Mamusie marcowo - kwietniowe 2016 cz.3

Marzec 2016

Sensimilia 06.03.2016
monisia061 08.03.2016
ania_85 08.03.2016
Patiksz 09.03.2016
mor-ela 11.03.2016
azja 13.03.2016
Aniammmmm 15.03.2016
anah 22.03.2016
Zielone jabłuszko 22.03.2016
MamaSylwia 28.03.2016
Kinga 31.03.2016

Kwiecień 2016

Malgosia85 03.04.2016
Susanna 06.04.2016
OlaOla 06.04.2016
Estera13 06.04.2016
Molly 10.04.2016
dumelek 10.04.2016
margreth 11.04.2016
Polka 16.04.2016
nulka 17.04.2016

Skopiowalam ostnią liste, mam nadzieje ze wszystkie na niej jestesmy :)

Link do popdzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-marcowo-kwietniowe-2016-cz-2-t636617,1,16.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie marcowo - kwietniowe 2016 cz.3

Nika, kurde nawet nie zwrocilam uwagi na te dziwne negatywne kciuki, czy jakkolwiek to nazwac. Heh, komus sie wybitnie nudzi. Oj oj. Masakra z ludzmi.

Ja dzis z internetu kupilam ten bujaczek FP, pewnie lada dzien przyjdzie.oby posluzyl troche.

A zima to chyba juz sobie poszla co? Tylko kurde jesien wrocila. Pogoda tragiczna. Zadne spacery nie wchodza w gre. A teraz chociaz spacery by sie przydaly. Te z was ktore maja dzieciaki, to pewnie draluja a to do przedszkola, a to na chwile chociaz na dwor...macie motywacje. :)

Spokojnej nocki kobietki.

Ola Ola- kto to wie jaka będzie pogoda. Jak rodziłam w podobnym terminie 4 lata temu to dziecko ubierałam w normalny zimowy kombinezon, a sama też chodziłam na spacery w zimowej kurtce. Ciepło nie było...

Ciekawa jestem kto wchodzi na ten wątek i daje "minusy" za zwykłe, nie kontrowersyjne posty. Komuś się chyba nudzi ;-) Nie, żebym się tym jakoś specjalnie przejmowała ;-) ale już drugi raz ktoś nie lubi tego co piszę. Raz pytałam o opinię na temat jakiegoś lekarza, teraz wypowiedziałam się na temat mojego zdania o Redłowie. Czyżby jakiś urażony Pan albo Pani doktor? ;-)))

Dziewczyny, doradźcie.
Rodzę na początku kwietnia i nie wiem co kupić dziecku do ubrania na dwór. Czy kombinezon polarowy, taki bez podszewki wystarczy?

Np. coś takiego:
http://allegro.pl/kombinezon-misiak-pajac-cieplutki-kosmaty-r-56inne-i5752611854.html

Elle, Lalala- co do Redłowa to po prostu nie zrobił na mnie dobrego wrażenia ten szpital, a w zasadzie porodówka. Byłam przed pierwszym dzieckiem oglądac i zwyczajnie źle się tam czułam. Jakiś taki rozgardiasz, sale porodowe małe, takie "szpitalne" no i to, że nie ma pokoju odwiedzin w którym tata mógłby dziecko potrzymać. Jak zobaczyłam to pokazywanie przez szybę to mi ręce opadły. Nie słyszałam nic złego o Redłowie, ani nie mam osobistych z tym doświadczeń, ale wrażenia mam takie, a nie inne. Wg mnie tak, jak w większości szpitali, poród jest tam szpitalny, a nie naturalny. Zupełnie inaczej było jak weszliśmy na porodówkę w Pucku. Spokój, ciepła atmosfera. Chociaż szpital najnowocześniejszy nie jest. Ale jako alternatywa dla porodu domowego wg mnie jedyny. Ale co będzie to będzie. Kto wie, czy nie wyląduję w Redłowie ;-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

A ponieważ większość z tych rzeczy dla dzieciaków jest kosmicznie droga - polecam zakupy rodzinne ;-) My tak ustawialiśmy rodzinę i znajomych, że zamiast kupować grzechotek, przytulaków czy czego tam jeszcze nie potrzeba w ilości więcej niż dwa :D robiliśmy zrzuty :)
U mnie 13 kg do przodu!!! Ale jak ktoś patrzy z boku na mnie to w sumie widzi tylko brzuch, potem cycki, potem biodra :P Ale mi jest koszmarnie ciężko! W życiu taka gruba nie byłam :D

