Mamusie marcowe i kwietniowe 2015

Hej hej :)
czy są już jakieś mamusie marcowe? :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie marcowe i kwietniowe 2015

ja w 4 i 5 tyg ciągle siusiałam, teraz już mniej. natomiast bolą mnie piersi a do tego sutki ciągle stercza :D

Niestety w kwestii nfz nie pomogę. A te wszystkie badania robiłam jeszcze przed pierwszą ciąża, potem w trakcie jakoś w marcu a teraz dopiero mam dostać skier na kolejnej wizycie czyli 9go, aler nie weiem czy na wszystkie czy nie..zobaczymy.
Tez biegacie task często na siusiu?:/

Hej dziewczyny,
co do przeciwciał, to ja robiłam rzeczywiście przed ciążą cały komplet - wtedy robiłam odpłatnie. Po pierwszej wizycie u gina robiłam już tylko w tej grupie "bieżącej" :) i to już nieodpłatnie.

Co do usg, to tak jak byłam na razie 2 razy na wizytach w czasie ciąży, to i 2x miałam robione USG. Teraz idę 16.09 i też będę miała USG robione, bo to jest to pierwsze genetyczne. Też gdzieś słyszałam, ze tylko 3 USG na NFZ przysługują, co mnie martwi, bo jeśli będę miała teraz, to by mogło oznaczać, że to ostatnie darmowe. Ktoś się orientuje jak to wygląda w rzeczywistości? :)

Ja pierwszy raz na NFZ ide dopiero w poniedzialek i to bedzie 10 tydzien (polozna powiedziala ze to nie wazne ze jestem w ciazy i ze w 10t wystarczy jak przyjde pierwszy raz ).

Oczywiscie nie wytrzymalam i poszlam do tego samego lekarza tylko ze prywatnie w 6t i na tej wizycie zlecil mi wlasnie szereg badan lacznie z badaniami na przeciwciala. Powiedzial zebym zrobila je jak najszybciej, najlepiej na drugi dzien i przyniosla na kolejna wizyte (na nfz tym razem).
Zakladam, ze jakbym poszla na pierwsza wizyte dopiero w poniedzialek to tez byloby juz za pozno :/

Z tego co slyszalam na nfz przysluguja tylko 3 usg. Chyba ze gin ma jakies watpliwosci lub wymagasz obserwacji. Mysle ze w Twoim przypadku kruszynka napewno bedzie robil czesciej.

raz plamiłam, na wkładce miałam taką gęstą brązowawą wydzielinę, ale potem nic więc informacja o krwiaku mnie bardzo zdziwiła.
Od wczoraj biore luteinę dowcipnie i mam zamiar się oszczędzać. Dostałam L4 na 4 tygodnie więc i pracodawcę musialam poinformować o ciąży. No i dziś byłam ostatni raz w robocie. Nie spodziewałam się że tak szybko wyląduje na zwolnieniu ale zdrówko fasolki najważniejsze więc poodpoczywam. W pracy mówili bym już lepiej nie wracała tylko ciągnęła zwolnienie do końca bo to będzie dla firmy najkorzystniejsze, po 30 dniach będzie Zus płacił. Zaniosłam do kadr zaśw o ciąży by płacili 100% wynagrodzenia.

Dostałam skierowanie na badania w ramach nfz m.in na przeciwciała różyczki i cytomegalii. łącznie 11 badań mam przynieść na następną wizytę.

Czy na wizytach u ginka w ramach nfz zawsze jest robione usg? podejrzewam, że na następnej ginek zrobi by sprawdzić czy krwiak się wchłonął.

A ja mam pytanie, czy robiłyście może badanie na przeciwciała różyczki i cytomegalii? Jak tak, to bezpłatnie na NFZ czy odpłatnie? Bo różne opinie czytałam: że są refundowane i nie są.

Chciałam sprawdzić te przeciwciała przed ciążą, ale gin. powiedział, że dopiero w ciąży, w końcu wczoraj zapytałam, bo do tej pory nie zlecił mi tych badań (a wg USG to już 14 tc). No a lekarz na to, że teraz już za późno, że robi się je na krótko przez ciążą lub na samym jej początku. Ostatecznie dał skierowanie na różyczkę, ale mówiąc, że jakby jakieś konsekwencje tych chorób spadły na dziecko, to już nic z tym nie zrobię...

Kruszynka wg usg szpitalnego ja też miałam jakiegoś krwiaka niby...w 7 tyg pojechałam na ip, bo zaczęłam krwawić. Przepisali mi luteine 3x2 tabl dowcipnie i d*phaston 2x2 tabl i cały czas biorę takie dawki. Najdziwniejsze jest to, że na usg u mnie w przychodni nie było widać żadnego krwiaka...krwawienie ustąpiło po jednym dniu i wszystko było ok. Ale nadal na wszelki wypadek muszę dużo leżeć i odpoczywać. Mam nadzieję, że mdłości i senność niedługo się skończą i wrócę do świata żywych ;)

Witamy nową mamusię :) ja na razie nie biorę żadnych witamin poza kwasem foliowym i jodem (niedoczynność tarczycy). 9go mam kolejne usg a 10go wizytę u endo i zobaczymy czy wszystko ok :)

Jagodzianka nie przejmuj się, musisz po prostu jeszcze chwilke poczekać i wszystko na pewno będzie dobrze :)

Czesc dziewczyny :)

