Mamusie styczniowe i lutowe 2014 oraz Maluszki (11)

Link do poprzedniego wątku:

http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-styczniowe-i-lutowe-2014-oraz-Maluszki-10-t519269,1,130.html

MAMUSIE Z MALUSZKAMI:

GRUDZIEŃ:
24.12.2013 (06.01.2014) Bubelka;synek Maksiu,SN 3060g,55cm; Wojewódzki
28.12.2013 (02.01.2014) Kammcia;córeczka Maja,SN 4195g,60cm; Wejherowo

STYCZEŃ
03.01.2014 (14.01.2014) Aanulkaa; córeczka Iga, SN, 3435g, Kliniczna
04.01.2014 (02.01.2014) Lolkakarolka; córeczka Majka, CC, 3595g, 54cm; Kliniczna
04.01.2014 (09.01.2014) Rauma7; córeczka, Liliannka, SN, Redłowo,
05.01.2014 (02.01.2014) Jaagnes; córeczka Ania, CC, 3915g, 58cm, Kliniczna
07.01.2014 (19.01.2014) Antonina; synek Kajko, CC, Wojewódzki
08.01.2014 (05.01.2014) Dzula; córeczka Pola, SN, 3480g, 56 cm, Chojnice
11.01.2014 (22.01.2014) Aniaa2, córeczka Helenka, SN, Zaspa
13.01.2014 (17.01.2014) Karmelek; córeczka Natalia, SN, Kliniczna
16.01.1014 (22.01.2014) Nbk-zuzia; córeczka Zuzia,SN, 2370g,52cm, Wojewódzki
17.01.2014 (13.01.2014) Justi; synek Kamilek, SN, Kliniczna
19.01.2014 (27.01.2014) Aniaa; córeczka Helenka, CC,3500g, 55cm, Redłowo
23.01.2014 (13.01.2014) Nalla; córeczka Wiktoria, SN, 3490g, 53 cm, Wojewódzki
23.01.2014 (17.01.2014) Jarzebina; synek Franek, SN, Redłowo
25.01.2014 (01.02.2014) Caroca; synek Tomuś, SN, 2680g, 54 cm Zaspa
26.01.2014 (18.01.2014) Asikk; córeczka Maja, SN, 3570g, 54cm ,Wojewódzki
26.01.2014 (20.01.2014) wilczyca246, córeczka Malina, SN, 3450g, 53cm, Kliniczna
30.01.2014 (10.02.2014) Magda; córeczka Natalia, CC, Zaspa
31.01.2014 (31.01.2014) Martyna.89; córeczka Zosia, sn 3330g 53cm Zaspa
31.01.2014 (22.02.2014) Na_talia synek Aleksander, SN, 2700g, 49cm, Redłowo

LUTY
03.02.2014 (12.02.2014 ) Nitka; córeczka , CC, 3000g, 56cm, Wojewódzki

DWUPAKI;)

STYCZEŃ:
19.01.2014 Malgos.1985; córeczka Marika, Kliniczna

LUTY:

05.02.2014 Sylwia781122
07.02.2014 Madziemz; synek Emil; Zaspa
07.02.2014 Agasolid; synek, Kliniczna
07.02.2014 Kamczik; synek, Kliniczna/Zaspa
13.02.2014 Zetka; córeczka Zosia
18.02.2014 Kobietka; córeczka, Wojewódzki
18.02.2014 Babelkowa; córeczka
19.02.2014 Patrycja89; córeczka Alicja, Zaspa
20.02.2014 Mamazosi, córeczka, Kliniczna
20.02.2014 Niezapominajka, synek
21.02.2014 Rdomi
24.02.2014 Aga M.; córeczka Maja, Swissmed
27.02.2014 MarchewkaEwka, córeczka, Wojewódzki/Kliniczna
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie styczniowe i lutowe 2014 oraz Maluszki (11)

Pani od laktacji mi mówiła, że tylko te habermany, calmy itp. nie zmieniają techniki ssania, reszta podobno zmienia i jak dziecko dostaje często butelkę/smoczek to przestaje dobrze ssać pierś, denerwuje się i woli już tylko butelkę. No ale to teoria, praktykiem nie jestem, choć habermana mam:)

Mam butelkę Avent do naturalnego karmienia.

