Mamusie styczniowe i lutowe 2014 (3)

Witam w kolejnym wątku;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie styczniowe i lutowe 2014 (3)

Cześć :)

AgaM widzę że rozważasz Swissa, też o tym myślałam, co poza znieczuleniem Cię przekonuje?

USG w 3d/4d jest bardzo fajne, piękne zdjęcia (kolorowe, więc nie takie zwykłe) fakt nie jest to tanie nie spotkałam się jeszcze z USG które by miało trwać klika minut, zwłaszcza jak nie jest to sprawdzenie czy wszystko ok tylko dokładne badanie.

Wiecie coś może o szkole rodzenia na Zaspie? Dzwoniłam tam i się nie dodzwoniłam

Witam, może zainteresują Was ubranka po mojej małej córeczce - zapraszam! :)

http://allegro.pl/paka-wyprawka-zestaw-ubranek-dla-dziewczynki-56-62-i3612948537.html

My mamy robione usg 3d/4d na każdej wizycie na chwilkę. Cieszę się, że nie trwa to zbyt długo, bo gdy przeciąga się ponad 5 minut to już się denerwuję, że coś jest nie tak... a i dla dziecka usg nie jest chyba całkiem obojętne.
W każdym razie mogę polecić dr Olszewskiego we Wrzeszczu, choć nie wiem, czy będzie robił aż tak długie badania, aby was zadowolić:)
Dla mnie liczy się to, że to świetny fachowiec. Zawsze szybko pomierzy dziecko, dokładnie nam o tym opowie, wydrukuje fajną fotkę dla taty i właśnie nie trwa to długo:)
Teraz chcemy nagrać usg na płytkę. Połówkowego nie nagrywałam, bo właśnie było trochę długie to badanie. Mam nadzieję, że teraz nagramy i nie będzie to dłużej trwało niż 3 minuty.
Mam też drugiego lekarza prowadzącego (też pokazuje nam malucha w 3d, ale usg przeciąga się, a i tak nie mamy pewności, czy wszystko jest dobrze pomierzone, bo maluch cały czas robi fikołki i niektórym lekarzom ciężko cokolwiek zmierzyć w tych warunkach) i mam porównanie. Z tej dwójki polecam Olszewskiego, bo idzie wszystko sprawnie i miło (choć nie jest zbyt wylewny, ale dla mnie to plus).
A czy warto robić to badanie i dodatkowo za nie płacić? Nie wiem. Fajne fotki i tyle. Ja specjalnie wybierałam jednego prowadzącego ciążę z dobrym sprzętem, żebym dodatkowo za takie badania płacić nie musiała.

Ja już byłam na badaniu połówkowym, ale w 2d i maluszek mój już jest cały pomierzony i wszystkie organy sprawdzone. Jednak podczas tego badania mało było dla nas przyjemności obejrzenia maluszka, bo lekarz skupił się na dokładnym zbadaniu dzieciątka, co zresztą dla mnie było najważniejsze. Teraz dla własnej przyjemności chcielibyśmy pójść na 3d/4d, żeby mieć pamiątkę, filmik i zdjęcia, ale chciałabym właśnie pójść gdzieś gdzie warte byłoby to wydanych pieniędzy.

Tak, tylko mi w swissmedzie tak lekarz zrobił to badanie, że nawet ma minutę nie włączył 3d. Specjalnie poszliśmy z mężem tam na połowkowe 3d, a lekarz wszystko popatrzył i pomierzył w 2d i powiedział że 3d to na buźkę włączy jak się dobrze odwróci mała, a że się nie chciała odwrócić to w ogóle nie włączył. I takie to mieliśmy 3d :/

hihih no to nie jestem ostatnia na liscie:) chociaz u mmnie dokto mowila ze miedzy 21 a 28 lutego:). Mąż zamówił na Swoje urodziny 25 ego, takze bede sie musiała spreżyc:)

