Mamusie sierpniowo-wrześniowe 2012 52* 1*

Pierwszy wątek, kiedy już wszyscy jesteśmy obecni ;)
Wszystkim mamuśkom należą się gratulacje i buziaki, bo jestesmy zarąbiste :P a nasze dzieci przesłodkie ;)

20.06. (02.08) gianella - Rozalka, 2,03 kg, 44 cm / Kliniczna CC
24.06. (11.08) Mamafipcia - Weronika, 1480 gr., 40 cm/ Zaspa

27.07 (09.08) agag_agag - Szymek 3600 gr, 55 cm / Zaspa SN
27.07 (o3.08) sanszajn - Antony Adam 3400gr, 56cm / Redlowo SN
31.07 (03.08) Eliska - Zuzanna 3420 gr, 54cm / Zaspa SN

02.08 (20.08) AgusiaB - Wojtuś 3780 gr, 56 cm / Kliniczna SN
05.08 (04.08) Sylwia- Janek 3700 gr, 56 cm / Kliniczna SN
06.08 (19.08) Paula - Antoś 3200 gr, 53 cm/ Redłowo SN
10.08 (18.08) Zetka - Wojtuś 3310 gr, 53 cm/ Zaspa SN
11.08 (17.08) Kasita- Tymoteusz 3830 gr, 62 cm/ Kliniczna CC
12.08 (05.08) Mariols- Wiktoria 3470 gr, 55 cm/ Kliniczna SN
14.08 (25.08) Martek - Maciej Franciszek, 4150 gr, 56 cm / Swiss Med CC
17.08 (04.09) Jokerkowo Maja / Zaspa
18.08 (30.08) kaska2308 - Zuzanna, 3075gr, 53 cm / Kliniczna SN
18.08 (15.08) Asela - Gaja Daniela, 3700 gr, 56 cm / Redłowo SN
19.08 (17.08) Ola81 - Emilka, 3280 gr, 55cm / Wejherowo, SN
20.08 (18.09) Alana - Laura, 3100gr, 53 cm / Redłowo CC
20.08 (05.09) Asiunia81 -Jaś, 3758, 58 cm/ Swissmed CC
25.08 (20.08) KArolina -Tomasz, Redłowo SN
26.08 (12.08) ania84 - Liwia, 4125, 59 cm/Kliniczna
28.08 (21.08) Bimka - Adaś, 4000g, 60 cm/ Redłowo SN
29.08 (29.08) Olcia- Nicole,3550 gr, 55 cm/Redłowo/SN

01.09.(23.08) Aga81gd-Nikodem 3760g,56cm/kliniczna
03.09 (28.08) Mammamia - Maciuś, 3400g ,57cm/ Redłowo
06.09 (17.09) miskab - Jasiek, 3470 gr,55 cm/ Wejherowo
06.09 (13.09) asik-74-Emilka,3760gr, 57 cm/Swissmed
07.09 (06.09) nat - synek, 3400 gr, 56 cm / Redłowo
08.09 (03.09) nanik- Wiktoria, 2945 gr, 53 cm
09.09 (15.09) agusp-Agatka, 3540gr, 55 cm/Swissmed
10.09 (27.08) Łucja81 - Maciej , 3960 gr, 56 cm/ Wejherowo/SN
10.09 (05.09) kattie - Patryk 3370g, 56cm / Kliniczna CC
11.09 (01.09) ania85 - Weronika, 4100 gr, 57 cm / Far Far Away ;)
13.09 (16.09) LADY_D - Jaś, 3790 gr, 57 cm / Wejherowo
17.09 (22.09) okruszek_ - Marcin, 3295 gr, 55cm / Kliniczna
17.09 (14.09) DaMa - Lilianka, 2960 gr, 55cm/Kliniczna/CC
17.09 (29.09) Olka Fasolka-Lilka, 2720 gr, 51 cm,Redłowo
18.09 (02.09) Galuszka- Nina,3250g 57cm /Wejherowo/SN
19.09 (29.09) Iskierka28-Kornelka, 2950gr,53cm/Zaspa /SN
19.09 (17.09) Roli-synek/Kliniczna/CC
20.09 (20.09) Aguseek- Amelia, 3520gr, 56cm/Kliniczna
22.09 (19.09) ivi83- Olaf, 3490 gr, 55cm/Zaspa/SN
27.09 (22.09) malutka22, Fabian, 3990g, 59 cm, Redłowo
30.09. (24.09)krasnal699,Konradek, 2880 gr, 54 cm/Kliniczna/CC