A masz zwykłą butelkę, czy np. habermana, albo inną, którą można stosować przy kp bez zmiany techniki ssania?

No to bardzo możliwe, że woli butle od piersi. Z piersi dużo wolniej leci i trzeba się namęczyć, żeby wyssać mleko, a z butli dużo szybciej i łatwiej.

No może tak być, tylko że ja i tak ją cały czas dokarmiam mm i z butlą jest podobnie. Weźmie possie i zaczyna płakać, więc nie wiem. Przy piersi chwilę possie i się zaczyna rzucać przez co jestem cała podrapana. Jak naduszę pierś to mleko dalej leci, więc nie wiem o co chodzi. Zastanawiam się czy tak jej nie podpasowała butelka, że już nie chce cycka?

Ja mam właśnie tak z tym karmieniem. Mały chwilkę possie pierś i wypluwa, denerwuje się przy tym strasznie :( Sama nie wiem jaka jest tego przyczyna u mnie. Mleka mam pełno, cieknie mi jak z kranu, cała mokra jestem, też nie wiem czy to normalne jest. Tyle mam pytań dotyczących tego karmienia, że chyba zgłoszę się do poradni laktacyjnej, bo już pomału tracę cierpliwość i siły. Dżula a u Ciebie to może kryzys laktacyjny, bo chyba taki pojawia się koło 6 tygodnia, może małej za mało mleka leci.

No to u nas jest podobnie, z tym spaniem w nocy. :)

W ogóle od kilku dni zauważyłam, że mała jest niespokojna przy jedzeniu, czasami zaczyna nawet płakać. Nie wiem, co się dzieje. Najpierw przystawiam ją do piersi i zawsze chętnie jadła póki nie przestało lecieć, a teraz dwa razy possie i nagle przestaje zaczyna wykonywać chaotyczne ruchy i krzyczy. Potem dostaje butle i też płacze, czasami wydaje mi się, że dobrze nie zasysa, a jak zassie to tak cmoka. Ogólnie nie wiem o co chodzi, bo jest tak od jakiś 2-3 dni. Wcześniej jadła normlanie z piersi i butli, może po prostu nie chce już mojej piersi? Czy któraś z Was ma podobnie?

Antonino, udalo mi sie umowic wizyte u dr Marka na jutro. Jutro mamy tez usg bioderek.

Dzula, tak dobrze, żeby spał całą noc bez jedzenia, to nie mamy:)
Maluch budzi się co 4-6 godzin na jedzenie. Daję mu butlę i śpimy dalej:) Czasem oczywiście przebudzi się bardziej i pomarudzi, ale staram się, aby jadł bez takiego przebudzania się i szedł później szybciutko spać dalej.

Mamy huśtawkę Graco właśnie dla takich maluszków. Jak zmuszę małego, to trochę w niej posiedzi. Robi awanturę, gdy wypadnie mu smoczek, ale siedzi. Na zabawkach się nie skupia.
Ja staram się wkładać go do huśtawki tylko wtedy, gdy muszę coś zrobić i nie mam już innego wyjścia, bo ta pozycja w leżaczkach nie jest dla dzieci zbyt dobra, a my i tak sporo jeździmy autem, więc w foteliku ma aż za dużo tej pozycji.
Generalnie to ja nie chciałabym, aby dziecko w domu siedziało przypięte do czegoś pasami. Wolę go zmotywować, żeby np. na brzuszku troszkę poleżał i sobie poćwiczył. Chętnie się z nim pobawię, tylko nie wiem jak:)

