Mamusie marcowo-kwietniowe 2012 *13*

Witam w kolejnym wątku:)

Linki do poprzednich wątków:

http://forum.trojmiasto.pl/Mamy-marcowo-kwietniowe-20122-t263517,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-marcowo-kwietniowe-2012-3-t275013,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-marcowo-kwietniowe-2012-4-t280813,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-marcowo-kwietniowe-2012-5-t287402,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-marcowo-kwietniowe-2012-6-t291476,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-marcowo-kwietniowe-2012-7-t294486,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-marcowo-kwietniowe-2012-8-t298719,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-marcowo-kwietniowe-2012-9-t302674,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-marcowo-kwietniowe-2012-10-t306719,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-marcowo-kwietniowe-2012-11-t308485,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-marcowo-kwietniowe-2012-12-t309629,1,130.html

ROZPAKOWANE:

10 Luty - Alicja, szpital Wejherowo, SYN, 3.300

DWA W JEDNYM:

Marzec 2012r.

01 Marca - Zosiaa - synek Jaś - Szpital Wejherowo
03 Marca - Kinia83- córeczka Emilka- szpital Zaspa
5/12 Marca - Weroska synek Tymoteusz :)
07 Marca - loca-daga - córeczka Pola:) - szpital Zaspa
08 Marca - emilkaaa - córeczka Wiktoria - Szpital Zaspa
08 Marca - Lena-p córka Julcia - Szpital Zaspa
08 Marca - bluagnes - córeczka
09 Marca - malinka_pinka - córcia kalina - Redłowo/Wojewódzki
10 Marca - agnieszkaj - synek Adrian
10 Marca - anka1984 - szpital Wejherowo,synek Kacperek
11 Marca - kunegunda81- synek (chyba Mikołaj ;-)
14 Marca - pasekwkropki - synek
15 Marca - Kajaka31
21 Marca - Martyna_P_ synek Kajetan
21 Marca - MajowaMaja - córeczka Hania - Szpital Zaspa
22 Marca - crocodile - Pruszcz - synek Dominik - Szpital Zaspa
23 Marca - ega76 - synek Patryk, Szpital ZASPA/Swissmed
24 Marca - lili - szpital Zaspa, synek Leon
27 Marca - Sanita -szpital Zaspa,

Kwiecień 2012r.

01 Kwiecień - chilly_aga
03 Kwiecień - Marta J. - Córeczka Helenka- Bydgoszcz
04 kwietnia - Ola_M - synek Antoś kliniczna/ redłowo?
05 Kwiecień - misiulina , CÓRKA ,SZPITAL ZASPA
07 Kwiecień - idaiza, córeczka, szpital Kliniczna
09 Kwiecień - emmii21- synek Ignaś
10 Kwiecień - Eta30 -synek KLINICZNA
11 kwiecień - ania1988- synek, może Mikołaj :*
11 kwietnia - Finka - synek (Julian?), Helsinki
12 Kwiecień - Polcia, synak Mikołaj, Szpital Swissmed lub Kliniczna
14 Kwiecien - kasia222
15 Kwiecień - wiolka8312-synek
15 Kwiecień - Katka_Gdynia - synek
16 Kwiecień - Podwojnamama
17 kwiecień - Alis, synuś Mateusz, Szpital Wejherowo
17 Kwiecień - Agniuszka-synuś Olaf :)
17 kwiecień - ilonka82
20 kwiecień - Haniulek2 , córeczka
21 Kwiecień - 007angel
22 Kwiecien - slicznotkaa - córka Alicja :-)
23 Kwiecień - AgaB - syn Antoś
25 Kwiecień - roxi - córeczka - Szpital Zaspa
27 kwiecień - lullu - córeczka Marta, Warszawa
30 kwiecień - Angel 8338- córeczka, Kliniczna
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie marcowo-kwietniowe 2012 *13*

Ale się uśmiałam z tymi facetami.
Dziewczyny, z tymi wszystkimi kremami, cudami to same zobaczycie, że będziecie robić własną wypróbowaną metodą. Co dla jednego jest dobre dla drugiego nie. Jeden będzie używał sudocrem inny penaten. Ile mam i dzieci tyle preferencji, bo teoria teorią a praktyka to już inna planeta, która często odbiega od tego co nam mówili.