Dopisuje sie i ja! Wg ostatniej @ (29.06) to bedzie jakis 9 t 2 d.
Mam cykle 30 dniowe +/- 2 dni wiec na poczatku specjalnie sie nie nastawialam. No ale 6 dni spoznienia to juz bylo za duzo. Zrobilam dwa (bo oczywiscie pierwszemu niedowierzalam :)) testy i wyszly piekne dwie czerwone krechy :) Wg moich osobistych obliczen termin bedzie ok 5 kwietnia.
Na pierwszym badaniu i usg bylam w 6t i bylam w ciezkim szoku ze juz moge zobaczyc i uslyszec mini serducho!
Kolejna wizyte mam 7.09 i juz sie nie moge doczekac, tym bardziej, ze ok 8 tyg zdarzylo mi sie plamic 2 dni. Nie panikowalam bo lekarz uprzedzil, ze takowe moga sie pojawic w dniach kiedy wystepowalaby miesiaczka. Mimo wszystko wolalabym juz uslyszec ze wszystko jest ok :/
Mdlosci bardzo mi dokuczaly i atakowaly bez uprzedzenia. Raz ledwo wyszlam przed klatke i nagle musialam BIEC spowrotem na gore, ale zdazylam :)
Trzy dni temu odstawilam witaminy, ktore mi gin polecil - Pharmaton Matruelle - bo slyszalam, ze niektore witaminy moga potegowac nudnosci i biore tylko kwas foliowy. Od tamtej pory nudnosci sa mniejsze i co najwazniejsze - nie wymiotuje, co mnie cieszy bo narazie to zamiast tyc - schudlam 2 kilo :/
A Wy bierzecie jakies witaminy ?

(To sie rozpisalam :) przepraszam za brak polskich znakow ale w zaden ze znanych mi sposobow nie moge przestawic mojej klawiatury:/ )

Pozdawiam

Spokojnie jagodzianka :) ja bylam na pierwszym usg w 6 tyg i też był pęcherzyk. Tydzień później bylo widać juz dzidzie i pieknie biło serduszko :)

hej dziewczyny,

byliśmy na pierwszym usg, według OM był 5t4d, ale widoczny był tylko pęcherzyk 8mm i w srodku pecherzyk zoltkowy, pani dr powiedziala, ze obecnosc zoltkowego dobrze rokuje i powinien pojawic sie zarodek, ale jakos sie martwie...a nastepne usg dopiero za 2,5 tyg...jak było u was? martwie sie, ze ten pecherzyk troche za mały, choc zakładam ze jakies 3 -4 dni mogło byc przesuniecie w owulacji, ale mimo wszystko, no kurcze, martwimy sie:(

Kruszynka, ja tez za Was trzymam kciuki. Bedzie dobrze.
Ja luteiny nie przyjmowalam.

Mdlosci nadal sa. Raz wieksze, raz mniejsze, generalnie znacznie lepiej niz bylo na poczatku. Sennosc i zmeczenie tez, ale klopoty z zasypianiem nadal ogromne. Przez to ciagle chodze nieprzytomna ;)

kruszynka82 ja cały czas biore luteine 3x3 tabletki. Miałam Progesteron w dolnej granicy. Nie wiem jak z dowcipna ale chyba tak samo jak z podjęzykowa- bierze sie dość długo i stopniowo zmniejsza dawkę. Bardzo często się spotykam z tym ze trzeba ją brać na początku ciąży i w sumie dobrze bo mniejsze ryzyko poronienia. A skąd u Ciebie ten krwiak? Miałaś plamienie czy cos takiego? Trzymaj sie dzielnie i odpoczywaj. Trzymam kciuki! Mam nadzieje że ja też już niedlugo pójdę na L4. W pracy taki kociokwik...juz dawno tak nie było a ja mam świadomość, że muszę spasować...

włąsnie wylądowałam na zwolnieniu lekarskim.

mam jakiś krwiak, czy kto z Was też coś takiego ma?

Mam brac dowcipnie luteine 2xdziennie. W sumie nie zapytałam co to ma na celu. czy u kazdej cieżarnej to stosują na początku?

U mnie chyba mdlosci przeszly dzisiaj samopoczucie calkiem ok, zobaczymy jak dalej
Koniec lenistwa , początek roku, zaczyna Sie wstawanie o 6 30, dobrze ze do pracy nie muszę juz chodzić na razie

No to się pochwaliłam... Dziś Masakra, rano mdłości myślałam, że nie dojadę do pracy, teraz chce mi się tak spać, że zasnęłabym na stojąco, a głowa mi zaraz eksploduje :(

Zazdroszcze ;)

A mi jakoś ostatnio lepiej. Mdłości sporadyczne i to tylko z rana jak nic nie zjem, nie przesypiam juz wszystkich dni, piersi bola ale znacznie mniej, apetyt dopisuje, poza tym nie zauważyłam nowych dolegliwości. Oby tak dalej :)

czyli tak jak u mnie.

choc rano sie dobze czuje, zauwazylam ze mdlosci głównie po obiedzie,

Ja też ciągle bym spała, do tego mdłości, bieganie na siusiu co 10 min i całkowity brak siły :(
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Jestem mega spiaca. Pol dnia przespalam. Jakos nie mam ochoty na jedzenie. Inne ciezarowki tez tak macie? Nie wiem czy to od pogody czy ciazowa zachcianka.

Inne tematy z forum

OSZCZĘDZANIE W KAŻDYM CALU (80 odpowiedzi)

Czy któreś z was są bardzo oszczędne jeżeli tak to w jaki sposób i co zaoszczędzacie . -woda...

Oszczędzanie - jakie macie sposoby? (110 odpowiedzi)

Ponieważ niedługo rozpoczynam urlop wychowawczy, przyjdzie nam żyć przez pewien czas z jednej...

dr Hanna Prajs czy przyjmuje prywatnie (12 odpowiedzi)

szukam w necie,ale nie znalazłam, wiecie może czy przyjmuje prywatnie i gdzie? z góry dzięki za...