Mamusie styczniowe i lutowe 2014 (5)

STYCZEŃ:
02.01.2014 kammcia, córeczka, Wejherowo
02.01.2014 Jaagnes, córeczka, Wejherowo
05.01.2014 Dzula, Córeczka
06.01.2014 bubelka, synek, Zaspa
12.01.2014 Nalla, Córeczka
13.01.2014 justi, chłopak, kliniczna
14.01.2014 aanulkaa, córka, kliniczna
17.01.2014 Karmelek, córeczka
19.01.2014 malgos.1985, córka Marika, kliniczna
19.01.2014 Antonina. chłopiec
20.01.2014 Wilczyca246, Dziewczynka, Kliniczna
27.01.2014 Aniaa, CÓRECZKA, Zaspa
31.01.2014 Martyna.89 Córeczka

LUTY:
02.02.2014 Caroca
05.02.2014 sylwia781122
07.02.2014 Małgosia85; Dziewczynka; Szpital: Zaspa
07.02.2014 madziemz; Chłopiec (Emil) na 80% :); Zaspa
07.02.2014 agasolid; chłopiec, Kliniczna
10.02.2014 magda, dziewczynka,
12.02.2014 Nitka, dziewczynka
13.02.2014 zetka
18.02.2014 Kobietka
18.02.2014 babelkowa; Dziewczynka
19.02.2014 Patrycja89, Dziewczynka, Zaspa
20.02.2014 mamazosi, Córeczka, Kliniczna
21.02.2014 niezapominajka
21.02.2014 rdomi
21.02.2014 Aga M. dziewczynka, Kliniczna/Swissmed
27.02.2014 MarchewkaEwka, córeczka, Wojewódzki/Kliniczna

poprzedni wątek :

http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-styczniowe-i-lutowe-2014-4-t500633,1,130.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie styczniowe i lutowe 2014 (5)

Ja kupowałam pończochy w sklepie medycznym i kosztowały 46 zł czy 48 zł jakoś tak - jednak nie był to sklep na terenie Trójmiasta, więc może tutaj są droższe. Mają 140 Den, do wyboru były dwa kolory i tak jak piszą na opakowaniu służą do profilaktyki przeciwżylakowej, żylaków nie usuną, więc Dziewczyny nie nastawiajcie się na to. :) Ich zadaniem jest poprawić przepływ krwi, ja dzięki temu, że je noszę nie odczuwam kłucia w lewej nodze, bo to w niej mam problem z krążeniem i z pojawieniem się żylaków, a co za tym idzie krążenia obocznego.
Według mnie spełniają swoje zadanie, jednak nie usuną już tego, co jest :), więc po ciąży i okresie karmienia nastawiam się na zabieg, zresztą nawet lekarz już mi to powiedział.

Wczoraj bolał i stwardniał mi brzuch aż się wystraszyłam. Pierwszy raz taki ból...promieniował w dół brzucha i długo się utrzymywał. Przestraszyłam się, że się zaczyna i chciałam jechac do szpitala ale po ciepłym prysznicu przeszło. Dopiero doszlo do mnie jak bedzie bolec poród....

Te, co są w Rossmannie można też kupić w innych sklepach - tam, gdzie jest marka soxo. Wiem, że one są polecane chyba dla podróżujących. Tylko, że ja widziałam w cenie ok. 80zł, a dla ciężarnych ok. 60zł. Taka jest też cena w sklepie firmowym. Widziałam też promocje i wtedy były tańsze, ale nie pamiętam, ile kosztowały.

Nie wiem, nie znam się - nie noszę takich pończoch i obym nie musiała. Poza tym nie mam pojęcia, jak pończochy mogą usunąć żylaki, myślałam, że to właśnie tylko do profilaktyki służy.
Robię często zakupy w aptekach przez Internet, więc po prostu widziałam, że są. Wiem, że są grubsze i cieńsze, są w różnych aptekach.

aga-a w ktoryms w głównym widziałaś może? bo zaciekawiłąś mnie- i chciałabym je 'pomacać' na zywo...zwlaszcza , ze medyczne ponczochy to koszt bodajze okolo 85 zl... :/ jedyny plus, to to, ze naprawdę działają..

