Mamusie sierpniowo-wrześniowe 2012 52* 2*

20.06. (02.08) gianella - Rozalka, 2,03 kg, 44 cm / Kliniczna CC
24.06. (11.08) Mamafipcia - Weronika, 1480 gr., 40 cm/ Zaspa

27.07 (09.08) agag_agag - Szymek 3600 gr, 55 cm / Zaspa SN
27.07 (o3.08) sanszajn - Antony Adam 3400gr, 56cm / Redlowo SN
31.07 (03.08) Eliska - Zuzanna 3420 gr, 54cm / Zaspa SN

02.08 (20.08) AgusiaB - Wojtuś 3780 gr, 56 cm / Kliniczna SN
05.08 (04.08) Sylwia- Janek 3700 gr, 56 cm / Kliniczna SN
06.08 (19.08) Paula - Antoś 3200 gr, 53 cm/ Redłowo SN
10.08 (18.08) Zetka - Wojtuś 3310 gr, 53 cm/ Zaspa SN
11.08 (17.08) Kasita- Tymoteusz 3830 gr, 62 cm/ Kliniczna CC
12.08 (05.08) Mariols- Wiktoria 3470 gr, 55 cm/ Kliniczna SN
14.08 (25.08) Martek - Maciej Franciszek, 4150 gr, 56 cm / Swiss Med CC
17.08 (04.09) Jokerkowo Maja / Zaspa
18.08 (30.08) kaska2308 - Zuzanna, 3075gr, 53 cm / Kliniczna SN
18.08 (15.08) Asela - Gaja Daniela, 3700 gr, 56 cm / Redłowo SN
19.08 (17.08) Ola81 - Emilka, 3280 gr, 55cm / Wejherowo, SN
20.08 (18.09) Alana - Laura, 3100gr, 53 cm / Redłowo CC
20.08 (05.09) Asiunia81 -Jaś, 3758, 58 cm/ Swissmed CC
25.08 (20.08) KArolina -Tomasz, Redłowo SN
26.08 (12.08) ania84 - Liwia, 4125, 59 cm/Kliniczna
28.08 (21.08) Bimka - Adaś, 4000g, 60 cm/ Redłowo SN
29.08 (29.08) Olcia- Nicole,3550 gr, 55 cm/Redłowo/SN

01.09.(23.08) Aga81gd-Nikodem 3760g,56cm/kliniczna
03.09 (28.08) Mammamia - Maciuś, 3400g ,57cm/ Redłowo
06.09 (17.09) miskab - Jasiek, 3470 gr,55 cm/ Wejherowo
06.09 (13.09) asik-74-Emilka,3760gr, 57 cm/Swissmed
07.09 (06.09) nat - synek, 3400 gr, 56 cm / Redłowo
08.09 (03.09) nanik- Wiktoria, 2945 gr, 53 cm
09.09 (15.09) agusp-Agatka, 3540gr, 55 cm/Swissmed
10.09 (27.08) Łucja81 - Maciej , 3960 gr, 56 cm/ Wejherowo/SN
10.09 (05.09) kattie - Patryk 3370g, 56cm / Kliniczna CC
11.09 (01.09) ania85 - Weronika, 4100 gr, 57 cm / Far Far Away ;)
13.09 (16.09) LADY_D - Jaś, 3790 gr, 57 cm / Wejherowo
17.09 (22.09) okruszek_ - Marcin, 3295 gr, 55cm / Kliniczna
17.09 (14.09) DaMa - Lilianka, 2960 gr, 55cm/Kliniczna/CC
17.09 (29.09) Olka Fasolka-Lilka, 2720 gr, 51 cm,Redłowo
18.09 (02.09) Galuszka- Nina,3250g 57cm /Wejherowo/SN
19.09 (29.09) Iskierka28-Kornelka, 2950gr,53cm/Zaspa /SN
19.09 (17.09) Roli-synek/Kliniczna/CC
20.09 (20.09) Aguseek- Amelia, 3520gr, 56cm/Kliniczna
22.09 (19.09) ivi83- Olaf, 3490 gr, 55cm/Zaspa/SN
27.09 (22.09) malutka22, Fabian, 3990g, 59 cm, Redłowo
30.09. (24.09)krasnal699,Konradek, 2880 gr, 54 cm/Kliniczna/CC