Niezapominajka, badanie 4d trwa ok 20-30 minut. Lekarz mierzy całe dziecko, główkę,płaty mózgu, komory serca, nerki, płucka, kości udowe, sprawdza płeć, sprawdza pępowinę czy jest odpowiednio zbudowana, częstotliwość ruchów dziecka itp. Wg mnie badanie jest warte wykonania, jestem teraz spokojna, że Dziecko rozwija się prawidłowo. Badanie usg 4d wykonuje się w 20-23 tygodnia ciąży (różni lekarze różne opinie co do terminu) nie tylko dla przyjemności rodziców, ale również po to, żeby pewne niedoskonałości organizmu dziecka wykryć jak najwcześniej.Poza tym, zobaczenie na własne oczy buźki swojego Dziecka, jak łapie pępowinę, bawi się nią, podciąga nóżki, pokazuje kciuki i robi minki jest niezapomnianym przeżyciem. Nie jestem osobą rozrzutną, kasę liczę bardzo skrzętnie, ale na to badanie wydałabym jeszcze raz tyle:) Polecam Tobie z całego serca!

aaaa to o to chodzi;) dziękuje mamazosii za wytłumaczenie;)
Dziękuję za wsparcie, dziś rano cukier mam 121 więc jest tylko o 1 powyżej normy hurra;)

Jaagnes nie denerwuj się:-) Zajęćia na AWF są prowadzone w celach badawczych. W ramach zajęć jest m.in. przeprowadzane badanie mięśni dna miednicy. Są one wykonywane na początku zajęć i po około 6 tygodniach. Mają one wskazać jaki wpływ mają ćwiczenia wykonywane w ramach zajęć na te właśnie mięśnie. Umiejętność rozluźniania mięśni może być pomocna przy porodzie, natomiast zaciskania pomoże uniknąć nietrzymania moczu w razie występowania takich problemów..

Cześć, udało mi się zajrzeć po dłuższej przerwie, troche musiałam nadrobić wątek i już zapomniałam co chciałam napisać :)
Witam serdecznie nową mamusie ;)
Jaagnes trzymam kciuki, żeby cukier się uregulował i szpital nie był konieczny. Jak wprowadzisz ostrzejszą dietę to będzie dobrze, chociaż zdaje sobie sprawę, że łatwe to nie jest.
Mi leci 22 tydzień, ja ciągle jeszcze przed badaniem cukru, ale już się boję nie tylko samego badania, ale najbardziej wyniku.
Dziewczyny te, które byłyście na usg 4d warto było? Nie możemy się zdecydować czy iść czy nie, bo szkoda mi troche wydać 200zł za 10 minut. Jak już to chciałabym pójść do lekarza, u którego troche to potrwa i bedę miałą naprawde pamiątkę, a nie film 2 minutowy i 2 zdjęcia.

Dziewczyny co to za badania??? Na czym polegają i do czego są potrzebne? Ja nic takiego nie miałam...

Witaj MarchewkaEwka, jednak do nas dołączyłaś, bardzo się cieszę :) Ja mam te badania na AWFie jutro i w czwartek.

MarchewkaEwka ja wczoraj też byłam na badaniach mięśni dna miednicy, dzisiaj mam takie zakwasy w udach... mocno się wczułam:-)

STYCZEŃ:
02.01.2014 kammcia, córeczka, Wejherowo
02.01.2014 Jaagnes, kobitka, Wejherowo
05.01.2014 Dzula, Córeczka
06.01.2014 bubelka, synek, Zaspa
12.01.2014 Nalla, Córeczka
13.01.2014 justi, chłopak, kliniczna
14.01.2014 aanulkaa, córka, kliniczna
17.01.2014 Karmelek, córeczka
19.01.2014 malgos.1985, córka Marika, kliniczna
19.01.2014 Antonina. chłopiec
20.01.2014 Wilczyca246, Dziewczynka, Kliniczna
27.01.2014 Aniaa, CÓRECZKA, Zaspa
31.01.2014 Martyna.89 Córeczka