Fajne podkolanowki na żylaki i dla kobiet w ciąży są w Rossmannie firmy soxo. Sama mam i polecam, co prawda nie ma ich w każdym Rossmannie,ale warto poszukac. Koszt 14,99.

poza tym- te z apteki (zwlaszcza z linku)..hmmm-porządne powinny mieć bodajże ponad 200 den, no na pewno nie 40 :) 40 to jedynie może profilaktyka..

ja mam pończochy i rajstopy zakupione w etermedzie na zabim kruku :) i polecam zdecydowanie pończochy, a rajstopy to może bardziej po porodzie :) aha- są tez specjalne dla cieżarnych rajstopki... tyle, ze nie mają 'od ręki wszystkich rozmiaró i kolorów, czasem na zamowienie-ale to kwestia chyba 3-4 dni i się 'pojawią"

Malogosia85:
rozumiem, jakie masz wątpliwości. Ale jeśli np w Swissmedzie coś się wydarzy poważniejszego, jakaś nawet chwilowa komplikacja np: mama przestanie oddychać- nie ma tam nawet anestezjologa, jak dziecko przestanie oddychać lub coś się wydarzy, że zachoruje nie ma tam oddziału neonatologicznego. zgadnij gdzie przewiozą taką Mamę lub Dziecko- do szpitala państwowego,gdzie są specjaliści a nie 28 letni lekarz po specjalizacji bez doświadczenia:).A już zapłaciłaś 6 tyś i nikt Tobie tego nie zwróci. Wczoraj na szkole rodzenia na Zaspie lekarz z oddziału położniczego mówił, że zdarza się, ze odsyłają z Klinicznej, ale na Zaspie tego nie robią. Oczywiście każda z Nas wybierze, co uważa za właściwe.

Nie ma tam anestezjologa? Pewnie, że są. Pracują i dyżurują normalnie w swissie. W nocy mają i robią nawqet zabiegi ostrodyżurowe. Oprócz tego każdy lekarz nie ważne jakiej spec i położna są odpowiedzialni jako pierwsi udzielic pierwszej pomocy czy w szpitalu pub czy swiss. Uwierz mi lekarze 28letni właśnie bez doświadczenia są właśnie w publicznych szpitalach. Uczą się tam i nabierają doświadczenia. Wiem bo sama tam pracuje. Nikt do prywatnego szpitala nie przyjmie młodego lekarza bez doś. Sprzet niezbędny maja do ratowania zycia i leki. Tylko oddziału neonatologicznego nie mają ale zawsze udzielą pomocy. Każda z Nas już sama wie pewnie gdzie chce rodzic żeby czuc się pewnie i bezpiecznie ale zapewniam że napewno w swissie znalazłby się specjalista.

Rajstopy są do kupienia w aptekach często albo w sklepach medycznych.

Witamy Jarzebino:) kolejna mamusia super. Co do Wejherowa też słyszałam dobre opinie. Warunki są naprwade dobre. Sale porodowe z prysznicem i wc plus worki sako.

Są w aptekach, np. w doz.pl (http://www.doz.pl/apteka/s0_0-Szukaj?value=podkolan%F3wki). I tutaj: http://www.doz.pl/apteka/s0_0-Szukaj?value=po%F1czochy

Ja kupowałam w sklepie medycznym, bo od kilku tygodni również stosuję pończochy jako profilaktykę żylakową. W aptece nie wiem czy będą mieli, więc najlepiej poszukaj sklepu medycznego.

Dziewczyny, mam problem z żylakami na nogach. Już przed ciążą coś mi się pojawiało a teraz wyszły na dobre :(
Nie wiecie, gdzie mogę kupić takie specjalne pończochy uciskowe na żylaki? W ogóle nie wiem gdzie tego szukać, w aptekach?

Dziewczyny, nikt nie mówi, że nie pomogą, bo pomogą. Problem dotyczy grubszych akcji. Kiedy okaże się że albo kobiecie spadnie tętno i trzeba ją reanimować (są takie sytuacje, oczywiście żadna z nas tak nie będzie miała ale raz na jakiś czas może dojść do poważnych zaburzeń przy porodzie) czy dziecko przestaje oddychać, bo okazuje się, że ma wodę w płucach, co się zdarza.
Wady zazwyczaj lekarz zobaczy w trakcie USG wtedy robią cc żeby mieć kardio czy pulmunologa dziecięcego na oddziale.

Oni mają sprzęt bardzo dobrej jakości, ale nie mają siłą rzeczy OIOMu ani normalnego ani noworodkowego (jest na Klinicznej)

Nie poleca się rodzenia tam kobietą z cukrzycą, bo mogą być problemy.
Sprawa jest prosta szpital a klinika to nie jest to samo. Oczywiście, że jest anestezjolog neonatolog, ale nie można przewidzieć zachłyśnięcia się wodami płodowymi czy czegoś podobnego.

