Mamusie marcowo-kwietniowe 2012 *4*

Nowy wąteczek, tamten przydługaśny ;)

Marzec 2012r.

03 Marca - Kinia83- córeczka Emilka
04 Marca - loca-daga
5/12 Marca - Weroska synek Tymoteusz :)
08 Marca - emilkaaa
11 Marca- kunegunda81
15 Marca - Kajaka31
15 Marca - MartynaP
21 Marca - MajowaMaja - córeczka
27 Marca - ega76

Kwiecień 2012r.

03 Kwiecień - Marta J.
05 Kwiecień - misiulina
09 Kwiecień - emmii21
11 kwiecień - ania1988
12 Kwiecień - Polcia
15 Kwiecień - Gabolek
14 Kwiecien - kasia222
16 Kwiecień - Podwojnamama
17 kwiecień - Alis
17 Kwiecień - Agniuszka
17 kwiecień - ilonka82
21 Kwiecień - 007angel
22 Kwiecien - slicznotkaa
23 Kwiecień - AgaB
27 kwiecień - lullu
30 kwiecień - Angel 8338
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie marcowo-kwietniowe 2012 *4*

Wracając do witaminy A :)

W obliczeniach wygląda to tak:
Zapotrzebowanie dzienne na Wit A kobiety od 21-59 roku życia wynosi – 800 mcg
Kobieta ciężarna (druga połowa ciąży) – 1200 mcg
Ale w tym: w ciąży nie należy przekroczyć – 3000 mcg. Więc jest różnica pomiędzy zalecaną normą dietetyczną na dzień, a bezpieczną maksymalną dawką nie powodującą ryzyka efektów ubocznych.

I tak, jedna marchew zawiera od 8-22 mg witaminy A – przeliczyłam, że jest to ( 8000 mcg – 22000 mcg) – wynika z tego, że już przy jednej marchewce można przedawkować witaminę A. Ale, w jakiej ilości rzeczywistej jest ona wchłonięta do naszego organizmu? Trzeba pamiętać też o tym, że w bardzo wysokich temperaturach stosowanych podczas smażenia dochodzi do dużych strat witaminy A. Retinol ulega też łatwo rozkładowi w czasie jełczenia tłuszczu. (Witamina A jest też wrażliwa na światło).
No i jeszcze kwestia marchewki: czy są to ekologiczne marchewki, czy marchewki giganty z marketów bez smaku zapachu i właściwości odżywczych.
Ponad to, aby doszło do nieprawidłowości trzeba by spożywać regularnie i dosyć długo, co najmniej dziesięciokrotną zalecana dawkę witaminy – to rzadka sytuacja, jednak należy zachować ostrożność.

W moich tabletkach jest 333 mcg – czyli zaledwie około 27% zapotrzebowania dziennego dla kobiety w ciąży.

Ale tak czy siak, w tym tygodniu idę do lekarza i nie omieszkam go dokładnie o to wszystko wypytać :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Już 2 marchewki dziennie pokrywaja 100% zapotrzebowanie na witaminę A. Wiec jesli do tego zażyje sie jeszcze jakis preparat ( w ktorym przewaznie jest to drugie 100% to mozna wyrzadzic maluchowi krzywde.
A wiadomo ze takie marchewki moga urkywac sie w zupie lub innych przetworach, wiec ja lepiej jej w witaminie zazywac nie bede.

Teraz jest juz ze mną lepiej, owoce lubie,warzywa tez.Jedyne co to malo przetworow mlecznych jem wiec zaopatrzę się w wit.D jak radzila mi polozna.

Uczylam sie o tych wszystkich witamianch ale jesli nie chodzi tylko o mnie a jeszcze o inne zycie to wiadomo że pojawiają sie wątpliwosci.
Boje sie że jesli np nic nie bede brać i tylko korzystac z wit zawartych w pozywieniu i przyjdzie dzien w ktorym zle sie poczuje i nic nie zjem to maluszek na tym straci:(

No ale z drugiej str przeciez duzo koiet nawet nie wie o swojej ciazy i nie biorą nic.

