Mamusie styczniowe i lutowe 2014 (7)

Link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-styczniowe-i-lutowe-2014-6-t508718,1,130.html

STYCZEŃ:
02.01.2014 Kammcia; córeczka Maja, Wejherowo
02.01.2014 Jaagnes; córeczka, Wejherowo/Kliniczna
02.01.2014 Lolkakarolka; córeczka, Kliniczna
05.01.2014 Dzula; córeczka Pola
06.01.2014 Bubelka; synek, Zaspa
09.01.2014 Rauma7; córeczka, Liliannka
13.01.2014 Nalla; córeczka Sara
13.01.2014 Justi; synek, kliniczna
14.01.2014 Aanulkaa; córeczka, Kliniczna
17.01.2014 Karmelek; córeczka
17.01.2014 Jarzebina; synek
18.01.2014 Asikk; córeczka Maja, Wojewódzki
19.01.2014 Malgos.1985; córeczka Marika, Kliniczna
19.01.2014 Antonina; synek Kajko
20.01.2014 Wilczyca246; córeczka Malina, Kliniczna
22.01.2014 Nbk-zuzia; córeczka Zuzia, Wojewódzki
27.01.2014 Aniaa; córeczka Helenka, Zaspa
31.01.2014 Martyna.89; córeczka

LUTY:
01.02.2014 Caroca; synek Tomasz, Zaspa
04.02.2014 Małgosia85; córka Łucja, Zaspa
05.02.2014 Sylwia781122
07.02.2014 Madziemz; synek Emil; Zaspa
07.02.2014 Agasolid; synek, Kliniczna
07.02.2014 Kamczik; synek, Kliniczna/Zaspa
10.02.2014 Magda; córeczka
12.02.2014 Nitka; córeczka
13.02.2014 Zetka
18.02.2014 Kobietka; córeczka, Wojewódzki
18.02.2014 Babelkowa; córeczka
19.02.2014 Patrycja89; córeczka Alicja, Zaspa
20.02.2014 Mamazosi, córeczka, Kliniczna
20.02.2014 Niezapominajka, synek
21.02.2014 Rdomi
24.02.2014 Aga M.; córeczka Maja, Swissmed
27.02.2014 MarchewkaEwka, córeczka, Wojewódzki/Kliniczna
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie styczniowe i lutowe 2014 (7)

Ja tam sie ciesze ze dziecko wieksze, jest takie przeswiadczenie ze jak duze to zdrowe, pozatym bardziej "poreczne" jako taki noworodek hehe:)
Ale z tym ze waga nie ma znaczenia w czasie porodu sie nie zgodze, nie bez przyczyny wieksze dzieci to wskazanie do cc. Moze nie chodzi o roznice miedzy 3 a 3,5 kilo, ale takiego 4,5 kilogramowego bobasa to juz ciezej wydac na swiat.

Dziewczyny, mam do Was takie pytanie. Co Was tak bardzo przeraża w wadze Waszych dzieci? Bo wg lekarzy oraz położnych czy dziecko ma 3200 czy też 4200 kg wagi, obwód głowy,barków, i klatki piersiowej jest podobny. Na pewno zdarzają się różnice, ale waga do tego nie bardzo się ma:).

no mąż postawny ;) ja z resztą do małych nie należę, przy kości zawsze byłam ;) więc bobo pewnie po rodzicach takie dorodne :) choć nastawiałam się, że skoro ja ważyłam 2800 a mąż 3500 to może mała będzie coś pomiędzy ;)

podejrzewam, że lekarz umówił mnie szybciej na wizytę, bo musi chyba sprawdzić ile mała przybierze w ciągu tygodnia. u mnie rozwarcie jest już, szyjka skrócona... także jestem już gotowa ... (powiedzmy!!! bo boję się jak cholera)

nie mogę sobie poradzić z moimi stopami.... boże kostek nie widać... tak bolą jak ruszam nimi... mąż masuje wieczorami stopy, pomaga jedynie na chwile.... w buty, ktore kupiłam o 2 nry za duże są już za małe ;( i pozostaje mi chyba tylko w japonkach pojechać na porodówkę ;)

Kammcia, nie obraź się, ale ile ważysz Ty i twój mąż?
Wiesz moja też przybiera dużo, i właśnie gin mi mówiła, że przecież jej ojciec jest duży, wysoki i bardzo dobrze zbudowany.
Kurcze starsznie duży przyrost masy.

No mój synek w 27 tyg ważył 1400g, a wczoraj w 30 tyg 2100, więc w sumie przyrost przez 3 tygodnie 700g :), ale jak już tak czytam po innych forach to rzeczywiście na te wymiary i wage z usg trzeba patrzeć z przymrużeniem oka.

Właśnie, masz córkę, małe dziecko. Największy problem jest z mąką, bo przy normalnym robieniu to zawsze coś opadnie dziecko rozniesie i później masz cały dom uwalony. Moja ciotka przez to że ma dzieci jedno rok drugie 3 lata, to już nic z mąki nie robi

Kammcia nie martw sie tak ta waga, dasz rade:) A co do przybierania to moja 3 tyg temu miala 1400g a dzisiaj miedzy 2400 a 2800! Czyli wychodzi na to ze mogla przytyc ponad kilogram w 3 tyg.

