Mamusie marcowo - kwietniowe 2018 cz.2

Hej dziewczyny.
Nowy wątek zgodnie z prośbą :-)
Skopiowałam ostatnią uzupełnioną listę z poprzedniego wątku. Jeśli jakieś daty się zmieniły lub kogoś na niej nie ma to dopisujcie się :-)

xynka 4.03.2018
ika 9.03.2018
koralinaa 15.03.2018
Darnelka 17.03.2018
Mart84 22.03.2018
Kasia 23.03.2018
Hyo 28.03.2018
Dwupak 31.03.2018

Śruba 05.04.2018
yenna 06.04.2018
Dysia 07.04.2018
yevele 12.04.2018
Kateleen1 17.04.2018
Agatka230988 17.04.2018
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

W szpitalu pielęgnują octaniseptem pępuszki położne.
W Redlowie nie kąpią maluchów.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Smoczek też biorę i szczotkę do włosków. I ręcznik z kapturkiem. Resztę tak jak napisała Agatka. Maść Alantan. Zastanawiam się, bo gdzieś wyczytałam, żeby zabrać gaziki jałowe i sól fizjologiczną. Było też mydełko i i oliwka, ale podobno nie kąpią noworodków w szpitalu i sama już nie wiem. A co z pępuszkiem, bierzecie Octenisept?

Ja w weekend chce zabrać się za pakowanie żeby zobaczyć czy jeszcze coś potrzebujemy...
Ja dla bobasa biorę koc (może rożek ale jakoś ich nie lubie) bodziaki, czapkę, niedrapki, smoczek, pajace, pampersy, pieluchy tetrowe, podkłady do przewijania (dla mnie od razu też:p ) z kremem do pupy mam problem spory...nie mam pojęcia co wziąć:/ linomag u młodej nam się kompletnie nie sprawdził...

Ja już nie mogę się doczekać jak Marianna dostanie się w końcu do zlobka, liczę na to że we wrześniu w końcu pójdzie :p jutro świętujemy jej półtora roku :D

No ja właśnie też dziś byłam u lekarza i Mała już się ustawiła i dość mocno napiera. Lekarka powiedziała, że możemy nie wytrwać do końca i możliwe jest, że wyskoczy szybciej :) jutro zaczynam 37 tydzień więc mam nadzieje, że jeszcze spokojnie posiedzi w brzuszku chociaż z tydzień albo dwa :)

Ja też już po usg, młoda główką w dół, 2240 g. Ale szyjka już skrócona więc trzeba dopakować torbę do szpitala ;) Co bierzecie do szpitala dla dziecka? Ja narazie mam rożek, kocyk, pampersy, pieluszki tetrowe, ubranka, mokre chusteczki, linomag. Coś jeszcze trzeba wziąć?

O mamo, my jesteśmy w 35 tygodniu.
Byliśmy dziś na wizycie. Adaś waży 2100. Kolejna wizyta za 2 tygodnie. Główka na dole :-)

Moje walizki spakowane. No w sumie prawie, bo kilka rzeczy muszę jeszcze dorzucić, ale w razie jakiejś wcześniejszej wpadki jestem przygotowana :-)
Swoją drogą. Znajoma urodziła niedawno w 35 tygodniu. Dziecko zdrowe, silne, 10 punktów.. Także wszystko możliwe ;-)
No, ale oby nasze maluchy czekały grzecznie w brzuchach do 38 tygodnia :-)

Doskonale Was rozumiem. Mój synek naszczescie w żłobku, więc zanim wróci mam czas na wszystko. Dzisiaj zaczynam prac rzeczy dla małej... Jesteście już spakowane do szpitala? Cześć z Was Wspominał że jest z Gdańska, a są tu jakieś gdynianki? :-)

Agata u nas to samo.
Ja ledwo co jestem w stanie ogarnąć coś w domu a Zuza jak huragan do 23 wariuje :-)
I jak ja mam nad nią nadążyć?
Ciekawe jak to będzie z dwójką... Oj ciekawe hehe

Dysia

Re: Mamusie marcowo - kwietniowe 2018 cz.2

U nas też co USG to inna pozycja :p wczoraj przekrecil się w trakcie badania...
Mam ostatnio jakiś spadek energetyczny :/ za to moja córka jak nic wznosi się na wyżyny i nie wie co to zmęczenie :p
ja mam położną w przychodni na morenie, tam też chodziłam do szkoły rodzenia w pierwszej ciąży :)