Apropo polecam wam miod z pasieki w ktorym jest duuzo witamin z grupy B :) dodawajcie sobie do herbatek:)

i rzeczywiscie najwiecej wit C jest w natce pietruszki

najwiecej witamin jest w kieklujacych warzywach no ale o tej porze roku to raczej nie mozliwe:) chyba ze posieje sie w domu np rzeżuchę czy inne tym podobne rośliki i ich kielki bedzie dodawac sie do salatek:)

oo dzięki , a ten sklep w GB to jakaś mega firmówka od 200zł wzwyż?

W Gdańsku Głównym był sklep na parterze w hali targowej. Jest też jeden w Galerii Bałtyckiej na poziomie -1 koło Smyka.

sliCznotka współczuje bólu głowy , mnie dziś też bolała , na szczęście minęło

Dziewczyny , gdzie moge dostać ciążowe spodnie(prócz H&M) ??Wiem , że są na hali w gdyni (wiem ,tez że sa drogie) ale czy w jakieś galerii/centrum handlowym dostałabym??Wczoraj przymierzalam pierwszy raz, i powiem Wam że od rau było widać brzuszek no i ten komfort , że nic nie ciśnie,nic nie gniecie

Jade dzisiaj do Gdańska do lekarza i może po drodze udałoby sie gdzieś kupić,tylko nie wiem gdzie?

ale mnie dzisiaj głowa boli :(((((((((((((

Chyba trzeba wesprzeć liczebnie marcowe mamy, więc dopisze się do listy. Forum podczytuje często, aczkolwiek odzywam się raczej sporadycznie - praca i pierwsze dziecię nie zostawiają mi zbyt wiele wolnego czasu :)

Nie wiem jak wy, ale u mnie ostatnio koszmarne skoki nastrojów. Z normalnego poziomu optymizmu, na widok byle pupereli, w ciągu pięciu minut płynnie przechodzę w "otchłanie rozpaczy" - mam zakaz oglądania melodramatów ;P

Trzymajcie się kobitki i nie dajmy się zwariować :)

Marzec 2012r.

03 Marca - Kinia83- córeczka Emilka
05/09 Marca - loca-daga - córeczka Pola(?) :)
5/12 Marca - Weroska synek Tymoteusz :)
08 Marca - emilkaaa
11 Marca- kunegunda81
14 Marca - kropkawpaski
15 Marca - Kajaka31
15 Marca - MartynaP
21 Marca - MajowaMaja - córeczka
27 Marca - ega76 - synek Patryk

Kwiecień 2012r.

03 Kwiecień - Marta J.
05 Kwiecień - misiulina
09 Kwiecień - emmii21
11 kwiecień - ania1988
12 Kwiecień - Polcia
15 Kwiecień - Gabolek
14 Kwiecien - kasia222
16 Kwiecień - Podwojnamama
17 kwiecień - Alis
17 Kwiecień - Agniuszka
17 kwiecień - ilonka82
21 Kwiecień - 007angel
22 Kwiecien - slicznotkaa
23 Kwiecień - AgaB
27 kwiecień - lullu
30 kwiecień - Angel 8338

to było kierowane do Ania 1988

W ciąży należy uważać na na dawkę wit A, ale nie znaczy to, że należy całkowicie jej unikać, bo to może bardzo negatywnie wpłynąć na rozwój płodu. Ponieważ w wątróbce jest bardzo duża kumulacja wit A dlatego odradza się jej spożywanie w ciąży, ale dużo wit A również występuje w marchwi, jednak można ją spożywać. Są po prostu pewne granice, których nie należy przekroczyć.

