Mamusie marcowo - kwietniowe 2016 cz.2

Hej dziewczyny. Założyłam drugą część :)

Link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-marcowo-kwietniowe-2016-t621907,1,16.html

Lista mamusiek (dopisałam margreth):

Marzec 2016

Sensimilia 06.03.2016
monisia061 08.03.2016
ania_85 08.03.2016
Patiksz 09.03.2016
mor-ela 11.03.2016
azja 13.03.2016
Zielone jabłuszko 28.03.2016
Kinga 31.03.2016

Kwiecień 2016

Malgosia85 03.04.2016
Susanna 06.04.2016
Estera13 10.04.2016
Molly 10.04.2016
margreth 11.04.2016
Polka 16.04.2016
nulka 17.04.2016
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie marcowo - kwietniowe 2016 cz.2

Cześć MaMuśki :) Witam nowoprzybyłe :)
Ja właśnie się zastanawiam, jak z tą szkołą rodzenia - iść czy nie drugi raz... trochę mi się nie chce ;-) a trochę bym sobie przypomniała, także jeszcze nie wiem. Ale mi się osobiście przy pierwszym dziecku szkoła rodzenia przydała - przydatne były lekcje dot. higieny maluszka - oczek, noska, wszystkich zakamarków. Trafiłam też na lekcje "dentystyczne" prowadzone przez Koło Naukowego z GUMedu ze stomatologii - bardzo fajne i cenne wskazówki :) A chodziłam do szkoły rodzenia w szpitalu na Zaspie.
Dziś byliśmy na USG połówkowym u Doeringa (przyjmuje na Grunwaldzkiej w Gdańsku). Dziewczyny cenią sobie także Preis'a.
Zaklepane, że będzie drugi chłopak - klejnoty widoczne jak na dłoni ;-) Maluszek ma 478 g, czyli jakiś tydzień większy ;-) wychodzi na to, że mam wcześniejsze owulacje i zapłodnienie było wcześniej, bo pierworodny też wyszedł szybciej niż wynikało z OM. Wszystko jest dobrze i niech już tak zostanie do końca. Tylko ja połamana - dostałam skierowanie do neurologa heh, bo rwa + biodra + brak snu z bólu = chroniczne zmęczenie i rozpacz Matki Polki ;-)
Trzymajcie się dziewczyny i dawajcie znak, co tam z Waszymi kruszynkami :)

Ja słyszałam dużo opinii o szkołach rodzenie - jedne dobre, drugie słabe. Wydaje mi się, że każda z nas ma inne podejście i oczekiwania. Ja przy pierwszym dziecku chcę chodzić, a później to już chyba będę wiedziała co do czego ;) Poza tym Mężowi też się przyda nauka ;)

Co do badań mogę polecić dr Boćkowskiego z klif med-u.

Ja mogę polecić Dr Olszewskiego gabinet we Wrzeszczu, super sprzęt, rzeczowy lekarz. Byłam 3 lata temu, dokładnej ceny niestety nie powiem, ale w granicach 200zł. Ewentualnie dr Małyjasiak na Dąbrowie w Gdyni, trochę taniej było.

Ja chodzilam w pierwszej ciazy na szkole rodzenia, fakt, byla bezplatna ale nauczylam sie oddychac co mi mega pomoglo przy porodzie, zreszta moj mąż tez sie nauczył oddychac i mnie mocno wspomagał ;)
Urodzilam core w 3godz od pierwszego skurczu co podobno u pierworodek to rzadkość.

Dziewczyny, polećcie kogos na połówkowe, ma byc dobry lekarz z dobrym sprzetem a dodatkowo ma nagrywac na plytke/pena usg ;)
Najlepiej Gdańsk chociaz w razie co to i do Gdyni sie przejade ;)

Pauletta ten palmers podobno też jest bardzo dobry słyszałam ale osobiście go ne używałam :)
Z Bio Oila byłam mega zadowolona

Z tą szkołą rodzenia to musisz sama przemyśleć ja już przy pierwszym dziecku wiedziałam że nie pójdę bo po prostu nie chciałam oczywiście nie wiedziałam czego mam się spodziewać na porodówce ale położna oczywiście pomaga i trzeba jej słuchać (większość położnych myślę o takich z powołaniem bo z humorem to pewnie też różnie) teraz pewnie już wiem na co się nastawić ale wiadomo każdy poród inny także zobaczymy a szkoła to też wydatek ja akurat nie chciałam dodatkowych kosztów za to nie oszczędzałam na akcesoria dla maluszka :)
Także każdy wie czy chce i czy go stać bo to różnie :)

Co do kremów to przy pierwszym dziecku używałam BIO OIL jest ogólnie bardzo super teraz dostałam ZIAJA MAMMA MIA krem przeciw rozstępom i tak tylko tego używam na szczęście nie miałam problemów z rozstępami bardziej chodzi mi o nawilżenie skóry. Przy pierwszym przytyła aż 19kg tylko w brzuchu z wagą startową 50kg ogólnie to bardzo dużo już około miesiąc po porodzie znów ważyłam tyle co przed. Teraz startowałam z 49kg na razie mam 5kg na plusie :)

Kochane,
Jakich preparatow zapobiegajacych rozstepom uzywacie? Ja mam krem Palmersa. Czy oprocz smarowania sie tymi cudami robicie jakies peelingi? Cos wiecej niz te kremy? Czego uzywacie?

