Mamusie marcowo-kwietniowe 2012 *4*

Nowy wąteczek, tamten przydługaśny ;)

Marzec 2012r.

03 Marca - Kinia83- córeczka Emilka
04 Marca - loca-daga
5/12 Marca - Weroska synek Tymoteusz :)
08 Marca - emilkaaa
11 Marca- kunegunda81
15 Marca - Kajaka31
15 Marca - MartynaP
21 Marca - MajowaMaja - córeczka
27 Marca - ega76

Kwiecień 2012r.

03 Kwiecień - Marta J.
05 Kwiecień - misiulina
09 Kwiecień - emmii21
11 kwiecień - ania1988
12 Kwiecień - Polcia
15 Kwiecień - Gabolek
14 Kwiecien - kasia222
16 Kwiecień - Podwojnamama
17 kwiecień - Alis
17 Kwiecień - Agniuszka
17 kwiecień - ilonka82
21 Kwiecień - 007angel
22 Kwiecien - slicznotkaa
23 Kwiecień - AgaB
27 kwiecień - lullu
30 kwiecień - Angel 8338
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie marcowo-kwietniowe 2012 *4*

Hejo:)
Ja żadnych witamin nie łykam wyniki mam dobre więc lekarz stwierdził że nie muszę ;)
Co do wizyt do ja na każdej mam: waga, ciśnienie, badanie gin i usg a chodzę tak co 3-4 tyg.
Kunegunda zazdroszczę tego usg do dyspozycji ;)

Tyle naskrobałyście że nie pamiętam co jeszcze chciałam ;)

ojej Ania1988 aż tak ?? a zjadłaś coś??jakieś sucharki?

a ja dzis mam spotkanie z polożną :)
ale przed chwilą wymiotowalam i nie wiem jak dam rade w przychodni:( a nie mam z kim iść

jak to dobrze , że dzisiaj piątek :):) :):):)

Dzień doberek wszystkim:)

Ale naskrobałyście.......już myślałam, że nie doczytam do końca :-)
Ja biorę Prenatal a potem w III trymestrze będę brała ten z DHA. Najgorsze jest łykanie, bo te tablety są wielkie jak dla konia a nie jak dla kobitki, która ma wiecznie ochote puścic pawia.....no ale cóż.... trzeba się jakoś poświęcić.
Jeżeli chodzi o wizyty to zawsze mam mierzone ciśnienie i jestem ważona. Potem badanie i już, chociaż ostatnio lekarka powiedziaa mi, że badanie nie jest konieczne do 24 tygodnia bo i tak nic nie wnosi a tylko jest możliwość wprowadzenia do pochwy bakterii a jeżeli coś złego się dzieje, to i tak sie leci do szpitala. Jak do tej pory (18 tydzień) miałam robione 1 usg a następne będzie połówkowe. Z badań to cytologia, morfologia, mocz i teraz jeszcze będzie toxo, hbs a potem test na glukozę....paskudztwo ale może jakoś przełknę, chociaż w pierwszej ciąży było mi strasznie ciężko to znieść.
U nas z imionami jest tak, że ja wymyśliłam Bartusia i Zosię. Mąż kombinuje i tez ma wymyślić 2 i wtedy wybierzemy ale już i tak powiedział, że znając życie to będę go tak męczyć i gnębić, że przeforsuję te moje propozycje.... a właściwie jedna z nich :-)

O matko ile tego - Majowa:) Ja biore od dziś 4 tabletki w sumie i czuje sie jak staruszka:P

Ile tabletek ta Twoja materna dha ma?? Bo ja za 60 płaciłam ok. 45 i nie wiem czy przepłaciłam:/

Pola super mi się podoba i mężowi też - od zawsze była Nadyjka, ale teraz to już Pola wygrywa:)

Ale naskrobałyscie!!!

ja z Majka w szpitalu, ale jutro juz wychodzimy. Chyba, amma andzieje w kazdym razie.
Loca, ja tez forsuje imie Pola, ale maz stoi okonime, choc nie mal na wszytko tak reaguje, Majak byla Majka, od zawsze wymarzine imie::) mowie ze albo Pola albo Blanka, na poczatku miala byc Lenka, ale teraz pełnoooo Lenek:)

Ja na akzdej wycyie mama, mierzenie cisnienia, wazenie, usg (do 15 tyg dopochwowe), choc teraz tez moiwl ze bedzie robil mimo ze robi normalne bo ocenia moja skracajaca sie szyjke, co m-c badanai z krwi (podstawowe, morfologie, cukier, cre, mocz) a na pierwszej caly komplet, matko ile tygo bylo), mialam juz cytologie, co druga wizyte mam robione wymazy z pochwy (chodze na wizyty co dwa tygodnie), jak mega silne skurcze, zawsze dodoatkowow wymaz z pochwy plus crp.
Uzywam Centrum Materna z dha czy cos tam, placilam ostnio 66z l, masakra! w pierwszej ciazy bralam prenartal plus od drugiego trymestru dha od prenatal.

Biore dodatkowo od poczatku ciazy kwas foliowy 5 na recepte, taki silniejszy.
W tej chwili jestem na d u p h a s t o n i e, fanoterolu, isoptinie, nospie, pyralginie, Jak stara lekomanka.

Trzymajcie sie zmykam:)

acha no i jeszcze nie czje ruchow..., hmmm:)

ja miałam tylko dwa badania krwi, a teraz między 24-28tc mam zrobić znów mocz(drugi raz) i glukozę 75.