Nasza mała też nie jest jakoś bardzo zainteresowana zabawkami. Mi się wydaje, że to jeszcze za wcześnie, bo takie dzieci szybko się męczą. My najczęściej kładziemy małą w leżaczek bujaczek - siedzi tam spokojnie jakieś 15 min, ostatnio zaczęła interesować się maskotkami zawieszonymi nad bujaczkiem. Czasami kładziemy ją na poduszkę, najczęściej mała patrzy wtedy w okno, bo pewnie światło przykuwa jej uwagę. Poza tym rozmawiamy z nią i czytamy bajki, ale najczęściej jej aktywność trwa nie dłużej niż 1h. Po tym czasie, jak widzimy, że jest już zmęczona i marudzi idziemy przygotować ją do drzemki, czyli owijanie itd. Mała śpi rano ok. 1h - zasypia po 8.00, potem śpi po 11 i potem o ok. 14, gdy wychodzimy na dwugodzinny spacer. Teraz też jest na drzemce - położyliśmy ją ok. 15.20, ale tym razem potrzebowała smoka do uspokojenia, ale dzięki temu sama leży w łóżeczku i nie trzeba jej lulać. Pewnie niebawem się obudzi. O 17.00 mamy karmienie, więc pewnie między 18 a 19 pójdzie już spać na noc.
Antonino, a Wasz synek przesypia całą noc bez wybudzania na jedzenie?

Antonino, a lezaczek bujaczek z pałąkiem z zabawkami? A chuśtawka? Sa modele fisher price od 0 do 18 kg. Natalka siedzi, wibruje i interesuje sie tymi zabawkami, skupia wzrok az do zeza;)

Mamy jedną grzechotkę w domu, ale jak ją pokazuję maluchowi to zachowuje się tak, jakby jej wcale nie widział:/
Maty jeszcze nie mamy. Już czas na matę edukacyjną? Nie mam doświadczenia z dziećmi, a na wszystkich zabawkach i matach napisane jest 3+ lub 6+ miesięcy.
Kajtek patrzy głównie na te przedmioty, które są daleko - coś tam sobie do nich gada. Jak położę blisko tę grzechotkę albo jakąś maskotkę to tak, jakby jej nie widział - zero reakcji. Może coś jest nie tak? Powinien już interesować się zabawkami?

W samochodzie mały tak śpi, że ciągle coś gada i aktywnie ssie smoczek, więc to taki sen, nie sen (do tego zaczyna płakać, jak stajemy). W chuście, nosidle jest tak samo - takie spanie nie spanie, ciągle otwiera oczy, stęka sobie itd. Jest spokojny, ale nie śpi. Tak naprawdę śpi tylko w nocy i podczas tej jednej drzemki w ciągu dnia. Nie wydaje mi się, aby potrzebował więcej snu. Cały czas, gdy nie śpi, ma ogromne oczy i ewidentnie chce, żeby czymś go zajmować. W nocy śpi nawet 11 godzin, w ciągu dnia ta drzemka trwa 2-3 godziny. W sumie śpi ok. 12-13 godzin/dobę. To chyba dużo.
Ja po prostu nie wiem, jak z nim spędzać pozostałe 11-12 godzin, żeby mu się nie nudziło. Kiedy dzieci zaczynają interesować się zabawkami?

marchewka-mi tez kilka dni przed 'rozwiązaniem' opuchły nogi..takze-kto wie.. :)

Antonina- taki maluch-tylko 1 drzemka w ciągu dnia..powiem ci,ze niesamowite...jak dla mnie :)
a grzechotki- różne- używacie? mata (bo nie doczytałam..no i ogólnie-spacery , nie wiem w sumie co jeszcze..ja się modlę co by mały nauczył sie samodzielnie lezec-bo jednak sporo pracy w domu, która sama się nie chce robić..