Poprzedni wątek:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-sierpniowo-wrzesniowe-2012-52-1-t416283,1,160.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie sierpniowo-wrześniowe 2012 52* 2*

tak olcia posiew z kału ;)

ja marze o pol roku zeby siedziala i mozna bylo dac w łapke biszkopta i nie trzeba sie martwic :)

Alana a ten posiew to tez z kału tak? ja chyba wlasnie bede robila badania malej w prawdzie jest na pepti ale tez nie ma rewelacji, a pamietam u Maksa jak zmienilismy mleczko ze zwyklego mm na pepti to byla mega poprawa i dziecko sie obrocilo o 180 stopni i spalo i nie plakalo i sie sam zalatwial ladnie, u u malej niby lepiej ale te kupki wciaz nie takie co mnie martwi.
aj ja dentysty tak strasznie sie boje ze ide jak juz musze a najchetniej to bym chciala zeby mi narkoze zaaplikowali i wtedy mogliby mi robic z zebami co chca.
mala cos ma dzisiaj gorszy dzien:( spala moze przez caly dzien lacznie 2 godziny a teraz tez niby juz spi a co chwile sie budzi i chyba juz z milion razy odbijala i co ja odkladam to znowu sie wierci ze odbic sie jej chce:( masakra jakas. normalnie czasami sie nie moge doczekac jak bedzie miala rok.
ale co tam mamusie mina naszym dzieciaczka kolki zaczna wychodzic zeby:)

Dokładnie to rozumiem my z uwagi na nietolerancję całkowicie zrezygnowaliśmy z piersi ale to trwało (odzwyczajanie małego) jakieś 1.5 miesiąca. Chciała bym napisać że już jest super, ale niestety wciąż bywa że nie chce butli i się z nami wojuje, strasznie mi go szkoda. Ja już przez to wszystko straciłam pokarm, właściwie już nie mam :/
Z doświadczenia wiem że takie ograniczanie właśnie tak się kończy. Tylko u nas to wyszło małemu na zdrowie.
Mam pytanko do Was, może któraś mi poleci dobrą dentystkę w Gdyni. Najlepiej taką która dobrze znieczula, bo strasznie się boję. Tak już mam lęk przed dentystami. Ostatnio chodzi mi po głowie - czy gdzieś w trójmieście maja gaz - wtedy na pewno bym nic nie czuła :-)

Galuszka, nie mogłam przypomnieć sobie Twojego imienia i głupio mi było bo jakbyś to nie była Ty? ;) poza tym miałam kiepski humor bo mały się uparł, że ma być piaskownica a za cholerę nigdzie nie mogłam jej znaleźć :P Ja się właśnie próbowałam wbić na to osiedle bo widziałam plac zabaw :P ale uznałam, że nie będę koczować pod bramą bo ktoś mnie pogoni :):) A Ty taka wyluzowana szłaś.

Ja mieszkam niedaleko Kaufflandu :)

Krasnalku gdzie Ty ze swoim maleństwem leżałaś w szpitalu?
My na Polanki ale jestem bardzo niezadowolona ... jak nic nie zrobią to wychodzę na żadanie i szukam czegoś innego chyba bo mnie tu szlak trafi ... albo może wiecie gdzie w Trójmieście można znaleźć dobrą albo najlepszą opiekę dla takiego maluszka ...
Dziś podano mi receptę na kolki: ograniczyć pierś - tylko jak to wytłumaczyć miesięcznemu bąkowi tak by zrozumiał ... no zastrzelił mnie lekarz facet dodam

No to byłam JA:):) bo ja mieszkam w tym ogrodzonym osiedlu:) i mam tam całkiem spoko plac zabaw:)
a Ty gdzie mieszkasz?? następnym razem mnie zaczep jaak nie skojarzę ale faktycznie widziałam Cię:):)

Galuszka a więc to byłaś TY :):P tak myślę, ciemna kurtka, ciemna mała torebeczka przez ramię i turkusowy wózek, a i miałaś włosy w kitku :P :> ??

