Mamusie styczniowo-lutowe 2015 cz. 3

-Styczeń-

02.01 Slythia - synek
10.01 Kiki - synek
13.01 Imatra - córka
13.01 dagi87 - córka
15-22.01 Małgosia - córka
16.01 Do_rota - synek
17.01 Emka - córka
18.01 lisiczka_ - synek
19.01 kastinka - synek
20.01 debra.m - córka
24.01 Dorota - synek
27.01 Nika531 - synek
27.01 kamcia01 - córka
27.01 Kamakam - synek
25/29.01 Lilith. - synek

-Luty-

03.02 Velcia
07.02 goya181 - synek
10.02 Malinka321 - synek
13.02 monika:-)
15.02 deklinacja - synek
16.02 olala82 - córka
16.02 ja_sama - córka
18.02 Karo_lajna - córka
20.02 kasha
21.02 luelle - synek
21.02 MamaDawidka - synek

-Marzec-

05.03 Vika - córka

Poprzednie wątki:

http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-styczniowo-lutowe-2015-cz-2-t564969,1,131.html

http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-styczniowo-lutowe-2015-t545263,1,131.html

Zaczynam nowy wątek, bo poprzedni zrobił się przydługi i ciężko się przewija tyle postów w telefonie:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Mamusie styczniowo-lutowe 2015 cz. 3

My dziś też po wizycie, 28/29 tc, mała zdrowa i waży 1090g.
Ja już też czuję, że ma coraz mniej miejsca, a jeszcze 2,5 miesiąca.
Również polecam aptekę Gemini, co miesiąc tam kupuję.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mają miejsce, mają, nawet w ostatnie dni się mogą ułożyć główką w dół... :))

Oj moj tez, jakas odznake powinien dostac, ja bym padla na takich obrotach :-) ale zawsze mi pomagal, nie tylko jak w ciazy jestem.

Ja mam pytanko odnosnie ip. Gdzie w razie czego najlepiej jechac? I jak to wyglada w ciazy? Co tam robia za badania? Ja bylam w szpitalu tylko raz z dzieckiem ze skierowaniem i nie mam pojecia jak to sie odbywa.

Ja chodziłam do szkoły rodzenia Regina. W zeszły poniedziałek miałam ostatnie zajęcia. :) Szkoda, że nie trafiłyśmy na siebie, bo w tym czasie co ja byłam na kursie to oprócz mnie jeszcze jedna dziewczyna tylko była.

Małgosia wg mnie waga Twojego dzidziusia jest prawidłowa.
Ja w pierwszej ciąży miałam problem z wagą córci, pod koniec ciąży nie przybierała już wcale, ale to w 35/36 tc okazało się, że waży niecałe 2kg, byłam wtedy na patologii ciąży przez tydzień na podtuczeniu dzidziusia i w tydzień przybrała ponad 0,5kg i mnie wypisano, co niestety w moim przypadku nie było dobre, bo skończyło się dla dziecka tragicznie.

Ale Małgosia nie masz co się martwić, teraz jestem tak obyta w tych wymiarach dzieci także na razie nic nie zagraża dziecku. Ważne aby lekarz na następnych wizytach obserwował, czy jest prawidłowy przyrost wagi.

kamcia01 odpoczywaj, odpoczywaj, tym bardziej, jak Ci doskwierają kłucia, Mąż niech się wykazuje...mój też nie ma lekko ze mną, ale sprawuje się na medal :-)

debra.m widzę, że mamy prawie identyczny termin no i waga Twojego maluszka bardzo zbliżona, moja wczoraj miała 1900. Chodzisz gdzieś prywatnie dodatkowo na kontrole?
Właśnie się zastanawiam gdzie by tu pójść się jeszcze skontrolować. Na początku chodziłam na NFZ do Starmedici, ale moja lekarka się przeniosła do Gdańska, więc ja powędrowała, do Rumi. Dzwoniłam zapytać się ile kosztuje wizyta pryw. u dr Augustyniaka i koszt to 200zł za konsultacje i usg zwykłe, a wykonuje też 3D/4D za 250zł. Nie wiem skąd oni biorą te ceny. Jednak trafiłam raz do niego przypadkiem i wiem, że ma dobry sprzęt i wszystko dokładnie sprawdzał.
Może polecicie mi jakiegoś lekarza z Gdyni lub okolic, gdzie warto by było się uspokoić, bo od wczoraj jestem w lekkim stresie i to na mnie źle wpływa.
To te nasze maluchy w 33tygodniu mają jeszcze miejsce na obracanie? Moja lekarka stwierdziła, że mała wypełnia już całą macice i jest ciasno.

Ja dzis twardo leze nawet obiadu nie zrobilam, maz wlasnie stoi w kuchni i robi. Biedny wszystko teraz na jego glowie. A leze bo w pachwinie zaczelo mni rwac takie pojedyncze klucia co jakis czas i wzielam nospe i leze. Juz troche lepiej ale intensywniej zaczelam czuc ruchy w dole.

A u mnie w przychodni polozna ma spotkania ale tam na miejscu przed porodem a po porodzie przychodzi do domu. Tak mialam w 1 ciazy i teraz poki co jest podobnie.

Hej. Rozruszał nam sie watek :)
A ja dzisiaj po wizycie na usg. Przełom 32/33 tygodnia, młoda waży 1995 i idzie zgodnie z terminem. Za to wód jest trochę za mało, więc do leżenia mam dołączyć picie i odpoczywanie.. No i trochę mnie nastraszyła dr bo dopatrzyła się drobnego niedomykania zastawki. Do kontroli i obserwacji. Ale nerwy jednak są. Za tydzień mam u swojego doktora wizytę, może powie coś więcej. Narazie nawet nic nie czytałam bo już jak wracałam brzuch się stawiał a młoda kopała jak dzika. Może znowu się obróciła, poprzednio też tak to czułam.

