Mamusie marcowo - kwietniowe 2016 cz.3

Marzec 2016

Sensimilia 06.03.2016
monisia061 08.03.2016
ania_85 08.03.2016
Patiksz 09.03.2016
mor-ela 11.03.2016
azja 13.03.2016
Aniammmmm 15.03.2016
anah 22.03.2016
Zielone jabłuszko 22.03.2016
MamaSylwia 28.03.2016
Kinga 31.03.2016

Kwiecień 2016

Malgosia85 03.04.2016
Susanna 06.04.2016
OlaOla 06.04.2016
Estera13 06.04.2016
Molly 10.04.2016
dumelek 10.04.2016
margreth 11.04.2016
Polka 16.04.2016
nulka 17.04.2016

Skopiowalam ostnią liste, mam nadzieje ze wszystkie na niej jestesmy :)

Link do popdzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-marcowo-kwietniowe-2016-cz-2-t636617,1,16.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie marcowo - kwietniowe 2016 cz.3

Iwo04, dopisz sie do listy koniecznie :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Witaj wsrod nas Iwo04:) dobrze, ze jestes:)

Z tym samopoczuciem to tak juz u nas wszystkich, chyba nie am takiej, ktorej nic by nie dolegalo. Ale juz niedlugo :) na szczescie:)

Dziewczyny, bylam w Lidlu. Od dzis te pitolki dla dzieciakow sa. Sama zakupilam komplet poscieli, fajny 100% bawelna, taka dziewczeca wybralam. I nie moglam sie oprzec i nabylam pierwsze rajstopki dla corki, takie w motylko. Tylko napewno zanim je zalozy to troche czasu minie, bo rozmiarowka zaczyna sie od 62-68... Ale byly takie ladnie :)

A u nas chyba maz sie rozklada, jakas wirusow,a czy cos. Eh wiec uciekam id niego jak sie tylko da...

Milego dnia

Witam, chciałam do was dołaczyc termin mam na 12.04 mieszka we mnie dziewczynka:) Juz jestem mamą mam jedną coreczke 4 latka. Dołaczam tak późno bo jakoś nie miałam odwagi:) Jestem z Gdańska i planuje rodzić na klinicznej (chociaz tak was czytajac rozwazam zaspe), wcześniej rodziłam na klinicznej i jakoś nie miałam wielu zastrzeżeń.
Co do samopoczucia to ciagle stawia mi sie brzuch i nie daje normalnie funkcjonować:(tez anemie i niskie cisnienie przez co czesto mi słabo w szczegolności jak jest taka pogoda jak ostatnio.

Poszukuję kobiety w ciąży która zdecydowała się na reportaż z porodu + sesje bciążową + sesję noworodkową za free
POMORSKIE
Zapraszam chętne Panie

paulinamiko@onet.pl
lub
Paulina Kropidlowska-Miko photography na Fb

Pauletta, ja przy pierwszej ciazy na sam koniec mialam zatrucie ciazowe, cisnienie od 5 miesiace wyskokie, spuchnieta jak slon ;) bralam leki na obnizenie cisnienia. ale w 39 tyg trafilam do szpitala,bo mialam 170/120, wody przy okazji zaczely mi w szpitalu odchodzic,byly juz "zabrudzone" wiec dostalam oksytocyne na przyspieszenie porodu, bo w moczu tez wykryli mi bialko. Takze pilnuj sie kochana! i kontroluj mocz

Ja nie biore suplementow, staram sie jesc roznorodnie, wit D od czasu do czasu kiedy moja rodzina choruje na okolo ;)

A ja bralam tylko kwas foliowy do 14tc, teraz mam wyniki dobre wiec moja dr uważa, ze nie trzeba sie faszerowac sztucznym... zreszta ja tez tak uwazam. Z cora tez tylko kwas foliowy na poczatku i do porodu mialam idealne wyniki krwi.

Te wirusy i wirusiska niech juz sobie ida.... a jak slysze w tv a to swinska grypa albo ten wirus z ameryki poludniowej mega groźny dla ciezarnych.... masakra.

Mor-ela oczywiście, że opisze. Chyba wszystkie na to czekamy. Ja narazie jestem pozytywnie nastawiona zobaczymy jak będzie w połowie marca.

Nulka teraz właśnie taki głupi wirus panuje - dzieciaki goraczkuja i ew. jakiś tam katar i kaszel zaliczają. No ale ta goraczka to winduje do 40 stopni i my też jakiś czas temu dyzurowalismy, co by podać lek na czas, ale w dopuszczalny limicie eh... także - zdrówka dla malutkiej.
Elle - historie takie piszesz, że nóż się w kieszeni otwiera... brak słów do takich lekarzy.
Zielone jabłuszko - jak masz lekarza prowadzącego z Zaspy to zawsze ciut inne traktowanie... jest się komu poskarzyc jakby co ;-)
Dziewczyny - mam taką prośbę - jak się któraś rozpakuje, napiszcie w telegraficznym skrócie w jakim finalnie szpitalu i jakie "wrażenia".

