Mamusie marcowe i kwietniowe 2015

Hej hej :)
czy są już jakieś mamusie marcowe? :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie marcowe i kwietniowe 2015

Lucky, do lekarza idę jutro akurat :) To będzie druga wizyta. Na pierwszej byłam 31 sierpnia i wtedy była tylko kropeczka na ekranie USG. Myślę, że lekarz mi karty nie założył, bo pewnie by mi powiedział, prawda? Nie byłam ani ważona, ani mierzona itd. czego się spodziewałam po pierwszej wizycie. Z becikowym nie wiem jak jest. Koleżanka kiedyś wspominała o tym, że trzeba szybko, ale temat się urwał na tym i więcej nie wiem

panna-anna fajnie ze mamy dokładnie ten sam dzień. :) kiedy byłaś u lekarza? Jakie Twoje szczęście jest już duże? Kurcze wlaśnie czytalam o becikowym. Trzeba założyć kartę najpóźniej w 10tc? Ja idę do lekarza 28.08 a 29.08 kończy mi sie 10tc myślicie ze to ok tak na ostatnią chwilę...?

Ineskaa dzięki piękne. Ech dużo jeszcze o ciążach się muszę nauczyć :)

Panna-anna dobrze Ci pokazuje. Masz 8 tygodni i 2 dni ciąży, czyli jesteś w 9 tygodniu. Ja mam 10 tygodni i 5 dni co daje 11 tydzień ciąży i tak też liczą lekarze.

Darlonek, Lucky,
powiedzcie proszę, czy Wasze suwaczki pokazują dobrze Wasz tydzień ciąży? Z obliczeń lekarza i moich wychodzi tydzień dalej, czyli 9 tydzień, a suwaczek wskazuje 8. Ostatni okres miałam 20 czerwca.

Jejku czemu moje mdłości nie chcą odpuścić? Liczę na to, ze to ostatnie dni i wraz z 12 tygodniem wszystkie przykre dolegliwości miną:)
Brzuszek tez mi rośnie, zresztą w każdej ciąży pojawiał się szybko. Wszystko jest ok póki nie trzeba sie ubrać bo wszystko nagle okazuje się zbyt ciasne i nie wygodne.
Ja mam we wtorek wizytę ale bez usg. Na usg musze poczekać do 12 tygodnia.
Bierzecie nospe przy bólach brzucha? Dziś mnie też boli:(

Ale się rozkrecilo, fajnie :) mnie nadal mecza mdłości, ale na szczęście mniejsze więc mogę jeść :) w środę mam kolejną wizytę i niestety cały czas się martwię co będzie..chociaż chciałabym wyluzowac to po moich przejściach nie jest to łatwe :(

Jestem żywym przykładem, że w tak młodej ciąży można mieć już brzuszek... spodnie ciążowe noszę już od ponad tygodnia. Mam siedząca pracę więc moje dżinsy po prostu wbijały mi się w brzuch. Mąż zaczął do mnie mówić "moja kulka" to też o czymś świadczy :) ale nie narzekam bo rosnący brzuszek cieszy :) Poza tym nadal śpię na stojąco, mdłości z zeszłego tygodnia trochę się uspokoiły. Wczoraj tylko brzuch dziwnie bolał. Czytałam, że to normalne. Muszę jakoś wytrzymać bo następna wizyta dopiero 28.08. Jutro wizyta u endokrynologa. Lekarka podniosła mi dawkę Euthyroxu do 200. Zastanawiam się czy to nie za dużo, bo wczoraj powtórzyłam wyniki i TSH spadło mi do 0,333...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Mi przybylo jakieś 12 cm i ok.1.5 kg ale zaczyna mi się 11 tydz a mam wrażenie, szczególnie wieczorem , ze niedlugo juz postawie sobie talerzyk na brzuchu.Poza mdlosciami wzdęcia- tragedia.

Szok! Ale wierze, wierze. Ale jak pisalas waga nie poszla w gore wiec luzik ;)

Kanika, niestety możliwe. Z moich normalnych 65-70 w talii zrobiło się właśnie 87 cm... Przed chwilką zmierzyłam. Pewnie więcej w tym wzdęć itd ale ten obwód jest przerażający. Zawsze sporo ćwiczyłam, dbałam o formę, brzuch miałam dość płaski... teraz mam takie mdłości, zawroty głowy, że o aktywności fizycznej nawet nie myślę. Koleżanka pożyczyła mi spodnie ciążowe, myślałam że to tak na jesień najszybciej, a już teraz je noszę, bo inne uciskają brzuch za mocno ;)

O kurcze to jeszcze lepiej. Nie wiem jak tu pracowac w takim stanie. Moze jak przyjdzie poniedzialek to jakos zbiore sie do dzialania. A jak Wy macie do tego mdlosci...to juz w ogole ciezko nad czymkolwiek sie skupic :/
A co do brzucha...20cm to chyba nie mozliwe! Nie mierzylam sie, ale moj lekko wypukly jest.