Moja dzidzia od wczoraj jakaś taka ospała, mało się rusza. Dobrze że dzisiaj do lekarza idę, to zobaczymy co tam słychać. Ja już przed siódmą na nogach, dzisiaj teściowie zrobili mi prezent i zabrali dziewczyny do siebie, a więc mam całe przedpołudnie dla siebie. Juuupi

Mi też mówiła żeby nie używać sudokremu cały czas bo to jest lekarstwo na odparzenia.

Marta J. ale sudocrem stosuje się już na powstałe odparzenia, a nie przeciwko odparzeniom. Dzisiaj równiez o tym mówiła położna.

Ja będę korzystała z palmersa masła kakaowego, no chyba że mały dostanie na to uczulenie to wtedy przejdę na coś typu oilatum, położna z którą ostatnio rozmawiałam mówiła, żeby nie kupować tych najdelikatniejszych bo w razie alergii nie ma już nic delikatniejszego na co można przejść, więc żeby te wszystkie mega drogie i mega delikatne rzeczy sobie na początek odpuścić, to samo mówiła o praniu że najlepiej zacząć np od vizir sensitive i jak będzie uczulać to szybko użyć tych dla bobasów, mega delikatnych.

ja nic nie mówię o moim tacie, od kanału eurosport się go nie odciągnie, jedynym hasłem które ostatnio zadziałało były 'naleśniki' to się uparł że on zrobi a ja z mamą mamy sobie pojechac na spacer, wróciłyśmy do domu zadowolone że będą naleśniki (tata zawsze robił najlepsze) a tam mąka w misce dwa jajka obok miski mleko stoi na stole obok taty a on do niego przyssany jak do butelki ogląda skoki narciarskie, dodam że wróciłyśmy po 4 godzinach, bo miał zadzwonić a nie dawał znać.

Polcia...jeżeli chodzi o kosmetyki to mam juz przetestowane na córci oliwkę Hipp, do kąpieli Oilatum- ale wtedy jak sie Julka urodziła, to było tylko Oilatum i było strasznie drogie. Teraz takich samych kosmetyków jest full i można kupić tańsze odpowiedniki. Poza tym sudocrem do pupci i to wszystko. Żadnych szamponów, mydeł, balsamów czy innych pierdoł, bo takiemu maluchowi to nie jest potrzebne. Julce jakos nie szkodziło to, że każdy kosmetyk był inny. Teraz dokupiłam jeszcze krem do buźki z hippa, bo nie wiem jaka będzie pogoda jak urodzę.

Odbiegając od tematu.......
Wysłac faceta na jakiś pokaz to kompeltna porażka. Zobaczcie tylko jak można wkręcić faceta.....mojego tatę.....

Są z mama w sanatorium i właściwie codziennie są zapraszani na jakieś pokazy. A to kołdry, a to masażery, a to jakies inne badziewie. Dzisiaj tata wybrał sie na pokaz gotowania na parze. Zaznaczam, że mój tata nie jest ani jakiś bardzo wygadany ani tym bardzie rozrzutny...zawsze się z mama śmiejemy, że ma ogromnego węża......szkoda, że nie w spodniach tylko w kieszeni :-)
Jakaś firma pokazywała kombiwary i rozdawała losy...oczywiście mój tata wygrał jakiś los, w którym było info, że ma zniżkę 50% na to cudo do gotowania...no i co?????.................kupił......
Firma, której strona jest zamknięta z powodu braku płatności za serwer, w necie nie ma żadnego opisu do tego sprzętu a cena jak z kosmosu.........1899,00......to juz po tej 50% zniżce.
Jak to usłyszałam, to myślałam, że z krzesła spadnę. Zaraz poryłam w necie po ile chodzą takie sprzęty i się okazało, że za 600,00 można już dostac super sprzęt.....no ale mój tata się tłumaczy, że przecież tam jest tytanowy garnek i gotowane ziemniaki gotowe w 4 minuty....
Ja absolutnie nie jestem przekonana do takich pokazowych sprzętów i mama mówi, że jakby byli razem to by tacie to z głowy wybiła.......a tata chciał chyba zrobić niespodziankę....by lepiej fajne perfumy kupił a nie gar.
No i powiedzcie...czy ci faceci mają równo pod sufitem????