Ja szłam z synkiem za rękę i pchałam bordowy wózek :D nie pamiętam na jakiej ulicy byłam bo chodziliśmy po całym grabówku i szukaliśmy placu zabaw. Ooo pamiętam, to było przy jakimś osiedlu "czynszówka":> czy jakoś tak ... :P

Krasnalku tylko z tą wagą, którą macie kupić to uważaj, my właśnie sprzedaliśmy zelmera, niestety te wszystkie domowe wagi dla niemowlaków są strasznie niedokładne, a tym bardziej jak musicie malucha wazyc czesto i każdy gram jest ważny, te wagi potrafią za każdym razem pokazać inną waqgę, z różnicą nawet kilkaset gram. Może jesli masz przychodnie w miarę blisko, to lepiej iść do przychodni wazyc na profesjonalnej wadze.

ja dzisiaj nie uważam swojego macierzyństwa za piękne ... :(

Ivi - biedulko, trzymam kciuki za Was! Skąd ten rotawirus się przpałętał??

Krasnalku - najwazniejsze, że już w domku. Niech synek je ładnie :))

Kurcze, ja pewnie też bym musiała zrobić młodej badanie z posiewem, na krew utajoną.. Ale jak na razie nawet siuśków nie mogę złapać..

My po kolejnej rehabilitacji, mała ma przyklejone dwa plastry na brzuszku, żeby zaktywować mięśnie brzucha. Do OWI mamy termin na 5 lutego chyba, do innego ośrodka na 7 stycznia... Nie ma to jak NFZ :(

I gdzie to piękne macierzyństwo, bez szpitali, chorób, kolek, nieprzespanych nocy..? Ale pewnie każda z nas i tak uważa to swoje macierzyństwo za piękne :))

Aaaa, mała mi dziś ulewa. Nie ulewała mi ze 2 miesiące, a dziś prawie po każdym mleku :( Nie wiem co jest...:/

mariols ogolne badanie kału z oznaczeniem ciał redukujących + krew utajona i jak bedziesz robic to zrob sobie posiew od razu i wtedy bedzie sprawa w 100 % jasna :)) na posiew osobny pojemnik i na ogolne + krew utajona drugi pojemnik :) płacilam w brussie za wszystko 62 zł :)

heh sanszajn u nas podobnie - jak zrobi siku w gacie, to mówi "siusiu chcę na ubikację", siada na sedesie i po chwili mówi "okej, już"
I tyle z nauki...
Ja nie stosuję żadnych technik poza tłumaczeniem - chyba nie najlepiej mi to wychodzi w takim razie ;>

Moja mala ma juz 2 lata i 5 miesiecy juz ponad tydzien walczymy ale ona jak zrobi siku w majty to nagle biegnie do kibelka siada i mowi " oooo juz nie ma siusiu" probuje ja przekupywac, dawac nagrody, naklejki z usmiechneyta buzka, krzycze, prosze raz nawet klaps poszedl taki lekki i nic nie kuma wcale zeby powiedziec . Jak ja wysadze to raz zrobi a raz nie i za chwile kaluza :(
Z Jr Delicol tez nam pomogl ale niby juz po kolkach ale przychodzi 17.30-18.00 to marudzi i placze ale niby brzuszek ok sama nie wiem. W sobote bedzie mial 3 miesiace.

Alana to jeszcze raz, jakie badania by wykryc uczulenie na laktoze i bialko mleka krowiego?
posiew z kału + krew utajona?

Witam....

Krasnalku dobrze ze juz w domku :* dacie rade przybrac, trzymam kciuki...

a wlasnie dzis bylismy na wazeniu i ile sie ta "pielegniarka" nagadala, że waza tylko przy szczepieniu.. i ze nie trzeba dziecka wazyc czesto i ze nie to ze nie chca mi dziecko zwazyc tylko ze robia to dla jej dobra bo tam tyle dzieci chorych przychodzi i w ogole... :/a ja tak wierze pani ale wazenie co 6 tyg to przesada i ze mam na wypise ze szpitala jako zalecenie wazenia dziecka co tydzien :D a ona - nie mozliwe :D i poleciala do pokoju pediatry...jej wszystko zdac... wredny babsztyl...
powiedzialam ze niedlugo bede miala swoja wage i jak bede ich odwiedzac to bede mowic ile mala wazy i nie musza sie juz z jej wazeniem fatygowac :)
a tak w ogole to mamy 5700g

a co do pieluch to mysle ze pampersy sa bardziej chlonne niz dady....no ale roznica cen i ilosc zuzytych pieluch, moze dac miedzy nimi znak =