Co do witamin, to do 3 mies. Brałam tylko folik potem falvit mama i od 22 tyg dr włączył mi szelazo śr przy hemoglobiny 11.7 a od 31 tyg biorę mama dha i cały czas zelazo.

Szok,brak mi słów na tego lekarza! !!! Dobrze ze ta kobitka przeżyła.

Ellen, kochana tez słyszałam że po cc 1 może dojść do pęknięcia macicy. Ja jestem 10 lat po 1 cc wiec... może mam większą szansę SN. Na Zaspe pcha się bo mają super ojom w razie w i mój gin. pracuje ale wiadomo czy go spotkam... chociaż nie wiem, już sama co robić dr mi mówił na wizycie ze nie musze zgadzać się na SN, ale tematu nie zglebialam.

Co do chodzenia bez majtek to i mnie spotkała atrakcja... gdy przyszedł odwiedzić mnie brat wtedy 9 latek to na środek sali wypadł mi podkład jego mina bezcenna. Na szczęście był czysty bo chwila przed zmieniłam.

Tez slyszalam o tej no spie, dlatego w tej ciazy moja dr w razie co kazala brac Scopoloan, ale jest na recepte wiec Buscopan. Co prawda z corka 4 lata temu bralam i nic jej nie bylo, ale skoro sa nowsze badania to po co ryzykować.

Ja mam teoretycznie termin na 17ego, ale maz ma urodziny 18ego a chcialabym urodzic 21 ;) Bo ja jestem z 21 czerwca, cora z 21 maja a synus bylby z 21 kwietnia :P Ale chciec to sobie możemy a dzieciaki i tak wyjda jak beda mieć ochote ;)

My po ciezkiej goraczkowej nocce, mloda spala ze mna, maz w duzym wiec on sie chociaz wyspal to w dzien byla zamiana i ja troche odespalam... ciekawe jak bedzie wygladac kolejna noc... Tylko goraczka i nic poza tym, pewnie znowu jakis dziadowski wirus :/

Mocz ok, i na szczescie od tamtego czasu cisnienie tez w normie. Wierze ze jednorazowy wypadek. Ale kochana jestes, ze piszesz.

Alez pogoda, ja dzis caly dzien pod kocem. Ciagle bym cos podjadala. Czas na drugiego pomidora

Ja sie nastawiam na 21 marzec podoba mi sie pierwszy dzień wiosny. Termin sie wachał między 21 a 26 marca. U mnie w rodzinie wszystkie dzieci przenoszone. Zobaczymy moze mycie okien pomoze.

co do Nospy, to gdzieś czytałam, że statystycznie dzieci matek, biorących ją często w ciąży, mają większe ryzyko obniżonego napięcia mięsniowego w pierwszych m-cach życia. no ale wiadomo, jak trzeba, to trzeba.

ja już mam z grubsza wszystko naszykowane, ale nie spakowane do torby. mam nadzieję, ze póki się nie spakuję, to żadna akcja mi sie nie rozwinie i tak przebrnę jeszcze przez te 3 tygodnie:) cha cha. bo ja już sobie wymyśliłam termin porodu - 21.02 :P skoro sama się urodziłam w niedziele, pierwsze dziecko urodziłam w niedzielę, to z drugim musi być tak samo. no EWENTUALNIE może być 28.02 :P

Pauletta, to strasznie wysokie miałaś to ciśnienie, lekarz nie kazał ci nic z tym robić?! sprawdzałaś, czy nie masz przypadkiem białka w moczu? podczas poprzedniej ciąży jedna z dziewczyn z forum dostała zespołu HELLP - nie pisze tego, żeby straszyć, ale z tego, co pamiętam, to nie miała nawet takiego ciśnienia co Ty, a lekarka wysłała ja do szpitala i ledwo co ją i dziecko odratowali - cesarka w chyba 31 tc , dziecko w inkubatorze, ona z uszkodzoną wątroba i bodajże nerkami - długo była na lekach. Nie chcę Cię stresowac, ale kontroluj to ciśnienie rano i wieczorem i w razie czego jedź na IP.