Ja też jestem ostatnio mega senna, a myślałam, że już mi to minęło. Do tego nadal mdłości i osłabienie. Nie ma lekko;)

U mnie pojawila sie ogromna sennosc i zmeczenie od 2 dni. na szczescie jest weekend, wiec specjalnie sie przed tym nie bronie, ale zadziwiajace jest to ze moglabym praktycznie 90%czasu lezec :0

Hej Koleżanki,
jak się czujecie? u mnie mdłości nie przechodzą na razie. W poniedziałek mam drugą wizytę u ginekologa i mam nadzieję, że już będzie widać serduszko, bo ostatnio było na to za wcześnie. Wam też urosły już brzuszki? Każdy mi powtarza, że ciążę widać tak w 4-5 miesiącu, a u mnie brzuch już teraz jest sporawy. Nie mam przy sobie miarki, ale na oko tak z 20 cm mi przybyło przy wadze takiej samej jak zawsze :) W tym tempie to ho ho! ;)

Cześć dziewczyny
wczoraj byłam na usg i widziałam serduszko. Ogólne wszystko ok tylko lekarka mnie zaskoczyła bo powiedziała że ciąża jest o tydzień mlodsza niz by wynikało z ostatniej miesiączki. Jak byłam 2 tygodnie temu u innego ginekologa to był pęcherzyk i rozmiar jego wskazywał na 5 tydzień i 1 dzień czyli dokładnie jak licząc od ostatniej miesiączki. A wczoraj po badaniu wyliczony mam 6 tydzień i 2 dzień. Nic nie rozumiem ale ważne ze wszystko ok. Kolejna wizyta 4 września ciekawe czego wtedy się dowiem :)
Ja tez biorę eutyrox 137. Wcześniej brałam novothyral
Miłego weekendu

Dzisiaj miałam USG, które nie było związane akurat z ciążą, ale było do USG dróg rodnych. Niestety, było przez brzuch i jeszcze nic nie było widać.
Jutro mam wizytę u położnej i się dowiem czy dostanę skierowanie na wcześniejsze USG czy dopiero po 12. Nie mieszkam w Polsce i tutaj jest trochę inaczej.
Jeśli nie dostanę na wcześniejsze to pójdę prywatnie. :)))
Ale i tak trzeba czekać min do 8 tyg.

No nic, to tylko jeszcze 2,5 tygodnia:)

Masz rację Ineskaa nie ma się co męczyć:) kolejna wizyta u gina 25 sierpnia wtedy poproszę o l4.

Darlonek nie martw się, trzymam kciuki, żeby wszystko było ok:)

Ja tez mam niedoczynność, jestem po operacji tarczycy w 2013 roku, przed ciążą brałam euthyrox 100. na razie wyniki super wiec endokrynolog zwiększyła mi dawkę tylko dwa razy w tygodniu na 125. Kontrola za 2 miesiące zobaczymy co będzie:)

Jezeli chodzi o L4 to po cichu mysle, ze chcialabym skorzystac z tej opcji od 14/16tygodnia. jeszcze duzo czasu, ale nie ukrywam ze z przyjemnoscia odpoczelabym od pracy, tym bardziej ze jest dosc stresujaca i wymaga czestych podrozy. Pod koniec wrzesnia mam 2,5tyg urlopu i mialabym nadzieje ze po powrocie z urlopu po 2/3 tygodniach otrzymam L4 (czy jest na to szansa dowiem sie od mojego lekarza, pierwsza wizyta pod koniec sierpnia).

Witajcie dziewczyny! Ale nas duużo :) Super! :)
Wybieram sie w poniedziałek do endokrynologa. Wynik Tsh powyżej 4. Lekarka telefonicznie zmieniła mi dawkę na 200 euthyroxu i musze isc na kontrole. Do ginekologa dopiero 28.08 i juz nie mogę wytrzymać. Tak mi sie duży... Chciałabym już zobaczyć że wszystko jest ok...Brzuch boli znacznie mniej, ale nie mam prawie ochoty na jedzenie...dopada mnie dopiero wieczorem. Za to rano mdłości...od kilku dni rano mam dylemat czy juz mogę wyjść do pracy... W tym mies musze isc choć na jeden dzień zwolnienia. Mam umowę zlecenie i jak pójdę teraz to będę miała wieksza kasę bo będzie sie to liczyło za okres kiedy zarabiałam więcej, miałam premie...Tak w ogóle zastanawiam sie czy juz nie isc bo będę miała dużo wiecej pieniędzy, tylko musze pamiętać o podatku bo pozniej przy rozliczeniu rocznym to trzeba oddać. Ech skomplikowane to wszystko...

Inne tematy z forum

W góry pociągiem - gdzie? (50 odpowiedzi)

Mam pytania do bardziej doświadczonych turystów. Gdzie najlepiej wybrać się z dzieckiem na...

Pomysł na wieczór panieński ? (17 odpowiedzi)

Przyjaciółka poprosiła mnie żebym została świadkową na jej ślubie. Zgodziłam się i wiąże się z...

Przedszkole 49 Miś, ul. Śląska - proszę o opinie. (28 odpowiedzi)

Drogie mamy, napiszcie proszę jakie są Wasze doświadczenia z tym przedszkolem. Będę bardzo...