Mamusie marcowo-kwietniowe 2012 *13*

Witam w kolejnym wątku:)

Linki do poprzednich wątków:

http://forum.trojmiasto.pl/Mamy-marcowo-kwietniowe-20122-t263517,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-marcowo-kwietniowe-2012-3-t275013,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-marcowo-kwietniowe-2012-4-t280813,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-marcowo-kwietniowe-2012-5-t287402,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-marcowo-kwietniowe-2012-6-t291476,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-marcowo-kwietniowe-2012-7-t294486,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-marcowo-kwietniowe-2012-8-t298719,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-marcowo-kwietniowe-2012-9-t302674,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-marcowo-kwietniowe-2012-10-t306719,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-marcowo-kwietniowe-2012-11-t308485,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-marcowo-kwietniowe-2012-12-t309629,1,130.html

ROZPAKOWANE:

10 Luty - Alicja, szpital Wejherowo, SYN, 3.300

DWA W JEDNYM:

Marzec 2012r.

01 Marca - Zosiaa - synek Jaś - Szpital Wejherowo
03 Marca - Kinia83- córeczka Emilka- szpital Zaspa
5/12 Marca - Weroska synek Tymoteusz :)
07 Marca - loca-daga - córeczka Pola:) - szpital Zaspa
08 Marca - emilkaaa - córeczka Wiktoria - Szpital Zaspa
08 Marca - Lena-p córka Julcia - Szpital Zaspa
08 Marca - bluagnes - córeczka
09 Marca - malinka_pinka - córcia kalina - Redłowo/Wojewódzki
10 Marca - agnieszkaj - synek Adrian
10 Marca - anka1984 - szpital Wejherowo,synek Kacperek
11 Marca - kunegunda81- synek (chyba Mikołaj ;-)
14 Marca - pasekwkropki - synek
15 Marca - Kajaka31
21 Marca - Martyna_P_ synek Kajetan
21 Marca - MajowaMaja - córeczka Hania - Szpital Zaspa
22 Marca - crocodile - Pruszcz - synek Dominik - Szpital Zaspa
23 Marca - ega76 - synek Patryk, Szpital ZASPA/Swissmed
24 Marca - lili - szpital Zaspa, synek Leon
27 Marca - Sanita -szpital Zaspa,

Kwiecień 2012r.

01 Kwiecień - chilly_aga
03 Kwiecień - Marta J. - Córeczka Helenka- Bydgoszcz
04 kwietnia - Ola_M - synek Antoś kliniczna/ redłowo?
05 Kwiecień - misiulina , CÓRKA ,SZPITAL ZASPA
07 Kwiecień - idaiza, córeczka, szpital Kliniczna
09 Kwiecień - emmii21- synek Ignaś
10 Kwiecień - Eta30 -synek KLINICZNA
11 kwiecień - ania1988- synek, może Mikołaj :*
11 kwietnia - Finka - synek (Julian?), Helsinki
12 Kwiecień - Polcia, synak Mikołaj, Szpital Swissmed lub Kliniczna
14 Kwiecien - kasia222
15 Kwiecień - wiolka8312-synek
15 Kwiecień - Katka_Gdynia - synek
16 Kwiecień - Podwojnamama
17 kwiecień - Alis, synuś Mateusz, Szpital Wejherowo
17 Kwiecień - Agniuszka-synuś Olaf :)
17 kwiecień - ilonka82
20 kwiecień - Haniulek2 , córeczka
21 Kwiecień - 007angel
22 Kwiecien - slicznotkaa - córka Alicja :-)
23 Kwiecień - AgaB - syn Antoś
25 Kwiecień - roxi - córeczka - Szpital Zaspa
27 kwiecień - lullu - córeczka Marta, Warszawa
30 kwiecień - Angel 8338- córeczka, Kliniczna
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie marcowo-kwietniowe 2012 *13*

Ega jesteś?

Kinia, faktycznie ironia losu z tymi wynikami :(

Olcia, do kogo ty wcześniej chodziłaś?!

Tak więc dziewczyny będę czekała na skurcze.:)

Olcia, słucham? u poprzedniej prowadzącej nie miałaś okazji posłuchać serduszka? Ja słyszałam już chyba w I trymestrze (też się rozpłakałam)
Bardzo dobrze, że zmieniłaś lekarza. Jakaś masakra.
Jeśli chodzi o te centyle:
http://forum.gazeta.pl/forum/w,585,86619984,86619984,Waga_plodu_tabela.html
to u Ciebie maleństwo ma odpowiednią wagę. Jak sobie spojrzysz na tabelkę to wyobraź sobie taką parabolę z brzuszkiem u góry. 10 i 90 centyl to punkty położone niżej(czyli mniej kobiet nosi mniejsze lub większe dziecko) 50 centyl to tak jakby mediana. Czyli np. 25% dzieci rodzi się z wagą ok 10 centyla, 50% ok.50 centyla i 25%ok.90 centyla. Moja Emilka zwykle jest mniejsza i jej waga mieści się między 10 a 50 centylem. Mam nadzieję że nie zakręciłam:)

Marta o wyniki się nie martw. W ciąży ma prawo coś odbiegać od normy.