LUTY:
02.02.2014 Caroca
05.02.2014 sylwia781122
07.02.2014 Małgosia85; Dziewczynka; Szpital: Zaspa
07.02.2014 madziemz; Chłopiec (Emil) na 80% :); Zaspa
10.02.2014 magda, dziewczynka,
12.02.2014 Nitka, dziewczynka
13.02.2014 zetka
18.02.2014 Kobietka
18.02.2014 babelkowa; Dziewczynka
19.02.2014 Patrycja89, Dziewczynka, Zaspa
20.02.2014 mamazosi, Córeczka, Kliniczna
21.02.2014 niezapominajka
21.02.2014 rdomi
21.02.2014 Aga M. dziewczynka, Kliniczna/Swissmed
27.02.2014 MarchewkaEwka, córeczka, Wojewódzki/Kliniczna

Marchewka, termin porodu sie nie zmienia po pozniejszych usg bo jest to juz niemiarodajne, wiadomo, sa mniejsze dzieci i wieksze i to nie ma nic wspolnego z tym czy bedzie gotowe juz do wyjscia:) Wiec termin porodu okresla sie na podstawie miesiaczki i pomocniczo pierwszego lub drugiego usg, zalezy kiedy jest robione, wtedy jest to wiarygodne:)

Cześć dziewczyny.
Dziękuję Wam za miłe przyjęcie.
Mam termin na 27 lutego 2014 r. , a rodzić planuję chyba w Wojewódzkim albo w Klinicznym- jeszcze nie zdecydowałam.Chyba mam najpóźniejszy termin porodu z Was wszystkich ale czekam już na połówkowe badanie to może coś się zmieni:)

hej
a ja dzisiaj zauwazylam ze mam kilka nieduzych siniakow na udach z tylu,nigdzie sie nie uderzylam wiec nie wiem o co chodzi...

Co do zmian skórnych to mi wyskakują takie skórne pieprzyki, te które można usuwać usuwam u dermatologa - byłam już dwa razy. Ale oczywiście pojawiły się też dwa takie, których pewnie będę mogła pozbyć się dopiero po porodzie.
Poza tym pękające naczynka... Ogólnie miałam kilka popękanych na nogach jeszcze przed ciążą, ale nie były one zbytnio widoczne. Obecnie jedno z tych pękniętych naczynek jakby poszło dalej i na dodatek na łydce, więc jest dość spore i widoczne.... więc trzeba będzie się tym zająć później. Mam nadzieję, że na tym się skończy.

Jaagnes bedzie dobrze, ale musisz trzymac sie produktow z niskim indeksem glikemicznym, w necie jest pelno tabelek ktore mozna wydruowac i powiesic sobie na lodowce:)
Mi wyskoczyly jakies plamy na buzi:/ mialyscie tak? lekko czerwone na policzkach, takie placki nieregularne... wiem ze w ciazy tak bywa ze sa jakies skorne zmiany...

Dziękuję dziewczyny za wsparcie;)))) Jesteście kochane;) O słodkich potrawach to ja już zapomniałam, ale nawet nie pomyślała bym że ziemniaki,makaron,ryż, owoce, czy nawet produkty mleczne tak strasznie podnoszą cukier, ale jest jeden plus tej diety, chudnę;) a że mam z czego więc jest ok;)

A tak to witam nową mamusię i kolejną dziewczynkę;)
MarchewkaEwka na kiedy masz termin i gdzie planujesz rodzić?

Inne tematy z forum

rozedma płuc, i co dalej? (5 odpowiedzi)

Dziewczyny,moja najlepsza przyjaciółka zadzwoniła dzisiaj do mnie z informacją,że zdiagnozowano u...

Czy znajdę tu miłośników kotów? (39 odpowiedzi)

J.W.? Bo mam parę pytań...

Kartony do przeprowadzki ! PILNE!!! (121 odpowiedzi)

Dziewczyny pomóżcie...w piątek czeka mnie przeprowadzka, a jeszcze nie mam kartonów. Potrzebuje...