Monisia061 piszesz ze nie chodzilas do szkoly rodzenia przy pierwszym dzidziusiu...kurcze u mnie wsrod kumpel zdania sa tak podzielone w zwiazku z tym ze masakra. Jedna zacheca druga odradza...jak ze wszystkim, wiadomo. Jakos tak ciagle sie zastanawiam,ale boje sie ze pogubie sie na tej porodowce i jak takie dziecko we mgle tam bede :)

Witamy nową mamusię :)
U nas już 23 tydzień rośnie dziewczynka ma pół kg imiona to Laura lub Lena jeszcze nie zdecydowaliśmy a mąż to jeszcze ma inne typy więc zobaczymy :) Ja nie pomogę co do szkoły rodzenia w pierwszej ciąży nie chodziłam i w drugiej też na pewno nie będę. Jeśli chodzi o wózek to tak jak koleżanka wyżej my te używamy do tej pory Tutka Grandera i również polecam w 100 % cena spoko a teren pokona każdy :) Dokładnie my kupowaliśmy w Tygrysku w Rumii wózek, łóżeczko jak i całą wyprawkę dla Oliwiera i ceny przystępne ogólnie chyba najtańszy sklep. Także teraz to tylko dokupię drobne rzeczy do szpitala i jakieś dziewczęce a tak dużo mam. Przy pierwszym zakupie dają kartę rabatową chyba 5 %
Miłego dnia :)

Co do szkoły rodzenia, chodziłam w pierwszej ciąży do Iwony Guć i polecam w 100%, bardzo fajna babka z dużą wiedzą i doświadczeniem. Co do wózka, wspaniale spisał się u nas wózek polskiej firmy Tutek model Grander, błoto, śnieg i dziury mu nie straszne ;) Cena uważam też całkiem spoko. Sklep tygrysek ma super ceny, nie tylko wózków. Mają sklep w rumii i wejherowie i internetowy też.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Witajcie kobietki,
Tak wiec dolaczam i ja do zacnego grona mam marcowo-kwietniowych:) zgodnie z prosba skopiowalam lste, dopisalam siebie.

Apropo szkoly rodzenia... Ja jakos w drugiej polowie listopada zaczynam zajecia najprawdopodobniej u pani Estery Chejdy szkola Bociek. Poczytalam sporo pozytywow o niej, jest polozna w wejherowie a tam zamierzam rodzic. A poniewaz czekam na swojego pierwszego dzidziusia to chce skorzystac z mozliwosci jakie daje szkola rodzenia.

Aktualnie zastanawiam sie nad wozkiem 3w1... Ale w rozsadnej cenie, do max 2000zl. Moze ktoras z WS juz nabyla ? Moze cos polecic? Mieszkam na wsi, musze kupic cos czemu zadne dziury, sniegi blotka straszne nie beda:)))

Co do plci...u nas chyba dziewuszka bedzie. Tak twierdzi pan doktor. Z mezem od dawna mamy slabosc do imienia Nina. I tak juz pewnie zostanie :) a co do kopniakow, ruchow...oj...cos niesamowitego. U mnie w zasadzie peawie co wieczor maluszek sie budzi i przypomina ze jest tam pod serduchem moim. Boskie uczucie ;)))

Marzec 2016

Pauletta44 06.03.2016
Sensimilia 06.03.2016
monisia061 08.03.2016
ania_85 08.03.2016
Patiksz 09.03.2016
mor-ela 11.03.2016
azja 13.03.2016
Aniammmmm 15.03.2016
anah 22.03.2016
Zielone jabłuszko 22.03.2016
Kinga 31.03.2016

Kwiecień 2016

Malgosia85 03.04.2016
Susanna 06.04.2016
OlaOla 06.04.2016
Estera13 06.04.2016
Molly 10.04.2016
dumelek 10.04.2016
margreth 11.04.2016
Polka 16.04.2016
nulka 17.04.2016

dziewczyny czy myślałyście już o szkole rodzenia? Może któraś z Was z doświadczenia może coś polecić?