Nie przejmuj się tą babką, nie rozumiem dlaczego Cię tak nastraszyla... Mała wcale nie jest taka mała... Jako ciekawostka, akurat dzisiaj w SR nam powiedziała, że przy małej wadze wywołuje się poród (37tydz) tylko jesli przepływy sa zle.

Spoko:) Tak jak napisalas o to co sie nalezy w naszym kraju trzeba sie samemu upomniec niestety, ale dobrze wiedziec, ze jest taka opcja
:)

Kamakam...właśnie tak powinno być, że polożna z Twojego rejonu ma obowiązek pojawiać się przed porodem. Te sptokania podobno są na zasadzie rozmów i uświadamiania, podobnie jak podczas zajęć w Szkole Rodzenia. Ja też nie widziałam o tym, a Szkole Rodzenia wlasnie koncze i z niej mam kontkat do położnej, która przychodzi po porodzie. Moze sie komus przyda taka informacja i skorzysta. Tylko niestety, jak to jest z tym, co sie nalezy-trzeba sie samemu zorientowac i upomniec ;-)

Ja 11 km przytylam:) Pierwsze slysze o wizytach poloznej w domu przed urodzeniem. Teraz w szkole rodzenia mam fajna polozna:) ale nie przychodzi do domu po urodzeniu, wiec musze wybrac blizej miejsca zamieszkania.

Dzięki dziewczyny za dobre słowa. Odnośnie przyrostu mojej wagi, to myślę, że jest prawidłowy...a nawet troszke za duży, na razie mam 9-10kg na plusie, więc tego powodu lekarka chyba nie miała. Wszyscy mi radzą, żebym nie przejmowała się tym heh.
Odnośnie częstszych wizyt kontrolnych, to niby tak jest, ale wydaje mi się, że mało który lekarz zaleca je częściej pod koniec ciąży, szczególnie jeśli chodzi o wozyty NFZ.
A tak a propo NFz, to wiecie, że od 21tyg ciąży powinna do każdej z nas przychodzić położna do domu raz w miesiącu? Dzisiaj powiedziała mi to kuzynka, która też jest w ciąży i właśnie się dowiedziała, że położna rejonowa bédzie ją odwiedzać w domu. Chyba mało która z nas wiedziała o takiej możliwości?
Zastanawiam się, czy nie wybrać na prywatną wizytę do innego lekarza w Gdyni, żeby sprawdzić te moje parametry.

Ja ani razu za przesyłkę nie płaciłam, chyba powyżej 100 zł jest darmowa.

Mój mały już od 27 tc. leży nisko, głową na dół i daje mi popalić. Czasem tak mocno naciska główką, że czuję, jakby mi się szyjka od tego ruszała. Lekarz powiedział żeby się nie przejmować, bo szyjka się nie skraca i nie ma stresu.
W pierwszej ciąży też porównywałam przyrost wagi z USG i siatki centylowej dla niemowląt, ale to wszystko jest jak wróżenie z fusów. Choćby dlatego, że w dniu przyjęcia na patologię mała miała ważyć według USG 2700 g, a urodziła się 6 dni później z wagą 3400 g. Więc w te pomiary już nie wierzę ;)

Moja mała leży bardzo nisko i odkąd jeszcze ułożyła się główką w dół to mam bardzo często ból przy chodzeniu. Zarówno w pierwszej ciąży synek jak i teraz są ułożeni nisko ale dla szyjki nie było to zagrożeniem.
A z tą wagą to chyba trzeba podejść bardzo indywidualnie bo pewnie lekarka zwróciła też uwagę jak waga przyrasta bo jak od poprzedniej wizyty się niewiele waga zmieniła to wtedy na pewno wie co mówi.

Hej hej:) Mysle Malgosia, ze Twoja lekarka przesadza! Oczywiscie, ze lepiej, zeby maluszki byly jak najdluzej u nas w brzuszkach:) Ja jestem w 31 tyg. w piatek na wizycie moj synek mial 1769:) I lekarz powiedzial, ze duzy:)
Nas po Swietach czeka przeprowadzka mam nadzieje, ze dam rade:)
Milego dnia
duzo odpoczynku:) dla wszystkich mamusiek:)

Ja tez z ciekawosci sprawdzilam i w 31 tyg synek mial 1700 g (biorac pod uwage wszystkie wymiary) i nikt niemowil ze malo i dodam ze jak sie urodzil tomial 3735g :-)

dziewczyny specjalnie sprawdziłam w poprzedniej karcie ciąży ile moja Zosia ważyła w 31 tyg 1800 i jakoś sobie nie przypominam żeby lekarz mnie straszyl niska waga.mała urodziła się z normalną waga 3390.Imatra myśl pozytywnie będzie dobrze :) wszystkie musimy tak myśleć. Ja mam dziś wizytę u dentysty i zastanawiam sie czy wytrzymam w pozycji siedzącej tak długo.

Inne tematy z forum

Gdzie kupię duże kartony? (19 odpowiedzi)

Tak jak w temacie, gdzie można kupić duże kartony, nawet takie 150x150x150? Castorama? Praktiker...?

Mamusie-wanna czy prysznic? (35 odpowiedzi)

Chciałabym wiedzieć jak to wygląda w praktyce gdy są małe dzieci. Bardzo chciałabym mieć prysznic...

Jaki fotelik samochodowy polecacie? (98 odpowiedzi)

Witam. Chodzi mi o taki fotelik dla rocznego dziecka. Chcialabym aby posluzyl nam jak najdlużej....