Nawiasem mówiąc to jest jakiś paradoks. Idę na badania krwi, moczu. Odbieram wyniki i nie mam żadnej strzałeczki w dół czy w górę świadczącej o jakiejś nieprawidłowości, a jednocześnie choruję na raka złośliwego. Wydawałoby się- zdrowa jak ryba...ehh. Niestety podstawowe badania wszystkiego nie pokażą.

Ega, może weź ciepła kąpiel? Jakl przepowiadające, to teoretycznie powinno odpuścić.

właśnie obudziły mnie skurcze... piszę bo szukam w necie informacji czy to już to.. albo nasilają się przepowiadające a skurcze objawiają się bólem w dole brzucha jak w pierwszym dniu okresu , nie miała tego przy pierwszym porodzie.. dziwne co minut 5 się pojawiają... jak się nie uspokoją to dzwonię na izbę na zaspę... kurde a dziś byłam u gina (mojego starego) i mowiłam jej o tym, że od tygodnia czuję takie inne skurcze to mi powiedziała że macica ćwiczy do porodu hmmm ... jakby co trzymajcie kciuki odezwe się po wszystkim :)

Kurcze, musiałam dziś wyciągnąć wkładki do stanika - po drzemce zauważyłam, że zaczyna mi lecieć siara :/
Jedyny plus z tego, ze przy okazji zaczęłam w końcu pakować do torby pierwsze drobiazgi, jest szansa, ze do końca tygodnia nareszcie się spakuję ;)

Ola_M - tu masz w miarę przystępnie wyjaśnione, bez mojego bełkotu;) - http://www.siatkicentylowe.com/

Napiszę, jak ja rozumiem centyle...
A rozumiem, ze dany centyl oznacza, że tyle procent dzieci w tym wieku jest mniejszych/lżejszych lub takich samych jak Twoje.
Czyli 28 centyl w wadze oznacza, że 28% dzieci w tym dniu(tygodniu) ciąży wazy co najwyżej tyle gram co Twój...

Niski centyl oznacza, ze masz maleństwo, wysoki, że grubaska.

Wg. mnie po urodzeniu jest to ważne, by mniej wiecej kontrolować by dziecko rozwijało się równomiernie - tzn. nie skakało między centylami (np. przeskoczenie z 50 na 70 centyl w jakimś czasie bedzie oznaczać, że dziecko nagle mocno przytyło/urosło; z 60 na 40 - że przestało rosnąć albo przybierać na wadze)

Co do tych "tabelek" w życiu płodowym nie bardzo wiem, jak się ustosunkować, bo raz - w różnych gabinetach jest różny sprzęt, dwa - pomiary obarczone sa błędem (wystarczy poczytac styczniowo-lutowe mamusie, jaka była czasem rozbieżność pomiedzy pomiarem z USG a tym po porodzie), a trzy - termin ciąży nadal wyznacza sie wg ostatniej miesiączki, co przy np. dłuższych cyklach sztucznie zawyża nam wiek naszego dzieciaczka, który przecież codziennie rośnie dosyć mocno w stosunku do swojej masy ciała, szczególnie w ostatnich tygodniach ciąży.

Wiecie o co chodzi z tymi centylami, bo powiedział mi że mały 28 centyl a ja zupełnie nie wiem o co chodzi.

loca.....jakoś jeszcze tata nie wrócił, więc pewnie mamę udobruchał.

Moja Helenka od kilku dni niemiłosiernie się przeciąga w brzuchu i wypycha mi wszystko co może pod same zęby, więc nieważne co zjem to zaraz mega zgaga.

Ale za to.....dzisiaj miałam pierwszy raz babeczke do sprzątania. Najpierw była mowa, że tylko okna i podłogi pod szafami- to co nie daję już rady. Ale potem sobie pomyślałam...a co tam....niech leci ze wszystkim. No i poleciała. Kawalerka 38 m2 a sprzątania na 8 godzin!!!! W życiu tyle nie sprzątałam ale też w życiu nie robiłam takich porządków. Dosłownie wszystko posprzątane, pomyte, pościerane, każda pierdołka, każda szfka...no oczywiście bez wyciągania ciuchów i garów....ale naprawdę babeczka cały dzień robiła z przerwą na kawkę tylko. Już ją zamówiłam na mycie okien do rodziców i będę ją trzymać, bo przyda mi się jak się będziemy mieli do domu przeprowadzić, żeby ogarnęła przed naszym wielkim wejściem te budowlane kurze.

Obedrałam dzisiaj wyniki....glukoza ok ale znów leukocyty wysokie. Nie wiem co jest grane. 2.03 idę na wizytę, więc znów skierowanie dostanę na jakieś konkretniejsze badania, żeby zobaczyć o co chodzi.