Elle - z nieba mi spadłaś z tymi nakładkami na kibelek - zupełnie o tym zapomniałam, a fakt, że przydaje się oj bardzo bardzo :)
No oszczędzaj się dziewczyno, bo chyba pierwsza nam się tutaj rozpakujesz ;-) Ja się umówiłam z ginekologiem, że za 2 tygodnie mi powie, kiedy mogę rodzić ;-)
My mieliśmy/mamy nianię elektroniczną z monitorem oddechu - Angel Care - już ledwo zipie. Z monitora korzystaliśmy chyba jakoś dwa lata - z niani do tej pory ;-) Ja polecam - ja to trochę tak na wyrost kupowałam ten monitor oddechu. U mnie w rodzinie nieciekawa historia z bezdechem - ratowałam chrześniaczkę jak miała 2 m-ce (wierzcie mi ratowanie niemowlaka, który zachłystnął się i nie oddycha i jest siny - przeżycie które ustawia do pionu na całe życie...) - po przyjechaniu karetki i osłuchaniu przez sanitariusza okazało się, że ma mega szmery w sercu - szpital, diagnoza - dziura w sercu, która nie ma szans na zrośnięcie się, operacja - monitor oddechu w jej przypadku był jak ratunek, bo bezdechy miała częste. Nam też się przydał, choć fakt faktem małe dzieci często mają taki naturalny bezdech - po prostu potrafią przez kilka sekund nie oddychać i nie ma co panikować (choć na początku musiałam do tego przywyknąć). A niania to w sumie fajne urządzenie, żeby posłuchać za dnia, czy dziecko wstało i czy mamy jeszcze trochę czasu, czy trzeba biec i przewijać/karmić. Ale raczej do większych przestrzeni.
My mamy leżaczek FP - dostaliśmy na prezent - ale używałam go dopiero jak młody zaczął dostawać pokarmy - ergo - jak już zaczął być bardziej spionizowany, bo dla kręgosłupa dziecka nie ma co wcześniej szaleć z innymi pozycjami niż na płasko ;-)
Mata edukacyjna u nas była wybawieniem - ja miałam taką z podnoszonymi bokami i mogłam zostawić dziecko na czas robienia obiadu na macie i nie uciekło ;-)
U nas imię też nie wybrane :D

Nulka ja Cie pociesze w listopadzie to miałam kilka dni takich że nie byłam w stanie nogi unieść tak mnie w brzuchu rwało a teraz w 32 śmigam z zakupami na 3 pietro. Są dni lepsze i gorsze czasem brzuch sie mocno spina i trzeba poleżeć, ale nie nie jest źle.
Nie kupuje rzeczy ponadprogramowych to z checią przyjmiemy od dziadkow. U kuzynki podpatrywalam ze lezaczek super sie sprawdzal maluszek czasem plakal tak bez powodu i jak go wkladala do lezaczka to wiecej widzial niz sufit i sie uspokajal. Czasem trzeba cos w domu ogarnac i wtedy taki lezak jest super to bedzie na pierwszym miejscu jak mnie rodzice zapytaja co kupic.

Fajnie, ze podpowiadacie z tymi lezaczkami. Obczajam na allegro taki z fp wlasnie 3w1 do 18kg. Pewnie jeszcze meza namowie przed porodem i zakupimy.

Co do niani elektronicznej to w sumie tez nie glupie. Z tym ze skad cholera kase na to wszystko. Choc u nas by sie przydala, bo domek parter+ pietro wiec wiadomo. Ale narazie drugoplanowo, kwestia kasiory.

A imiona to jest hit. My jeszcze jak w ciazy nie bylam mowilismy, ze nasza cora to bedzie Nina. I tak w kolo gadalismy. A teraz....absolutnie. W rodzinie krzywili nosami i robimy listy, losowania, rankingi. Jest wesolo. I tak myslimy...Hania, Zosia, Lena,Joanna.... Ale zadne do nas nie uderza jakos specjalnie. Masakra ogolnie. Wiec ja do brzucha mowie......."ej dziewczynko..." Hehe.ale dobrze by bylo cos jednak wymyslic.