Hej hej =)
Ja wczoraj byłam u lekarza, bobas waży już 0,5kg =) nasz syn ma na imię Anatol. Starszak ma na imię Feliks, stwierdziliśmy, że Felek i Tolek fajnie pasuje =) czeka mnie test na obciążenie glukozą,tak bardzo tego nie chcę =( poprzednio fatalnie to zniosłam.. Coś okropnego. Jak się czujecie?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

My ostatnio wybraliśmy imiona: Kuba lub Iza :) Nie chcemy znać płci więc Mąż zarządził wybór teraz zanim zacznę wydziwiać później, co mnie rozbawiło - akurat na imiona jestem zdecydowana od kilku lat, musiałam tylko jego sprytnie przekabacić :)
Nulka - zgadzam się, wizyty niby co miesiąc, ale człowiek zaraz po wizycie nie może się doczekać następnej... Mi wystarczy tydzień po wizycie i już skreślam dni w kalendarzu do następnej... Może łatwiej będzie wytrzymać jak już będę czuła ruchy Bąbla :)

U nas imiona wstepnie wybrane :) Ale ostateczna decyzja zapadnie jak juz bedzie wiadomo kto siedzi w brzuchu :)
Poki co zaczynam odczuwać lekkie bulgotanie, czasem ewidentnie kopniak... takze zaczyna sie :)
Dzis bylam na wizycie na nfz, serducho pieknie bylo, szyjka ok 5cm wiec wsio w porządku, nastepna wizyta dopiero na koniec listopada... straszne jest to czekanie od wizyty do wizyty....

Wlasnie ogladam program na 2, 600gr szczescia... i życze nam wszystkim porodu najszybciej w 37tyg.... takie kropeczki male tam pokazują, ze az sciska za serce...

Witaj nowa mamusiu,gratuluję córeczki. Ja nadal nic nie wiem, choć ponoć wygląd mam na dziewczynkę, mały brzuszek i ukryty. Nie mogę doczekać się kiedy bedsię juz wiadomo. Macie już imiona wybrane? My czekamy na Filipa lub Marcelinke. Miłego weekendu.

Cześć dziewczyny! Super, że znalazłam Wasz wątek. Poród mam na 13 marca 2016. Dziś dowiedziałam się, że rozwija się we mnie dziewczynka! Tak bardzo się cieszę, że mam ochotę wykrzyczeć to całemu światu! Waży niecałe 400g i rozwija się super. W tym tyg zaczęłam czuć jej ruchy:D Przytyłam 4,6kg a Wy? Lekarz mówi, że to ok.
Buziaki

Ja dzisiaj właśnie znalazłam tą szkołę i się nad nią zastanawiam :) opinie ma całkiem spoko a i blisko domu mojego.

Jak nas jeszcze więcej przybędzie to na 6 to cała porodówka będzie nasz ( o ile trafimy do tego samego szpitala ;) )

No to Estera13, witamy w drużynie :) Może się spotkamy na porodówce, choć ja jeszcze nie zdecydowałam gdzie chciałabym rodzić.

U mnie brzucha właściwie też nie widać, chyba, że się bardzo najem. Już się nie mogę doczekać i ruchów i brzuszka.
Ja właściwie żyję tylko na owocach i warzywach. Na mięso nie mogę patrzeć.

Czy któraś z mam, która ma już dzieci zna tą szkołę rodzenia? http://www.mamaija.info/
A może któraś z Was się tam wybiera?

Ja wyczekuję ruchów z utęsknieniem już... nie mogę się doczekać! Ja na wizytę dopiero 5 listopada i będę mogła popatrzeć co ten brzdąc tam wyprawia :)
Ja brzuszka jeszcze nie widzę, może troszeczkę się uwypuklił, ale minimalnie. Teraz niby powinno sie przybierać na wadze ok 0,5kg tygodniowo - o ile dobrze pamiętam.
Fajnie,że masz apetyt :) ja wmuszam w siebie jedzenie, ale co gorsza nie mogę się zmusić do warzyw i owoców, a przed ciążą uwielbiałam je - mięso dla mnie nie istniało. Dziwne rzeczy w ciąży się dzieją ;)

Inne tematy z forum

FAJNE msze dla dzieci gdzie w GDAŃSKU? (35 odpowiedzi)

no właśnie

Oszczędzanie - jakie macie sposoby? (110 odpowiedzi)

Ponieważ niedługo rozpoczynam urlop wychowawczy, przyjdzie nam żyć przez pewien czas z jednej...

dr Hanna Prajs czy przyjmuje prywatnie (12 odpowiedzi)

szukam w necie,ale nie znalazłam, wiecie może czy przyjmuje prywatnie i gdzie? z góry dzięki za...