W suplementach diety dla kobiet, często występuje wit. A, ale jest ona podana w takiej dawce, która nie zaszkodzi, a wręcz przyczyni się do lepszego rozwoju. Ja zapytałam lekarza jakie mam brać witaminy, mi zalecił Pharmaton Matruelle (tam również występuje wit. A).

Jeśli chodzi o kremy (najczęściej do twarzy i pod oczy) które zawierają wit. A (retinol), owszem należy uważać, ale nie panikować, przez skórę nie przedostanie się tak duża dawka jak nam się wydaje, dlatego należy unikać - ale tak w razie czego.

Ps. Kochana jak by poczytać jakie skutki negatywne przynosi niedobór wit A w ciąży, to naprawdę można się przestraszyć :)

Misiulina jeśli chodzi o ten ból to prawdopodobnie był spowodowany rozciągającymi się więzadłami. Obecnie często bolą mnie po długim spacerze a w pierwszym trymestrze przy nagłym wstawaniu itp.

Jeśłi chodzi o witaminiy to do końca I trymestru brałam tylko kwas foliowy a teraz elewit.
Lekarz nie wmuszał we mnie tych witamim, to bardziej ja dopytywałam ponieważ nie lubię ryb i chciałam uzupełnić witaminy. Wiem że jest prenetal dha ale ważne jest aby pytać czy te witaminy są zarejestrowane jako lek czy nie. Ze względu na popyt jest dużo tabletek dla kobiet i niekoniecznie są to leki.
Tak więc obecnie 1 tabletka elewitu dziennie.

Ja już sama nie wiem jak to z tymi witaminami jest. JEdni lekarze mówią, żeby brać inni odradzają. U mnie we wszystkich ciążach lekarz mówił, że na początku przez 3 miesiące tylko kwas foliowy a potem witaminy- tylko nie Maternę, bo po tych witaminach jakieś gigantyczne dzieci się rodzi. W związku z tym biorę Prenatal i już. U mnie do tej pory jest problem z jedzeniem głównie owoców i z piciem czegokolwiek a jestem juz prawie w połowie ciąży, więc myślę, że taki wspomagacz witaminowy mi nie zaszkodzi.

DZIEWCZYNY

mam problem
otóż bralam typowe witaminy dla kobiet w ciazy (bez witaminy A z podwojna dawka kwasu foliowego) teraz moja polożna powiedziala zebym przestala brac bo minal 16 tydz. I zakupila jakies normalne wit. bogate w wit.D

ALE WSZYSTKIE WITAMINY ZAWIERAJA TEZ wit. A na ktora tak trzeba w ciazy uwazac. Czy wy tez bierzecie jakies witaminy? JAk tak to do ktorego tyg? Ja musze sie wspomagac,bo nieraz wymiotuje i malo moge zjesc w ciagu dnia.

W ogole spotkalam sie z tym ze jeden lekarz mowi np brac do 24 tyg inny ze wcale a jeszcze inni twierdza zeby zaprzestac brac w ogole.

CO MAM ROBIĆ?

Dzisiaj obudził mnie ból podbrzusza taki kłujący po bokach cos w stylu bólu jajników ,przestraszyłam się bo wczoraj wnosiliśmy wózek z małym do znajomych na 3 piętrze i pomyslałam ze moze cos przez to ,ale wstałam pochodziłam i przeszło.Mamusie które maja juz małe dziecko jak Wy sobie radzicie,ja nie mam nikogo do pomocy i przeraża mnie jak to będzie w ostatnich m-cach,mały wymaga tyle uwagi ,trzeba go nieraz nosić,dopiero niedawno zaczął chodzić,codziennie wnoszę go na rękach na 2 gie piętro i już mi jest ciężko.Nie mówiąc juz jak dam rade jak małe się urodzi ,nie wyobrażam sobie wyprawy z dwójką takich maluchów

dzięki Polcia za odp.ja też bede stopniowac zmniejszac dawkę bo biorę rano i wieczorem i mialam odstawić ,ale też tak myslalam ze chyba od razu nie powinno się odtsawiac tylko stopniowo..

pozdrawiam babeczki

Oglądaliśmy wózki ostatnio i na grandera tutka się chyba zdecydujemy. Lekki, zwrotny (jeździ bosko!), cena w miarę(choć to i tak moja mama sponsoruje, bo ponoć dziadkowie wózek kupują:) To się tradycji nie będę przeciwstawiać przecież :p I do niego fotelik maxi-cosi city (tylko adapter trzeba dokupić, żeby do stelaża zamontować).