Pola w momencie ubierania czapki też ryczy, tak że ją chyba wszyscy w bloku słyszą. :) Myślę, że dzieci nie lubią po prostu ubierania. Nasza leżałaby na golasa cały dzień. :D
Antonino, a jak małego nosisz albo jedziesz z nim samochodem to śpi? Bo możliwe, że może on chce iść na drzemkę, ale nie potrafi zasnąć. A jeżeli płacze to od nadmiaru bodźców. Nasza mała jak już nie chce siedzieć w leżaczku, czy na poduszce albo nie chce już mnie słuchać zaczyna delikatnie marudzić, tak jak mały kotek. Poza tym, gdy ziewa i odwraca głowę to wiem, że ma już dosyć i czas na drzemkę. Wtedy ją owijamy i próbujemy włożyć do łóżeczka, bo za każdym razem mamy nadzieję, że sama zaśnie. Jeżelli zaczyna poplakiwać, to bierzemy ją na ręce w pionie, przytulamy tak, aby jej głowa wtulała się w szyję, rytmicznie poklepujemy po plecach i szumimy - w naszym przypadku faktycznie to działa. Mała się uspokaja i po chwili zasypia, wtedy ją odkładamy. Czasami jest tak, że się wybudza, więc robimy tak jeszcze raz i tak do skutku. W ostateczności dajemy smoczek, gdy widzimy, że mała sama ma już dosyć i chce possać. Robimy tak od 6 dni i widzimy rezultaty. Po prostu staramy się wdrożyć jakieś rytuały, dzięki temu wszystko będzie bardziej przewidywalne. Pierwsze dwa dni były ciężkie, ale potem było już coraz lepiej. :)

Cześć dziewczyny. Dziś zaczynam 40 tydzień i wciąż czekam na rozwiązanie.Od 3 dni doskwiera mi strasznie opuchnięte dłonie i nogi i to od samego rana.Już sprawdziłam sobie ciśnienie i jest całkiem w normie bo mam 132 na 76 więc w normie ale samopoczucie kiepskie.Może to znak że wreszcie się wypakuję:)

Ja mam chustę elastyczną, wstępnie związaną, więc na szkoleniu żadnym nie byłam (o taką: http://www.smyk.com/caboo-ekologiczne-nosidelko-z-bawelny-organicznej-baltic-blue,p1068621990,swiat-niemowlaka-p). Ona była fajna, jak syn był malutki, ważył 3-4kg i można z nim było dużo zrobić, a on się nie buntował.
Później, gdy mały zbliżał się do 5kg, chusta coraz bardziej mi się naciągała - sprężynowała, a maluchowi przestało się podobać to, że ma mieć głowę pod chustą (tylko tak miał ją podtrzymywaną, a sam jeszcze główki nie trzyma). Poza tym, nie wiem dlaczego, w chuście cały czas szukał piersi i chciał ssać:)
Kupiłam więc nosidło bondolino. Jest super pod każdym względem - wygodne, maluch ma prawidłową pozycję na żabkę, ja nie czuję ciężaru - nie boli kręgosłup, zakłada się je w parę sekund. Polecam bondolino (mam lżejszą wersję popelina, bo chcę też nosić latem).

Antonina a jakie nosidlo, chuste polecasz? Czy by wiazac chuste powinno sie odbyc jakies "szkolenie" czy sama sie uczylas?

Oj, mój syn nienawidzi kombinezonów i czapek. Do czapki, chociaż cienkiej, zmuszam go, ale z kombinezonów już jakiś czas temu zrezygnowałam i radzimy sobie bez tego całego ubierania:)

Ja nie mam ostatnio pomysłów, jak spędzać czas z dzieckiem. Kaj bardzo się teraz zmienił. Ma tylko jedną drzemkę w ciągu dnia. Resztę czasu spędza aktywnie, ale sam poleży 15 minut i zaczyna płakać, u mnie na rękach też mu się nie podoba. A ja już nie wiem, co robić. Czytamy bajki, słuchamy muzyki, idziemy na spacer, jedziemy autem... co jeszcze robić, aby zająć jakoś czas dziecku? Póki co, przez resztę czasu noszę małego w nosidle/chuście, bo tu jest spokojny. Może powinnam kupić mu już jakieś zabawki? Tylko jakie?

Inne tematy z forum

Okulary dla dziecka w kolejnych krokach - prośba o instruktaż. (9 odpowiedzi)

Moje dziecko przeszło dwa kolejne badania wzroku i teraz mam jakąś receptę okulary (czy jak to...

perfumy.....gdzie kupujecie? (37 odpowiedzi)

dziewczyny ,gdzie kupujecie perfumy? Sephora,Douglas odpadaja ,bo ceny kosmiczne, moze w...

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (26 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...