Z Jaśka może akrobata rośnie ;-) U mnie chyba bardziej w piłkę idziemy, bo ciągle jestem kopana :-)
Śruba jak zaczynałam Szkołę Rodzenie nie wiedziałam o refundacji i za zajęcia zapłaciłam. Dziś byłam na spotkaniu z położną, teraz ma nas odwiedzić 21 lutego. Jestem dobrej myśli :-)

Mój syn robi sobie ze mnie chyba jaja. Ostatnio na usg w środę ułożył się znowu główką do dołu :-)
Co usg to inna pozycja. Ciekawe czy tak zostanie czy jeszcze fiknie kilka razy salto

Hej, ankieta jest trochę źle skonstruowana - niektóre pytania powinny mieć możliwość wyboru więcej niż jednej odpowiedzi zamiast odpowiedzi typu "wszystko poprawne" lub "a i b poprawne" bo to sugeruje odpowiedź, ankieta powinna tego unikać.
Są też pytania, w których powinno być bardziej doprecyzowane o co chodzi (np "Czy podczas porodu można przyjmować inne pozycje, niż leżenie na plecach?" - czy można z punktu widzenia rodzącej i dziecka, czy też czy wolno w polskich szpitalach? )
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Chodzisz do szkoły rodzenia? Żeby zajęcia były refundowane trzeba wybrać położną ze szkoły, do której się chodzi :)

Hej dziewczyny, po pierwsze bardzo Wam gratuluję że wkrótce zostaniecie mamami, szczerze! Sama mam roczna córeczkę i wiem jaka to wspaniała przygoda na Was czeka!
Za kilka miesięcy będę położna (mam nadzieję) ale przed tym potrzebuje Waszej pomocy. Swoją prośbę kieruje do przyszłych mamusiek, które są w pierwszej ciąży. Do zakończenia pisania pracy licencjackiej potrzebuje Waszych odpowiedzi w ankiecie, jest ona krótka i sprawdzi Wasza wiedzę na temat porodu (to dobry sprawdzian również dla Was przed tym ważnym dniem, na końcu zobaczycie ile zdobyłyscie punktów).
Jeszcze raz bardzo Was proszę o wypełnienie ankiety, bardzo mi tym pomożecie, a to link :
https://docs.google.com/forms/d/1miV9vcobzPRJMPqWkVZkTFg5anz0PCJWvgkY-xz5OEI/edit

Dziewczyny macie już wybraną położną środowiskową? Szukam też dobrego pediatrę najlepiej gdzieś z okolic Przymorza lub Oliwy.

Re: Mamusie marcowo - kwietniowe 2018 cz.2

My po usg 3 trymestru :) na początku usg młody był d*pa w dół, a na koniec głowa więc dziewczyby spokojnie!
Z kolei córką jak z nią byłam w ciąży to się przekrecila jakoś w 36 czy 37 tyg ;)
Ogólnie z młodym ok, aktualnie 29tc3dzien wg iść 29tc1, waży ok 1330 i co najważniejsze nadal jest chłopcem:D
Mąż dzisiaj wziął wolne i byliśmy po usg na śniadaniu w Sapore w Gdańsku na tkackiej i powiem wam że polecam :) kawa/herbata + śniadanie 8.50 za osobę :p
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

To trzeba się umówić następnym razem:) teraz we wtorki i czwartki będzie:)
Dziewczyny, będzie z kim się spotkać na morenie i wypić kawę! Ale żeście mnie uszczesliwily :p

O jak fajnie :-) Musimy się kiedyś umówić, zawsze to będzie raźniej :-)

No właśnie nie mają, w ogóle nie mają tego w ofercie. Tzn możesz mieć w abonamencie ale nawet wtedy tego u nich nie zrobisz.
Podobnie do niedawna było z prenatalnymi, mogłaś mieć białko pappa ale oni tego nie robią. Albo USG 15tydz, też zaczęli dopiero pod koniec roku robić.

Inne tematy z forum

I klasa - tornister i piórnik jaki?? (20 odpowiedzi)

Możecie podpowiedzieć jakie tornistry sprawdziły się waszym dzieciom w I klasie?? Czy w I klasie...

Co na uspokojenie przed egzaminem na prawo jazdy? (69 odpowiedzi)

Proszę o polecenie, jakiś tabletek uspokajających, ale nie usypiajacych. Będę baaaardzo wdzięczna :)

Dieta cukrzycowa- co jeść? (20 odpowiedzi)

dostałam od lekarza zalecenia: - żadnych cukrów, słodyczy, miodu, dżemów - bez węglowodanów...