MajowaMaju co tam z córcią Twoją?? Trzymam kciuki żeby do zdrówka szybko wracała!

Hej Dziewczyny! Dawno mnie tu nie było i musiałam meeega nadrobić:)
Widzę, że dużo o zdrowej diecie można się u nas ostatnio dowiedzieć:) Ja jem praktycznie jak zwykle, soki i herbaty owocowe mi przez gardło nie przechodzą, tak samo jak nadmiar wody, więc piję tak jak całe życie czarną herbatę głównie. Jak byłam chora, to WSZYSCY lekarze, farmaceuci w aptekach, rodzinka i znajomi kazali mi pić herbatę z cytryną lub z maliną, więc nie do końca kumam teraz że z cytryną szkodzi...

Co do witamin to większość ma podobny skład tak jak pytałam w aptece i mi farmaceutka poleciła Vita-min plus Mama, za który zapłaciłam niecałe 15 zł. Biorę już drugie opakowanie. Wcześniej lekarz kazał jeść owoce i z nich czerpać witaminy. Dopiero niedawno stwierdził, że sezon grypowy i trzeba się wzmocnić trochę, mimo że wyniki miałam dobre.

Co do wizyt, to zawsze mam robione usg (od dwóch wizyt na brzuszku), ważą mnie i ciśnienie mierzą. Morfologię i mocz miałam raz(ale przed samą ciążą też robiłam akurat, więc dopiero później mnie lekarz wysłał), cytologię też robił. Ale od dwóch wizyt nie miałam badania ginekologicznego i tak się zastanawiałam czy to dobrze. Szczególnie jak się tu naczytałam o skracających szyjkach, itp. Bo skąd wiem, czy u mnie wszystko ok?
Nogi mnie bolą strasznie ostatnio, niby nie są spuchnięte, ale mam wrażenie, że mi je od środka rozsadzi :( Muszę zapytać lekarza od czego to i co z tym robić. Tylko, że wizyta dopiero 15-tego :/

polecam dzisiejszy dodatek do gazety wyborczej "wysokie obcasy", jest między innymi o porodzie :)

slicznotkaa

ja odstawiłam stopniowo, wcześniej brałam rano i wieczorem po jednej tabletce, a następnie przez 4 dni tylko na noc i koniec.

Moja kol. chodziła do Puzio i on np. mówił, że należy odstawić od razu, u niej dobrze sie to nie skończyło akurat i musiała wrócić do brania i tak do końca ciąży brała.

Majowa to mnie pocieszyłaś z tą ceną:)

Kurcze niewesoło z tym szpitalem macie:( I jeszcze powikłania, jakbyście mało zmartwień mieli:( Zdrowiejcie i odpoczywajcie :)

Inne tematy z forum

dom czy mieszkanie??? (432 odpowiedzi)

zaczynam juz myslec o własnych czterech katach ale ceny mieszkań jak i budowy domu mnie...

Jaki wozek wybrac? (79 odpowiedzi)

Dziewczyny jaki wozek wybrac? 2w1, 3w1? Jakiej firmy polecacie? Rodze w wrzesniu :)

Kartony do przeprowadzki ! PILNE!!! (116 odpowiedzi)

Dziewczyny pomóżcie...w piątek czeka mnie przeprowadzka, a jeszcze nie mam kartonów. Potrzebuje...