Rozsądni ludzie wiedzą, że szpital to nie jest muzeum. Nie koniecznie ciocia i wujek na 2 doby muszą przychodzić. Ojciec dziecka to inna sprawa czy mama. Wiadomo, każda rana jeśli ma dostęp do powietrza goi się szybciej

Dzula, moja szyjka miala ostatnio 27mm a jestem w 32 tygodniu, tylko ze u mnie to trzecia ciaza wiec tez inaczej. Tylko ze Mloda ciagle glowa w gorze:)

No napisalas to tak jakby wlasnie mieli nie pomoc gdy dziecko przestanie oddychac:) A tu chodzi o grubsza akcje niz utrata oddechu:) Pozatym tam sa przeciez tez inne oddzialy, napewno w razie czego jest na dyzurze kardiolog czy inny specjalista, chodzi raczej o brak spechalistycznych sprzetow. Zreszta, mniejsza z tym, ja z tego powodu wlasnie nie rodze w swissie, nie zamierzam sobie pluc pozniej w brode w razie czego;)

Nie zaglądałam tu raptem dobę, a widzę, że się nieźle rozpisałyście. :)

Wczoraj się trochę przestraszyłam, bo zauważyłam, że w ostatnim czasie moja lewa noga z refluksem, szczególnie wieczorami, robi się ciemniejsza niż prawa. Mój ginekolog zlecił mi od razu jeszcze raz usg dooplerowskie, na szczęście od ostatniego badania nic się nie pogorszyło. Zasadniczo mam jeszcze więcej odpoczywać (nie wiem czy jest to możliwe, bo już teraz prawie nic nie robię) najlepiej z nogami w górze, byle wytrzymać do porodu.

Dowiedziałam się również, że moja szyjka ma 28 milimetrów, a jak to wygląda u Was?

aaa i przez 4 dni mam brać 3 razy dziennie nospę. Malutka już w blokach startowych, głową do dołu, więc jest ok. :)

"jak dziecko przestanie oddychać lub coś się wydarzy, że zachoruje nie ma tam oddziału neonatologicznego."- jest tu, ze nie pomogą?Aniaa:)

Antonina, wiadomo ze to nie jest fajne lezec na zakrawionym podkladzie, ale po szyciu krocza trzeba wietrzyc rane, wiec czy fajnie czy nie, jak sie ma mozliwosc a i tak lezysz duzo w szpitalu, to lepiej polezec bez majtek i podpaski, tylko na podkladzie i pod koldra "wietrzyc" krocze. Rana sie wtedy duzo lepiej goi. Ja po cesarce lezalam z golym brzuchem aby jak najlepiej mi sie zagoilo i nie babrala mi sie rana, choc mowia ze u grubszych kobiet czesto ropieje itp.
Martyna Matkowski robil mi cc, razem z Zabulem, bylo calkiem smiesznie bo w ramach relaksu mi opowiadali jakies smieszne historyjki jak mnie cieli.
A co do swissu to wiadomo ze specjalistcznych sprzetow nie ma, ale pisalyscie ze "jak dziecko przestanie oddychac" to nie pomoga, a pomoga. Moze nie ma kardiologa 24h na dobe ale anestezjolog jest napewno wiec nie wiem skad te informacje.

Ja się na stronie fisherprice zapisywałam 2 razy bo za pierwszym mi nie przyszło ze wysyłają tą grzechotkę i myslalam ze coś zle zrobiłam, a dziś patrzę do skrzynki a tam druga grzechotka. Bo poprzednia przyszła pare dni po tym ponownym zapisaniu i wtedy już dostałam na maila ze jest w drodze.

do mnie po ponad miesiacu przyszla wreszcie grzechotka z fisher prica, wiec jesli któraś z Was jeszcze na nia czeka to pewnie bedzie niebawem.

Inne tematy z forum

rozedma płuc, i co dalej? (5 odpowiedzi)

Dziewczyny,moja najlepsza przyjaciółka zadzwoniła dzisiaj do mnie z informacją,że zdiagnozowano u...

Mój pies ugryzł moje dziecko (32 odpowiedzi)

Witam, mam problem z moim 9 letnim psem. Mamy go od szczeniaka, wzięliśmy go z Ciapkowa, jest...

Przedszkole Centrum Inspiratio Gdynia - proszę o opinie (5 odpowiedzi)

Czy jakaś mama dawała tam swoje dziecko? Drogie Mamy, macie jakieś opinie?