Poprzedni wątek:
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=414543&c=1&k=16
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: ll

sól, rumianek, twoje mleko z cyca, ale ja bym poszła do lekarza skoro mega zaropiałe i opuchniete. jakies lepsze lekarstwo da

Helpppppppp
co na mega zaropiałe i opuchnięte oczko?
Sól tylko?

eh, Alana, dopiero teraz doczytałam o tej torbieli, ałała :( Biedne dzieciątko.
Hmm... dzieciom sie różne rzeczy robią od hormonów matki, np. mogą mieć mleko w cycuszkach (OMG), obrzęk sutków, a dziewczynkom może lecieć krewka z pochwy. Może ten torbiel to jedna z takich spraw.... No ale fakt, mała nie jest (jak na takie dziecko). Dobrze, że robiłaś to badanie. Ciekawe co z tym teraz...

My dzisiaj na usg bioderek idziemy.

o dzieki iskierka, bede tam dzis dzwonic :)
Bimka pytalas po co gin dzieciecy, a wiec kazali mi skonslutować czy ten torbiel o takiej strukturze i wielkosci nie bedzie miał wpływu na dorastający jajnik, bo mozliwe ze nie ma na co czekac i trzeba go usunac jak najszybciej zeby nie naraż jajnika na jakis zły rozwoj lub brak rozwoju.

Alana zazdroszczę, ja mimo jednej pobudki ok. 4:30 spałam, ale tak przerywanie i jestem nieprzytomna.

Jem szybko śniadanko, ogarnę śpiącą królewnę i lecimy na USG bioderek. Trzymajcie kciuki :D

Krasnalku, brzuch się wchłonie, może nie tak jak sobie byśmy tego życzyły, ale z pewnością jeszcze kilka cm nam ubędzie :)

Sylwia, kurde olek jak nie s****zka to przemarsz wojska u Ciebie.

Co do ginekologa dziecięcego, koleżanka tutaj chodziła:

http://www.gabinetymatkiidziecka.pl/

wczoraj chyba jakis dzien torbieli był ;) Sylwia dzadza ci tablety i sie wchłonie ;))

ale jestem wyspana i obudzona z dobrym humorem, az sama siebie nie poznaje :P

ale jestem kolejny dzień padnięta :/

ja też się niestety zastanawiam nad zmianą pediatry, chociaż niby nam nigdy nie zaszkodziła, ale jakoś nie pewnie się u niej czuję ..
swoja drogą, jak będę w środe to zapytaj jej o to zapalenie płuc co ona o tym sądzi, mam nadzieję, że nie to samo co Ci ze szpitala ..

a ja byłam na klinicznej,, poczułam się lepiej zaopiekowana niż jak pojechałam na ip rodzić, nawet usg mi lekarz dzisiaj zrobił
i mam uwaga .. 5 cm torbiel na jajniku!
tzn. lekarz to nazwał ciałkiem krwotocznym, a później powiedział, że to torbiel

ogólnie powiedział, że by mnie zostawił na oddziale co bym się nie wykrwawiła, ale że chcę wrócić do domu to dał mi tabletki jakieś ..
i po następnym okresie mam iść na usg do swojej ginki, żeby sprawdzić co się z tym dzieje ..

niby mnie nie nastraszył, powiedział, że powinno się wchłonąć, także mam nadzieję ..
nie wiem jak i kiedy ja to wyhodowałam, bo 4 października byłam u swojej ginki i miałam usg i nic takiego nie było :/

zaraz padnę na cycki. Mały płacze mi od 20 :(

tak -mam do niego duże zaufanie

Agag ... Andrzej Turski?

nat przepisz się na abrahama, tu się nie musisz nawet rejestrować tylko przyjeżdżasz z dzieckiem i Cię bez łaski przyjmują. A mówiłaś jak małe jest dziecko ?

