jest niesamowity..

Gosia... kolki to masakra, wiem z własnego doświadczenia. Pierwsze 2 miesiace były tragiczne, chodziłam jak zombie, wstawanie co 2h, snu niewiele a ja jeszcze po cesarce więc.. grrr....

Mój mąż ma urlop, ale póki co byliśmy tylko na 1 dniowej całodziennej wycieczce i nie wiem czy gdzieś na dłużej pojedziemy, choć ja z chęcią bym zmieniła otoczenie, chociaż na 2-3 dni...zobaczymy może spróbujemy gdzieś wyskoczyć gdzieś niedaleko.

My też po szczepieniu młody waży 6950g a rozmiar nosi 68/74cm Pani dr powiedziała że mały bierze się do raczkowania i nie długo będę miała go w całym domu szok szybko jak mam porównanie do pierwszego a Szymi jak go kładę na brzuszek pełza nogi podkurcza i się odpycha mały spryciarz no i jest wiecznie uśmiechnięty :-) po mamusi :-) Niestety pierwszy raz źle znosi szczepionkę wczoraj nóżka mu spuchła i 40 min tak przeraźliwie płakał pierwszy raz słyszałam jak moje dziecko płaczę z bólu jak Wy dałyście rade przy kolkach? dałam mu czopka i wtedy po chwili było ok dobrze że następna szczepionka dopiero po roczku A tak my po wczasach było bardzo sympatycznie ale czy da się wypocząć z dwójką dzieci na to pytanie odpowiedzą mamy dwójeczek maluchów :-)

Kasia szczezrz pozazdroscic... u nas 19 do 2 potem do czwartek czasem zabawa i do 6. dzis o 2 przywitala mnie nasza Panna - ona siada i czeka i marudzi zeby mnie obudzic i do 5 zabawa. u nas tydzien temu 8200 i 68, ale bez rozciagania, spioszki 74 sa ok, wiec mysle, ze te 72 już ma.

Moja mała od czerwca śpi od 19/21 do 5/7. Osttanio pobiła rekord 11,5h bez przerwy-ale to było po wyjeździe całodniowym na Kaszuby.

Pojedyncze noce były rozbite, bo siusiu jej wyleciało z pampka, albo dziąsełka swędziały - jak wieczorem nie posmarowaliśmy, poza tym śpi pięknie.Nie mogę w żaden sposób chyba narzekać, bo sama mogę swobodnie 8h przespać, więc to już jest ogromna radość.

Wczoraj byliśmy na szczepieniu, mała ma 64cm, choć mój mąż uważa, że ma już 66cm - jak ją sam mierzył a waży 6610g.

Za 10 dni dostanie pierwszą porcję glutenu w postaci kaszki mannej w papce jarzynowej.

Podajcie maluchom oliwę z oliwek, masło lub olej rzepakowy / w jakiej postaci? dodajcie do papek?

Jak tam Wasze pociechy wagowo i miarowo? W normie ? Mam nadzieję.

Moja przeciwnie-budziła się raz góra dwa razy a od tygodnia przesypia całą noc:)

Asiula ja tak mam od początku .. czyli jak "zombi" chodze pol roku ;) ostatnio kilka dni fajnie przesypial ale niestety znow mu się cos zrobilo i tez często się budzi ale nie co 3 godz a co 1,5 :/ a to ze ciężko mu było zasnąć po przebudzeniu i tez kilka godz nie spal to tez przechodziliśmy jakiś czas temu..wydaje mis ie ze sa to te skoki rozwojowe, nowe umiejetnosci nowe rzeczy wprowadzenie jedzenie itp. to wszystko się pewnie nocami odbija i niestety ale sposobu tez nie znalazłam trzeba się przemeczyc ..:/

hej dziewczyny, czy Wasze dzieci tez ostatnio tak kiepsko sypiają? Moja potrafila przespać już calą noc od 21/22 do 9 rano z 1 pobudką o 5/6 na jedzonko a od kilku dni potrafi budzic sie co 3 godz i ma problem z zaśnięciem. Nosze ja na reku, zasypia a jak odkladam do lozeczka to sie budzi. Czasem trwa to jednorazowo ok godziny, niekiedy butla mleka pomaga ale nie zawsze. W końcu obie się umęczymy i zaśnie a za 2-3 godz znów to samo. Rano za to śpi do 9/10 i w ciągu dnia już tylko jedna drzemka czasem poł godziny czasem 1,5. Nie mam już pomysłów jak pomóc jej zasnąc po przebudzeniu. Cały dzień jestem nieprzytomna a ona oczywiście energie ma :)