hejka połikendowo

sanszajn w jakim wieku Twoja większa pociecha? Bo jeśli chodzi o szczanie po nogach bez żadnego zakumania, to my to samo mamy :/ Moja Gabi ma 2 lata i 3 miesiące. Normalnie nic z sobie z tego nie robi. W czwartek dla przykładu wracamy ze szkoły gdzie poszłyśmy po Tosię i Gabi opowiada jej co się działo w domu. "Tosiu zrobiłam siusiu w majtki". Tosia na to: "Co???? Zrobiłaś siku w majtki????" A Gabi: "Tak!!!! HAHAHAHAHAHAAHAH"... Nie widzę na razie szansy na postęp w takiej sytuacji ;>

kattie u mojej córki ŁZS objawia się tylko łuską na głowie, coś jak ciemieniucha tylko, że znacznie twardsze i gęste :/ i jej to nie swędzi

łucja jakie objawy AZS były na początku to Ci nie napiszę; wydaje mi się, że to były te placki na skórze w różnych miejscach ale od tamtego czasu tyle już przeszliśmy tych zmian, że nie wiem co było najpierw. Wiem, że to może być straszna choroba. U mnie w wieku dojrzewania miała apogeum, moja głowa to była jedna wielka rana sącząca się ropą i krwią. Najgorsze było to, że nie bylo się w stanie psychicznie znieść tego swędzenia i musiałam to drapać, inaczej bym oszalała a to drapanie neistety wszytsko psuło :/Tosia póki co kończy na "liszajach" i zaraz je smaruję sterydem żeby nie dopuścić do tego co ja miałam kiedyś. Najważniesjze przy tej chorobie jest nieustanne wręcz smarowanie całego ciała, nawilżanie.
Jeśli któreś z Waszych dzieci zaczyna z AZS to pamiętajcie jak ważne są tkaniny, które dotykają ciała. Każda lamówka z koronką, każda wełniasta tkanina, wyraźniejszy splot itd mogą w kilka h doprowadzić skórę do stanu jakby po niej przejechaĆ drapakiem:/ No i bielizna najlepiej biała. Proszek jak najdelikatniejszy. W tej chwili mogę powiedzieć, że u Tosi jest okej. Skóra zawsze będzie jak papier już i z tarką w strategicznych miejscach (kolana, łokcie, dół ramion). Niestety kiedy mija lato zaczyna się walka o miękką skórę. Najgorzej jest z rękawiczkami:/ Niemal każde tak podrazniają Tosi skórę, że trudno ją potem zagoić. No ale da się na pewno z tym żyć. Byle pamiętać o profilaktyce. To podstawa.

wiekszosc dzieci ma nietolerancje i z tego wyrastaja jezeli na zwykłym mleku ktore ma okolo 7 g laktozy w kale jest mniej niz 0,25 % cial redukujacych to luz, ale sa dzieci z wrodzona nietolerancja laktozy to nic nie pomoze jak tylko dieta bezlaktozowa u nas na comforcie ktore ma 2,9 laktozy bylo cial redukujacych 1 % wiec duzooo i kwasy tluszczowe w kupie i ph 6 i ta flora jelitowa co wyszla w posiewie tez swiadczy o alergi :)

asela napisz mi adres bo chce w googlach sprawdzic sobie :))

Dzięki dziewczyny:)Mój mały póki co nie miał uczulenia na nic, więc jutro kupuję Dady:) Też kupuję chusteczki z Lidla, są super.

no my po szczepionce i mała jest tak strasznie marudna nie płacze tylko jak je :( u was też tak było

nie zauważyłam większego zużycia pampersów dada w porównaniu z pampersami, tak czy siak ok 8 dziennie:)

dzisiaj zakupiłam w lidlu chusteczki nawilżane do pupki i w porównani z biedronkowymi moja zdecydowanie lepszy skład

Inne tematy z forum

Okulary dla dziecka w kolejnych krokach - prośba o instruktaż. (9 odpowiedzi)

Moje dziecko przeszło dwa kolejne badania wzroku i teraz mam jakąś receptę okulary (czy jak to...

Przedszkole Centrum Inspiratio Gdynia - proszę o opinie (5 odpowiedzi)

Czy jakaś mama dawała tam swoje dziecko? Drogie Mamy, macie jakieś opinie?

rozedma płuc, i co dalej? (5 odpowiedzi)

Dziewczyny,moja najlepsza przyjaciółka zadzwoniła dzisiaj do mnie z informacją,że zdiagnozowano u...