Elle...ale kurde z ta szyjka niezle. Az mnie ciary przeszly. Bo to niby oznaka ze juz cos tam sie dzieje.ciekawe czy faktycznie tak to przy kolejnych ciazach czy co. Uwazaj tam, bo jeszcze troche przydaloby sie malucha ponosic w brzuszku.

w ogóle to teraz mam faze na kupowanie zabawek i przyborów takich naprawde edukacyjnych, a nie tylko z nazwy:) mam juz sporo biało-czerwono-czarnych książeczek dla niemowlat, maskotki-pingwiny, pandy itp.
jak teraz patrzę na mate edukacyjną po starszym, to sie nie dziwie, ze nie chciał na niej leżeć:) teraz kupiłabym raczej drewniany stojak z zawieszkami, ale póki co, to się wstrzymuje, bo może ktos będzie chciał w prezencie kupić:)

dziewczyny, a imiona juz wybrane? u nas masakra, co chwilę zmiana opcji. już mnie to męczy, bo chciałabym to dziecko w brzuchu jakoś nazywac konkretnie :D

ja mam leżaczek o taki brązowy po starszym dziecku http://www.tinylove.com.pl/index.php?p2359,wielofunkcyjny-lezaczek-bujaczek-lozeczko-3w1-tiny-love-18kg

generalnie nie można tego używac za duzo w ciągu dnia, bo to srednie dla kręgosłupa dziecka, ale wiadomo, czasem trzeba gdzieś malucha na chwilę odłożyc, czy tez przydaje się potem do nauki karmienia łyzeczką.

co do listy do szpitala, przypomniało mi sie jeszcze o chusteczkach antybakteryjnych i nakładkach jednorazowych na toaletę , tzw. toiletkach.

dzis byłam na wizycie u gina prowadzacego i okazuje się, że moja szyjka jest już szczątkowa - na jeden opuszek palca (nie powiedział, jak to się ma w cm). ale kazał sie nie przejmowac, bo podobno przy kolejnych dzieciach tak to juz jest. hmmm...

Oj czyli nie tylko mi coraz ciężej. Ja 6 na plusie - ale tłumaczę to tym że ostatnio sezon urodzinowy w rodzinie się zaczął i sobie nie odmawiam żadnego torciku :) Chociaż wydaje mi się że pierwszą ciążę jakoś lepiej przechodziłam - więcej siły miałam i chęci do wyjścia z domu. teraz o 20 to już zasypiam na stojąco.

Ja w końcu się zebrałam na wyprzedaż do smyka i kupiłam kilka ciuszków dla okruszka :) takie żeby były tylko jego, a nie po starszym bracie :) Lista do apteki zrobiona, lista do akpolu też. teraz jestem spokojniejsza :)

Co do leżaczka my mamy taki jak Nulka - FP jest najlepszy, młody jeszcze w zeszłym roku z niego korzystał jako krzesełko. Jest bardzo stabilny. U mnie leżaczek był najważniejszy, jeździł z nami do dziadków. Młody się w nim bawił, spał, jadł.

Matę miałam też z FP Rainforest http://www.smyk.com/fisher-price-rainforest-k4562-mata-edukacyjna,p1062771381,zabawki-gry-dla-dzieci-p . też była fajna ale młody korzystał z niej jak już był bardziej kumaty wydaje mi się że po 4 miesiącu. Ma ładne melodyjki, które często usypiały malucha :) i można ją bez problemu uprać :)

A dziewczyny macie nianię elektroniczną ? Jakieś sprawdzone modele? My wcześniej z racji mini mieszkania nie potrzebowaliśmy, ale teraz w wakacje szykuje nam się w końcu przeprowadzka i niania by się przydała.

Oj nulka ty sie ciesz....kurde 3,5 kg na plusie. Wow. Az sie usmialam jak to przeczytalam. My zaczynamy 36 tydIen, ale na plusie to juz jakies 13 kg. Wiec niezle. Hehe.
Jest ciezko....chociaz za dnia u mnie nie jest zle. Najgorsze wieczory kiedy czas do spania. Spac sie chce, a nie mozna. Niewygodnie i wogole. Ale juz z gorki. Musimy sie pocieszac nawzajem :)
Ale pogoda co? Nawet na spacer nie mozna, bo bloto ze hej, a poza tym ciagle deszcz jakis pada. Bleeee.....

My wierni FP ;) Bujaczek mamy po córce o taki http://www.ceneo.pl/5582906 ma bodajze 3stopnie podwyzszenia, można bujac, moze byc jako zwykly fotelik plus wibracje.... duzo nie używalam, ale mala go lubila.... spala w nim może 2-3razy....
A mate mialam taka zwykla i sprzedalam, teraz kupilam w mega promocji za 119zł z 250 http://www.nietylkozabawki.pl/pl/p/FP-Mata-gimnastyczna-z-pianinkiem/84177 ... zobaczymy jak sie sprawdzi :)

Czy Wam tez tak cięzko ? Kurcze niby 29tc, 3.5kg na plusie a ja sie ledwo wtaczam na 2 piętro... z córą śmigalam do konca na pełnych obrotach a teraz co chwile przysiadam,sapie.... masakra...