co do tych gaci siateczkowych, to mam paczkę jeszcze z ostatniego porodu i zastanawiam się, czy kupowac więcej. bo na logikę, to co z tego, ze przepuszczaja powietrze, skoro te wszystkie podkłady/wkładki/podpaski są przecież nieprzemakalne i maja od spodu klej......
a btw, przypomniała mi sie opowieść koleżanki z pracy, która urodziła dziecko w Wejherowie w 2010 czy 2011 roku i wówczas nie pozwalano im nosić żadnych majtek!!!!! chodziły po oddziale z zaciśniętymi nogami, co by im te podkłady nie powypadały.... masakra...

dra Matkowskiego bardzo chwaliła moja koleżanka, która prowadziła u niego ciążę w przychodni na Morenie.

zielone jabłuszko, a Ty planujesz poród VBAC na Zaspie?
bo, hmmm... znowu straszna historia.... ale.
moja znajoma przyjechała do drugiego porodu (po pierwszej cesarce) z nastawieniem, że znowu będzie cc - tak ją zapewniał lekarz prowadzący. na porodówce na Zaspie lekarz dyżurujący stwierdził jednak, że ma rodzić naturalnie. mimo, że zgłaszała okropny ból, mimo że podłączyli jej kroplówkę z oxy, czego w takich sytuacjach nie powinno się robić, nikt nie zareagował na jej prośby o cc. dopiero hipotonia macicy i utrata przez nią przytomności sprawiły, że zdecydowano o cc. okazało się, że pękła jej macica i się wykrwawiała do wewnątrz, przetoczono jej mnóstwo krwi, omal nie zeszła.
następnego dnia, zamiast przeprosin, usłyszeli z mężem od lekarza operującego, że to wszystko ich wina, bo zdecydowali sie na drugą ciążę po cc już po 10-ciu miesiącach i "mogli się powstrzymać jeszcze trochę". ogólnie był bardzo niemiły i ich obrażał. szczegół, że tak krótki okres m-dzy ciążami był własnie wskazaniem do drugiego cięcia. skończyło się skargą do dyrektora szpitala i oficjalnymi przeprosinami, nie mieli juz siły drążyć tego dalej, ale nadawało sie na salę sądową.
także VBAC jak najbardziej, ale może przemyśl jeszcze tą Zaspę.

Zielone jabluszko - ja stwierdzilam, ze wole o jeden raz wiecej pojechac, anizeli o jeden za malo. Z SOR-u babeczki pokierowaly mnie na lewo, winda w dol, na poziom minus jeden.

Ja jakos w polowie osmego miesiaca przestalam brac witaminki, suplementy. Powod nr 1- poprostu opakowanie mi sie konczylo, i poza tym gin mowil mi, ze juz teraz nie ma takiej koniecznosci. Tymbardziej, ze ja w zasadzie nie chorowalam w tej ciazy, procz akcji na poczatku w 8 tygodniu.

A co docisnienia, to ja wlasnie mialam ostatnio na wizycie prawie 170/120. A czulam sie naprawde ok. Odstawilam kawe, pilam jedna dziennie, slaba rozpuszczalna. Nie wiem czy mialo to wplyw jakis, ale od tamtej pory jest ok, jakos 130/90 sprawdzam z ciekawosci codziennie.

a bierzecie jakieś suplementy, mi ginekolog powiedział że po witaminach dzieci bywają większe ja biore kwas foliowy, witamine d i dha oraz żelazo bo mam słabe wyniki hemoglobiny.
Moja siostra brała mnóstwo suplementów za radą swojego lekarz i dziecko ważyło 4800 przy porodzie zapewne to tez kwestia genów bo jej mąż znacznie jest większy od mojego ale coś w tym musi byc ;)

Zielone jabłuszko u mnie też cisnienie niskie 100/60 alw połozna mówi że tak jest lepiej niz miałoby być za wysokie.

Mój synek tez w 30 tyg ważył podobnie, bo 1500 gram natomiast starszy w 29 tyg. juz 1670.

Ja mam strasznie niskie ciśnienie, cały dzień mega senność.

Morelko, ach nie zazdroszczę przeżyć, dobrze że ok. Dobrze zrozumiałam IP dla rodzących jest na 1 piętrze. Zmieniłaś zdanie z zaspy wybór padł na wojewódzki, hmmm?.. ja ciut się waham ale tam dają zzo.
dobrej ndz kobitki życzę.

Inne tematy z forum

angielski Early Stage (3 odpowiedzi)

Czy ktoś ma jakieś opinie o tej szkole językowej? Prowadzą zajęcia w szkołach.

Ginekolog - Głodek Piotr - proszę o opinie (60 odpowiedzi)

W medicoverze pracuje lekarz jak w temacie. Czy którać z Was korzystała z Jego usług? Co o Nim...

Ręczniki... Gdzie warto kupić aby nie zbankrutować? (22 odpowiedzi)

Witam, czeka mnie wymiana ręczników... no dobre z 10 sztuk. Poprzednie były z ikea i polskiej...