Mamusie styczeń 2017

Witam,
Czy są już jakieś mamusie z terminem na styczeń 2017?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie styczeń 2017

Jak miło że ktoś tu jeszcze zagląda :) trzymam kciuki żeby było ok.

Ja jestem po polowkowym, wszystko dobrze ale płci nie dało rady określić. czujecie już ruchy?

Margaretka trzymam kciuki:) mojej kolezanki dziecko mialo to samo z serduszkiem, teraz coreczka ma juz ponad 2 latka, calkiem zdrowa:)

U Preisa badania wyszlo bardzo dobrze, ale z uwagi na wady w poprzedniej ciazy dostalam skierowanie na amnioponkcje.

No i nasze dziecko nadal pozostaje chlopczykiem, wedlug mojego prowadzacego lejarza:) Jest przesliczny:) a na usg 3d z profilu jest kropka w kropke wykapany tata:)

MartaB będzie dobrze, musi być :)
Jak tam po badaniach?
Ja dziś byłam na badaniu prenatalnym.
Wszystko ok, no prawie, bo lekarka stwierdziła, że maluch ma niedomykalność zastawki trójdzielnej i dziurkę w serduszku. Na szczęście od razu uspokoiła, że na tym etapie ciąży to jeszcze norma. Ale trzeba trzymać rękę na pulsie i skontrolować to. Zatem 29 sierpnia idę na echo serca dziecka :) Oby wszystko było ok.
Było też u mnie zamieszanie i panika bo z badań wyszło że na początku ciąży musiałam przechodzić różyczkę!!!!! A ja nawet nie miałam żadnych objawów! Na szczęście kolejne badanie wyszło ok, ale stres był jak nie wiem co :(
Dziś miałam też robiony test potrójny z krwi. 2 tyg będę czekała na wyniki.
9 września idę na kolejne prenatalne badanie.

No iiiiii..... poznałam płeć :) Córa :)
hyhy mam już dwie to teraz będzie trzecia do pakietu :D
Mąż będzie niczym sułtan w haremie :D

Witam nowe mamusie:)

Niestety nie znam żadnej szkoły rodzenia z Gdańska, bo to nie mój teren, ale polecam przyszpitalne szkoły rodzenia. Zajęcia odbywają się w szpitalu w którym chce się rodzić, można pozwiedzać sale porodowe, dowiedzieć się jakie są zwyczaje w tym szpitalu, poznać część personelu. mnie to bardzo usupokoiło, a zajęcia naprawdę na wysokim poziomie (teoria, gimnastyka, a na lalkach: kąpanie noworodka, przebieranie, przewijanie, techniki karmienia). Przy porodzie też była ze mną położna która prowadziła szkołę rodzenia (nie przez cały czas ale w kluczowych momentach, i zaglądała cały czas). Ja rodziłam w Wejherowie.

2 tygodnie temu byłam na badaniu USG, był to wtedy 10t5d i lekarz bardzo skrupulatnie wszystko sprawdzał i nie dopatrzył się na szczęście żadnych wad, mam nadzieję że tak już zostanie:) Ponoć lekarz stwierdził że z dużą dozą prawdopodobieństwa będziemy mieli synka, chociaż dziwi mnie że tak wcześnie już mógł coś zobaczyć.

Dziś badanie prenatalne u prof Preisa...... Boję się trochę, ale powtarzam sobie że na ostatnim badaniu było wszystko idealnie więc nie ma się czego bać. Trzymajcie kciuki dziewczyny, mam nadzieję że nie powtórzy się historia z listopada.

