Mamusie styczniowe i lutowe 2014 (5)

STYCZEŃ:
02.01.2014 kammcia, córeczka, Wejherowo
02.01.2014 Jaagnes, córeczka, Wejherowo
05.01.2014 Dzula, Córeczka
06.01.2014 bubelka, synek, Zaspa
12.01.2014 Nalla, Córeczka
13.01.2014 justi, chłopak, kliniczna
14.01.2014 aanulkaa, córka, kliniczna
17.01.2014 Karmelek, córeczka
19.01.2014 malgos.1985, córka Marika, kliniczna
19.01.2014 Antonina. chłopiec
20.01.2014 Wilczyca246, Dziewczynka, Kliniczna
27.01.2014 Aniaa, CÓRECZKA, Zaspa
31.01.2014 Martyna.89 Córeczka

LUTY:
02.02.2014 Caroca
05.02.2014 sylwia781122
07.02.2014 Małgosia85; Dziewczynka; Szpital: Zaspa
07.02.2014 madziemz; Chłopiec (Emil) na 80% :); Zaspa
07.02.2014 agasolid; chłopiec, Kliniczna
10.02.2014 magda, dziewczynka,
12.02.2014 Nitka, dziewczynka
13.02.2014 zetka
18.02.2014 Kobietka
18.02.2014 babelkowa; Dziewczynka
19.02.2014 Patrycja89, Dziewczynka, Zaspa
20.02.2014 mamazosi, Córeczka, Kliniczna
21.02.2014 niezapominajka
21.02.2014 rdomi
21.02.2014 Aga M. dziewczynka, Kliniczna/Swissmed
27.02.2014 MarchewkaEwka, córeczka, Wojewódzki/Kliniczna

poprzedni wątek :

http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-styczniowe-i-lutowe-2014-4-t500633,1,130.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie styczniowe i lutowe 2014 (5)

Niezapominajko ja akurat będę miała z baldachimem, ze względu na to że łóżeczko będzie pod oknem, a od niego troszkę zawiewa, baldachim uszyłam sama z flaneli, gdyby nie to okno pewnie bym nie wieszała gdyż jak pisze Małgosia nie potrzebnie zbiera kurz.

STYCZEŃ:
02.01.2014 kammcia, córeczka Maja, Wejherowo
02.01.2014 Jaagnes, córeczka Agatka / Alicja, Wejherowo
05.01.2014 Dzula, Córeczka Pola
06.01.2014 bubelka, synek, Zaspa
12.01.2014 Nalla, Córeczka Sara, Maja/ Justyna/Edyta/ Hania
13.01.2014 justi, chłopak, kliniczna
14.01.2014 aanulkaa, córka, kliniczna
17.01.2014 Karmelek, córeczka
17.01.2014 Jarzebina, synek
19.01.2014 malgos.1985, córka Marika, kliniczna
19.01.2014 Antonina. Chłopiec Kajko
20.01.2014 Wilczyca246, córeczka Malina, Kliniczna
27.01.2014 Aniaa, CÓRECZKA Helenka, Zaspa
31.01.2014 Martyna.89 Córeczka

LUTY:
01.02.2014 Caroca, synek Tomasz, Zaspa
04.02.2014 Małgosia85;córka Łucja,Zaspa
05.02.2014 sylwia781122
07.02.2014 madziemz; Chłopiec (Emil) na 80% :); Zaspa
07.02.2014 agasolid; chłopiec, Kliniczna
10.02.2014 magda, dziewczynka,
12.02.2014 Nitka, dziewczynka
13.02.2014 zetka
18.02.2014 Kobietka
18.02.2014 babelkowa; Dziewczynka
19.02.2014 Patrycja89, Córeczka Alicja, Zaspa
20.02.2014 mamazosi, Córeczka, Kliniczna
20.02.2014 niezapominajka, Synek
21.02.2014 rdomi
27.02.2014 MarchewkaEwka, córeczka, Wojewódzki/Kliniczna
28.02.2014 Aga M. , Maja, Swissmed

Niezapominajka my mamy łóżeczko bez baldachimu, w sypialni, łóżeczko nie jest pod oknem wiec nie ma potrzeby poza tym zawsze można roletę zaciągnąć jak jest taka potrzeba a wg mnie baldachim zbiera kurz,a noworodek to raczej potrzebuje, żeby było czyściutko. Much też raczej nie spodziewam się w zimie, żeby miały obsiadać Dzidziusia ;). w salonie będziewmy mieć kołyskę od znajomych też bez baldachimu:)

Jarzębinko, jest tak jak piszę Małgosia, pomogą Ci i tam, tyle że oni nie mają specjalistycznego sprzętu i jak rodzisz w nocy. Okazuje się, że pod wpływem wysiłku masz problem z sercem, czy po cc i to nie jest Zaspa że zadzwonią po internistę czy kardiologa, który zejdzie z góry z oddziału A właśnie wczoraj mi lekarz mówił, że pacjentka nie mogła podczas porodu złapać oddechu przy pierwszysch skurczach a tu się okazało że ona ma zapalenie płuc, które prawie nie miało objawów.