wrócę tak szybko do wagi maluszków ;)
w 31 tygodniu moja mała ważyła 1889 g
w 34 - 2614 g
w 37 - 3600 g
Od 34 tygodnia do 37 mała przybrała 1kg... (czyli książkowe 200g/tydzień u mnie się nie sprawdziło). Jutro idę na wizytę i będę wiedziała, ile przybrała w ciągu tygodnia. Martwi mnie też ta waga, jednak pocieszam się, że u większości moich koleżanek waga była dużo zawyżona ;)

jak jutro okaże się, że będzie ważyła 3900... to przez weekend będę spacerowała wokół bloku, żeby tylko przyśpieszyć poród ;) tym bardziej, że jestem teraz już w 38 tygodniu i ciąża jest już donoszona :)

10 to napewno, bo kupila go moja babcia, pozniej troche podupadla na zdrowiu i juz tyle nie gotowala wiec dala go mnie, ja z niego korzystam z 6 lat. Nie popsul sie ani razu. Z tym ze tak jak mowie, ja mam ten stary model, ale wszytsko co potzebuje to ma:) Przydatna jest dla mnie tez waga w nim, nawet jak robie cos innego nie w thermomixie to sobie odwazam na nim. A i czesto robie w nim koktajle owocowe. A w kwestii syfu to wkladam go do zmywarki i nic mnie nie interesuje, dobrze sie domywa;)

Pirogi hmm, fajnie, mój bardzo lubi, nawet gniecenie ich mnie nei denerwuje, ale za to mąka w całej kuchni już tak bo zawsze się gdzieś uniesie do tego ja mam aneks kuchenny, więc mam jeszcze mąkę w salonie raj na ziemi. Muszę to dobrze przemyśleć, bo może warto. 4 tysiące to nie jest mało, ale czas który zajmuje mi sprzątanie syfu mogłabym zrobić coś innego i pewnie by się szybko zwróciło

Strasznie nie lubię mieć coś czego nie używam. Nawet jak mam ubrania w które się nie mieszczę to mnie złości, bo dom to nie magazyn. Teraz spoko, ciąża to może być wytłumaczenie jakieś, ale zbieranie kupowanie wszystkiego bo może za 5 lat się przyda raczej nie jest w moim stylu.
10 lat masz już go, i jeszcze się nie zepsuł?

A no widzisz, a ja nawet miksera nie mam, jak mam thermomixa, ani parowaru:) Mam tylko blender, ale to z wygody bo jak robie zupe w wiekszym garze to mi wygodniej blenderem rozdrobnic. W thermomixie to zalezy co sie robi na codzien, ja wyrabiam w nim ciasto, kruche, drozdzowe, na pierogi. Ubijam smietane, robie zupy-krem, gotuje na parze, robie placki ziemniaczane, swoja bulke tarta i cukier puder, ciasto na nalesniki. Nie wiem co tam jeszcze, generalnie jak musisz cos posiekac to sie przydaje, pierwsze zupki dla dziecka tez dobrze sie w nim robi. Mieso mozna zmielic, pokruszyc lod. Musialabys poczytac ksiazke kucharska thermomixa, tam sa przepisy wiec bedziesz wiedziala co jeszcze mozna zrobic:)

O dzięki Aniu za odpowiedź.
A co w nim robisz? Każdy pisze wszystko, czyli co?
Szczerze to ja mam już tyle sprzętu, że z trudem znajdę miejsce, więc wolałabym dobrze wiedzieć do czego on służy :)

masaż jest fajny w http://www.masumasu.pl w orłowie. chodziłam w zeszłym roku, a teraz wybieram sie na "ciążowy"

dzięki!

Kamczik- http://www.prestigebeauty.pl/o-nas.html, mają też nowy salon w Gdańsku niedaleko Manhattanu,ale jeszcze nie ma na stronie:). Polecam!

dziewczyny - troszkę z innej beczki - znacie jakieś fajne spa w 3mieście, gdzie można sobie zafundować masaż relaksacyjny. Chcę kupić pod choinkę rodzince ? dzięki!

Ja dzis bylam na wizycie, moja Mloda sie rozszalala bo 3 tyg temu miala 1400g, a dzis w 34 tc juz gin mowi ze miedzy 2400 a 2800:) Co za klopsik. Generalnie wszystko ok, szyjke mam 18mm, zadnyc globulek mi nie dawal na ta zwiekszona ilosc sluzu, powiedzial ze to normalne.
Martyna ja mam thermomixa, jeszcze stara wersje, ma chyba z 10 lat i uwazam ze warto wydac ta kase. Sprzet jest niezniszczalny i mozesz zrobic na nim praktycznie wszystko:) Jesli bedziesz uzywac a nie bedzie stal i sie kurzyl to jak najbardziej warto zainwestowac.

Ja mam teraz USG co 1-2 tyg., ale to dlatego, że mam dwóch lekarzy prowadzących.
Jeden wyznacza mi już terminy co 2 tyg., a drugi co ok. 4 tyg. Wychodzi więc teraz co tydzień, a później przerwa świąteczno-noworoczna na 2 tygodnie:)

Mi w zeszłej ciązy często robili usg. Doszło chyba nawet do 4 razy na miesiąc w ostatnim 9miesiącu. Dziewczyny idę się pakowac i wracam do domu jupiiii:D. Porządki, przygotowania do świąt i szykowanie wyprawki dla dzidzi ale się ciesze:D w końcu tyle czekania

Inne tematy z forum

Drinki (41 odpowiedzi)

Dziewczyny robię w piątek imprezkę i znacie fajne przepisy na drinki? Wiem że jest masa stron...

Dobry ortodonta (39 odpowiedzi)

dla osoby dorosłej, wada zgryzu, znacie kogoś?

perfumy.....gdzie kupujecie? (37 odpowiedzi)

dziewczyny ,gdzie kupujecie perfumy? Sephora,Douglas odpadaja ,bo ceny kosmiczne, moze w...