U nas to leżaczek bujaczek sprawdził się w 100 % mam taki Fisher Price z funkcją wibracji (też przydatne więc fajnie jak są) oczywiście nogi można blokować i później karmić na tym dziecko obiadkami czy deserkami, mój mały chętnie na nim odpoczywał spał i się bawił bo jest też pałąk z zabawkami i melodiami. To też zależy od dziecka czy będzie chciało myślę że bujaczek to dobra inwestycja lub prezent bo może posłużyć nawet długi czas natomiast mata edukacyjna to dla nas mały niewypał też miałam dużą z Fisher Price ale mały na niej leżał może łącznie 3 miesiące i zalega w piwnicy ale oczywiście inne dziecko może chętniej i dłużej się na niej bawić :) Polecam kupić używane po jednym dziecku najlepiej z olx żeby móc pojechać i obejrzeć fisher price znacznie droższe a bright stars troszkę tańsze ale uważam że nowych się nie opłaca kupować no chyba że któraś pierworódka planuje mieć więcej dzieci :) Ja przy pierwszym kupiłam używane w bdb stanie te sprzęty i teraz mam jak znalazł :)

Ja też chętnie zapoznam się z opiniami doświadczonych mam na temat leżaczków/bujaczków. Właśnie zastanawiam się nad kupnem leżaczka i maty edukacyjnej.

Nie wiem czy któraś z Was już o tym pisała ale warto sobie przejrzeć:
https://www.facebook.com/events/1678865612393320/1703416989938182/

Dziennik Bałtycki opisuje porodówki na Pomorzu a pod artykułami można też poczytać opinie dziewczyn o szpitalach.

Babeczki...

A powiedzcie mi czy wy uzywalyscie przy niemowlakach tych wszelkiego rodzaju bujaczkow/ lezaczkow? Bo zastanawiam sie czy mowic dziadkom, ze chce cos takiego w ramach prezentu dla malej czy nie :) a jesli praktykowalyscie to, to moze cos mozecie polecic w jakichs tozsadnych cenach? Jakis sklep, producenta czy cos?

A widzialyscie oferte Lidla? Od pierwszego lutego maja byc jakies ciuszki, kolderki, podusie, posciele, maty, spiworki. To takinformacyjnie, moze ktoras akurat chce cos nabyc:)

Milego dnia:)

Ja bylam dzis w centrum handlowym. Zalapalam sie jeszcze na koncowki wyprzedazy.kupilam 4 bluzki rozpinane bez rekawkow w reserved. Petarda, przeceny kolosalne. Za 4 bluzki 70 zl. Takie zakupy lubie. Oby nadaly sie przy karmieniu, bo te typowe to ceny z kosmosu maja.

Nie wiem czy cisnienie poszlo w dol czy co, ale kurde potwornie sie dzis czuje.ten bol glowy nadal mi towarzyszy, dzis wogole wstac z loska nie moglam. A lazeienke to na raty sprzatalam, kurcze nie ogarniam. Teraz wymiekam, polozylam sie choc na troche.

Ale maz przyszedl dzis z dobra informacja. Do momentu porodu bedzie pracowal zdalnie z domu. Bosko. Branza specyficzna, moze sobie na to pozwolic-grafik komputerowy. Mega mnie ucieszyl. Tak jakos spokojniej na umysle mi.

Rodzaje świadczeń:
http://www.mopr.gda.pl/wsparcie-dla/wsparcie-dla-rodzin-i-dzieci/swiadczenia-rodzinne/rodzaje-swiadczen-rodzinnych

niestety kryteriom jest chyba 1900na osobe

Inne tematy z forum

hiv przed porodem (33 odpowiedzi)

Czy któraś z was robiła to badanie przed porodem? bo widzę, że z reguły lekarze zlecają na...

gdzie tanie przybory szkolne i inne ? (7 odpowiedzi)

Witajcie, może ktoś orientuje się gdzie w trójmieście znajdę tanie przybory szkolne (zeszyty,...

Kartony do przeprowadzki ! PILNE!!! (114 odpowiedzi)

Dziewczyny pomóżcie...w piątek czeka mnie przeprowadzka, a jeszcze nie mam kartonów. Potrzebuje...