ja gorąco polecam doktora Turskiego w przychodni Morena Nie mam pojęcia czy ma też praktykę prywatną, a dostac się do niego do przychodni jest bardzo trudno niestety

Dziewczyny szukam dobrego pediatry w Gdańsku
Możecie mi kogoś polecić? pliiisssssss

no właśnie mi też zawsze ślinka leciała i dlatego zapytałam ją, czy nie zechciałaby mi pomóc, a sobie "dorobić" :) Dzięki Bogu się zgodziła, bo catering posztowałby o niebo więcej a ja pod kreską niestety..
A mój salon wcale nie duży, bo ok 4,30 na 4,30 :) Ale poza stołem (który na codzień ma 90x150) krzesłami kanapą i stolikiem pod TV oraz malutką wysoką witryną nie mam innych mebli tylko ewentualnie zabawki dzieciowe :) A stół po rozłożeniu 3,5 metra muszę przystawić do jednej ściany a przejście jest tylko z drugiej. Przy tym stole bez problemu pomieści się 18 osób 8 z jednej 8 z drugiej i 2 na szczycie :) No i miałam też drugi taki bardziej tradycyjny stół rozkładany ok 90x190 pomieściłby 9-10 os: 3 z jednej 3 z drugiej i po 2 na szczytach :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

dzieki za słowa otuchy, jestem dobrej mysli jakos :) ale przeraza mnie wielkosc tego torbiela przy tak malych jajniczkach, na prawym jest torbiel i zasłania cały jajnik
debridat chyba daje o sobie znać bo mala w miare spokojna, teraz juz spi ale w ciagu dnia o wiel mniej postekiwania i plakania przy bąkach, zobaczymy czy to zbieg okolicznosci czy debridat juz działa

łucja mam microlife nc100 - jest super :) pokazuje temp prawidłowo, wiadomo +/- 0,2 stpnia

padam juz dzisiaj bo od 4 nie spie a dzien pelen wrazen ide myc butle i spac :) teskno mi dzisiaj strasznie za mężem :(

agag ja zawsze jak czytam co AgusiaGda przyrządza to mi ślinka leci:) naprawdę podziwiam ludzi co lubią i potrafią gotować, bo ja jak coś robię w kuchni to od razu mam nerwa:))
chyba musisz mieć też duży salon skoro mieści ci się3,5 metrowy stół?:)

http://img03.allegroimg.pl/photos/oryginal/26/70/46/70/2670467051_1
Cool Club, rozmiar 68
Jakby któraś z Was była chętna to chętnie odsprzedam niedrogo, bo za niewiele wylicytowałam:)

Asela bedziesz miałą kombinezonów jak mrówków:)

Marols no faktycznie niezbyt fajna ta twoja pediatra a nie możesz po prostu zmienić przychodni, dwa razy do roku można jakby co

tak o tych katarkach piszecie że ja non stop małemu do noska zaglądam ale na szczęście nic nie widzę

Bimka ty jutro masz usg bioderek małego? bo my mamy, ale ja tak koło 9-tej będę, a ty z tego co pamiętam masz na 10:45?

Alana pisałaś kiedyś o jakimś dobrym termometrze bezdotykowym? kupiłąs go? jesteś zadowolona?

Jeszcze mam takie jak coś:
http://img06.allegroimg.pl/photos/oryginal/26/81/81/02/2681810246
Cool Club, rozmiar 68,
image
H&M, rozmiar 62- kiepskie zdjęcie, bo teraz robione przy sztucznym świetle

Aaaaaa!
Chciłam napisać że my po chrzcinach :)
Ale nie obyło się bez komplikacji... Byłam do tego stopnia załamana, że myślałam, że rozryczę się przed samym kościołem...
Robiliśmy w domu na 27 osób. Pomieściłam bez problemu (uwielbiam mój 3,5 metrowy stół), nakryłam też (łączna zastawa moja i moich rodziców wystarczyła) ciasta zamówiłam u cioci, obiadek też ktoś przygotował (zaraz uszczególę, bo warto wiedzieć) a w kuchni pomocą była moja niania.

ALE...

