Mamusie marcowo-kwietniowe 2012 *4*

Nowy wąteczek, tamten przydługaśny ;)

Marzec 2012r.

03 Marca - Kinia83- córeczka Emilka
04 Marca - loca-daga
5/12 Marca - Weroska synek Tymoteusz :)
08 Marca - emilkaaa
11 Marca- kunegunda81
15 Marca - Kajaka31
15 Marca - MartynaP
21 Marca - MajowaMaja - córeczka
27 Marca - ega76

Kwiecień 2012r.

03 Kwiecień - Marta J.
05 Kwiecień - misiulina
09 Kwiecień - emmii21
11 kwiecień - ania1988
12 Kwiecień - Polcia
15 Kwiecień - Gabolek
14 Kwiecien - kasia222
16 Kwiecień - Podwojnamama
17 kwiecień - Alis
17 Kwiecień - Agniuszka
17 kwiecień - ilonka82
21 Kwiecień - 007angel
22 Kwiecien - slicznotkaa
23 Kwiecień - AgaB
27 kwiecień - lullu
30 kwiecień - Angel 8338
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie marcowo-kwietniowe 2012 *4*

tak, tak są różne szkoły rodzenia i różny mają program

w każdym razie mnie ta pierwsza pomoc najbardziej interesuje, moja bratowa dzięki niej uratowała swojego synka od zakrztuszenia się, a to ogólnie często się przytrafia dzieciom, przy nieodpowiedniej pomocy możemy zaszkodzić dziecku, albo w ogóle nie pomóc

wiem też że jest rozmowa na temat szczepionek i krwi przypempowinowej a na ten temat też z chęcią porozmawiam

Polcia nie wiem czy przypadkiem , pierwszej pomocy nie ma przy dodatkowym pakiecie.Tego chyba nie masz w na zwykłych zajęciach.

Tu mam przykładowy plan zajęć szkoły rodzenia z rumi

Cykl podstawowy obejmuje 20 zajęć w okresie 11 tygodni, w tym:

10 zajęć teoretycznych trwających około 90 minut, tematyką obejmujących okres ciąży, porodu, połogu i opiekę nad noworodkiem.

Tematyka zajęć teoretycznych – program autorski

•Wszystko o ciąży
•Kontakt z nienarodzonym dzieckiem - warsztaty psychologiczne
•Noworodek zdrowy i chory
•Kąpiel, pielęgnacja, wyprawka dziecka
•Poród- czego się spodziewać
•Poród jako zadanie. Problem bólu w porodzie, jak sobie z nim radzić?
•Karmienie naturalne
•Połóg - fizjologia i patologia , dieta , tryb życia, gimnastyka
•Od głużenia do mówienia- zajęcia z logopedą
•Omówienie pobytu w szpitalu
•Zajęcia podsumowujące
•Rozdanie dyplomów

10 zajęć gimnastycznych trwających 60 minut, prowadzonych przez położną dyplomowaną ze specjalizacją z zakresu opieki przed i okołoporodowej, na bardzo dobrze wyposażonej sali gimnastycznej, przy muzyce relaksacyjnej.

Ćwiczenia:

•ogólnorozwojowe
•oddechowe
•relaksacyjne
•masaż

Kiedyś oglądałam w DZIEŃ DOBRY tvn , JAK rENII jUSIS mówiła o tym , że wszystcy się zapisują do szkoły rodzenia a mało ludzi zapisuje sie na kurs pierwszej pomocy małemu dziecku i gorąco do tego namawiała

w szkołach rodzenia jest również nauka pierwszej pomocy, a tego raczej samemu nie można się tak łatwo nauczyć

no i poza tym, szkoły rodzenia przydają się tej męskiej stronie, ośmielają bardziej mężczyznę w różnych pomocach przy dziecku, np przy kąpaniu, może to banalne, ale tam się to ćwiczy, a że mężczyźni są teoretykami to im te podstawy dają większą pewność siebie w realu