Fakt przy przeniesieniu Ciebie czy dziecka na to jest zaraz obok Zaspy :)

Dziewczyny a łóżeczka/kołyski będziecie miały z baldachimem czy bez? Muszę wkońcu zabrać się za jakieś zakupy i zamówić kołyskę i właśnie się zastanawiam nad funkcjonalnością baldachimu.

Termin mam na połowę stycznia.
O Wejherowie chciałabym wiedzieć wszystko ;) Od przyjęcia do opieki poporodowej i odwiedzin.
Oczywiście pojedziemy i zwiedzimy szpital. Ale opinia Mam jest dla mnie bardzo ważna.

Aniaa nikt nie napisał o Swissmedzie, że odmówią Tobie lub dziecku tam pomocy lub ratowania życia:)))). Tylko,że nie ma tam specjalistów i specjalistycznego sprzętu.
Witaj Jarzębina:). Wpisuj się na listę rodzących, skopiuj i wklep siebie pomiędzy Nas:). Chłopak!wspaniale! Mamy już trzech :D.

Tak robi na prawie każdej wizycie, jak chodziłam co dwa tygodnie to nie raz robiła na każdej a nie raz na co drugiej.

Jarzębino witaj :) Ja o Wejherowie słyszałam większość dobrych opinii, koleżanka rodziła w lipcu i na opiekę nie narzekała. Sama zastanawiałam się nad tym szpitalem.

W Wejherowie to fajne rozwiązanie - zawsze jakiś kompromis. A z tym pijanym ojcem, brak słów po prostu...

Jaagnes, a chodzisz do lekarza który przyjmuje w Wejherowie? Nie wiesz czy trzeba dzwonić wcześniej, że się jedzie, żeby przygotowali salę. Czy np że chce się tą płatną?

Na zaspie wczoraj bardzo bardzo miła położna mi mówiła żeby zadzwonić jak się jedzie przy regularnych skurczach to ona od razu zawoła lekarza na IP żeby nie czekać za długo z tymi bólami. Ciągle się słyszy że personel tam zły a ja wczoraj nie mogę narzekać bo i położna pani Maria bardzo miła i pan dr Matkowski też bardzo miły, śmiał się z mojego chłopaka, "widać, że pierwsze dziecko bo pan taki blady" Także śmiem wątpić w te opowieści o położnych z krainy "śmierci"
Ja niestety po wczorajszej nocy w szpitalu już wiem, że nie mogę rodzić w Swissie tylko dlatego, że mój organizm źle znosi ciążę, przez tarczycę przytyłam bardzo dużo, niestety serce zaczęło dawać o sobie znaki więc "przenocowałam" w szpitalu, gdyż miałam puls jak przed zawałem i do tego strasznie wymiotowałam. I nie skończyło się za dobrze. :(

Na Klinicznej jest fajnie, ale prawda jest taka, że moim szczęściem to na 100% mnie odeślą, więc ja nawet nie mam tam po co jechać.

Leżałam na 6. W szpitalu miałam codziennie ktg a trafiłam w 29 tc. Jeszcze chciałam się podpytać czy w ramach wizyty Alta robi usg w evi?

Słyszałam że odwiedzin na Klinicznej zabronili po wizytach ojca jednego z dzieciaczków który przychodził po wpływem alkoholu i do tego się awanturował, kobiety z sali matki dziecka się skarżyły i to przelało szalę;))) W Wejherowie fajnie rozwiązali kilkoma salami jednoosobowymi na których całą dobę może przebywać osoba towarzysząca, jest to fajne rozwiązanie dla kobiet po np cc gdy ciężko im zająć się dzieckiem a ktoś może tam nawet spać i się maluchem zająć, koszt 350 zł za pobyt to wcale nie jest dużo.

Agasolid leżałaś na 3? ja na 4;))) Fakturę wysyłam tylko z karteczką z nr imieniem i nazwiskiem oraz nr konta, za wizyty u ginekologa prowadzącego ciążę zwracają do porodu, powodu wizyty nie podaję, a już za dwie f-ry dostałam zwrot, z badaniami to różnie, jeśli były w moim pakiecie to w Evi med, a jak nie to i tak mi to bez różnicy gdyż muszę płacić;). Ktg Alta zleciła mi już przed wizytą gdy byłam pod koniec 34 tyg, w szpitalu jak wiesz robią od 32 tyg. Za ktg w evi med płaciłam 30zł wzięłam też na f-rę ale jeszcze nie wiem czy mi za to zwrócą, gdyż na przelew z lux med czekam ok 14 dni...