Dzisiaj w szkole rodzenia, położna mówiła, aby wybrać kosmetyki do pielęgnacji noworotka z jednej linii, nie łączyć ze sobą różnych firm. Mówiła również, aby w pierwszym miesiącu życia dziecka, używać po kąpieli olejek ze słodkich migdałów, a nie balsamu..

Jakich kosmetychów Wy będziecie używały? Jakiej firmy?

Zosia gratulacje:)

Miałam dzisiaj wizytę u gin i okazało się że Mała w ciągu ost. 3 tyg. się przekręciła. Dostałam skierowanie na cesarkę. Czy wiecie jak to jest na zaspie? umawia sie czy jedzie jak zaczyna się poród?

Gratulacje Zosia.
Oj to w Redłowie z tą wanną to się od prawie 7 lat nic nie zmieniło. Dobre. W salach do porodu też nic nie mają, ale jest za to telewizor. W przerwie na reklamę czas na skurcz. W 2005 jeszcze mieli w salach łóżka samoloty ze skórzanymi paskami do przywiązania nóg, które pewnie pamiętały czasy jak ja się rodziłam. Ale łóżka zdaje mi się to już wymienili

A szkoda bo co prawda nie chcę rodzić w wannie ale tak sobie poleżeć i się zrelaksować i jeszcze najlepiej jakichś aromatycznych bąbelków napuścić to byłaby czysta przyjemność :) no nic jak powiedziałam ile dam rade bede leżeć w wannie w domu, do szpitala pojadę już jak po prostu stwierdzę że dłużej nie wytrzymam albo skurcze będą dość częste.

Czyli dokładnie ten sam argument, który usłyszała moja koleżanka, gdy kilka lat temu przyszła tam do pracy...

Pewnie na fali "Rodzic po ludzku" albo jakiegoś sponsora kupili tę wannę, ale już na bieżące użycie jej kasy brak...

Aga no właśnie wiem- we wtorek mam tez wizytę u gin, węc nie mam czasu w grafiku:P:P No chyba , ze z wałowej prosto do szpitala:D

Ale numer z tą wanną:/ Jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o pieniądze:/

Ja się ucieszylam jak ją zobaczyłam i powiedziałam że tam będę do ostatniego momentu, a mi na to położna że jak chcę mogę być pod prysznicem ale wanny nikt nie używa bo późńiej trzeba ją posprzątać.

Loca... przyszly wtorek, to "dopiero" 28... także, spoko, jeszcze bedizesz;)

Co do tej wanny w Redłowie... Opowiadała mi moja koleżanka, która pracowała tam jako położna, że jak przyszła do pracy i zobaczyła wannę, to była zachwycona. Po kilku porodach BEZ wanny zaczęła sie pytać, czemu nie korzystają i w odpowiedzi dostała "A ty wiesz, ile środki do dezynsekcji kosztują?!"
Ale tak poza tym, to ona uwaza, że po prostu nie ma położnych, które miałyby doświadczenie, praktyki z porodami w wodzie i dlatego nawet jeśli gdzieś wpuszczą do wanny, to na samo wyklucie maleństwa z niej wyciągają...