Ja sie wypowiem w sprawie picia kawy. Specjalnie na poczatku ciazy pytalam sie mojego lekarza co o tym sadzi. Zapytal ile kaw wypijam dziennie. Powiedzialam, ze jak chodzilam do pracy do wypijalam max 2 kawy rozpuszczalne z duza iloscia mleka (w zasadzie to mozna nazwac mlekiem z kawa). Lekarz powiedzial, ze jedna mala filizanka kawy z mlekiem nie zaszkodzi dziecku i nie mam z tego tytulu popadac w paranoje. Nie pilam codziennie bo nie kazdego dnia mi sie chcialo ale ostatnio dokuczaja mi zmiany cisnienia atmosferycznego i pije filizanke kawy dziennie.

Cześć , to i ja się dołączę:) 29.04.

Marzec 2012r.

04 Marca - loca-daga
08 Marca - emilkaaa
11 Marca- kunegunda81
15 Marca - Kajaka31
15 Marca - MartynaP
27 Marca - ega76

Kwiecień 2012r.

03 Kwiecień - Marta J.
05 Kwiecień - misiulina
09 Kwiecień - emmii21
11 kwiecień - ania1988
12 Kwiecień - Polcia
15 Kwiecień - Gabolek, wiolka8312
14 Kwiecien - kasia222
17 kwiecień - Alis
17 Kwiecień - Agniuszka
17 kwiecień - ilonka82
21 Kwiecień - 007angel
23 Kwiecień - AgaB
27 kwiecień - lullu
29 kwiecień - radodia
30 kwiecień - Angel 8338

A co do szkoły rodzenia: w pierwszej ciąży chodziłam i teraz już nie zamierzam:) Rzeczywiście przydały się informacje głównie dotyczące maleństwa i opieki nad nim, natomiast co dotyczy porodu - wg mnie literatura wystarczy.

No każdy ma inne zdanie na temat szkoly rodzenia :-) ja nie idę bo oddychać sama potrafię i sobie poradzę w trakcie porodu zresztą mi się te lekcje nie przydadzą na pewno o fazach porodu naczytałam się w książkach i to mi wystarczy- zresztą idziesz na porodowkę i lekarz mówi co masz robić czego więcej się uczyć? takie jest moje zdanie.........
pozdrawiam babeczki :)

A nie zgodze się z tym, ze nic się nie przydaje. Sposoby oddychania mi sie bardzo przydały. Dodatkowo, wielokrotnie "wałkowane" informacje na temat faz porodu w głowie jednak zostały i dzięki temu jakoś spokojniej podchodziłam do tematu :)

Też wczoraj odwiedziłam Srebrzysko. Pocieszę Cię, że moja forma poprawiła się ostatnio - w porównaniu do 7-15 t.c. (wtedy męczyło mnie wszystko), więc może Ciebie też czeka taki wzrost formy:)

ostatecznie kupiłam jeansy w ciążowym sklepie , wydałam ..... 169zł i...spodnie farbują na niebiesko tiaaaaaaaaaaaaaa;]
W H&M były , ale z szerszymi nogawkami ;/ teraz chyba zamówie na allegro bo najtaniej wychodzi na to

Cześć, ja nie wybierałam szkoły rodzenia i nie będę wybierać bo z tego co mi mówią moje koleżanki nic się nie przydaje z tej szkoły i strata czasu, bo na porodówce i tak o wszystkim zapomnisz.

Cześć, to ja też chętnie dołączę :). 01.04.
Dziewczyny, wybrałyście już szkołę rodzenia? Którą Wam polecano?

Byłyście dzisiaj dziewczyny na grobach? ja pojechałam na srebrzysko i szłam na samą górę...............myślałam ,że padnę pomimo że to dopiero 4 miesiąc ledwo szłam i cieszyłam się że nie się w 8 miesiącu na ta górę później pół dnia odsypiałam wyprawę :)

swoją drogą raz w roku można się poświęcić dla pamięci najblizszych ,którzy odeszli..

no to dopisujemy... :-)

Marzec 2012r.