Ja póki co wizytę mam robiony mocz i morfologie pomisr ciśnienia usg i zwykłe badanie podobno teraz ostartni raz bede narazie oddawac krew i pozniej juz glukoza..

jeśli chodzi o ciśnienie i szyjkę, to tez mam przy każdej wizycie:) A waze sie w domu, bo mają jakąś wagę do niczego - mam sobie doliczac chyba 3 kg, więc ja wolę w domku na mojej wadze zawsze rano przed wizytą:)

Kunegunda u mnie za każdym razem jest pomiar ciśnienia, ważenie i sprawdzanie szyjki macicy. USG co jakiś czas.

tak, tak ceny są wyższe, ja jako osoba mięsożerna - nie poznaję siebie, bo jem go coraz mniej, dlatego jak już kupuję to najlepszej jakości..

kiedyś na śniadanko zawsze kanapka z wędliną, jajeczniczka na boczku albo kiełbasie, na obiad najlepiej schabowe, albo pierś panierowana..

Polcia muszę tam kiedyś zajrzeć - ale aż się boję o ceny...

ogólnie kupowałam zawsze w tej internetowej aptece bo była najtańsza:

http://aptekagemini.pl/search?st_search=matruelle&st_search=&st_search=

mają oddział w Gdańsku i można osobiście odebrać leki

teraz jednak widzę że zmienili stronę trochę nie mogę się na niej odnaleźć, ciekawe czy też ceny zmienili :/

loca-daga kosztował około 40 zł może trochę ponad, ale nie łączyłabym z innymi suplementami

widzę,że co lekarz, to inny sposób prowadzenia ciąży. Ja na początku też miałam na każdej wizycie usg dopochwowe. W 15 tygodniu i 20tym nie miałam usg tylko zwyczajną wizytę z uzupełnianiem karty ciąży, morfologią i badaniem moczu. kolejną mam w 24 tygodniu i wtedy mam juz miec inne badania- tzn tez morfologie, mocz, ale tez HBS , test tolerancji glukozy i posiew z szyjki macicy. A na samej wizycie będzie badanie na fotelu plus cytologia. USG w międzyczasie mam zrobić u innego lekarza, bo w Invikcie mają teraz takie zasady,że te główne badania USG (połówkowe i w wyższej ciąży) robi inny lekarz niz lekarz prowadzący ciążę. Dziwne,ale niech im będzie. Najeżdżę się i tyle..

ja tez od czasu do czasu "walnę" sobie małą kawkę,ale nie mam z tego powodu dużych wyrzutów sumienia ;-))

zdecydowanie polecam na Hali w Gdańsku, dostawę mają w piątki

to ich strona:

http://www.specjalwiejski.pl/index.php

Poza tym kupuję mięso głównie indyka. Ostatnio zrobiłam rosół na szyjce i skrzydle indyka i naprawdę był pyszny, nie dodaję żadnych sztucznych dodatków. Solę na koniec.

Wędliny kupuję pieczone i też głównie z indyka. Zawsze patrzę na cenę, jak coś jest przecenione i tanie - nie kupię.

Sama robiłam pasztety z żórawiną czy z pistacjami (w ciąży niewskazane za dużo wątróbki) wychodzą super - dzielę na części i zamrażam. Pieczeń również robiłam w ziołach i potem kroję na kanapkę. Pasty rybne - pewnie też same robicie :)

Polcia ile takie tableteczki kosztują i czy nie przesadzi się z witaminami stosując je i witaminy właśnie??

Misiulina co do słodyczy, to mam dokładnie tak samo - musze coś zjesć, bo mnie nosi - zwłaszcza czekoladzie nie mogę się oprzeć:P A dziś jeszcze dostałyśmy od męża w prezencie:P

Mi lekarz niczego nie zalecał specjalne, ale mówię mu panie doktorze taki okres chorobowy się zbliża, że wolałaby coś brać, bo boję się, że może ktoś mnie zarazi. W takim razie mówi tylko Pharmaton Matruelle proszę brać. No i kupiłam i biorę zawiera on wiele witamin, minerałów oraz kwas omega 3, kwas dokozaheksaenowy. Jeden minus to taki że te tabletki są baaardzo duże i ciężko mi się je połyka, ale są gładkie.

Moja wizyta u lekarza odbywa się raz w miesiącu, za każdym razem lekarz robi mi USG, myślę że teraz również zrobi mi cytologię, ale zobaczymy. Badanie krwi robiłam raz. Pewnie teraz będzie kazał powtórzyć.

Hej
moje wizty tez przewaznie wygladaja tak ze jest wpisywanie ,nie ma potrzeby badania za kazdym razem jesli wszstko jest ok,tylko na ostatnim siedzialam na fotelu bo mialam robioną cytologię.
Co do witamin to brałam zwykły falvit ,teraz mi się skończyły i muszę kupić jakieś lepsze.
No i napiszę jeszcze co do kawy to przyznam się że piję jedną dziennie ale muszę się opanować a ,to wszystko dlatego ze w przeciwienstwie do poprzednich ciaz nie odrzuciło mnie od niej i od niczego wlasciwie ,tylko na poczatku nie pilam, do niedawna bo miałam te mdłości.
Pozatym mam straszną jazdę na słodycze,ehh zawsze byłam od nich uzależniona ale teraz to już masakra.

Inne tematy z forum

szukam niani Redłowo Wzgórze św. Maksymiliana (7 odpowiedzi)

Witam, poszukuję niani na okres wakacji dla dwójki dzieci, Syn jest samodzielny i w lipcu będzie...

kolorowanki do druku (30 odpowiedzi)

czy znacie jakieś fajne strony z kolorowankami do wydruku ?

FAJNE msze dla dzieci gdzie w GDAŃSKU? (35 odpowiedzi)

no właśnie