Polecam z czystym sumieniem wyjątkowa położna jaką jest Pani Magda która prowadzi właśnie bezpłatna szkołe rodzenia. http://www.magmed.eu/
Są zajecia teoretyczne jak i też ćwiczenia gimnastyczne. Małe grupy kilku osobowe. Po porodzie może opiekować się zarówno maluszkiem jak i mamą. Jest pod telefonem praktycznie cały czas. POLECAM

Hej :) a propo dolegliwości ciążowych, to u mnie niestety od 13 tyg zaczęły się wieczorne wymioty i bóle kręgosłupa :/ obecnie jestem w 15 tyg i pod koniec tygodnia mamy poznać płeć malucha :) czy któraś z Was może polecić jakąś fajną (najlepiej bezpłatną szkołę rodzenia) w Gdańsku? - to moja pierwsza ciąża ;)

Witam Mamuśki
Dołączam do waszego forum. To moja druga ciąża. Pierwsza córka Nadia urodzona 6 stycznia 2013 a teraz mam termin na 8 stycznia :) Wczoraj byliśmy na badaniach prenatalnych maluszek dobrze i prawidłowo sie rozwija. Brak mdłości wymiotów i innych nieprzyjemnych dolegliwości :) oby tak do końca. Pozdrawiam
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jesli lekarze w 13 tygodniu ciazy mowia o plci dziecka to jest to 13 tydzien liczac od potencjalnej daty zaplodnienia czy od daty pierwszego dnia ostatniej miesiaczki??

Dominika, jesteś z Dąbrowy? ;)
Bo ja tak :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Witam wieczornie pomeczowo ;) pomysł połączenia z lutowymi super, im nas więcej tym weselej;) i warto by już zrobić rozpiskę, może jak jutro usiądę do kompa to dam radę, bo na telefonie to nie do ogarnięcia ;)

U mnie to już 13 tydzień.... Ale ten czas leci! Mdłości niestety dalej są, senność również i toaleta co 2 godziny, w porywach co 3 w nocy. trudno najwyraźniej tak musi być.

Jutro idę do gina, będzie mu robił usg prenatalne, oby wszystko było ok.

Co do lekarza z Gdyni.... Ja i tak jeżdżę do Gdańska do lekarza że szpitala w którym chce rodzic, jak to czy lekarz pracuje w szpitalu nie robi różnicy to dużo moich koleżanek chodziło do dr Tomczyk malyjasiak z Dąbrowy. ja też kilka razy byłam, przesympatyczna lekarka z bardzo dobrym sprzętem (usg 4d) i dużym doświadczeniem, dodatkowo (chyba) ma specjalizacje z endokrynologii.

A moze połączylybysmy nasz watek z watkiem mamus lutowych? I tak pewnie czesc z nas urodzi w lutym a zazwyczajsa watki dwumiesieczne j byloby nas wiecej no nie?:)

Bylam dzis u gin - malenstwo rozwija sie dobrze:-) ma 1,17mm, tetno 154/min, ladne, ksztaltne, mowie ksztaltne bo to poprzednie takie nie bylo, od razu bylo widac ze cos nie tak. A tutaj wszystko pieknie:-)

Moja gin nie prowafzi juz ciezarnych, teraz jest endokrynologiem i bede sie z nia widywac tylko raz na ok 2 miesiace. Macie kogos godnego polecenia prywatnie? Panstwowo sprobuje sie zapisac do.dr Sitarza - tak sie chyba nazywal Twoj lekarz Olka, prawda? Gdzie on przyjmuje? Jsk macie godnych polecenia lekarzy to do Gdyni tez moge sie przejechac, to nie problem.

mi w 2 poprzednich ciążach, lekarz dosyć szbko zdradził płeć bo ok 13 tygodnia, ale zawsze mówił, że to nie na 100% a jednak i tak się sprawdzało :P ciekawa jestem jak obecny lekarz sobie z tym poradzi :P niestety musiałam zmienić bo z Gdynii ciężko było by mi dojeżdżać do Gdańska :(

Mrs.W to pocieszajace:-) moze i mi miną mdlosci za 6 tygodni. Jakos wytrzymam.

Mi zawsze zalezalo na synku, bo corke juz mam, ale teraz marze tylko o tym by dziecko bylo zdrowe - taki banał, ale szczera prawda. A przeczucie mowi mi ze bedzie dziewczynka;-) i byloby super. A potem i tak chcialabym jeszcze jedno dzieciatko:-)

Ciekawa jestem czy poznacie plec w 13 tygodniu:-) jesli tak to ide do Waszych lekarzy;-) przy corce dowiedzialam sie dopiero w 26 tyg.