04 Marca - loca-daga
08 Marca - emilkaaa
11 Marca- kunegunda81
15 Marca - Kajaka31
15 Marca - MartynaP
27 Marca - ega76

Kwiecień 2012r.

03 Kwiecień - Marta J.
05 Kwiecień - misiulina
09 Kwiecień - emmii21
11 kwiecień - ania1988
12 Kwiecień - Polcia
15 Kwiecień - Gabolek, wiolka8312
14 Kwiecien - kasia222
17 kwiecień - Alis
17 Kwiecień - Agniuszka
17 kwiecień - ilonka82
21 Kwiecień - 007angel
23 Kwiecień - AgaB
27 kwiecień - lullu
30 kwiecień - Angel 8338

Witam,to jeszcze ja się dopisuję do 15.04

aha rozumiem
te dane z opakowania są z normalnych multiwitamin
natomiast w witaminach dla ciezarnych nie bylo wcale wit A

a ze polozna kazala mi je przestac rać te dla cieżarnych i zakupic sobie jakies wit z D topomyslalam ze kupie sobie multiwitaminy zwykle,nie dla kobiet w ciazy,no ale wlasnie w nich jest niby te 100% wit A

nie wiem czy to dobrze wyjasnilam

tak, mi też specjalnie nie chciał zalecić żadnych, ale trochę się uparłam, zależało mi na kwasach omega 3 ze względu na porę roku i przeziębienia, aby się wzmocnić, więc lekarz powiedział w takim razie ostatecznie proszę brać te..

ale, teraz jak pójdę do niego, to dokładnie go wypytam, jakie ma zdanie na ten temat

czyli u Ciebie na opakowaniu podali dawkę dla przeciętnej kobiety nie będącej w ciąży (tak zazwyczaj podają)

u mnie (mam tabletki angielskie bo mieszkam w uk) jest napisane ze wit A w procentach ma 100%
ale obok jest 800 ug RE

w ogole w uk maja inne progi jesli chodzi o leki i tak samo wyniki badan, w pl np mialam miec niby tarczyce a tu wg nich jestem zdrowa.

Tak czy siak nie ma sie co przejmowac, ale postanowilam juz ze nie bede brac dodatkowych witamin oprocz D :)

ale jak porozmawiasz z lekarzem to daj znac co powiedzial.
ja bylam tu u profesora ginekologii to w ogole pow mi ze tabl dla ciezarnych mam brac do 24tyg a polozna mowi ze tylko do 16...

ciekai mnie tylko dlaczego każą w ogole zaprzestać je brac?? Czy Tobie tez powiedziano że po ktoryms miesiącu masz zaprzestac?czy bedzie brac do konca?

czyli u Ciebie w tabletkach jest 1200 mcg wit A?

w moich witaminach, wit A pokrywa 100% dziennego zapotrzebowania a marchewki jem w calosci jak juz

a co do marchewek zalezy jakiej sa wielkosci wiec piszac o 2 dziennie na pewno nie chodziło o kolosy :)

Agniuszka, ja kupiłam sobie dwie pary w H&M na wieszaku z wyprzedażami ;) Jedne za 60zł , drugie za 30 ;) czasami już je ubieram, jak musze gdzies długo siedzieć, bo moje mnie już uciskają ;)

Jak bylam w Alfie,w takim typowym ciążowym sklepie to najtńsze za 180zł :| a no i podobno jeszcze na Gildii jest/był sklep, ale nie wiem...

Inne tematy z forum

Zadania do gry dla dzieci (17 odpowiedzi)

Szukam pomysłów na zadania do gry dla dzieci w wieku przedszkolnym. Np. udawaj kota, zrób...

Pomocy! Jaka pralka najlepsza? (222 odpowiedzi)

Witam. Dziewczyny doradzcie jaka pralke wybrac? Obecnie mam whirpoola ktora ma 4 lata i była juz...

bałagan u nastolatki (26 odpowiedzi)

Czy nastolatke da sie nauczyć porządku? Jak to zrobic skoro już nic nie pomaga...W swoim pokoju...