Na godzinę przed kościołem odcięli nam zimną wodę! Okazało się że jedni z sąsiadów nad nami w naszym pionie są zalewani przez swoich sąsiadów z góry a nie ma ich w domu... w zwiazku z tym dyspozytor wyslał hydraulika i zamknęli zimną wodę w całym bloku! w niedzielę przed południem! 27 osób chrzciny bez toalety! bo już pal licho zmywanie naczyń... Ile ja się nabiegłam po tych sąsiadach żeby zgodzili się podłączyć spowrotem tą wodę... w końcu jak się nabłagałam, napłąkałam, to sąsiedzi się zgodzili, ale za to dyspozytor nie chciał się zgodzić! bo w takim wypadku jeżeli by podłączył, to zalewana sąsiadka miałaby prawo dochodzić odszkodowania nie tylko od sąsiadów którzy zalewali, ale też od spółdzielni która nie zaregowała na zgłoszenie, a wręcz przyzwoliłą na dalsze zalewanie i to dyspozytor by za to beknął! masakra! ja nie mam pojęcia jak to zrobiłą, ale 15 minut tak błagałam tego dyspozytora, żę wysłał do nas tego hydraulika i puścili wodę. o mało nie spóźniłam się na chrzciny włąsnego dziecka, ale wszystko skończyło się dobrze :)

A co do jedzonka, to muszę Wam koniecznie powiedzieć, że o przygotowanie dań obiadowych poprosiłam starą forumową znajomą. Wiem, że gotowanie jest jej pasją i sama już kiedyś miałąm okazję spróbować jej wypieków, a do tego jest bardzo sympatyczną i skorą do pomocy osobą. Poprosiłam, żęby mi doradziła co i jak oraz "wyceniła" swoją pomoc. Mimo że robiła to pierwszy raz, to naprawdę niezwykle profesjonalnie przygotowła mi 2 kartki propozycji dań wraz z potrzebnymi do nich składnikami - mogłam sobie wybierać i modyfikować do woli :) a koszt wyszedł naprawdę nieduży.
Wszystko było przygotowane wręcz po mistrzowsku! Goście byli zachwyceni smakołykami na stołach, bo powybierałam, takie potrawy, których nie znałam albo nie miałam na co dzień. nachwalić się nie mogli! W ogóle to jedzenia było wbród! za naprawdę nie duże pieniążki a o niebo lepiej i więcej niż w restauracji! W rastauracji min 80 zł na osobę przypada jeden kawałek mięsa (niekiedy jak mi się już kilka razy zdażyło twardego i zeschniętego) i jeden kawałek ciasta. Tu na każdego wypadało conajmniej po 3-4 kawałki mięsa! po 5 jeśli liczyć kotlety które teściowa uparła się przynieść (jaka była moja chora satysfakcja że prawie wszystkie kotlety - i tylko kotlety zostały po uroczystości :P )
GORĄCO POLECAM kobietkę, która dołożyła tylu starań by moja uroczystość była na medal i z całego serca jej za to dziękuję. A osobą o której mówię jest nasza forumowa AgusiaGda :)

Zapytałam Agi, czy mogę ją polecić i ona się zgodziła, więc naprawdę gorąco i z całego serca polecam ją jako kucharkę i organizatora przyjęć rodzinnych :) Ja na pewno bez żadnego wahania będę ją prosiła o pomoc w przygotowaniu innych też mniejszych uroczystości rodzinnych, bo wszystko było tak smaczne, że z pewnością będę chciała spróbować pozostałych punktów z listy propozycji dań i powtórzyć niebiańską ucztę tych które już spróbowałam :)

Inne tematy z forum

Pomysły na tegoroczne prezenty : (44 odpowiedzi)

Jakie są wasze tegoroczne pomysły na prezenty - dla męża/chłopaka, mamy, ojca, teściowej. teścia,...

trymer/maszynka do strzyżenia - zbieram opinie (18 odpowiedzi)

dzieczyny, poszukuję jakiejś maszynki/trymeru (max do 150 PLN), która/-y tnie włosy od 0,5mm....

Pierwsze dni w przedszkolu - przyzwyczajanie (51 odpowiedzi)

Dziewczyny, naczytałam się w necie, że warto stopniowo wydłużać pobyt dziecka w przedszkolu. No...