Ega myślałam,że to już skończone ze SR. Bo ja w sumie cały program"orzeleciałam"- wypadły mi chyba dwa tematy. I tak sobie myślę, że już koniec. A do tego mi się niebardzo chce- wolęmieć siły na wtorki na wałowej- chociaz nie wiem czy długo pociagnę:P Za dwa tygodnie mam termin i martwie się czy dotrwam do najbliższego wtorku:( (choć fizycznie czuje się bardzo dobrez, ale nie wiem czy to nie cisza przed burzą:/)

Polcia a ja mam zgagę właśnie po czerstwym pieczywie- muszę tylko świeże jeść:P Najwyraźniej co organizm, to inne problemy;)

LOca, "wyhodowałaś" dobre :-), idziesz jutro do SR?

gratulacje dla rozpakowanych mamusiek :-)

miało być :mleku i musli ;)

Polcia ja miałam zgage po płatkach śniadaniowych z musli :)

NA ZGAGĘ

Ponieważ sama leczyłam się kiedyś na refluks żołądkowy, to mam temat przebadany razem z moją kochaną doktor.

Co pomoże na szybko:
-wypicie maślnaki ooo duża ulga
-wypicie kawy zbożowej z dużą ilością mleka
-woda
-czerstwe, białe pieczywo
-ziemniaki

Co wzmaga:
-wypicie herbaty miętowej, ogólnie mięta
-czarna kawa
-soki owocowe
-czekolada
-sery, szczególnie zapiekane
-pikantne potrawy
-objadanie się, duże porcje potraw
-cebula, por
-ciemne pieczywo i świeże pieczywo
-soki i ogólnie owoce cytrusowe - zabronione
-gazowane napoje
-tłuste potrawy.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

NA PRZEZIĘBIENIE
(już o tym wprawdzie pisałam, ale teraz znowu nastał okres przeziębień więc wrócę do tematu)

Na przeziębienie, ból gardła:
- tamtum verde uwaga bo wysusza, stosować tylko jeśli gardło ewidentnie boli;
-gdy drapie, należy nawilżyć tabletkami np. Propolki z wit C, lub Isla (ale nie miętowa, bo zawiera aspartam);
-najlepsze i najskuteczniejsze płukanie gardła roztworem z szałwii z dodatkiem soli 3Xdzieńnie.

Przed snem wietrzyć pokój (15 min) na kaloryfer położyć zwilżony ręcznik i pokropić kilkoma kropelkami olejku do inhalacji.

Pić, pić i jeszcze raz pić, ale nie żadne soczki, napoje czy herbatki tylko wodę. Na bolące gardło absolutnie żadnych ciepłych napoi, ani bardzo zimnych - tylko letnie!

Miód rozpuszczać w temperaturze poniżej 40 stopni, inaczej całkowicie traci swoje właściwości.

Napój dodający energii i leczący gardło i zabijający bakterie to: zmiksowany świeży imbir, zmiksowana cytryna i mód, zalać letnią wodą.

Zalecany czosnek np. kanapka z czosnkiem uwaga czosnek ogólnie jest ciężko strawny. Napój: mleko, czosnek, miód letni.

Odstawiamy słodycze bakterie uwielbiają się rozwijać w gardle dzięki cukrom.

Jeśli nie ma temperatury nie brać żadnych gripeksów, to w żaden sposób nie leczy, za zawarte w tego typu tabletkach środki przeciwbólowe, wzmagają później migrenę.
Polecam również syrop dla kobiet ciężarnych Prenalen (malina, czosnek, czarna porzeczka).

Gratulacje dla kolejnej mamy :)

Kinia, niestety za gołąbka muszę podziękować - w nosy dopadły mnie takie sensacje żołądkowe, ze dopiero testuję swój stan suchym chlebem :/
Tylko proszę, nie piszcie, że to organizm się oczyszcza przed porodem - ja mam jeszcze trzy tygodnie i wcale mi sie nie spieszy :P