Nasze to ostatnie podejście jeśli chodzi o dziecko, więc za dziewczynkę bym się nie obraziła :D

Ja też już bym chciała znać płeć ;) idę 1 lipca na usg więc może się uda podejrzeć ;)
Mam 2 córki i przeczuwamy z mężem trzecią :D
Wcale bym się nie obraziła :D

mi już przechodzą mdłośći a już prawie 13 tydzień:) Ale senność nie przechodzi...:/ do tego dochodzi prawie ciągły ból głowy bo mój roczniak o wszystko się drze, czegoś nie może krzyk, przewwróci się to też krzyk, zabronisz mu czegoś i też krzyk, czekam tylko na opiekę społeczną która zawita do nas bo ktoś "życzliwy" pomyśli że mu krzywdę robimy :P ze starszym taki "bunt" przechodziłam jak miał już 2 lata...w piątek idę na wizytę i jestem ciekawa jak mała krewetka się rozwija :D strszanie bym chiała już znać płeć :D

Hej mamusie, jak weekend?:)

U mnie mdłości, mdłości, mdłości... nie wymiotuję, ale muli mnie całymi dniami. Mam nadzieję że przejdzie pod koniec 1 trymestru, jeszcze 6-7 tygodni... A Wam już przechodzi? Pocieszcie;)

Chciałam zrobić imprezę urodzinową dla męża, przyszłoby 20osób, ale przełożyłam na późniejszy termin, bo teraz nie dam rady. Chyba bym się porzygała, zasnęła ze zmęczenia, a na koniec padła od bólów brzucha, bo więcej niż godzinę przy garach teraz nie wystoję. Nie pamiętam kiedy taki stan mi przeszedł przy starszej córce, ale chyba od 13-14 tygodnia powinno być już lepiej, prawda?

Jeszcze tylko tydzień do pracy i wakaaaaacje.... czekam na nie jak na wybawienie w tym roku:)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Bunia! ja mam termin na 6 stycznia o północy :)

Ja pierwszą ciążę miałam problemową, na początku mdłości, wymioty, potem doszła cukrzyca ciążowa (musiałam sobie wstrzykiwać insulinę), nadciśnienie też miałam. W 36 tyg trafiłam na patologię ciąży z ciśnieniem 190/100. Poleżałam 2 tyg i w 38 tyg wywołali mi poród.
Druga ciąża też na początku mdłości i wymioty, ale potem bez żadnych ekscesów ;) do samego końca było ok. A akcja porodowa szła tak szybko że ledwo do szpitala zdążyłam :p o godz 12 wyszłam od ginekologa gdzie miałam robione też ktg i nic nie zwiastowalo porodu a 3 godz. później cora była już na świecie ;)
Teraz w tej 3 ciąży czuję się dobrze, nie wymiotuje, a mdlosci to jakies pojedyncze epizody :) tylko żebym miała więcej siły ;) najchętniej to bym legła do łóżka i cały dzień leżała ;)
Obecnie jestem jeszcze na urlopie wychowawczym na młodszą córkę ;) więc też jestem w domu. Choć lekarz jakbym pracowała wystawil by mi juz L4. Bo się pytał czy wróciłam do pracy. Ze względu na moje 3 poronienia L4 by mi się należało bez gadania ;)

Inne tematy z forum

Okulary dla dziecka w kolejnych krokach - prośba o instruktaż. (9 odpowiedzi)

Moje dziecko przeszło dwa kolejne badania wzroku i teraz mam jakąś receptę okulary (czy jak to...

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (26 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

Synek rozbił głowę i dziwnie mruga oczami-kto zna dobrego okuliste?;/ (30 odpowiedzi)

W czwartek mój 3letni synek spadł z krzesła i rozbił główkę trzeba było szyc ale poza tym nic mu...