Ola - super, że po przebojach trafiłaś na kompetentego lekarza, który Cię uspokoił...
Mnie zaczyna denerwować mój suwaczek odliczający czas w dół;)

Hej hej byłam dzisiaj u nowego gina, wrażenie 'ale fajny facet' :)

Uspokoił mnie że wszystko jest ok, okazało się że poprzednia lekarka zapomniała o kilku badaniach i niepotrzebnie faszerowała mnie niektórymi rzeczami i że wcale nie umierałam na anemię tak jak to przedstawiała :)

Słyszałam po raz pierwszy jak bije serducho małego aż mu się popłakałam z wrażenia.

Mały waży teraz 2400 :) lekarz powiedział że prawdopodobnie podczas porodu będzie ważył 3300 więc będzie mi łatwiej :) uff..., mówił też że bardziej jest taki drobnej budowy, więc będzie mój mały drobiażdżek :)

I zaczynają się wizyty co dwa tygodnie, termin mam dalej na 4 kwietnia, chociaż powiedział że raczej urodzę przed 29 marca.

AgaB
that's rait :)

Ale tu dziś cisza:)

Kinia - wg opinii kilku polożnych (koleżanek, czy ze SR), nawet jeśli jest wskazanie do CC, to mówią, że dobrze by było, gdyby nie była ona "na żądanie" - tzn wybieramy sobie termin pod kalendarz, tylko żeby dziecko zdecydowało (czy.t rozpoczęła isę akcja porodowa), kiedy chce wyjść na świat.
Tłumaczyły to dobrem dziecka, działaniem na nie hormonów, oksytocyny, "dotykaniem" jego ciałka skurczami porodowymi, które wpływają na jego wewnętrzne narządy, pobudzają je do działania, a jednocześnie oswajają dziecko z dotykiem - wiem, slabo tłumaczę, ale generalnie nie spotkałam się z opinią, że (o ile oczywiście nie trzeba dla bezpieczeństwa matki lub dziecka ciąć bez akcji porodowej) dobrze jest czekać do skurczy - że to dobrodziejstwo dla malucha. I że czasem ponoć praktykuje się, nawet przy CC, wcześniej podać oxy, by wywołać skurcze...

czyli za max. 2 tyg. będę mamą:)

Kasia, dzwoniłam dzisiaj na zaspę i babeczka powiedziała, że jak się zacznie poród to przyjechać. Ewentualnie jeśli do terminu (03.03-sobota)się nie zacznie, to mam przyjechać 5,6 lub 7 rano

Gratulacje dla pierwszych mamusiek! duzo zdrowka:)

kinia z tego co wiem to lepiej jak cesarsie ciecie jest robione wczesniej niz porod naturalnie sie zaczyna- kolezanka miala zrobiny termin kilka dni przed wyznaczonym terminem porodu,ale ona nie rodzila w Pl,

ja uzywam kosmetykow Bübchen jestem bardzo zadowolona i przy drugim malenstwie tez bede ich uzywac, na odparzenia najlepszy oczywiscie sudocrem- jak synek byl malutki to smarowalam nie za kazdym razem ,ale tak min 2 razy na dzien-tak cieniutko,sudocrem jest baaardzo wydajny, i mysle ze lepiej zapobiegac niz leczyc , synek mial chyba moze 2 razy odparzona pupe i bylo to przy biegunce
( zabkowaniu)

Właśnie na wyjścia mi się strasznie podoba pomysł palmersa z kremem ochronnym w sztyfcie :) wygląda jak dezodorant w sztyyfcie i tak sobie mysle że fajnie sobie takie wrzucić do torebki. Ostatnio mi sie krem wylal w torebce bo nie był zakręcany tylko taki który klika, połowa rzeczy była potem do wyrzucenia więc teraz się bronię na wszelkie możliwe sposoby :)

Hej dziewczyny :)

Wczoraj byliśmy u gina .Olaf waży 1800... więc chyba nie będzie "klopsem" no chyba , że ... W każdym razie wszystko jest dobrze, zapytałam lekarza czy napewno mam chłopaka w brzuchu;D bo mam dziwne sny.. sprawdził i powiedział , że Olaf ma dużego ptaka;D

No właśnie nie wiem jakie kosmetyki wybrać wiem , że nie ma co przesadzać z ilością bo takie dzieciątko nie potrzebuje wiele ale jakiś puder do pupy,coś na odparzenia, i do kąpieli no i jakiś krem na wyjścia chyba , bo słońce zacznie niedługo grzać. Tylko jakiej firmy ...Ja chyba jednak będe mieszać firmami..

Witam:)

No Marta tata zaszalał- mama nie oddelegowała go z sanatorium za karę:P???

Ja mam mnóstwo próbek, ale boje sie ich potestować na małej- może jak nieco podrośnie... Kupiłam serię kosmetyków ziaji + sudocrem i mam nadzieję, że jej podpasują i nie będzie potrzeby niczego zmieniać.

lili
nie zmienia to faktu, że sudocrem i penaten to kremy na odpażenia, a nie przeciwko odparzeniom -o to chodziło w naszej wypowiedzi..