u nas ostatnio butelka z fasola i wszystkie inne butle są hitem, kojarza sie chyba z jedzeniem:). dzisiaj byla bezlaktozowa kaszka ryzowo kukurydziana z jablkiem Humana SL- kurde chyba przejde na papki! pycha! ja tam nie mam nic przeciwko dojadaniu. od kilku dni jest tak, że jeden sloiczek starcza na 2 lub jeden dzien. moze dlatego, że są intensywne treningi- Majka potrafi przesiedziec pół dnia i zaczyna dostrzegac, że mozna sie wspinac o meble. pora chyba znow obniżyć lozeczko:)

W tym tygodniu idziemy na kolejne szczepienie, dopytam kiedy małej gluten podawać, bo jeszcze nie podaję. Póki co dostaje jabłko, ziemniaka, marchewkę i dynię.

Moja córa lubi bawić się grzechotkami, gryzakiem, maskotkami szeleszczącymi, zawieszkami na macie edukacyjnej, lubi też słuchać karuzeli nad łóżeczkiem, oglądać książeczkę materiałową czy plastikową, kartki przekłada, jakby starym czytelnikiem była. Czasem jej wystarczy pielucha, z którą się szarpie, zależy od dnia.Czasem też ogląda smoczek, butelkę swoją od jedzenia.Zainteresowania wszechstronne.

Hej, mój marcowy Maluch bardzo lubi grzechotke fisher price żabo-biedronka, od początku ją uwielbia, do tego grający kot (standardowa niby usypiajaca melodyjka), szczeniaczek uczniaczek, Mata edukacyjna. A dobrze sprawdza się też butelka z wodą i stanie przed lustrem :-) gluten podaje co kilka dni - po prostu wlewam troszke wody do garnka zasypuje manna, gotuje żeby było wodniste i dodaje dwie lyzeczki do zupki ze sloiczka. Raz dzienie podaje albo owoce albo obiadek. Zasmakowal też kleik ryzowy wymieszany z jablkiem - polecam :-)

Moje dziecko marcowe, gluten podaje w formie kaszki manny z bobowity, ta bez cukru, wychodzi mała porcja na 30 ml wody, ponieważ jesteśmy na początku próbowania jabłka, marchewki, nie dodawałam kaszki co by nie zmieniać smaku, teraz do tej małej porcji kaszki dodaję parę łyżeczek jabłka, po mały się rozkręcamy z jedzeniem, mały jest karmiony piersią, teraz po mału uczymy się jedzenia, aby za miesiąc juz jadł więcej

Hej Mamusie! Jestem z mamusiek kwietniowych ale czasami tu do Was zagladam:-)
Jakie zabawki obecnie sprawiaja Waszym maluchom najwiecej frajdy? Mozecie polecic jakies konkretne zabaweczki?
Mozecie cos podpowiedziec na temat glutenu? Kiedy wprowadzac? Przed warzywkami/owocami, czy w trakcie czy po? Jak sobie z tym radzicie? Dajecie kleik do mleczka czy jakies kaszki?
Bede wdzieczna za podpowoedzi:-)

no mysle ze nie po słoiczku..bo po julce tez jadlam i nic mi przez to nie przybralo... no teraz już po niej nie dojadam raz ze jem swój obiad razem z nia a 2 jak już sama je to roznie to później wygląda heh;) no i niestety ale trzeb wyrzucić..

mikka ... szacun dla Twojego pieska :)

Inne tematy z forum

Pytanie o wynajem (32 odpowiedzi)

Mam pytanie jesli wynajmuje mieszkanie rodzinie a umowę najmu podpisze tylko 1 osoba. To gdzie...

nnt. budowa domu czy kupno małego mieszkanka? (138 odpowiedzi)

Dziewczyny zwracam się z tym pytaniem do Was bo naprawdę już nie wiemy z T co zrobic.... mamy...

nnt. Wymiana drzwi - jaką firmę z Gdańska polecacie? (20 odpowiedzi)

Zastanawiamy się nad wymianą drzwi do mieszkania. Czy możecie polecić jakąś firmę z...