Dla mnie leżenie na zakrwawionym podkładzie jest zawsze okropne - wszystko jedno, czy widzi to współlokatorka, czy jej mąż. Poza tym w wielu szpitalach dają radę i mają różne rozwiązania, aby takich sytuacji uniknąć - często wystarczy chcieć. W Malborku jest osobne miejsce, gdzie tata może pobyć z dzieckiem, nie robi tego na sali.
A co do ojców i facetów w ogóle, to myślę, że są różni. Bywają tacy, którzy mają większy instynkt tacierzyński niż matka macierzyński i ja to szanuję.

Hej jarzebino, ma kiedy masz termin?
A tak to co chciała byś wiedzieć na temat Wejherowa? Chodzę tam do SR i dziś mamy ostatnie spotkanie, to zawsze mogę się o coś dopytać;))))))

Jaagnes dobrze że już jesteś po szpitalu, w domu zawsze lepiej, ja też wychodziłam w poniedziałek. Faktycznie na Klinicznej tłok, porodówka i położnictwo obłożone, 4 dziewczyny z maluszkami leżały na patologii ciąży, bo na położnictwie nie było miejsca.
Podczas wizyty zaskoczyło mnie to, że pielęgniarka zbierała już raz użyte plastikowe kieliszki do podawania leków bo już nie mieli.
Co do Evi Medu dzwoniłam i faktycznie można korzystać z ich usług w ramach abonamenty luxmed ale tylko do końca grudnia. Na infolinii powiedzieli, że na odwrocie faktury mam napisać dlaczego korzystałam z placówki zewnętrznej i przesłać fakrture do Warszawy. Ty też musisz pisać powód wizyty? A jak jest ze zleconymi badaniami robisz w Lux med czy Evi? I jeszcze jeno pytanie od którego tygodnia masz robione ktg przed wizytą?

Ja rodzę w Redłowie i też nie ma odwiedzin na sali i mi to akurat odpowiada. Myślę, że te 2-3 dni tatuś wytrzyma, a jak wróce do domu to będzie brał tacierzyński i wtedy będzie mógł zajmować się na cały etat i nacieszyć się synkiem przez 2 tygodnie, a ja będę odpoczywać :P
Te zapchane sale odwiedzin to w sumie przecież nie wina szpitala tylko rodzących. Ja jasno zaznacze rodzinie, że nie chce po porodzie wycieczek odwiedzających, bo nie będę co chwile biegała i przesiadywała na sali odwiedzin.

hej Dziewczyny :) Czytam Was od dłuższego czasu, ale jakoś nie było okazji się odezwać. Jestem w 33 tygodniu ciąży i będziemy mieli syna:)

Opisujecie głównie gdańskie szpitale. a co wiecie o Wejherowie? Macie jakieś doświadczenia, informacje?

Nie no dziewczyny, ale Was ponioslo z tym swissem:) Oni nie maja specjalistycznej aparatury jaka jest na Zaspie, ale maja sprzet do ratowania zycia! Nawet jakbyscie wy czy dziecko przestalo oddychac to nie jest tak ze nikt Wam nie pomoze. To w dalszym ciagu szpital a nie jakas klinika zabiegowa:) Zaspa jest najlepiej wyposazona i tam mam zamiar rodzic.
Co do odwiedzin, dla mnie bardzo dobrze ze nie mozna wchodzic do sali. Ja rozumiem ze ojciec chce byc z dzieckiem, ale jednak to szpital, po porodzie to tez specyficzny czas dla kobiety, ja bym nie chciala obcych faetow na sali gdy leze na zakrwawionym podkladzie i probuje sie ogarnac. Da sie te 3 dni ogarnac samemu dziecko, bez meza i tabunu odwiedzajacych, a maz jeszcze zdazy sie dzieckiem nacieszyc, jeszcze mu bokiem wyjdzie jak bedzie ryczalo 3 godzine niewiadomo czemu:)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

czy są tu mamy które nie posyłają swoich dzieci do przedszkola? (245 odpowiedzi)

za moich czasów (jestem z lat 80tych) większość dzieci nie chodziła do przedszkoli.. wiem że...

Położna środowiskowa Gdynia - którą wybrać? (15 odpowiedzi)

hej dziewczyny! Czy możecie mi polecieć jakąś sprawdzoną, zaufaną, i rzetelną położną...

nnt. budowa domu czy kupno małego mieszkanka? (138 odpowiedzi)

Dziewczyny zwracam się z tym pytaniem do Was bo naprawdę już nie wiemy z T co zrobic.... mamy...